Author: CCN
•4/01/2009 02:49:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)


PREZENTARE PE SCURT:

IDENTITATE & CONTACT:

Denumire:
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)


Adresa sediu social:
str. Septimiu Albini nr. 133 ap. 18   Cluj-Napoca , jud. Cluj


(Nota: Aceasta este adresa oficiala, la ea insa nu se desfasoara activitati de relatii publice si nu este adresa de corespondenta!)

Adresa de corespondenta si relatii publice: str. I.C.Bratianu nr. 21-23, et.3,  ap.22   400079  Cluj-Napoca, jud.Cluj

Telefon:
+40-744-576836


E-mail:
office@ccn.ro


Web:
www.ccn.ro


Persoana de contact:
Radu Mititean (director executiv)


Data infiintarii:
3 iunie 1992


CIF:
5800675


RNPJFSP:
3561/A/1992


Cont (lei):
RO91 BTRL 0130 1205 9293 05XX
Banca Transilvania - Suc.Cluj (BIC: BTRLRO22)


MISIUNE, CARACTERE, PRINCIPII, CUVINTE-CHEIE:

Misune:

CCN militeaza pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.


In acest sens, CCN activeaza in 4 domenii importante si complementare: promovarea bicicletei, sporturi montane, protectia mediului, civic

Caractere:

- asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista

- persoana juridica romana de drept privat
- independenta, democratica, non-profit si nepartizana politic
- ONG de mediu si civic, totodata club montan, sportiv si turistic
- atat militant cat si de loisir
- actionand in principal in beneficiu public, si secundar in cel al membrilor sai
- local ca membri, dar activand atat la nivel local si judetean, cat si national si international

Principii:

initiativa, implicare si cooperare, voluntariat, prietenie, respect si sprijin reciproc, transparenta, echitate, competenta, responsabilitate, principialitate, legalitate, durabilitate, multilateralitate


Cuvinte-cheie:

- cicloturism, biciclism urban, ciclism montan (MTB), promovarea bicicletei

- turism pedestru montan/trekking /hiking, alpinism si escalada, schi, speoturism, parapanta
- protectia mediului, mobilitate sustenabila, cercetarea zonei montane, dezvoltare durabila
- civism, dezvoltarea societatii civile / sectorului ONG


AFILIERI, RELATII, RESURSE:

Afilieri actuale:

Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)
Reteaua pentru Natura Urbana (RNU)
Coalitia pentru Mediu (CMR)
Reteaua "Apele Unite ale Romaniei" (AUR)
Coalitia Nationala a Biciclistilor PRO VELO
Alianta Sport-Natura (ASN)
Coalitia CLUJMONT a cluburilor clujene de munte
Coalitia ECOCLUJ a ONG clujene de mediu
Coalitia CLUJTIN a ONG clujene de tineret
+ membru in numeroase coalitii si grupuri de lucru regionale si nationale

Relatii:

CCN are relatii cu autoritatile administratiei publice centrale si locale, cu diverse institutii stiintifice si de invatamant, cu mass-media, firme si cu peste 500 de ONG-uri din Romania si din alte tari.

Resurse:

Fondurile clubului provin din cotizatiile membrilor si taxe de inscriere, precum si din donatii, granturi, sponsorizari, redirectionari de 3,5% din impozitul pe venit si alte asemenea surse ocazionale. CCN nu are "endowment" sau "core funding" si nici sustinatori institutionali pe termen lung.


CCN nu are personal remunerat - intreaga activitate se bazeaza exclusiv pe voluntariat. CCN nu desfasoara activitati economice.

Baza materiala proprie este relativ modesta iar bugetele anuale oscileaza in ultimii 20 ani intre 500 si 5000 EUR, de regula sub 2500. In decenii anterioare au existat sporatic ani cu bugete mai ridicate din cauza unor proiecte punctuale, de exemplu ISLANDA2011 a avut un buget de circa 20000 EUR. Resursele de baza ale CCN sunt membrii sai (know-how-ul, dedicarea si puterea lor de munca, dublate de onestitate, prietenie si sprijin reciproc) si vasta experienta si baza de date de profil.

Finantatori mai importanti de-a lungul anilor: Centrul Regional de Mediu (REC), Fundatia pentru Parteneriat (FP), German Marshall Fund (GMF), Societatea Germana pt. Cooperare Tehnica (GTZ), Fundatia Heinrich Boll (FHB), Fundatia pt o Societate Deschisa (FSD), Uniunea Biciclistilor din Germania (ADFC), Fundatia BikeRomania (BRS), unii membri & simpatizanti CCN prin donatii & 2%/3,5% si diversi sponsori ocazionali. In ultimii 18 ani, CCN nu a mai depus cereri de finantare la finantatori institutionali - nici publici nici privati, nici romani nici straini / internationali, dar a beneficiat indirect, ca partener al altor ONG in cateva proiecte finantate de exemplu prin Asociatia pentru Relatii Comunitare (ARC) in programul "Cu Apele Curate" finantat prin sponsorizari de la LIDL sau prin Reteaua pentru Natura Urbana in programul omonim, finantat prin sponsorizari de la BRD Groupe Societe Generale.

ORGANIZARE SI FUNCTIONARE:

Membri:

CCN reuneste la ora actuala peste 250 de persoane fizice - majoritatea cetateni romani cu studii superioare –  medici, economisti, geografi, fizicieni, chimisti, matematicieni, ingineri, artisti, arhitecti, psihologi, informaticieni, traducatori, avocati etc.
Principalele categorii de membri sunt cei activi si cei aderenti. Pot fi membri CCN numai persoane fizice. CCN este o organizatie deschisa in principiu tuturor celor interesati, nu doreste sa fie organizatie de elita dar nici de masa.

Printre drepturile membrilor activi se numara cel de vot si de a fi ales si prioritatea si gratuitatea de acces la resurse si actiuni, iar printre conditii si indatoriri se numara cea de fi clujean (domiciliu, resedinta sau loc de munca in jud. Cluj) si de a achita o cotizatie periodica (10 lei / trimestru - la care se aplica reducere de 50% pt. cei fara venit propriu - ex. studenti, elevi).

Conducere:

Organul suprem de conducere este Adunarea Generala (AG), formata din toti membri activi ai clubului, reunindu-se de regula o data pe an.


Deciziile importante dintre sesiunile AG sunt luate de Comitetul Director (CD), format din 5 membri, alesi de AG pe cate 2 ani, reunindu-se de regula o data la doua luni. Componenta actuala a CD: presedinte Simona Pop, vicepresedinti Calin Cimbrudean, Roxana Cleja, Teodor Botez, Miruna Noaghi.

Conducerea curenta este asigurata de directorul executiv (DE), numit de CD, iar unele atributii - de regula coordonarea unor proiecte si programe - este delegata de DE unor alti voluntari. Actualul director executiv este Radu Mititean.

Control:

Controlul intern este asigurat de o Comisie de Cenzori (CC) formata din trei membri, alesi de AG pe cate un an. Componenta actuala a CC: Andra Susanu, Bogdan Adumitroaie, Sorin Suciu.


CC are drepturi nelimitate de control cu privire la toate actele CD si DE si toate aspectele functionarii CCN si obligatia de a efectua un control complet minim o data pe an, raportand AG.

Functionare:

Activitatea CCN este organizata pe domenii si subdomenii, iar acestea pe programe si proiecte, si se desfasoara aproape exclusiv prin intermediul membrilor sai, actionand ca voluntari, in timpul liber.


CCN in mod deliberat nu este structurat pe departamente sau sectii de profil, ci incurajeaza membrii sai sa se implice in cat mai multe dintre domeniile si subdomeniile sale de activitate, atat promovarea bicicletei si turism activ / sporturi montane, cat si protectia mediului, tineret si dezvoltarea sectorului ONG.

SPICUIRI DIN ACTIVITATEA CCN IN ULTIMII 30 DE ANI:

ACTIUNI TURISTIC-SPORTIVE OUTDOOR ("de teren"):

Cicloturism:

Mii de excursii cicloturistice de sosea, in toate zonele Romaniei, si ture in strainatate in zeci de tari europene, precum si ture pe alte continente ( Africa, Asia, America de Nord si de Sud, Australia)


Mii de ture cicloturistice de munte, pe vai si culmi din aproape toate masivele Carpatilor Orientali, Meridionali si Occidentali, precum si in munti de peste hotare, inclusiv Alpi, Anzi, Atlas, Taurus, Caucaz, Pamir, Himalaya....

Mountain biking:

Organizarea de concursuri de ciclism montan ( de exemplul 11 editii ale "Cupei Napoca" la MTB cross-country) si sprijinirea organizatii de cate altii a unor competitii de profil.


Participarea la sute de concursuri de mountain bike in tara si strainatate. CCN detine numeroase titluri sportive, inclusiv mai multe de campion national si balcanic

Numeroase actiuni de MTB sportiv cu caracter necompetitional

Trekking:

Ture de drumetie pe aproape fiecare culme si vale din nordul Muntilor Apuseni si hiking in aproape toate masivele montane din Carpati


Tabere de trekking si backpacking in aproape toate masivele Carpatilor, precum si ture de turism montan pedestru in masive din diverse tari din Europa, Africa, America de Nord si de Sud, Asia, Australia

Speo:

Actiuni speoturistice, in principal in nordul Muntilor Apuseni, in pesteri neamenajate


Sprijinirea unor ture de speologie exploarativa, incluzand descoperire de noi pesteri, in nordul Muntilor Apuseni si in cateva alte zone carstice

Parapanta:

Ture de parapanta in tot arcul carpatic si alte zone favorabile pentru zbor liber in Romania, multe cu caracter de premiera, precum si zboruri in strainatate


Participare la competitii de parapanta si stabilirea unor recorduri de zbor la distanta

Whitewater:

Iesiri ocazionale de rafting si kajaking, river running si canyoning


Schi:

Ture si tabere de schi alpin de partie si de varianta in toate statiunile din Romania si in multe statiuni din Alpi


Schi de tura in numeroase masive montane din Carpati, precum si in Alpi

Participarea la concursuri de schi de tura si schi-alpinism in tara si strainatate, cu obtinere de locuri fruntase

Schi extrem si freeride in diverse masive montane, inclusiv cu caracter demonstrativ si pentru realizare de filme de profil

Alpinism si escalada:

Ture de escalada in toate arealele majore de catarare din Romania si cateva iesiri de sport climbing in strainatate


Ture de alpinism hivernal in masivele inalte din Carpatii romanesti si ture de altitudine in Alpi

Expeditii alpine de succes in munti inalti de pe alte continente - America de Sud (Aconcagua, Fiz Roy), America de Nord ( Mount McKinley), Africa (Kilimanjaro, Mount Kenya, Ruwenzori, Atlas), Asia (Taurus, Caucaz, Himalaya)

ALTE ACTIUNI OUTDOOR ("de teren"):

Actiuni revendicative si de protest:

Organizare de marsuri ale biciclistilor in Cluj-Napoca ( cu incepere din 1998 de cateva ori pe an, iar din septembrie 2007 cu frecventa lunara, din octombrie pana in martie de regula intr-o sambata iar din aprilie in septembrie de regula intr-o joi, pe la mijlocul lunii, precum si editii speciale dedicate anumitor evenimente ex. Ziua Europeana Fara Masini, Ziua Mediului, Ziua Pamantului, Marsul Tacerii. Dupa o pauza fortata din cauza restrictiilor instituite pentru combaterea pandemiei COVID19, CCN reia marsurile lunare ale biciclistilor)


Participare la (si ocazional si organizare de) manifestari revendicative si de protest pe teme de mediu la nivel local si national

Targuri, expozitii si alte manifestari publice in aer liber:

Co-organizare de targuri si expozitii ONG ( ex. targuri ONG cu ocazia Forumurilor anuale judetene clujene ONG "Diagonale") si de eco-festivaluri in aer liber pentru copii si tineri (cu ocazii gen Ziua Pamantului, Ziua Mediului) in spatii publice centrale din Cluj si participare cu standuri proprii la asemenea manifestari.


