Author: CCN
•10/07/2011 01:01:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

Informatie de presa:

GUVERNUL LOVESTE DIN NOU IN ONG-URI
Protest fata de modul abuziv de desemnare a "reprezentantilor societatii civile" in Consiliul Economic si Social

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) se numara printre cele 69 de organizatii din Coalitia pentru Mediu (CMR) care, alaturi de cele 55 de ONG-uri din Coalitia Natura2000, au lansat in 6 octombrie 2011 un protest la adresa modului in care Guvernul Romaniei intelege sa numeasca in mod arbitrar, fara alegeri si fara criterii clare, asa-zisi reprezentanti ai societatii civile in Consiliul Economic si Social (CES).

Spre deosebire de Consiliul Economic si Social European (CESE), unde membri sunt reprezentantii sindicatelor, patronatelor si ONG-urilor, in omologul sau roman - Consiliul Economic si Social (CES), de multa vreme sunt reprezentate doar sindicatele, patronatele si Guvernul, excluzand ONG-urile. Dupa multe demersuri, prin Legea 58/2003 s-a creat posibilitatea (dar nu obligatia) de retragerea Guvernului din CES si inlocuirea reprezentantilor sai cu reprezentanti ai ONG-urilor, similar practicii din CESE, dar Guvernele au refuzat cu obstinatie sa primeasca reprezentantii ONG si prevederea legala a ramas nepusa in practica.

Prin Legea Dialogului Social nr.62/2011, in sfarsit, se prevede nu posibilitatea, ci obligativitatea ca in CES, alaturi de sindicate si patronate, sa fie reprezentante ONG-urile, si nu Guvernul. Daca pentru sindicate si patronate se prevede ca reprezentantii sunt desemnati de acestea, fata de ONG-uri si noua lege este tot nedemocratica, prevazand ca reprezentantii societiatii civile sa fie numiti de primul-ministru, fara sa se prevada proceduri si criterii care sa asigure reprezentativitatea.

Profitand de acest echivoc legislativ, cu rea-credinta si ignorand bunele practici europene si principiile democratice, actualul Guvern a procedat recent (28.09.2011) la o manevra total netransparenta, soliciand prin ministerul muncii candidaturi pentru CES doar de la cateva organizatii alese pe criterii necunoscute, in loc sa lanseze public apelul la candidaturi si sa impuna sau cel putin sa incurajeze desfasurarea unui proces democratic in sectorul ONG, pentru a avea candidati cu larga reprezentativitate.

Dealtfel, Guvernul a procedat analog si la numirea reprezentantilor ONG-urilor din Romania in CESE. Spre deosebire de toamna anului 2006, cand s-a desfasurat un proces democratic de alegeri iar Guvernul a confirmat ca delegati in CESE-ul de la Bruxelles reprezentanti alesi de diversele subsectoare ONG, in 2010 s-au ignorat principiile democratice si primul-ministru a numit pe cine a vrut, ignorand nominalizarile rezultate prin votul ONG-urilor, un rezultat concret fiind eliminarea din CESE a delegatului ONG-urilor de mediu din Romania, care se bucura de larga sustinere.

Aceste proceduri arbitrare arata ca Guvernul refuza sa accepte sectorul ONG ca element esential al societatii civile si ca partener de dialog si incearca sa il marginalizeze prin neprimirea in structurile de dialog institutinonalizat sau prin numirea arbitrara, fara consultarea comunitatii ONG, a unor persoane care nu se bucura de reprezentativitate, dar care sunt apoi tratate de Guvern ca fiind reprezentantii societatii civile si nu alesii Guvernului pe criterii nelegitime, de tip simpatii politice sau pasivism si yes-men-ism.

Este evident ca Guvernul incearca sa eclipseze vocile critice la adresa sa si sa silentieze ONG-urile care manifesta public dezacord cu unele din politicile si deciziile sale. Aceasta abordare este cu atat mai inacceptabila cu cat reprezentantii sindicatelor si patronatelor in CES nu sunt numiti arbitrar de primul-ministru, si nici macar in baza unei consultari cu confederatiile sindicale si patronale, ci sunt direct alesi de acestea si acceptati automat in CES fara ca Guvernul sa se poata opune.

Solicitam Guvernului sa reia procesul de desemnare a reprezentantilor societatii civile in Comitetul Economic si Social si sa asigure un cadru democratic, in sensul unei largi informari publice si a unei transparente ridicate a procesului, cu critarii clare si cu desemnarea candidaturilor prin vot, de catre marea masa a ONG-urilor, nu de catre autoritatile publice. Sectorul ONG de mediu a dovedit ca vrea si este capabil sa isi organizeze alegeri demoratice interne cand e nevoie de desemnarea unor reprezentanti si cu siguranta si alte subsectoare ONG sunt dispuse sa dea curs unui apel la desemnarea democratica de reprezentanti.

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista activa de aproape doua decenii care, alaturi de activitatile principale de promovarea bicicletei, turismului activ nemotorizat si sporturilor montane si protectia mediului, se ocupa si de promovarea sectorului ONG si dezvoltarea societatii civile, accesul public la informatii si participarea publica la decizii fiind un obiectiv expres al CCN. Detalii despre CCN se pot gasi pe www.ccn.ro in sectiunea "despre noi" , iar despre Coalitia pentru Mediu si Coalitia Natura 2000 se pot gasi informatii pe site-urile http://www.coalitiademediu.ro/ si http://www.natura2000.ro/

RADU MITITEAN
director executiv CCN
0744-576836
, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 10/07/2011 01:01:00 a.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.