Author: CCN
•4/27/2010 03:43:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
========================================

VELORUTIA ROMANA 2010 LA CLUJ

"Velorutia Romana" este o campanie de promovare a utilizarii bicicletei ca mijloc de transport cu rol utilitar si recreativ, derulata in 2010 la Cluj-Napoca de catre asociatia Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) ca partener local al Asociatiei "Bate Saua" Bucuresti, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) cu sprijinul GEF-SGP.

Proiectul cuprinde o larga paleta de actiuni, prin care sa fie incurajat mersul pe bicicleta atat in mediul urban (la servici, la scoala / facultate, la cumparaturi, la plimbare...), cat si in imprejurimile Clujului ( cicloturism clasic sau montan / MTB), in randul tuturor categoriilor de varsta si accentuand multiplele avantaje ale utilizarii bicicletei nu doar pentru cei ce o folosesc, ci pentru intreaga comunitate.

Categoriile de actiuni in cadrul proiectului cuprind continuarea deja traditionalelor marsuri ale biciclistilor clujeni (cu frecventa in principiu lunara), proiectii publice de imagini pe teme pro-biciclistice (in medie bilunare) si expuneri pe teme biciclistice in scoli si facultati, precum si mai multe excursii cu bicicleta in imprejurimile Clujului, deschise publicului, cu participare gratuita, cu ghidaj asigurat de Clubul de Cicloturism Napoca.

Proiectul are si o importanta componenta de cercetare, cu rolul de a suplini lipsa de date statistice pe teme biciclistice, utilizand metodologia dezvoltata de CCN in trecut, cu asistenta din partea Federatiei Europene a Biciclistilor (ECF).. Astfel, sa va desfasura o cercetare in randul elevilor si una in randul studentilor, si de asemenea in randul biciclistilor clujeni si a operatorilor economici cu activitate de vanzari, inchirieri sau service de biciclete si accesorii. Pe langa aceste cercetari sociologice, pe baza de chestionare complexe, se vor face si numaratori de trafic biciclistic in diverse puncte si intervale orare, pentru a evidentia in detaliu situatia reala actuala a circulatiei cu bicicleta in Cluj-Napoca.

Se va verifica pe teren si documenta scriptic, fotografic si GPS existenta si starea facilitatilor deja existente pentru biciclisti in Cluj-Napoca ( piste pentru biciclete, rastele, indicatoare specifice etc.) si se va analiza concordanta situatiei reale cu planurile deja aprobate de autoritati, cu propunerile organizatiilor de biciclisti si cu standardele si bunele practici existente in domeniu, identificand deficientele si formuland propuneri de imbunatatire, ce vor fi inaintate Primariei si facute publice prin intermediul presei si Internetului si sustinute in sedinte, dezbateri si intalniri ale autoritatilor locale.

Va continua campania de eliberare a infrastructurilor pentru biciclete blocate abuziv de autovehicule, prin actiuni sistematice de atentionare verbala si aplicare de fluturasi sau autocolante pe parbrizele masinilor oprite ilegal pe pistele pentru biciclete, cu rol de informare si atentionare a respectivilor soferi.

Clubul de Cicloturism "Napoca" va organiza si o expozitie publica de fotografii pe teme biciclistice, in sistem "asa da" si "asa nu", va organiza seminarii si dezbateri publice cu privire la mersul cu bicicleta in general si in Cluj-Napoca in particular, va distribui documente de profil in randul biciclistilor clujeni si va difuza prin mass-media locala materiale informative, incluzand spoturi video si audio de promovare a utilizarii bicicletei.

Asa cum s-a anuntat deja, CCN a inceput si o campanie de colectare de semnaturi de sustinere din partea publicului pentru un apel cu rol de scrisoare deschisa catre autoritatile locale pe tema infrastructurilor si politicilor legate de biciclete, ce sintetizeaza doleante ale biciclistilor clujeni, urmand ca documentul sa fie depus la Primarie in cadrul unor manifestari publice mai ample.

Nu in ultimul rand, pentru promovarea cicloturismului, se va organiza si un concediu cicloturistic cu rol de model, "Bike Romania Tour 2010" intr-o zona pitoreasca a Carpatilor, cu participare gratuita si ghidaj asigurat de CCN, si care va fi documentat detaliat si ulterior prezentat public pentru a demonstra ca turismul biciclistic montan este nu doar ecologic si sanatos, ci si placut si larg accesibil.

Apelam la toti biciclistii clujeni, dar si in general la cetatenii carora le pasa de viitorul si dezvoltarea durabila a orasului, sa sprijine aceasta campanie de promovare a bicicletei, inclusiv prin participare la evenimente si implicarea ca voluntari in diversele actiuni din proiect. Si desigur ii asteptam in randurile asociatiei noastre pe toti cei interesati de bicicleta, munte si natura, mediu si dezvoltare durabila.

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de 18 ani pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens, CCN actioneaza in principal in domeniul promovarii bicicletei, si complementar si pentru dezvoltarea turismului activ nemotorizat si sporturilro montane, protectia mediuli, tineret si dezvoltarea societatii civile. Detalii pe www.ccn.ro in sectiunea "despre noi".

Cluj-Napoca, 27 aprilie 2010

RADU MITITEAN
director executiv CCN
coordonator local de proiect pentru Cluj
al campaniei "Velorutia Romana 2010"
, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/27/2010 03:43:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.