Actiuni de distribuire sau amplasare stradala de materiale informative, instalare de bannere si standuri proprii in spatii publice cu ocazii gen Ziua Pamantului, Ziua Mediului, Ziua Apelor, Saptamana Mobilitatii, Targul de Turism Montan "Mocanita", Zilele Muntelui, Zilele Clujului...

Instruire practica sportiv-turistica:

Organizare de mini-cursuri practice de initiere si perfectionare in turism activ nemotorizat, sporturi montane si domenii adiacente, pentru membrii CCN si ai structurilor partenere


Participare la cursuri practice de perfectionare in sfera turismului si sportului montan organizate de structuri competente de profil din tara si strainatate

Cercetare si documentare sportiv-turistica:

Prospectare, testare, evaluare, documentare scrisa, GPS, foto si video pe teren pentru peste 2000 de obiective si infrastructuri turistice si peste 20.000 de kilometri de trasee de turism pedestru si biciclistic (in special in imprejurimile Clujului si nordul Muntilor Apuseni, dar si in alte zone ale Romaniei si ale Carpatilor)


Amenajare si intretinere de infrastructuri sportiv-turistice:

Refaceri de marcaje pentru trasee de turism montan pedestru prin (re)vopsire de semne de marcaj, dezobstructia vizibilitatii lor, instalare de lespezi de marcaj, stalpi si sageti ( in masivul Gilau-Muntele Mare si Trascau, in special in perioada 1995-1998, si din nou din 2015, in parteneriat cu alte cluburi clujene)

(Nota: Din 1998 s-a reglementat legal chestiunea marcajelor in sensul ca de ele trebuie sa se ingrijeasca consiliile judetene, motiv pentru care CCN nu s-a mai implicat, avand in vedere ca autoritatile nu au alocat resursele necesare, implicarea fiind reluata doar din 2014 si nesistematic)

Desfundare de poteci si drumuri blocate de vegetatie, curatare a unor partii de schi de bolovani si arbusti, amenajare de poteci, montare de balustrade, construire sau reparere de punti si podete, reamenajari de izvoare si puncte de popas, instalare de indicatoare si panouri informative ( in special in imprejurimile Clujului si in masivele Gilau-Muntele Mare si Trascau, in colaborare cu alte ONG si cu Salvamontul)


Echipare de sute de noi manse si trasee de escalada sportiva, incluzand deschideri de noi zone de catarare, si reamenajarea de zeci de trasee alpine vechi (diverse zone din Muntii Apuseni).

Actiuni de salubrizare, plantari, amenajari in zone naturale supuse presiunii antropice:

Zeci de actiuni de salubrizare in diverse zone turistice si arii naturale protejate din Muntii Apuseni si imprejurimile Clujului, participare la actiuni de salubrizare si plantari de arbori in alte zone.

( Nota: CCN in mod deliberat nu si-a mediatizat aceste actiuni, considerand ca scopul lor principal este educarea ecologica a participantilor si impulsionarea autoritatilor, nu incercarea de a rezolva respectiva problema in locul acestora sau compensarea lipsei de civilizatie si ilegalitatilor comise de cei ce polueaza, taie abuziv etc.)

Instalarea de pubele si cosuri de gunoi in zone turistice ( de exemplu in statiunea Baisoara in 1996 si la Cheile Turzii in 1997, dand impulsul necesar pentru demararea unui sistem organizat de salubritate de catre autoritatile locale, care de atunci functioneaza, chiar daca nu la paramentri adecvati)

Semnalizari si bornari de rezervatii naturale ( identificare si marcare limite, instalare panouri de informare si avertizare).


Actiuni de teren de supraveghere, informare si educatie ecologica:

Activitati de supraveghere ecologica in imprejurimile Clujului si nordul Muntilor Apuseni, documentarea scrisa si fotografica a unor incalcari vizibile ale legislatiei


Ture si tabere de informare si educare ecologica pentru elevi in imprejurimile Clujului si Muntii Gilau-Muntele Mare (in colaborare cu diverse scoli clujene)

ACTIUNI INDOOR ( "de sala"):

Informare, consultanta, cercetare si proiectare turistica:

Elaborare si oferire gratuita catre autoritatile locale si nationale, firme si ONG-uri, de documentatii pe teme de munte si turism activ (studiu toponimic al nordului Muntilor Apuseni, plan de dezvoltare a zonei turistice Baisoara, masterplan pentru cicloturism in Romania si proiect de retea nationala de trasee cicloturistice marcate (RNTCMR, pana la urma denumita oficial ROVELO), plan de noua retea de marcaje turistice in nordul Apusenilor (RTTMM), concept de retea nationala de trasee marcate de turism pedestru (RNTMTPR), studiu complex sportiv, turistic si ecologic privind Cheile Turzii, studiu privind dezvoltarea cicloturismului in Parcul Natural Apuseni...)


Informare si consultanta turistica gratuita pentru mii de turisti, precum si pentru organizatii, autoritati publice si firme din tara si strainatate. In principal prin Internet si telefonic, dar si direct, in special in perioada 2001-2006, cand CCN a activat (in parteneriat cu CET) ca centru regional de informare turistica pe teme de turism activ ( fiind indicat ca atare in ghiduri precum Lonely Planet)

Identificare de potentiale pensiuni agroturistice in zone rurale montane fara infrastructura turistica, evaluarea acestora, acordarea de consultanta gratuita pentru proprietari pentru oficializare si operationalizare si promovarea lor gratuita prin cataloage, baze de date, targuri de profil si contacte cu agentii de turism specializate, precum si cursuri pentru intreprinzatorii in domeniu (In special pentru zona nordului Muntilor Apuseni, in perioada 1993-2004, de regula in cooperare cu alte ONG-uri).

Identificare, studiu, analiza si sinteza a zeci de mii de pagini de documente (text, harti, foto...) pe suport de hartie sau electronice pe teme turistice sau cu relevanta pentru turismul activ si sportul montan nemotorizat.

Informare, consultanta, cercetare si proiectare ciclourbana:

Analiza si sinteza a sute de documentatii si studii pe teme de utilizare a bicicletei ca mijloc de transport in mediul urban in zeci de tari, precum si a legislatiei rutiere, standardelor tehnice si bunelor practici in domeniu


Elaborarea de documente de pozitie si propuneri legislative si de politici publice privind promovarea utilizarii bicicletei in scop utilitar in mediul urban in Romania

Elaborarea proiectului de retea de cai de comunicatie pentru biciclete in Cluj-Napoca (CLUJBIKENET) si colaborarea si acordarea de consultanta la elaborarea unor proiecte de piste si retele de cai de comunicatie pentru biciclete in alte orase mari din Romania

Implicare in campania SOMES CULOAR VERDE-ALBASTRU (SVA) de creare piste de biciclete si alei pietonale pe axa Somesului Mic, de la Gilau la Apahida, cu perspective de extindere in amonte pe Somesul Cald precum si spre Capusu Mare si racord spre Huedin, pe de o parte, si spre Gherla si Dej, pe de alta parte.

Implicare in campania INELUL VERDE METROPOLITAN CLUJEAN ( IVMC) de creare a unor aliniamente de tip curba inchisa, relativ circulara sau eliptica, concentrice in jurul municipiului Cluj-Napoca, acoperind zona metropolitana Cluj si conectand zone de padure, pajisti, zone umede, livezi si alte zone cvasinaturale pentru a asigura o conectivitate ecologica si peisagistica dar si una recreativa, turistica si sportiva prin piste de biciclete, trasee de cicloturism, alei pietonale, poteci si drumuri verzi si facilitati de sport si loisir cu impact redus de mediu.  

Educatie ecologica si turistic-sportiva pentru public:

Retea de cercuri ecoturistice in scoli din Cluj-Napoca ( in parteneriat cu alte 2 ONG-uri, in perioada 1994-2005 - programul ECOCERC)

Informare si educatie turistica si ecologica in unitati de invatamant clujene de toate nivelele, prin sute de prelegeri, conferinte si proiectii video si foto.

Organizarea a sute de proiectii publice de imagini de bicicleta, turism, sport montan si mediu, precum si mai multe expozitii foto pe acest teme, in special in Cluj-Napoca, si participarea la sute de festivaluri, concursuri si expozitii colective foto, dia si video pe teme de turism, munte si mediu in tara.

Elaborare si postare de sute de materiale informative si educative pe forumuri specializate pe Internet, pagini aferente listelor de discutii, grupurilor de facebook, blogurilor si diverselor publicatii online, pe teme de munte, turism, bicicleta, mediu, civice si de tineret si raspunsuri la mii de intrebari si mesaje in respectivele domenii.

Educatie, informare si consultanta pe teme civice, de tineret si dezvoltarea societatii civile:

Campanii de educatie civica pentru tineret ( de exemplu programul ALTIN de incurajare a participarii civice a tinerilor clujeni in procesul electoral, programul PROONG de stimulare e infiintarii si dezvoltarii de ONG-uri de tineret in judetul Cluj, programul JURONG de consultanta pentru infiintare si dezvoltare de asociatii la nivel national).


Consultanta gratuita si sprijin prin suport informational si instruire in management asociativ pentru peste 200 de ONG-uri ( majoritatea clujene sau active in domenii similare cu ale CCN), incluzand de exemplu redactare de acte constitutive pentru zeci de asociatii de turism, mediu, munte si tineret...

Activitati de "watchdog" si demersuri pentru reprimarea ilegalitatilor:

Identificare, analiza si sinteza a informatiilor ( rezultate din activitatea proprie sau provenind de la terti) ce indica posibile sau certe incalcari ale legislatiei din domenii de interes CCN ( turism, sport, mediu, urbanism si amenajarea teritoriului, tineret, societate civila), informare / sesizare a institutiilor abilitate cu privire la cele constatate, mediatizarea cazurilor deosebite ( grave, repetitive sau cronice) si actiuni actiuni judiciare contra celor vinovati ( in cazuri in care autoritatile sesizate nu au actionat adecvat).


