Author: CCN
•9/22/2018 03:58:00 a.m.

Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
====================================

IMBUNATATIREA CADRULUI LEGISLATIV PENTRU BICICLISTI -
petitie catre Parlament, Guvern si ministere

Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) alaturi de celelalte organizatii membre ale Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) si ale Coalitiei Nationale "Pro Velo", reinnoiesc apelul catre autoritatile publice centrale de a modifica si completa actualul cadru legislativ, pentru a ridica barierele de tip normativ care stau in calea cresterii puternice a gradului de utilizare a bicicletei in scop utilitar si recreativ - turistic in Romania.

Petitia lansata cu ocazia editiei 2018 a Zilei Europene Fara Masini este deschisa spre sustinere catre toti cetatenii romani majori interesati de un stil de viata sanatos, de reducerea poluarii si aglomeratiei in trafic, de dezvoltarea turismului activ si de o dezvoltare durabila in general, si isi propune sa atraga atentia Parlamentului, Guvernului si ministerelor asupra catorva probleme legislative actuale de maxima importanta, a caror rezolvare adecvata in urmatoarele luni poate determina modificari pozitive majore.

Organizatiile initiatoare solicita si altor organizatii neguvernamentale, operatorilor economici si autoritatilor publice locale sa se alature acestui demers sau sa intreprinda demersuri analoge in directia adoptarii, intr-o forma agreata si de organizatiile de biciclisti, a unui normativ modern pentru proiectarea, realizarea si mentenanta infrastructurilor pentru biciclete. De asemenea, trebuie vizata respinerea definitiva a proiectului de Cod rutier aflat inca in procedura in Camera Deputatilor (Pl-x nr. 428/2016) intr-o forma inacceptabila pentru biciclisti, si amendarea legislatiei rutiere actuale, inclusiv sprijinirea initiativei ”Legea Bicicletei” ce urmeaza a fi inregistrata ca propunere legislativa. In al treilea rand, trebuie insistat pentru aprobarea mult-amanatei reglementari legale a marcarii traseelor cicloturistice, premisa pentru crearea Retelei Nationale de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania si Centrului National de Coordonare EuroVelo Romania, fara de care vom ramane in afara retelei paneuropene EuroVelo care acum se definitiveaza.

Ministerul Afacerilor Interne a promis in vara anului 2017 initierea unui proiect de lege de modificare a actualei legislatii rutiere (OUG 195 / 2002), dar nu a lansat inca procesul de consultare publica promis si prescris de lege, si nici nu a initiat contacte nici nu a dat vreun raspuns in sensul acceptarii sau nu de principiu a propunerilor facute din nou de organizatiile de biciclisti in vara anului trecut, desi FBR si CCN si alte organizatii membre FBR au transmis propuneri scrise si au participat la dezbaterea publica si au solicitat in repetate randuri un feedback din partea MAI.

Proiectul de Hotarare de Guvern privind traseele cicloturistice marcate, a carei adoptare a fost promisa de ministerul de resort inca din 1999, si care de peste 15 ani se "plimba" intre diversele autoritati, este tot in stadiul de proiect, care s-a aflat de numeroase ori in faza de avizare interministeriala, fiind de fiecare data promovat de Ministerul Turismului in forma agreata cu organizatiile de biciclisti, dezbatut public si apoi blocat de alte ministere, de regula de MAI, care de exemplu a refuzat avizarea in 2017 de doua ori, si la fel si in 2016, fara vreun argument pertinent.

Textul apelului catre autoritatile centrale este redat in ANEXA, si solicitam sa fie cat mai larg difuzat de catre toti cei interesati, pentru a arata autoritatilor ca si in Romania publicul a inteles nevoia si isi doreste promovarea utilizarii bicicletei inclusiv prin prisma cadrului legislativ.

CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste 25 de ani pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

22 septembrie 2018

Radu Mititean
director executiv CCN
presedinte FBR


ANEXA: APEL PENTRU PROMOVAREA UTILIZARII BICICLETEI - Petitie catre autoritatile centrale, deschisa spre sustinere tuturor persoanelor fizice si juridice


A P E L 2018
către autorităţile publice centrale, pentru
PROMOVAREA UTILIZĂRII BICICLETEI

Reiterând că folosirea regulată a bicicletei în scop utilitar şi recreativ este parte a unui stil de viaţă sănătos şi parte a soluţiei la problemele de mobilitate urbană, fiind un vehicul ecologic, eficient energetic, suficient de comod şi rapid, care ocupă puţin spaţiu, nu face zgomot, nu emite noxe şi are efect benefic asupra sănătăţii celor care îl folosesc frecvent,
Dorind să avem oraşe cu un sistem modern de mobilitate urbană, axată cât mai puţin pe autoturisme şi cât mai mult pe transport public, deplasare pietonală şi circulaţie biciclistică,
Considerând că turismul activ nemotorizat este o formă de recreere şi loisir foarte benefică din punct de vedere social, ecologic, cultural, economic şi de sănătate publică, avantaje care sunt pregnante în cazul turismului pe bicicletă, care are un foarte mare potenţial în România, valorificat însă în mică măsură din multiple motive, printre care şi lipsa unor trasee cicloturistice marcate,
Constatând că standardele şi normativele tehnice pentru infrastructuri specifice circulaţiei bicicletelor lipsesc sau sunt demult depăşite, iar legislaţia rutieră în vigoare este desuetă şi una dintre cele mai nefavorabile din Europa pentru biciclişti, instituind interdicţii, restricţii şi sancţiuni exagerate, neacordând facilităţile prezente în legislaţia majorităţii ţărilor dezvoltate şi nereglementând soluţiile moderne de facilitare a circulaţiei cu bicicleta,şi că iniţiativele de modificare pe rolul autorităţilor nu prevăd ameliorări ale acestei situaţii,
SOLICITĂM :

1. PARLAMENTULUI ROMÂNIEI , cu privire la proiectul de nou Cod Rutier aflat încă în procedură legislativă, să îl respingă definitiv, să sprijine inițiativa ”Legea Bicicletei” în curs de pregătire pentru a fi depusă ca propunere legislativă la Parlament, iar pe viitor, când elaborează sau dezbate proiecte de lege sau iniţiative legislative pe teme rutiere, să invite la consultări şi Federaţia Bicicliştilor din România (FBR) şi organizaţiile membre ale acesteia şi alte organizaţii care reprezintă interesele bicicliştilor şi pietonilor, şi să adopte poziţii favorabile pietonilor, bicicliştilor şi transportului public, aliniat actualelor bune practici pe plan internaţional şi lăsând în sfârşit în urmă paradigma pro-automobilistică moştenită din secolul trecut şi dovedită ca fiind o eroare pe care statele dezvoltate o regretă.

2. MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE şi GUVERNULUI ROMÂNIEI, ce am solicitat la pct.1, dar referitor la proiectele de acte normative promise de MAI de modificare a actualei legislaţii rutiere - şi anume proiectul de lege de modificare a OUG 195 / 2002 privind circulaţia pe drumurile publice promis public în vara anului 2017 și neinițiat nici acum.
3. MINISTERELOR competente, să avizeze, şi GUVERNULUI ROMÂNIEI, să aprobe proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea si omologarea traseelor de cicloturism, în forma promovata de Ministerul Turismului, pe baza propunerilor Federaţiei Bicicliştilor din România si organizaţiilor membre ale acesteia, proiect a cărui adoptare este tergiversată de aproape două decenii.

4. MINISTERULUI DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE, să aprobe prin ordin ministerial, eventual comun cu Ministerul Transporturilor, dacă este cazul, un normativ tehnic actualizat şi aliniat bunelor practici pe plan internaţional, privind proiectarea, realizarea şi mentenanţa pistelor de biciclete şi altor amenajări şi infrastructuri specifice pentru biciclete, într-o formă care să plece de la cea propusă de organizaţiile de biciclişti, însuşită de MDRPFE şi pusă în vara anului 2017 în dezbatere publică.

* * *
Apel lansat în 22 septembrie 2018 de Federaţia Bicicliştilor din România (FBR) şi organizaţiile membre ale acesteia, cu ocazia Zilei Europene Fără Maşini, care este punct culminant al Săptămânii Europene a Mobilităţii (SEM), şi deschis pentru susținere tuturor ONG-urilor şi operatorilor economici interesaţi de promovarea utilizării bicicletei. Informaţii suplimentare la contact@biciclisti.ro , www.ccn.ro şi 0744-576836.















, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/22/2018 03:58:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.