Author: CCN
•4/29/2009 08:20:00 p.m.
Primaria clujeana a facut public astazi un comunicat - redat in ANEXA - referitor la "Parc de biciclete Hoia Dirtpark" - lansare oficiala, concurs etc.

Realizarea in sine este laudabila, este insa pacat ca se deformeaza realitatea si se induc idei false in randul opiniei publice.

Astfel, din text rezulta ca e vorba de o premiera. Ori, in Hoia exista de ani de zile un inceput de dirt-park. Eventual se putea spune ca e vorba de unul "nou" sau "mai mare" sau "adevarat", "propriu-zis" etc.

In al doilea rand se face o perversa si periculoasa confuzie intre mountain biking in general, si o serie de discipline de nisa din familia mai larga a MTB-ului. Se vorbeste tot timpul in comunicat de MTB la modul general, ca si cum acel dirt-park ar fi pentru toate sau majoritatea ramurilor de MTB. Ori, chiar daca ne referim numai la latura sportiva a MTB-ului ( si facem abstractie de latura turistica-recreativa), nu poti nici pe departe asocia un dirt-park cu MTB-ul in general, pentru ca MTB inseamna si cross-country de exemplu ( cu variantele sale OX, MX etc.), care este mai popular ca numar de practicanti decat dirt jump-ul si ce se mai practica intr-un "dirt park".

De exemplu clasificarile oficiale folosite de Uniunea Ciclista Internationala (UCI) pentru competitiile cicliste incadreaza la "mountain bike" numai cross-country-ul ( cu variantele cross olimpic = XCO si maraton - XCM) si downhill-ul ( clasic, individual - DHX, si four-cross-ul - 4X). Desigur nu tot ce misca pe doua roti este cuprins in sistemul competitional al UCI. Dar de aici si pana la a prezenta lucrurile pe dos, cum ca dirt jump-ul si freerire-ul ar fi sinonime cu mountain biking, este absolut inacceptabil si produce confuzie in randul publicului.

E la fel de aberant cum ai prezenta de exemplu mountain biking-ul ca fiind sinonim cu ciclismul, ignorand ciclismul de sosea, de velodrom, ciclocross-ul, BMX-ul, trial-ul si ciclismul indoor (artistic si ciclobal).

Pacat ca o intentie buna este umbrita de o exprimare nefericita, ce dezinformeaza publicul, izvorata probabil din nepriceperea in domeniu a celor care au redactat comunicatul...

Cu mare dezamagire pentru acest inceput mediatic "cu stangul",

Radu Mititean
CCN

ANEXA
Comunicat al Primariei clujene din 29.04.2009 ============================================= http://www.primariaclujnapoca.ro/Comunicate%5Capr_29_hoia%20parc_2009-3-1.aspx

Primaria Municipiului Cluj-Napoca
Biroul Mass - Media
Email: massmedia@primariaclujnapoca.ro
Tel: 0264/431900

Comunicat de presa
(29 aprilie 2009)

Ref. Parc de biciclete Hoia Dirtpark

Clubul sportiv Hobby Bike, impreuna cu Primaria municipiului Cluj-Napoca, organizeaza in perioada 1-3 mai 2009 competitia nationala MTB si BMX HighRide, in parcul de biciclete Hoia Dirtpark.

Scopul principal al evenimentului este acela de a inaugura primul parc de biciclete din Cluj-Napoca, special amenajat pentru desfasurarea antrenamentelor libere de Mountainbiking si BMX.

Parcul a fost amenajat in zona Padurea Hoia, in imediata apropiere a Muzeului Satului. Locatia este usor accesibila tinerilor si protejata de traficul auto intens al zonei centrale.

Proiectele initiate de Clubul Sportiv Hobby Bike in domeniul MTB au scopul de a sustine evolutia scenei romanesti de gen si de a promova aceasta disciplina sportiva drept varianta de recreere activa, in special pentru tineri.

De acum incolo, tinerii din Cluj-Napoca care practica MoutainBiking au un cadru special amenajat in conditii de siguranta si potrivit acestui sport, Dirt Park-ul fiind o constructie intalnita in toate orasele din Europa de Vest.

Biroul mass-media Primaria municipiului Cluj-Napoca ==================================
, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/29/2009 08:20:00 p.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.