Astfel, CCN a obtinut in multe cazuri aplicarea de amenzi, retragerea unor avize si autorizatii, dispunerea stoparii si desfiintarii unor lucrari ilegale si luarea unor masuri de remediere si prevenire. Cand insa autoritatile sesizate nu au rezolvat adecvat problema sau erau ele insele autorii sau complicii ilegalitatii, CCN a si atacat in instanta in contencios administrativ si obtinut hotarari judecatoresti de anulare a numeroase acte administrative individuale sau normative emise abuziv de diverse autoritati publice sau obligarea acestora de a furniza informatiile, emite actele sau lua masurile pe care le refuzasera.

CCN a promovat si permanentizarea, institutionalizarea si raspandirea unor asemenea activitati in randul ONG-urilor de mediu. De exemplu initierea, alaturi de alte doua ONG-uri, a Garzii Ecologice de voluntari a judetului Cluj (1995) si demersurile de recunoastere oficiala a acesteia de catre autoritati, demersuri care in final au fost acceptate de acestea, dar intr-o varianta care nu permite o eficienta reala.

Activitati de lobby si advocacy:

CCN a avut sute de audiente, a scris mii de memorii, a participat la sute de intalniri, dezbateri publice, sedinte ale unor comisii si organe oficiale locale si nationale, a facut sute de propuneri pentru imbunatatirea legislatiei si practicii administrative in domeniul turistic, sportiv, civic si de mediu.


Actiunile de lobby au inclus organizarea de intalniri publice cu candidatii la alegeri locale si nationale, cu ministri si reprezentanti ai corpului diplomatic, zeci de audiente si sedinte la diverse ministere...

Printre altele, CCN a initiat si a obtinut instituirea a 13 noi zone naturale protejate in zona montana a judetului Cluj ( ex. Pietrele Albe, Cheile Vaii Stanciului si Cascada Rachitele, Cheile Lapustesti, Cheile Borzesti, Defileul Hasdatelor cu cascada Ciucas, Cheile Ocoliselului, Cheile Dumitresei...) si a contribuit semnificativ la extinderea, fata de propunerea initiala, a suprafetei Parcului Natural "Muntii Apuseni".

Conferinte, simpozioane si seminarii:

Organizarea unor simpozioane si conferinte pe teme de turism, sport montan, mediu, tineret si civic (ex. organizator a 3 simpozioane pe teme de turism si alpinism in Cheile Turzii, a 11 editii ale conferintei nationale de cicloturism, biciclism urban si promovarea bicicletei PRO VELO, coorganizator al tuturor editiilor Forumului Judetean ONG Cluj "Diagonale" 1998-2005...)


Participarea la sute de conferinte, simpozioane, traininguri si targuri, in tara si strainatate (ex. Targul International de Turism de la Berlin - ITB - editiile 2007, 2008, 2009, unde CCN a reprezentat proiectul traseului cicloturistic al Dunarii in Romania intr-un stand comun cu partenerii din Serbia, Croatia si Bulgaria; majoritatea conferintelor anuale ale Federatiei Europene a Biciclistilor incepand din 1997, majoritatea editiilor Forumului National ONG in ultimele trei decenii, zeci de conferinte internationale gen European Cultural Tourism Conference 1997, VeloMondial 2000,  Towards CarFreeCities II si aproape anual conferintele VeloCity si EuroVelo.

Mediatizare si publicatii:

Mii de interviuri si participari la emisiuni radio si TV pe zeci de posturi diferite, realizarea unor cicluri de emisiuni radio si TV si difuzarea de materiale proprii informative si educationale, publicare de mii de articole in presa locala clujeana si sute de articole in cea regionala, nationala si internationala, pe teme de turism activ, sport montan, mediu, tineret si societate civila.


Editarea de harti, manuale, ghiduri (primul ghid turistic al masivului Muntele Mare 1996, prima harta cicloturistica a Romaniei 2003, prima harta cicloturistica a imprejurimilor Clujului 2010), brosuri, afise, pliante pe teme de turism, sporturi montane, ecologie, management asociativ, corectarea bibliografiei existente

Parteneriate, networking si comunicare intrasectoriala:

Sute de colaborari, programe si proiecte comune cu diverse institutii si organizatii din tara si din strainatate, in toate domeniile de activitate CCN ( unele durand de mai mult de un deceniu)


Participare in numeroase federatii, coalitii, retele si grupuri de lucru ONG, multe initiate de CCN sau in care CCN detine roluri importante, precum si participare la comisii mixte functionand pe langa autoritati publice locale sau nationale ( pentru exemple a se vedea capitolul urmator).

Corespondenta intensa (in ultimii 20 ani aproape exclusiv prin e-mail) cu peste 1000 de persoane juridice romane si straine, mai ales ONG-uri ( arhiva cuprinzand peste 150.000 intrari si peste 50.000 iesiri).

Infiintare si / sau administrare de numeroase forumuri / liste specifice de discutii prin Internet, unele de importanta nationala si / sau cu sute de abonati (de exemplu in trecut administrarea principalei liste nationale de discutii prin e-mail pe tema de alpinism si escalada costila@yahoogroups.com , cicloturism si biciclism urban provelo@yahoogroups.com, parapanta rofreefly@yahoogroups.com, ecologism EcoRomania@yahoogroups.com, a principalelor liste locale clujene pe teme de munte - clujmont@yahoogroups.com, biciclete - clujbike@yahoogroups.com, ONG de tineret - clujtin@yahoogroups.com etc.) devenite majoritatea ulterior @groups.io precum provelo@groups.io , biciclisti@groups.io , ecocluj@groups.io, clujbike@groups.io si respectiv grupuri pe facebook precum "reactieinlant"  la nivel local, sau "provelo" si "zero waste" la nivel national.

INITIERE, APARTENENTA SI FUNCTII DETINUTE IN DIVERSE STRUCTURI:

Biciclism turistic, utilitar si sportiv:

Initierea, in 2007, Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), si asigurarea presedintiei ei inca de la infiintare


Reprezentarea Romaniei in Federatia Europeana a Biciclistilor ECF (1997-2009), incluzand participarea la numeroase congrese si adunari generale.

Initierea Coalitiei nationale de cicloturism si promovarea bicicletei PROVELO, in 1997, infiintata oficial in 2002, si asigurarea secretariatului acesteia inca de la infiintare

Reprezentarea Romaniei in Grupul de Coordonare a Retelei Europene de Trasee Cicloturistice de Lung Parcurs EURO VELO (din 1997) siin Grupul de Implementare in Europa de Sud-Est a Traseului Cicloturistic al Dunarii (din 2004).

Coordonarea pentru Romania, in 2000-2002, a Grupului International de Ciclocatarare (BIG)

Initierea, in 1997, a Retelei Nationale de Mountain Biking din Romania (RNMBR), si asigurarea in 1997-1998 a secretariatului acesteia.

Apartenenta la Federatia Romana de Ciclism (membru activ 2003-2006, retragere apoi ca protest fata de neregulile din FRC devenita ulterior temporar FRCT)

Turism activ si sport montan:

Initierea, in 2001, a Coalitiei cluburilor clujene de munte CLUJMONT, si asigurarea de facto a secretariatului acesteia


Reprezentarea in Romania, din 2003, a Grupului PRO CLIMBING de refacere a traseelor de alpinism din Romania ( asigurare secretariat, magazie, trezorerie)

Reprezentare, in 2002-2004, in Comisia de Patrimoniu a Federatiei Romane de Alpinism si Escalada (FRAE)

Reprezentare, in 1998-2003, in Comisia Judeteana de Omologare a Traseelor Turistice Montane Marcate Cluj (CJOTTMM) de pe langa Consiliul Judetean Cluj, precum si in cea interjudeteana "Muntii Apuseni".

Reprezentare, in 2002, in Comisia Judeteana pentru Anul International al Muntelui (CJAIM), de pe langa Prefectura Judetului Cluj

Reprezentare, in 1997-1998, in plenul largit al Consiliului Consultativ al Turismului (CCT) de pe langa Ministerul Turismului

Protectia mediului si dezvoltare durabila:

Initierea, in 1994, alaturi de alte organizatii, a Coalitiei ONG-urilor clujene de mediu, devenita in 2001 Coalitia ECOCLUJ, si asigurarea timp de multi ani a secretariatului acesteia


Initierea, in 1995, alaturi de alte ONG clujene de mediu, a Garzii Ecologice de Voluntari a jud. Cluj, si participarea la aceasta in 1996-1998.

Initierea, alaturi de alte ONG clujene de mediu, in 1995, a Centrului Zonal de Supraveghere Ecologica Cluj (CZSEC), si participarea in 1995-1998 in consiliul director al acestuia.

Initierea, alaturi de alte ONG clujene de mediu, a reformarii Centrului Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE), in 1997, si asigurarea controlului intern al acestuia in perioada 1997-2000.

Reprezentare, din 2010, in Consiliul Consultativ de Administrare (CCA) al Parcului Natural Muntii Apuseni (propus din 2004, acceptat din 2010 prin ordin al ministrului, dar neconvocat aproape deloc in ultimii ani)

Reprezentare, din 2005, in Comisia Consultativa de Mediu a Consiliului Civic Local Cluj (CCL)

Reprezentare, in 2002-2005, in Comisia pentru Prevenirea Poluarii in Bazinul Hidrografic Tarnita-Gilau, de pe langa Consiliul Judetean Cluj

Reprezentare, in 1996-2000, in Comisia Judeteana de Protectia Mediului de pe langa Consiliul Judetean Cluj

Reprezentare, in 1995-1996 si 2000-2003, in Comisia Judeteana de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Consiliul Judetean Cluj (am putut avea un cuvant de spus relativ la multe proiecte de dezvoltare turistica in zona montana a judetului Cluj)

Reprezentare, in 1994-1996, in Comisia Pluridisciplinara privind Controlul Disciplinei in Constructii, Amenajarea Teritoriului si Protectia Mediului de pe langa Consiliul Judetean Cluj.

