Author: CCN
•9/29/2012 07:09:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
==========================================

FINAL IN PROCESUL CCN CONTRA PRIMARIEI COMUNEI FLORESTI VIZAND FURNIZARE DE INFORMATII DE INTERES PUBLIC PE TEMA INFRASTRUCTURILOR BICICLISTICE

Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) a dat in judecata la sfarsitul anului 2011 Primaria comunei Floresti pentru incalcarea legislatiei privind liberul acces la informatiile de interes public, din cauza ca a refuzat sa furnizeze informatii legate de infrastructurile pentru stationarea si circulatia bicicletelor, existente sau planificate a se realiza in localitatea Floresti si a face conectarea cu municipiul Cluj-Napoca.

Procesul, ce a facut obiectul dosarului 11115 / 211 / 2011 al Tribunalului Cluj, s-a incheiat recent in favoarea Clubului de Cicloturism Napoca, prin hotararea judecatoreasca nr. 8647 / 31.08.2012 redactata si comunicata la mijlocul lunii septembrie si devenita definitiva si irevocabila. Primaria Floresti, care inital nu a parut dispusa sa intre in legalitate, mentinand tacit refuzul de a pune la dispozitia CCN si a publicului datele cerute, desi s-a depus reclamatia administrativa si apoi a fost chemata in justitie, s-a vazut pana la urma nevoita sa transmita informatiile cerute, chiar daca raspunsurile nu exceleaza prin claritate si detalii.

CCN isi exprima regretul ca a fost nevoie de instanta de judecata pentru ca o primarie sa respecte prevederile Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in ceea ce priveste situatia si mai ales intentiile ei relativ la infrastructurile pentru biciclete, cu atat mai mult cu cat Florestiul, sat resedinta a comunei omonime, vecine cu municipiul Cluj-Napoca, a inregistrat o crestere spectaculoasa a populatiei - se pare ca depaseste la ora actuala 20.000 - si este de mare interes biciclistic si pentru clujeni, deoarece pe teritoriul sau se gasesc multe hipermarketuri si alte obiective comerciale, foarte multi floresteni fac naveta zilnic spre Cluj-Napoca iar Florestiul este pe principala axa de deplasare a clujenilor spre zonele montane de turism si agrement de pe vaile Somesului Rece si Somesului Cald.

Subliniem ca subiectul este "fierbinte" din cauza ca urmeaza a fi implementat si in Floresti si un important proiect microregional finantat din fonduri UE, ce include piste de biciclete, parcaje, biciclete comunitare si alte facilitati, proiect care in prima lui varianta prezenta mari deficiente iar ulterior consultarea lui publica de catre cei interesati a fost sabotata de autoritati prin tot soiul de tertipuri. Refuzul initial al Primariei Floresti se corelase cu cel al minicipaltiatii clujene, ce e titular al proiectului respectiv si pe teritoriul careia se va implementa majoritatea proiectului, a carui detalii tehnice Primaria clujeana refuza in continuare sa le comunice Clubului de Cicloturism "Napoca", fiind pe rolul Curtii de Apel Cluj-Napoca un proces similar, in faza de recurs, dupa ce Tribunalul Cluj a dat in prima instanta castig de cauza CCN, obligand edilii clujeni sa comunice documentele solicitate.

Consideram problema ca fiind de actualitate la nivel national, pentru ca se observa un adevarat "val" de asa-zise "piste de biciclete" aparute in tot mai multe orase si sate, ce sunt insa adesea nu un sprijin, ci o bataie de joc si chiar un pericol pentru biciclisti, fiind majoritatea prea inguste, discontinue, amplasate pe trotuare, lipsite de spatii de siguranta si concepute cu incalcarea principiilor utilitatii si directitudinii si a bunelor practici pe plan european, fiind necesara prevenirea continuarii acestor tendinte, motiv pentru care este esential ca publicul si organizatiile biciclistilor sa cunoasca planurile edililor din timp, inainte ca acestea sa fie puse in practica si sa se realizeze noi infrastructuri inadecvate.

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/29/2012 07:09:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.