Author: CCN
•5/15/2017 11:52:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

Editia speciala "MARSUL TACERII 2017" a
MARSULUI BICICLISTILOR CLUJENI

Miercuri, 17 mai 2017 seara se va desfasura la Cluj-Napoca o noua editie a Marsului Biciclistilor Clujeni (a 116-a din seria lunara inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998), dar avand un caracter special prin faptul ca va fi un MARS AL TACERII dedicat BICICLISTILOR VICTIME ALE ACCIDENTELOR RUTIERE, ca parte a evenimentului global "RIDE OF SILENCE" ajuns la a 14-a editie si derulat in sute de orase de pe toate continentele.

Sunt bineveniti toti clujenii care au bicicleta. Intalnirea participantilor va fi in PIATA UNIRII, incepand cu ora 18:45. Inceputul efectiv al marsului va fi la ora 19:00, urmand sa dureze circa o ora.

Traseul propus este: Piata Unirii - str.R.Ferdinand - p-ta M.Viteazu - str. Cuza Voda - p-ta A.Iancu - p-ta Baba Novac - str.A.Iancu - str.Universitatii - p-ta Unirii - bd. Eroilor - cl. Dorobantilor - str. Petofi Sandor - bd. 21 Decembrie 1989 - p-ta Unirii - str.Memorandumului - cl.Motilor - str. G.Cosbuc - str.Stadion - str.Uzinei Electrice - str.G.Garibaldi - bd.1 Decembrie 1918 - pod Napoca - Splaiul Independentei - str. Emil Isac - str.Petru Maior - p-ta L.Blaga - str.Napoca - p-ta Unirii.

Este in primul rand un eveniment comemorativ si de atentionare publica, dedicat biciclistilor care au murit sau au fost raniti in accidente de circulatie, in principal a celor care au cazut victima soferilor neatenti, si isi propune sa atraga atentia publicului, autoritatilor si presei asupra amplorii inadmisibile pe care a luat-o rata de accidentare a participantilor mai vulnerabili la traficul rutier, cum sunt biciclistii si pietonii, din cauza atitudinii unor soferi, a legislatiei inadecvate si a infrastructurii deficitare.

Acest mars este o actiune care se va desfasura in tacere, fara pancarte, in deplasare in coloana, cu viteza redusa, si care se va finaliza in piata Unirii, la sfarsitul actiunii, cu o depunere a unei jerbe si aprinderea unor lumanari in locul unde anii trecuti a fost plasat un ”ghost bike”, disparut intre timp.

Mesajului actiunilor este nevoia de mai multa atentie si protectie pentru biciclisti prin legislatie, infrastructura si atitudine a soferilor si autoritatilor, mai alex in contextul gravelor deficiente de conceptie si executie a pistelor de biciclete din Cluj-Napoca, ce pun in pericul siguranta biciclsitilor.

Reamintim faptul ca siguranta rutiera se afla in Romania la un nivel mai redus fata de media europeana, existand un risc nejustificat de crescut accident grav sau mortal ce ii vizeaza in special pe participantii vulnerabili la trafic, cum sunt si biciclistii. Cauzele principale sunt deficientele de continut si aplicare a legii, dar si problemele de infrastructura rutiera si tolerarea si chiar incurajarea in continuare de catre autoritati a unei culturi pro-automobilistice agresive.

In acest sens, este evidenta tratarea cetatenilor ca fiind de rang inferior odata ce au coborat din autoturism si plasarea celor vulnerabili in postura de vinovati prezumati prin politicile nedeclarate dar clar perceptibile de descurajare a circulatiei pietonale si biciclistice, ce continua si la Cluj-Napoca cu noi intentii de ingustare a trotuarelor si latirea carosabilului pe bulevarde centrale si desfiintarea unora din putinele infrastructuri biciclistice din zona centrala, cum este cazul pistei de biciclete din p-ta Unirii.

Detalii despre editiile precedente ale marsului biciclistilor clujeni pot fi gasite si pe pe www.ccn.ro si pe site-ul aferent listei publice de discutii clujbike@yahoogroups.com iar despre "Marsul Tacerii" la nivel mondial se pot gasi informatii pe www.rideofsilence.org

Acest comunicat, o sigla si o fotografie ilustrativa se gasesc si online pe www.ccn.ro
iar pagina de facebook a evenimentului este

RADU MITITEAN
director executiv
tel. 0744-576836


, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 5/15/2017 11:52:00 p.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.