Reprezentare, in 1996-1998, in Grupul de Lucru pentru Transport Durabil in Cluj (GLTDC)

Reprezentare, in 1997-1998, in Grupul de Lucru pentru Protectia Raului Somes (GLPRS)

Propus, in 2001, de numeroase ONG, ca reprezentant ONG in Comitetul de Bazin Hidrogafic "Somes-Tisa" (CBST) de pe langa Directia Apelor Somes-Tisa (DAST)

Propus, in 2004, de numeroase ONG, ca reprezentant ONG in Comisia Judeteana de Urbanism si Amenajarea Teritoriului (CJUAT) de pe langa Consiliul Judetean Cluj

Propus, in 2004, de numeroase ONG, ca reprezentant ONG in Comisia Consultativa de Mediu (CCM) de pe langa Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca

Propus, in 2004, de numeroase ONG, ca reprezentant ONG in Comisia Tehnica Municipala de Judeteana de Amenajarea Teritoriului si Urbanism Cluj-Napoca (CTATU) de pe langa Primaria Municipiului Cluj-Napoca

Membru in Coalitia pentru Mediu (CMR) a ONG de mediu ( care din pacate in ultimii ani nu mai functioneaza)

Membru in asociatia de nivel national COALITIA PENTRU NATURA URBANA (RNU) din 2023 

Tineret:

Initierea, in 1997, a Consiliului Judetean al Organizatiilor de Tineret Cluj (CJOT), devenit in 2002 coalitia CLUJTIN, si asigurarea in 1998-2002 a presedinitiei CJOT iar in 2002-2003 a secretariatului CLUJTIN


Asigurarea, in 1998, a presedintiei Comisiei Centrale de Validare a Consiliului Tineretului din Romania (CTR)

Reprezentare, in 1994-1996, in Consiliul Consultativ de Tineret de pe langa Oficiul Judetean pentru Tineret si Sport Cluj (OJTS)

Dezvoltarea societatii civile:

Co-organizarea tuturor editiilor anuale ale Forumului Judetean ONG Cluj (1998-2005), initierea coalitiei DIAGONALE de coordonare a acestuia si asigurarea secretariatului ei in 2004-2005


Initierea, in 2002, alaturi de alte ONG clujene, a Grupului de Lucru pentru Finantari de la Bugetul Local (FBL), si asigurarea, in 2004-2005, a secretariatului acestuia

Reprezentare, in 2006, in Comitetul European al Clujului (CEC)

Reprezentare, in 2006-2009, in Comitetul de Evaluare al Fundatiei pentru Parteneriat (FP)

Reprezentare, in 1997-1998, in Consiliul Consultativ al ONG-urilor clujene (CCONGC)

Reprezentare, in 2013 - 2021, in Marele Senat al Universitatii Babes-Bolyai (UBB)

PREZENTARE PE LARG
a unor aspecte privind CCN:

1. MISIUNEA CCN

CCN militeaza pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

In acest sens, CCN actioneaza in patru domenii importante si complementare:
- promovarea bicicletei;
- sporturi montane;
- protectia mediului si cunoasterea si dezvoltarea durabila a zonei montane;
- promovarea tineretului si dezvoltarea societatii civile.

Explicatii privind misunea CCN:

Dezvoltarea durabila presupune satisfacerea nevoilor generatiilor actuale, fara a compromite sansa generatiilor viitoare de a le satisface pe a lor (care, in plus, ar putea fi diferite si necunoscute noua!).

In acest scop, un element esential este asigurarea sanatatii publice si individuale pe termen lung, in sens larg, nu doar de absenta bolii, ci de o buna stare fizica, psihica si sociala a omului.

A doua conditie esentiala este pastrarea si transmiterea catre generatiile viitoare a unui mediu cat mai putin poluat si mai apropiat de starea naturala, deoarece un mediu sanatos in general si o natura cat mai putin afectata de influenta omului in special sunt premise esentiale pentru dezvoltarea durabila.
Cele doua elemente - sanatatea mediului si a omului - sunt in stransa interdependenta.

Astfel, fara un mediu sanatos si sanatatea umana pe termen lung este o himera, iar un mediu artificializat, fara natura, nu poate asigura bunastarea psihica a omului.

Pe de alta parte, un om care nu cunoaste nemijlocit natura, nici nu o poate intelege si aprecia si in consecinta nu va voi sau nu va reusi sa o protejeze eficient. Cu atat mai mult, daca omul este bolnav fizic sau social, se va izola si mai tare de natura, intrand intr-un cerc vicios.

Din multiplele cai prin care se poate contribui la sanatatea omului in sens larg, CCN a ales promovarea unui stil activ de viata, care insa sa nu afecteze natura. De aceea suntem axati pe promovrea cicloturismului si pe utilizarea bicicletei ca mijloc cotidian de transport utilitar si recreativ, precum si pe promovarea formelor de turism activ si sport nemotorizat "outdoor", ecologic, in natura in general si in zonele montane in mod special.

Pe langa promovarea formelor de eco-turism si eco-sport in sens larg ( desfasurate in natura, cu impact redus de mediu), CCN si-a propus din start si sa militeze in mod direct si specific pentru protectia mediului in general si a naturii in special, cu accent pe cateva subdomenii si probleme specifice.

Activitatea ecologista este inscrisa in cadrul mai larg al dezvoltarii durabile, include si o componenta de cunoastere complexa a situatiei, pentru a ne fundamenta corespunzator opiniile, si pune un accent deosebit pe zona montana, neglijata de institutiile publice dar binecunoscuta membrilor CCN.

Al patrulea domeniu de activitate - cel de tineret si de dezvoltare a societatii civile, nu a fost rezultatul unei alegeri voite, ci este consecinta implicita a caracterului CCN de ONG de tineret. Faptul ca organizatiile neguvernamentale sunt prea putin cunoscute si recunoscute in societatea romaneasca face inevitabila necesitatea unei activari si pentru dezvoltarea sectorului ONG in general, ca premisa a atingerii obiectivelor specifice de baza ale CCN, iar atitudinea reticenta a multor structuri fata de tineri si de organizatiile de tineret face ca CCN sa fie obligata sa isi asume si obiective in domeniul tineretului.

Bicicleta ramane miezul misiunii CCN, cu accent special pe cicloturism, fapt reflectat si in denumirea organizatiei. Promovarea bicicletei este strans legata si incadrata de sporturile montane (nemotorizate / outdoor / ecologice) si respectiv de cunoasterea si protectia mediului, in special a celui montan. Acest triunghi este completat si sprijinit de axa formata din promovarea tineretului si dezvoltarea societatii civile. Astfel, elementele aparent disparate ale misiunii CCN formeaza de fapt un tot unitar, logic si coerent.2. CARACTER

2.1 Personalitate juridica

CCN este persoana juridica.

Avand personalitate juridica proprie, CCN are prin urmare capacitate juridica deplina de folosinta si de exercitiu (in limitele prevazute de lege potrivit principiului specialitatii capacitatii juridice), atat civila, cat si penala si in alte ramuri de drept.


2.2 Nationalitate

CCN este persoana juridica de nationalitate romana.

Ca persoana juridica romana, CCN este constituit pe baza legislatiei romane si supus prevederilor acesteia, are sediul in Romania, este inregistrat de si supus jurisdictiei autoritatilor administrative si judiciare romanesti.


2.3 Forma de personalitate si proprietate

CCN este persoana juridica de drept privat.

Prin urmare, patrimoniul CCN constituie proprietate privata iar CCN este guvernat din punct de vedere juridic de normele dreptului privat.


2.4 Forma juridica

CCN este asociatie.

"Asociatia" este o varianta de organizatie fara scop patrimonial de tip asociativ. Nu trebuie confundata cu alte forme juridice apropiate ca baza legala ( de exemplu "federatia" sau "fundatia") sau ca denumire ( de exemplu "asociatia familiala" sau "asociatia de proprietari").


2.5 Baza juridica

CCN functioneaza pe baza OG 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile.

CCN s-a constituit in baza Legii nr. 21 / 1924 si Decretului 31 / 1954 si functionaza la ora actuala, ca baza legala specifica, conform OG 26 / 2000 privind asociatiile si fundatiile (aprobata cu modificari prin Legea 246 / 2005), completata cu prevederile Codului Civil.

CCN se supune tuturor celorlalte reglementari legale in vigoare care au incidenta asupra organizarii si functionarii sale ( cum sunt legislatia civila si penala, legislatia contabila si fiscala, legislatia privind drepturile intelectuale, legislatia muncii, a mediului, a turismului, a sportului, a tineretului etc.)


2.6 Neguvernamentalitate

CCN este organizatie neguvernamentala (ONG).

Prin urmare, CCN nu este structura de autoritate publica si nici supus ierarhic sau legat in alt mod direct sau indirect de vreo entitate guvernamentala ( autoritate sau alta institutie sau organizatie publica locala, nationala sau de alt rang), ci este parte a societatii civile.


2.7 Independenta

CCN are caracter independent fata de orice alta structura.

In acest sens, CCN se supune exclusiv vointei membrilor sai, manifestata, direct sau prin intermediul reprezentantilor / organelor alese / numite de ei, conform statutului si celorlalte reglementari interne ale CCN, care sunt stabilite tot de membrii clubului, fara vreun amestec din exterior.

CCN respecta regulile si deciziile altor entitati numai daca s-a angajat valabil in acest sens in mod contractual, astfel ca asemenea relatii nu implica propriu-zis subordonare ierarhica ci egalitate din punct de vedere juridic si reciprocitate de drepturi si obligatii, neafectarea normele interne ale CCN si posibilitatea retragerii unilaterale din respectiva relatie, in conditiile legii. Astfel CCN are afilieri, parteneriate sau alte relatii contractuale, dar care nu ii altereaza independenta.

Desigur, vointa membrilor si organelor CCN se manifesta numai in limitele si conditiile legii. Normele legale nu constituie o limitare a independentei CCN, deoarece ele sunt general valabile pentru toate persoanele si constituie cadrul legal de exercitare a drepturilor si libertatilor constitutionale, inclusiv a celui de libera asociere, pe care se bazeaza existenta CCN.


2.8 Democratie

CCN este o structura cu caracter democratic sub toate aspectele. In acest sens, organul suprem al CCN (Adunarea Generala) cat si celelalte doua organe principale de conducere respectiv de control (Comitetul Director, Comisia de Cenzori) au caracter colectiv si democratic atat ca alegere cat si ca functionare.

Astfel, din Adunarea Generala fac parte de drept toti membrii clubului la acea data. Fiecare dintre ei poate face orice tip de propunere direct plenului, fara vreun filtru procedural (obligatie de a fi sustinut de mai multe persoane sau de a avea avizul unui anumit organ sau de a respecta un anumit termen sau forma de prezentare.). Deciziile se iau in mod colectiv, de catre toti membrii activi prezenti, prin vot cu caracter direct, egal si liber exprimat, si care este obligatoriu secret daca se refera la persoane. Adunarea Generala poate fi convocata la nevoie oricand, nu doar de organele statutare alese de ea, ci si direct de membrii clubului, chiar fara interventia sau contrar vointei acelor organe.

Comitetul Director si Comisia de Cenzori sunt alese de catre Adunarea Generala, pe termen limitat, prin vot direct, egal si secret. Toti membrii lor au drepturi egale iar deciziile se iau tot democratic, prin vot egal, iar raspunderea este colectiva, atat fata de CCN cat si fata de terti. Adunarea Generala le controleaza, le poate modifica sau anula deciziile, poate sanctiona inclusiv revoca pe unii sau toti membrii respectivului organ inainte de expirarea mandatului acestuia.


2.9 Nepartizanat

CCN este o organizatie apolitica, in sensul de nepartizanat si echidistanta fata de ideologiile si organizatiile politice.

Prin urmare, CCN nu se declara si nu se comporta nici public nici in viata interna ca adept / simpatizant si nici ca oponent la modul general a unui partid sau a unei coalitii politice sau a vreunei ideologii sau program politic sau electoral sau al vreunui om politic cu sau fara functii de demnitate publica, nici chiar temporar sau conditionat.

