Author: CCN
•12/07/2009 07:53:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

INFORMATIE DE PRESA

ACCES PUBLIC LA INFORMATII DE MEDIU:
CCN sustine o prezentare in cadrul unui seminar TAIEX al Comisiei Europene

In perioada 6-8 decembrie 2009 are loc la Sighisoara un seminar regional cu titlul "Sensibilizarea publicului la problematica de mediu in vederea participarii lui active la luarea deciziilor de mediu", organizat de Instrumentul pentru Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii (TAIEX) al Directoratului General pentru Extindere al Comisiei Europene, in cooperare cu Agentia Nationala de Protectia Mediului si Agentia de Protectia Mediului Mures, la care conferentiaza specialisti din Romania, Polonia, Germania si Austria in fata a circa 50 de delegati ai autoritatilor de mediu judetene si regionale, ai altor autoritati publice, ai mediului academic si organizatiilor neguvernamentale din regiunile de dezvoltare Nord-Vest si Centru.

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), in calitate de ONG de mediu cu constante preocupari in domeniul accesului public la informatii si participarii publice la luarea deciziilor de mediu, este nu doar un participant la seminar, ci si invitat sa sustina o ampla prezentare, urmata de dezbateri de profil, avand ca tema aspectele controversate ale actualei legislatii in domeniul accesului public la informatiile de mediu, incluzand analiza contextului, istoricul chestiunii, inventar de probleme si o serie de studii de caz cu privire la cele mai spinoase lipsuri, contradictii, neclaritati si semne de intrebare pe care le ridica actualele reglementari, analizate atat in relatia dintre ele cat si in raport cu reglementarile UE si conventiile internationale ratificate de Romania.

Prezentarea va fi sustinuta de directorul executiv Radu Mititean, care coordoneaza programul ECOPAP de acces la informatii si participare publica de mediu pe care CCN il deruleaza de peste un deceniu si in cadrul caruia au fost in trecut facute multe cercetari si publicate diverse ghiduri si manuale, tinute prezentari publice si seminarii, organizate dezbateri publice si facilitate participari la consultari organizate de autoritati si, nu in ultimul rand, purtate actiuni-model administrative si judiciare contra unor institutii publice care nu respecta inca in suficienta masura drepturile cetatenilor in acest domeniu.

Printre concluziile prezentarii sustinute de CCN la acest seminar se numara existenta multor neclaritati in continutul si interpretarea legislatiei existente in domeniu, dar si a unor dispozitii nejustificat si inacceptabil de restrictive. De exemplu, invocand transpunerea in legislatia interna a unor conventii si directive europene, Romania a redus drepturile cetatenesti deja existente, incalcand astfel tratate internationale in domeniul drepturilor omului la care tara noastra este parte si facand ca accesul la informatiile de mediu sa fie reglementat la ora actuala mai nefavorabil publicului decat accesul la alte categorii de informatii de interes public, desi in tarile dezvoltate este chiar invers...

DIRECTOR EXECUTIV
Radu Mititean
, |
Bookmark and Share
This entry was posted on 12/07/2009 07:53:00 p.m. and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.