CCN insa urmareste, analizeaza si adopta pozitii publice favorabile sau defavorabile fata de actele si actiunile persoanelor si structurilor politice sau care sunt numite / controlate / derivate din structuri politice sau au coloratura politica, dar numai pe temele si in domeniile de activitate ale CCN si numai specific referitor la acele acte si actiuni, nu cu referire in general la acea persoana sau structura.

CCN vizeaza politicile publice, nu politica si politicienii, facand in acest sens cat mai mult abstractie de eventuala apartenenta sau influenta politica sau ideologica care a stat sau ar fi putut sta la originea unui anumit act sau actiune ce au sau pot avea efecte in domeniile de interes ale CCN.


2.10 Nelucrativitate

CCN are caracter nelucrativ (nepatrimonial / non-profit).

CCN nu urmareste realizarea de profit ( cum este cazul agentilor economici), ci scopuri altele decat obtinerea de bani, bunuri sau alte valori materiale. Veniturile si patrimoniul CCN sunt doar mijloace pentru realizarea scopului si obiectivelor.

CCN nu a desfasurat si nu desfasoara nici in prezent activitati cu caracter economic, nici direct, nici indirect, desi legislatia in vigoare si statutul ar permite in principiu acest lucru in anumite conditii. Bunurile si serviciile de care au beneficiat sau beneficiaza membrii sau tertii prin / datorita CCN nu au fost niciodata acordate / prestate in mod comercial / contra cost iar CCN nu este asociat sau actionar in vreo societate comerciala sau participant in alt mod in vreo structura sau activitate economica.


2.11 Caracter ca domeniu de activitate:

CCN are in principal caracter:
- turistic
- sportiv
- civic
- ecologist

CCN are in mod accesoriu si caracter:
- educational
- stiintific
- cultural
- social
- de aparare a drepturilor omului
- de aparare a intereselor comunitare si cetatenesti

Explicatii privind caracterele enuntate mai sus:

Caracterul turistic consta in faptul ca CCN practica turismul prin intermediul propriilor membri iar pe de alta parte il promoveaza pe multiple cai, insa nu turismul in general, ci doar cicloturismul si alte forme de turism activ cu impact de mediu redus (cum este turismul pedestru sau cu vehicule nemotorizate) si care respecta in masura cat mai mare natura, cultura si peisajul specific. CCN a primit la infiintare aviz din partea autoritatii publice centrale in domeniul turismului si este recunoscut oficial ca organizatie turistica.

Caracterul sportiv consta in faptul ca CCN practica diverse sporturi prin intermediul propriilor membri iar pe de alta parte promoveaza sportul pe multiple cai, insa nu sportul in general, ci doar sporturile in natura / montane nemotorizate ce presupun efort fizic semnificativ si impact de mediu redus (cum sunt majoritatea formelor de ciclism, alpinism si escalada, speologie, schi, parapanta, whitewater etc.). CCN se ocupa in principal de sportul necompetitional si de masa iar in mod secundar si de sportul de performanta si competitional, fiind avizat de autoritatea publica centrala in domeniu sportului si recunoscut oficial ca structura sportiva, fiind inscris in Registrul Sportiv ca si club sportiv si fiind afiliat la federatii de resort.

Caracterul civic consta in faptul ca CCN este activ in societatea civila in general si in sectorul ONG in special, contribuie pe multiple cai la dezvoltarea asociativitatii ( informand si educand publicul larg pe aceasta tema, facand lobby la autoritati pentru asigurarea unui cadru legal adecvat, sprijinind direct infiintarea si dezvoltarea altor organizatii si a cooperarii intre ONG-uri etc.) si la recunoasterea si cresterea impactului sectorului ONG in societate in general. CCN a avut si are roluri importante in numeroase structuri si actiuni colective ale sectorului neguvernamental si este recunoscut de facto de multe structuri din sector si din afara sa ca un actor important si reprezentativ in sfera civica din Romania.

Caracterul ecologist consta in faptul ca CCN desfasoara numeroase actiuni concrete pentru protectia mediului si in intreaga sa activitate tine cont de necesitatea protectiei mediului, incercand sa minimizeze impactul negativ de mediu al activitatii sale si a membrilor sai, sa informeze si sa educe in spirit ecologist alte persoane. CCN isi inscrie activitatea militanta de mediu in contextul mai larg al dezvoltarii durabile si pune un accent major pe cunoasterea si protectia naturii, indeosebi pe zona montaa si pe ariile naturale protejate, precum si pe ape si peisaj si pe promovarea activitatilor durabile / cu impact de mediu redus sau care favorizeaza ocrotirea naturii, militand pentru transport durabil, turism si sport ecologic, educatie si cultura ecologica, politici durabile de urbanism si amenajarea teritoriului etc. CCN este recunoscut de catre autoritati ca ONG de mediu.

Caracterul educational consta in faptul ca CCN desfasoara numeroase actiuni educative pentru proprii membri dar si pentru terti si publicul larg, atat directe cat mai ales informale sau implicite, pe teme de mediu, turism, sport montan si civice. Activitatile educationale ale CCN au caracter intern sau neoficial, nefiind organizate sau recunoscute ca educatie formala sau formare profesionala a adultilor. CCN insa cooperaza in scopuri educationale cu unitati de invatamant preuniversitar si universitar si cu structuri acreditate pentru formarea continua / a adultilor in domeniile de interes si competenta ale CCN.

Caracterul stiintific consta in faptul ca CCN desfasoara uneori si activitati proprii de cercetare cu caracter (si) stiintific sau analizeaza si evalueaza inclusiv din punct de vedere stiintific actele si actiunile altor structuri publice si private, pentru a isi fundamenta sau sustine opiniile si propunerile proprii sau alte tertilor sau a combate elementele pe care le considera nedorite ( in cadrul activitatii militante in domeniul turistic, sportiv, civic, ecologist), precum si pentru a evita erorile si asigura eficienta si eficacitatea in domeniul intern ( dezvoltarea institutionala proprie si actiunile in beneficiul mutual al membrilor). CCN se straduieste ca toate opiniile si activitatile sale sa fie corecte si solid fundamentate stiintific si isi bazeaza expertiza stiintifica si opiniile in principal pe proprii membri ( avand printre ei persoane cu licenta, masterat sau doctorat in inginerie, drept, medicina, stiinte economice, fizica, chimie, biologie, geografie etc.)

Caracterul cultural consta in faptul ca CCN recurge uneori la organizarea, sprijinirea sau participarea la actiuni culturale, nu ca scop, ci ca mijloc sau factor adjuvant pentru activitatile sale in domeniile de baza ( turistic, sportiv, civic si ecologist) sau in domeniul dezvoltarii interne. De asemenea, multe din activitatile CCN ( cum ar fi cele educative si de informare publica, turistice, cele de documentare sau cercetare etc.) pot fi considerate si acte culturale in sens larg. De asemenea, CCN studiaza si promoveaza in mod specific prezenta si reprezentarea adecvata a domeniilor sale de interes in literatura si arta, in special a muntelui si bicicletei.

Caracterul social consta in faptul ca CCN asigura membrilor si simpatizatilor sai un cadru specific favorabil de relationare si dezvoltare sociala atat prin informatiile si serviciile de care beneficiaza individual si prin natura activitatilor specifice CCN ) multe cu rol expres sau implicit de team building, dezvoltare de abilitati de leadership, comunicare, relationare sociala etc.), cat si prin faptul ca desfasoara cea mai mare parte din activitatile de club in grup, in comun cu alti membri sau cu persoane din afara organizatiei, intr-un cadru social specific, si care favorizeaza si formarea de prietenii si alte legaturi si activitati sociale ce continua sau au apoi loc in afara cadrului asigurat de club. De asemenea, CCN colaboreaza cu organizatii active specific in domeniul social, punand la dispozitie know-how, mijloace materiale si umane pentru actiuni dedicate sau care implica participarea unor persoane din grupuri dezavantajate ( de exemplu copii si tineri defavorizati). Nu in ultimul rand, grupurile a caror interese le apara CCN in mod specific ( de exemplu biciclistii, practicantii de turism si sport nemotorizat etc.) pot fi considerate in Romania ca fiind grupuri dezavantajate social.

Caracterul de aparare a drepturilor omului consta in faptul ca, prin obiectivele si actiunile in domeniul turistic, sportiv, civic si ecologist, CCN activeaza implicit in mod regulat si semnificativ pentru apararea drepturilor membrilor sai, precum si pentru drepturile unor intregi categorii de persoane, drepturi recunoscute de Constitutie si de alte acte normative in vigoare inclusiv de normele UE si de diversele acte internationale de profil la care Romania este parte. In acest sens sunt de mentionat drepturile constitutionale: la un mediu sanatos; la libera circulatie; la informatie; de asociere; precum si drepturile legale de participare la luarea deciziilor de catre autoritati sau drepturile legale speciale ale tinerilor, turistilor, sportivilor etc. Nu in ultimul rand, grupurile a caror interese le apara CCN in mod specific ( de exemplu biciclistii, practicantii de turism si sport nemotorizat etc.) pot fi considerate in Romania ca fiind grupuri discriminate. CCN nu face advocacy de caz pentru persoane din afara clubului decat daca situatia are valoare de model si precedent de utilitate generala sau specifica pentru CCN.

Caracterul de aparare a intereselor comunitare si cetatenesti consta in faptul ca, prin obiectivele si actiunile in domeniul turistic, sportiv, civic si ecologist, CCN apara si promoveaza nu doar interesele membrilor sai, ci si numeroase interese publice sau interese legitime ale unor comunitati locale ( cum sunt locuitorii Clujului, ai satelor de munte, statiunilor turistice montane sau din ariile naturale protejate) sau categorii socio-profesionale si de alta natura ( de exemplu turisti, sportivi, tineri, ONG-isti) si in anumite cazuri chiar interese globale comune ale tuturor (cum sunt actiunile de protectie a mediului natural, care este un tot unitar si indivizibil si deci al tuturor si a carui degradare afecteaza global omenirea). CCN nu face advocacy de caz pentru persoane din afara clubului decat daca situatia are impact si utilitate publica / generala sau specifica pentru CCN.


2.12 Caracter de tineret

CCN este organizatie de / pentru tineret.

Caracterul de tineret consta in faptul ca CCN este format in principal din tineri ( din punct de vedere al varstei membrilor, inclusiv a celor din organele de conducere si control). CCN are si admite in continuare in randurile sale si persoane care din punct de vedere al legislatiei in vigoare nu se incadreaza in categoria "tinerilor", dar isi pastreaza caracterul de organizatie de / pentru tineret. Majoritatea membrilor CN sunt studenti si tineri absolventi.

Caracterul pentru tineret consta in faptul ca CCN are printre obiectivele statutare si desfasoara numeroase activitati expres dedicate tinerilor sau vizand in mod specific interesele tineretului atat in general ca si categorie sociala cat si sectorul ONG de tineret ca forma organizata a tinerilor. CCN este activ, a avut sau are recunoasteri si roluri importante in sectorul ONG-urilor de tineret din Romania la nivel local, judetean si national.

CCN este recunoscut ca organizatie de / pentru tineret si este in evidenta autoritatilor locale si autoritatii publice centrale in domeniul tineretului, conform Legii 350 / 2006 privind tinerii.


2.13 Caracter montan

CCN este club montan.

CCN este club de munte prin natura tipului de turism si sport practicat si promovat, care prin specificul sau se desfasoara in principal sau are conditiile cele mai favorabile de desfasurare in zone montane sau asimilabile acestora din punct de vedere al reliefului sau altor factori ( mountain biking, turism pedestru montan, schi alpin, alpinism si escalada, speologie turistica si sportiva, parapanta, whitewater etc.)

CCN este club de munte si prin asumarea expresa ca obiective statutare a cunoasterii si promovarii dezvoltarii durabile a zonelor montane in general si zonei Muntilor Apuseni in special, precum si acordarea, in cadrul obiectivelor si activitatilor de protectia mediului, a unui loc special ariilor naturale protejate din zona montana, zonei montane a judetului Cluj si bazinului hidrografic al Somesului Mic.

CCN este club de munte si implicit prin faptul ca o buna parte din activitatile de teren se desfasoara de facto in zona montana datorita reliefului imprejurimilor Clujului, atractivitatii turistice a zonei montane si concentrarii in zona montana sau perimontana a obiectivelor, infrastructurilor si conditiilor necesare / favorabile pentru activitatile turistice si sportive practicate sau promovate de CCN, respectiv ponderii reliefului montan si asimilat in cadrul teritoriului Romaniei si concentrarii in zona montana a ariilor naturale protejate si a altor elemente a caror cunoastere sau protectie si-o propune CCN.


2.14 Caracter ca beneficiari

CCN activeaza:
- in principal in beneficiu public
- accesoriu si in beneficiu mutual

CCN activeaza in principal in interes si beneficiu public / comunitar, in sensul ca de majoritatea actiunilor si rezultatelor CCN nu beneficiaza exclusiv sau preponderent membrii clubului, ci preponderent sau exclusiv persoane din afara organizatiei, comunitati sau categorii intregi de persoane sau valori si interese publice generale ( cum este mediul, sanatatea publica etc.). In asemenea cazuri membrii CCN beneficiaza doar indirect si nespecific, implicit, in calitatea lor eventuala de cetateni sau membri ai respectivelor comunitati sau categorii socio-profesionale sau de alta natura ( clujeni, sportivi, tineri, studenti etc.).

Astfel, o mare parte din activitatea CCN poate fi considerata de utilitate publica. Totusi, din cauza procedurii greoaie si conditiilor excesiv de restrictive, CCN nu a solicitat si nici nu intentioneaza sa solicite in viitorul apropiat Guvernului Romaniei recunoasterea oficiala ca organizatie de utilitate publica conform OG 26 / 2000.

In mod accesoriu, CCN activeaza si in beneficiul mutual al membrilor sai. Astfel, CCN acorda sprijin si apara si promoveaza in mod specific drepturile si interesele membrilor sai, dar numai cele morale si materiale nepatrimoniale si numai daca sunt legate de domeniile de activitate ale clubului ( turistic, sportiv, civic si ecologist) sau in legatura cu activitatea in cadrul sau in beneficiul clubului. CCN promoveaza si prietenia si sprijinul reciproc intre membrii sai in domeniile de activitate mentionate dar fara a viza relatii cu implicatii patrimoniale sau legale.


2.15 Caracter ca tip de activitate

CCN este organizatie:
- in principal militanta
- accesoriu si de loisir
- in mica masura si de servicii

CCN este in principal organizatie militanta, activista, in sensul ca urmareste, analizeaza si incearca sa influenteze in mod activ evolutia societatii in sfera sa de activitate in conformitate cu propria viziune, promovand schimbari sau, dupa caz, opunandu-se unor schimbari, in lumina dorintelor si conceptiilor membrilor CCN in domeniile turistic, sportiv, civic si ecologist, care pot fi diferite si chiar opuse celor ale unor segmente importante din populatie si din agentii economici, institutiile publice sau organizatiile non-profit. Spre deosebire de organizatiile "de servicii", CCN identifica si evalueaza situatia, dorintele si nevoile actuale si viitoare ale "beneficiarilor" / persoanelor din grupurile-tinta vizate nu pentru a le da curs / satisface, ci in primul rand pentru a gasi caile optime de a le influenta in sensul dorit de CCN, de a ii convinge sa accepte / adopte principiile / viziunea / atitudinea / actiunile CCN sau recomandate / dorite de CCN.

CCN este in mod accesoriu si organizatie de loisir, de petrecere a timpului liber, caracter care se manifesta pe latura turistica si sportiva, in beneficiul propriilor membri si ocazional si pentru membrii unor organiuzatii partenere, pe baza de reciprocitate. Practicarea de catre membrii CCN cu scop recreativ, de placere, ca mod de petrecere a timpului liber, a diverselor forme de turism si sport promovate de club servesc si laturii militante, atat prin rolul lor de atragere, mentinere si dezvoltare personala a membrilor si promovarii relatiilor interpersonale, cat si prin faptul ca prin natura lor cvasitotalitatea acetor activitati de loisir constituie indirect / implicit si actiuni de documentare, informare, instruire, educare sau perfectionare. Prin natura lor sau / si modul sau locul de desfasurare, ele contribuie implicit la initierea, mentinerea si dezvoltarea atitudinii militante in favoarea valorilor din sfera turistica, sportiva, civica si ecologista cu care, prin actrivitatea de loisir, membrii CCN si alte persoane implicate vin in contract si fata de care isi formeaza, mentin sau dezvolta astfel atasamentul moral.

CCN este, intr-o masura redusa, si organizatie de servicii, in sensul ca vine in intimpinarea nevoilor unor persoane si cauta sa le satisfaca. CCN se manifesta ca organizatie de servicii in principal fata de proprii membri, carora le acorda la cerere sprijin gratuit (de regula moral sau material in natura, ca servicii) in domeniile de activitate / de interes pentru CCN, in limita resurselor disponibile si fara a afecta major latura militanta a organizatiei. Pentru persoane din afara organizatiei, CCN acorda consultanta si alte servicii in limita posibilitatilor si fara afectarea majora a laturii militante, dar numai pe baza de reciprocitate sau in subsidiarul activitatii militante, ca mijloc de a promova elementele pentru care militeaza CCN in domeniile turistic, sportiv, civic si ecologist.

De regula, CCN acorda la cerere consultanta si alte servicii solicitantilor exteriori organizatiei in principal celor care sunt persoane jurdice de drept privat fara scop lucrativ sau institutii publice, mai rar si persoanelor fizice sau agentilor economici. Spre deosebire de organizatiile "de servicii" si de agentii economici, care au obligatii morale si legale de serviciu universal sau / si nediscriminare, CCN isi pastreaza fata de potentialii "clienti" / beneficiari (din afara organizatiei si fata de care nu si-a asumat obligatii contractuale) libertate deplina pentru fiecare solicitare in parte de a opta intre a ii da curs sau nu, fara a fi nevoit sa isi motiveze decizia fata de solicitant sau fata de terti. In principiu aceste servicii sunt acordate gratuit, dar nu pentru ca CCN ar fi o organizatie "caritabila" in sensul clasic (de binefacere), ci pentru ca aceste servicii servesc ca mijloc obiectivelor / laturii militante a CCN.


2.16 Caracter deschis

CCN este organizatie cu caracter deschis.

CCN este o asociatie in care sunt in principiu bineveniti toti cei care doresc, indeplinesc conditiile statutare si isi manifesta dorinta. Numarul de membri este public, nu este fix sau limitat nici pe ansamblu nici pe categorii. Cu toate acestea, un solicitant nu devine automat membru prin faptul ca solicita inscrierea in asociatie si indeplineste criteriile prevazute in statut, ci trebuie acceptat ca membru prin decizia organului statutar abilitat.

CCN nu doreste a fi organizatie de elita, dar nici de masa. De aceea nu isi propune sa primeasca sau sa pastreze in randurile sale numai persoane care au calitati sau realizari deosebite in sferele de interes pentru club, ci este deschisa si celor care (prin aptitudinile / cunostintele / abilitatile innascute sau dobandite, prin interes, potential, timp disponibil etc.) nu sunt si nici nu pot sau nu doresc sa devina persoane cu un nivel inalt de implicare sau realizari in cadrul CCN sau / si in domeniile de interes ale CCN. Pe de alta parte, CCN nu doreste nici sa atraga sau sa pastreze in randurile sale pe toti sau pe majoritatea celor care teoretic ar indeplini conditiile de a deveni sau ramane membru si sa devina astfel o organizatie cu un numar foarte ridicat de membri, ci doreste sa fie intr-o situatie mijloc, de echilibru intre cantitate si calitate.


2.17 Caracter teritorial

CCN are din punct de vedere teritorial:
- prin prisma membrilor: caracter local
- prin prisma activitatii: caracter in principal regional, iar accesoriu si local, dar si national si international.

CCN este, prin prisma membrilor, o organizatie locala, clujeana, deoarece membrii activi trebuie sa aiba domiciliul,  resedinta sau locul de munca in Cluj-Napoca sau eventual alte localitati din judetul Cluj. Prin urmare, CCN nu are structuri teritoriale (filiale, sectii etc.) in alte zone / localitati.

CCN activeaza insa prin prisma nivelului / zonei de actiune la toate palierele teritoriale: In principal regional ( Nordul si Estul Muntilor Apuseni, Bazinul hidrografic al Somesului Mic), iar pe anumite linii si pe plan local ( indeosebi Cluj-Napoca si imprejurimi) si judetean ( indeosebi jud. Cluj), respectiv national (Romania) si international (regional - CEE, SEE; comunitar - UE; continental, mondial). Aceste nivele diferite se reflecta in locul de desfasurare a activitatilor CCN sau in aria in care ele produc efecte directe sau in nivelul structurilor in cadrul sau asupra carora activeaza CCN.


2.18 Caracter temporal

CCN functioneaza pe termen nelimitat.

CCN este infiintata pe durata nedeterminata, fapt consacrat statutar si recunoscut legal de catre autoritati, astfel ca urmaza sa functioneze pe termen nedefinit.


3. DATE DE IDENTITATE

3.1 Denumire:

Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)

In functie de imprejurari (in corespondenta, mentionari in mass-media, inregistrare in baze de date si alte cazuri din activitatea curenta) se poate utiliza si numai denumirea curenta / promotionala CLUBUL DE CICLOTRISM "NAPOCA" sau eventual chiar numai acronimul CCN. In documente cu implicatii juridice ( contracte, notificari etc.) se recomanda a se folosi denumirea oficiala completa anterior indicata.


3.2 Data infiintarii

3 iunie 1992

Primele intalniri preliminarii ale viitorilor membri fondatori au avut loc in martie 1992. La 3 iunie 1992 a avut loc adunarea generala de constituire si s-a semnat actul constitutiv. Personalitatea juridica a CCN a fost recunoscuta in 21 august 1992.

3.3 Adresa, telefon, fax, e-mail, persoane de contact

Adresa sediu social: str. Septimiu Albini nr. 133 ap.18 Cluj-Napoca, Romania

Adresa corespondenta si relatii publice: str.I.C.Bratianu nr.21-23, et.3, ap.22, 400079 Cluj-Napoca, Romania

Telefon: +40-744-576836

E-mail: office@ccn.ro

Pentru relatii publice la sediul din str.I.C.Bratianu este nevoie de programare prealabila telefonica sau prin e-mail deoarece CCN nu are personal permanent si deci nu poate asigura permanenta. La telefonul indicat raspunde reprezentantul legal al CCN. La momentul actual CCN nu utilizeaza telefon fix sau fax. Documentele ce se doresc a fi trimise catre CCN prin fax se vor trimite prin posta sau prin e-mail. Persoana primara de contact din partea CCN este directorul executiv Radu Mititean.

3.4 Numere de inregistrare la autoritatile publice

CIF: 5800675

RAF: 48 / PJ / 1992

RNPJFSP: 3561 / A / 1992

RS: CJ / A2 / 00146 / 2003

Inregistrare la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF): cod de identificare fiscala (CIF) 5800675, conform Certificatului de inregistrare fiscala nr. 31 / 280160162 din 09.06.1994. 

Inregistrare la Judecatoria Cluj-Napoca (JCN) / Registrul Asociatiilor si Fundatiilor (RAF): 48 / PJ / 02.07.1992, conform Incheierii civile nr. 77 / PJ / 1992 din 21.08.1992 pronuntata in dosarul 63 / PJ / 1992 si Certificatului de Inscriere nr. 48 / 1992 eliberat in 01.09.2003.

Inregistrare la Ministerul Justitiei (MJ) / Registrul Registrul National al Persoanelor Juridice fara Scop Patrimonial (RNPJFSP): 3561 / A / 1992, conform versiunii online a RNPJFSP de pe www.just.ro si adresei Ministerului Justiţiei nr. 104849 / 04.11.2010. Nota: in trecut, CCN a fost mentionat ca figurand in RNPJFSP la pozitia 119 / A / 1992, conform adeverintei MJ nr. 431 / 22 / 2002 din 26.11.2002, in 2010 MJ notificand ca a fost o eroare.

Inregistrare la Ministerul Sportului ( fost MTS, fost Agentia Nationala pentru Sport - ANS) / Registrul Sportiv ( RS): CJ / A2 / 00146 / 2003, conform certificatului de identitate sportiva nr. 9334 / 23.04.2003.

Inregistrare la Inspectoratul Teritorial de Munca Cluj (ITM): Cod 14804 atribuit in iunie 2000. Codul nu mai este activ, deoarece CCN nu este in acest moment activ ca angajator ( nu are personal salariat sau asimilat).

Inregistrare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Cluj ( CJAS Cluj): Cod 9792, atribuit in iunie 2000. Codul nu mai este activ, deoarece CCN nu este in acest moment activ ca angajator ( nu are personal salariat sau asimilat).

Inregistrare la fostul Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap Cluj (ISTPH): Cod 6003 / A, atribuit in 2000. Codul nu mai este activ, deoarece CCN nu este in acest moment activ ca angajator ( nu are personal salariat sau asimilat).

CCN a mai fost luat in evidenta a numeroase autoritati publice locale si nationale, care au solicitat / primit de regula copii ale actelor constitutive si alte documente de identitate ale CCN, dar care insa nu i-au atribuit un cod propriu de evidenta, ci au utilizat codurile atribuite de alte autoritati.

Asemenea autoritati au fost, de-a lungul anilor: AJOFM, CJPAS, DJT, Tribunalul Cluj, DJAA, Ministerul Turismului, Ministerul Mediului, Ministerul Informatiilor Publice (ulterior ASG), ONPCSB, Prefectura Cluj, Consiliul Judetean Cluj, Primaria si Consiliul Local Cluj-Napoca etc.

De asemenea, CCN a fost sau ar trebui sa fie implicit luat oficial in evidenta de numeroase alte autoritati publice centrale, regionale si locale, ca parte care si-a notificat interesul de a fi consultata din oficiu in procesul de elaborare a proiectelor de acte normative conform Legii 52 / 2003.


3.5 Cod activitate

CAEN: 9499

Activitatea CCN se incadreaza in Clasificatia Activitatilor din Economia Nationala ( CAEN ) la clasa 9499 "Activitati ale altor organizatii n.c.a", incepand din 1 ianuarie 2008, conform Ordinului INS 337 / 2007 prin care se aproba CAEN revizia 2. Pana la 31 decembrie 2007, activitatea CCN se incadreaza in CAEN la categoria 9133 "Alte activitati asociative" conform HG 656 / 1997.


3.6 Date bancare

Cont bancar CCN in LEI (cod IBAN): RO91 BTRL 0130 1205 9293 05XX
Banca: TRANSILVANIA Sucursala Cluj

Contul mentionat este deschis la Banca Transilvania (BT) Sucursala Cluj (Adresa: Cluj-Napoca, bd. Eroilor nr. 36), cod BIC/ SWIFT: BTRLRO22

CCN lucraza permanent cu cate un singur cont bancar, in lei, prin urmare nu are permanent alte conturi bancare deschise in afara celor mentionate. In trecut, CCN a mai avut succesiv, de-a lungul anilor, conturi bancare deschise la BANCOREX, BCR si BRD. In 2011 CCN a deschis la BCR un cont bancar special pentru un anumit proiect, cont a fost inchis la finalul proiectului.Pana in toamna anului 2012, CCN a avut si conturi in valuta - USD si EUR, la Banca Transilvania, fiind inchise ca urmare a faptului ca de multi ani nu au mai fost necesare, nemaioperandu-se cu valute, existand doar o deschidere temporara de contr in EUR in toamna anului 2014 si in primavra anului 2017.3.7 Reprezentant legal


Reprezentantul legal al CCN este directorul executiv.

CCN este legal reprezentat de directorul executiv CCN, inclusiv in civil si in justitie, atat fata de membrii CCN cat si fata de terti, acesta putand angaja CCN valabil din punct de vedere juridic prin semnatura sa, in limitele legii si prevederilor statutare. Alte persoane pot reprezenta din punct de vedere juridic CCN numai daca sunt delegate / imputernicite in acest sens de directorul executiv CCN, actionand in acele cazuri ca mandatari ai acestuia.

La ora actuala, functia de director executiv este detinuta de Radu Mititean, membru activ CCN, fiind exercitata in regim de voluntariat ( mandat cu titlu gratuit, deci nerenumerat).


4. PRINCIPII

CCN se bazeaza in organizarea si functionarea sa pe principiile:
- initiativei
- implicarii
- cooperarii
- voluntariatului
- prieteniei
- respectului reciproc
- transparentei
- echitatii
- competentei
- responsabilitatii
- principialitatii
- legalitatii
- durabilitatii
- multilateralitatii.

Explicatii privind principiile enumerate mai sus:

Principiile CCN se interpreteaza si se aplica prin prisma principiilor si normelor juridice, sociale si morale general-acceptate, cu respectarea literei si spiritului statutului si legislatiei in vigoare.

Principiul initiativei se refera in primul rand la membrii CCN, care sunt incurajati sa aiba initiative, sa nu fie pasivi, asteptand sa vina indemnuri si indicatii de la conducerea clubului, ci sa fie proactivi, sa vina ei cu idei si propuneri si de asemenea sa actioneze si individual sau in grup informal, din proprie initiativa, conform obiectivelor si regulilor CCN. In al doilea rand, principiul initiativei se refera la CCN ca organizatie, insemnand ca CCN cauta sa fie proactiv, lanseaza idei si propuneri si actioneaza din propria initiativa, nu asteapta sa vina altii cu sugestii si nu se limiteaza la a sprijini sau critica ideile si actiunile altora. In al treilea rand, principiul initiativei se refera la faptul ca CCN doreste ca si institutiile si organizatiile cu care interactioneaza sa fie proactive si sa manifeste spirit de initiativa.

Principiul implicarii se refera in primul rand la membrii CCN, care sunt incurajati sa se implice personal in cat mai multe din actiunile clubului, deoarece activitatea CCN se bazeaza mai ales pe membrii sai, atat ca si conceptie cat si ca punere in practica, doar in mod exceptional fiind implicate persoane din afara organizatiei. In al doile rand, principiul implicarii se refera la atitudinea CCN fata lumea inconjuratoare - nu iti propune doar sa observe si analizeze, ci si sa se implice activ si practic in rezolvarea problemelor de cate ori considera posibil si necesar. In al treilea rand, CCN promoveaza si asteapta si de la alte persoane juridice si fizice o atitudine proactiva de implicare in problemele societatii, mai mult decat minimul eventual impus de legislatie sau de regulile de convietuire sociala.

Principiul voluntariatului se refera in primul rand la membrii CCN, care au datoria statutara de a contribui, in limita posibilitatior, la bunul mers al clubului, in primul rand prin activitate de voluntari in cadrul actiunilor desfasurate de CCN, deci fara a beneficia de remuneratie sau alta compensare materiala pentru munca depusa. Acest principiu se reflecta si in faptul ca CCN nu are personal salariat si toti membrii organelor de conducere si control activeaza ca voluntari. In al doilea rand, principiul voluntariatului se regaseste in faptul ca CCN incurajeaza si promoveaza voluntariatul la modul general in randul cetatenilor, cu convingerea ca o asemenea implicare contribuie la bunul mers al societatii si la rezolvarea problemelor.

Principiul prieteniei se refera la membrii CCN, pe care clubul ii incurajeaza sa aiba intre ei relatii de prietenie, indiferent de categorie, functie, pregatire sau alte caracteristici. Relatiile amicale dintre membri se reflecta in atitudine si modul de adresare, in atmosfera informala de la intalnirile periodice si alte actiuni, in increderea si sprijinul reciproc si in relatiile care depasesc adesea cadrul clubului.

Principiul respectului reciproc se refera in primul rand la membrii CCN, care au obligatia de a manifesta in relatiile dintre ei o atitudine de respect reciproc, chiar si cand exista divergente sau conflicte. Prietenia nu poate fi impusa, insa respectul colegial este un principiu de la care nu se admite derogare, iar eventualele probleme se rezolva amical sau prin interventia organelor abilitate ale clubului, evitand nepolitatea si cu atat mai mult indecenta sau violenta fizica sau verbala. In al doilea rand, CCN acorda respect si pretinde respect de la alte persoane, nu utilizeaza limbaj si atitudini vulgare, violente sau calomnioase si pretinde ca si ceilalti sa manifeste respect fata de club si membrii acestuia, inclusiv cand se situeaza pe pozitii opuse ca opinii sau exista litigii de orice natura.

Principiul transparentei se refera in primul rand la functionarea interna a CCN, caracterizata printr-un nivel avansat de transparenta fata de membri, atat in ce priveste aspectele financiare si materiale, cat si in ce priveste deciziile, documentele, atitudinile si actiunile organelor de conducere si control ale clubului, proiectele si programele si intreaga activitate in general. In al doilea rand, CCN ofera si pretinde transparenta de la parteneri si colaboratori. In al treilea rand, CCN militeaza pentru o cat mai mare transparenta din partea autoritatilor si institutiilor publice si altor persoane juridice de interes public, in principal in materie de luare a deciziilor.

Principiul echitatii se refera in primul rand la CCN, la relatiile dintre membrii clubului si dintre acestia si diversele organe si structuri ale asociatiei, care se doresc a fi guvernate de echitate, corectitudine, dreapta masura si nediscriminare. In al doilea rand, se refera la relatiile CCN cu alte structuri, care de asemenea se doresc a fi toate caracterizate prin echitate, CCN neacceptand sa fie dezavantajat si tratat incorect, dar nici sa profite de altii si sa obtina avantaje nemeritate, chiar daca nu ar comite vreo ilegalitate. Nu in ultimul rand, CCN doreste ca relatiile din societate in general sa fie caracterizate prin echitate.

Principiul competentei este in primul rand un criteriu esential in relatiile interne si deciziile din cadrul CCN. Criterii precum vechimea in organizatie sau meritele trecute, statusul social sau contributiile materiale, interesul sau popularitatea sunt pe plan secundar fata de priceperea unei persoane intr-o anumita problema ca rezultat al inteligentei, instruirii si experientei in domeniu. De asemenea, competenta este un criteriu esential in relatiile CCN cu alte structuri. Astfel, pe de o parte, CCN se abtine sau se manifesta foarte rezervat in probleme in care nu se pricepe suficient si este dispus sa isi faca "mea culpa" daca totusi a gresit, si respectiv sa aprecieze pozitiv pozitiile corecte ale altora chiar daca pe ansamblu sau pe alte teme se afla in divergenta, pentru ca doreste sa fie respectat pentru onestitate si competenta, nu iubit sau temut pentru alte aspecte. Pe de alta parte, CCN pretinde ca si altii sa procedeze la fel in general si in dialogul sau relatiile cu CCN in particular.

Principiul responsabilitatii este in primul rand un criteriu esential in organizarea si functionarea CCN. Membrii clubului sunt incurajati sa isi asume responsablitati, dar numai in limitele posibilitatilor lor, fiind esential ca ei sa trateze cu mare seriozitate sarcinile si rolurile asumate si regulile existente si sa nu se implice nici ei personal si nici sa nu implice pe altii sau clubul in atitudini sau actiuni pentru care nu au pregatirea si resursele necesare. Responsabilitatile sunt clar definite in cadrul CCN, inclusiv implicatiile juridice ale nerespectarii lor. In al doilea rand, CCN pretinde responsabilitate de la toate structurile cu care colaboreaza si depune eforturi ca aceasta sa fie de fiecare data cat mai clar definita si reciproc asumata. In al treilea rand, CCN pretinde responsabilitate de la toate institutiile publice si doreste ca responsabilitatea sa fie un principu care sa guverneze toti cetatenii, organizatiile non-profit si operatorii economici si societatea in general.

Principialitatea semnifica optiunea CCN de a respinge ideea ca "scopul scuza mijloacele" si de a pune corectitudinea, legalitatea si moralitatea mai presus de eficienta cu orice pret, pragmatismul excesiv si disponibilitatea prea ridicata la compromisuri. CCN pune accent pe principialitate in toate deciziile si activitatile proprii si o pretinde atat membrilor sai cat si persoanelor fizice si juridice din afara organizatiei care au relatii cu CCN, avand convingerea ca pe termen lung numai o atitudine constant principiala poate mentine si dezvolta asociatia si asigura premisele pentru atingerea obiectivelor propuse.
De aceea, printre altele, conteaza pentru CCN mult mai mult daca o opinie, propunere sau decizie este corecta, rationala, bazata de competenta, decat daca ea emana de la o persoana cu nivel ridicat de prestigiu sau recunoastere oficiala sau daca si ce tip de relatii are CCN cu acea persoana fizica sau juridica.

Principiul legalitatii semnifica in primul rand optiunea CCN de a respecta cu rigurozitate legislatia in vigoare in organizarea si functionarea sa. In al doilea rand, semnifica accentul pus de CCN pe legalitatea interna, in sensul de reglementari interne (statut, regulement intern, hotarari ale Adunarii Generale, Comitetului Director si Directului Executiv) clare si bine coroborate (atat intre ele cat si cu actele normative in vigoare), care sa fie cunoscute si respectate de toti membrii CCN si de organele de conducere si control si de toate celelalte structuri ale clubului. In al treile rand, principiul legalitatii semnifica pretentia CCN fata de celelalte persoane fizice si juridice cu care colaboreaza si fata de autoritatile publice ca acestea sa respecte legislatia in vigoare si obligatiile asumate contractual. In al patrulea rand, principiul legalitatii semnifica dorinta CCN de a activa intr-un stat de drept cu o legislatie moderna, echitabila, bine structurata si aplicata si respectata de toate componentele societatii.

Principiul durabilitatii semnifica in primul rand accentul pus de CCN pe durabilitatea in timp a actelor, actiunilor si rezultatelor activitatii sale. In acest sens, CCN cauta sa elaboreze documente si sa ia decizii care sa fie valabile si actuale o perioada cat mai indelungata, sa isi pastreze un timp cat mai indelungat membrii, precum si legaturile cu partenerii si colaboratorii din afara organizatiei, sa nu se implice in proiecte si programe cu rezultate efemere sau a caror utilitate este certa numai pe termen scurt.
In al doilea rand, CCN militaza pentru o mai mare durabilitate a actelor si actiunilor altor structuri, in principal a autoriatilor publice. In al treilea rand, principiul durabilitatii semnifica aderenta CCN la conceptul de dezvoltare durabila. CCN este ingrijorat de amploarea luata de procesul de antropizare a mediului inconjurator, de ritmul de exploatare a resurselor naturale si de depasirea capacitatii de suport a ecosistemelor si considera actualele tendinte ca nefiind durabile. De aceea, CCN opteaza pentru o trecere spre o dezvoltare calitativa in dauna celei cantitative si pentru o limitare a dezvoltarii la nivelul permis de necesitatea stringenta de protectie a mediului natural, care ar trebui sa prevaleze asupra necesitatilor socio-economice pe termen scurt si mediu.

Principiul multilateralitatii se refera la faptul ca CCN considera multilateralitatea, abordarea complexa, interdisciplinara si integrata ca fiind o necesitate si o prioritate. De aceea, CCN isi urmareste misiunea prin activarea in mai multe domenii (turism, sport, mediu, tineret, civic), cu obiective multiple si cu o paleta larga de mijloace si activitati si nu isi structureaza organizarea pe departamente sau sectii axate pe un anumit domeniu. CCN reuneste persoane foarte diverse ca profesie / instruire si doreste sa mentina aceasta caracteristica si pe viitor la recrutarea de noi membri. Mai mult, CCN isi incurajeaza membrii sa nu se specializeze / axeze exclusiv sau predominant pe un domeniu, ci sa se pregateasca si implice in activitati diferite din toate domeniile de activitate ale CCN.


5. SCOP, OBIECTIVE, MIJLOACE

5.1 Domenii de activitate

CCN activeaza in patru domenii-cadru:
- promovarea bicicletei;
- sporturi montane;
- protectia mediului, cunoasterea si dezvoltarea durabila a zonei montane;
- tineret si dezvoltarea societatii civile;

Explicatii privind domeniile enumerate mai sus:

Cele patru domenii-cadru de activitate a CCN sunt au fiecare la randul lor subdomenii. CCN nu se ocupa de toate subdomeniile posibile ale celor patru domenii-cadru ( foarte vaste si complexe), ci doar de anumite subdomenii, altele fiind abordate doar foarte putin si nespecific sau chiar deloc.

Domeniul promovarea bicicletei cuprinde promovarea utilizarii bicicletei sub toate aspectele, atat in scop utilitar si profesional, cat si sportiv, recreativ si turistic. Principalele subdomenii in care actizeaza CCN pe aceasta linie sunt ciclismul utilitar (in special cel cotidian urban) si ciclismul recreativ (in special cicloturism). In mod secundar, CCN promoveaza si ciclismul sportiv (competitional) - indeosebi mountain bike cross-country.

Domeniul sporturi montane cuprinde activitati sportiv-turistic-recreative desfasurate in aer liber (outdoor), in mijlocul naturii (sporturi naturale), ce implica efort fizic (sport-turism activ) in special de anduranta si sunt nemotorizate, iar prin natura lor sunt specifice zonelor montane sau asimilabile acestora. Principalele subdomenii pe aceasta linie sunt: Drumetia montana ( turism pedestru / sportiv / trekking, hiking, backpacking); Alpinismul si escalada (alpinism clasic de iarna, de altitudine si de stanca / teren mixt, echi-alpinism, escalada sportiva /de stanca si cea gheata, cea artificiala moderna si bigwall...); Parapanta; Schiul (alpin si snowboard, in principal de tura si de varianta / freeride, uneori si alpin clasic de partie); Speoturismul (speologia turistica, in mica masura si cea explorativa, stiintifica si sportiva / TSA); Ciclism montan ( MTB tip touring si cross-country), Coborari pe ape ( whitewater tip rafting, kajaking, canyoning, rar si turism nautic clasic nemotorizat de rau sau lac).

Domeniul protectia mediului, cunoasterea si dezvoltarea durabila a zonei montane cuprinde in primul rand protectia mediului natural, cu accent pe subdomenii cum sunt: transport durabil ( nemotorizat sau cu impact de mediu redus - naval, feroviar, intermodal); arii naturale protejate (parcuri nationale si naturale, rezervatii si alte zone protejate, in special in zona montana); educatie ecologica ( in special pentru copii si tineri); protectia apelor ( in special politicile generale, apele de suprafata din zonele montane, din arii protejate si sursele de apa potabila); participarea publica ( acces la informatii, participare publica la luarea deciziilor si acces public la justitie in domeniul mediului si apelor); mediul Clujului ( toate problemele de protectia mediuli in Cluj-Napoca si imprejurimi); ecoturismul (ca turism cu accent pe cunoasterea si intelegerea naturii si desfasurat in forme cu impact redus de mediu, de exemplu turism activ nemotorizat). In al doilea rand, domeniul-cadru cuprinde cercetarea muntilor ( cunoasterea zonelor montane si sub alte aspecte decat cele turistice, sportive si de mediu) si promovarea dezvoltarii durabile ( in general, si a zonelor montane in special). Dezvoltarea durabila este strans legata de protectia naturii si se defineste ca acea dezvoltare care satisface nevoile generatiilor umane din prezent fara a compromite posibilitatea celor viitoare de a le satisface pe ale lor.

Domeniul tineret si dezvoltarea societatii civile cuprinde in primul rand promovarea tineretului. In acest sens CCN activeaza pe subdomenii cum sunt dezvoltarea armonioasa a tinerilor ( fizica, intelectuala, psihoemotionala etc.), promovarea bunei organizari a tineretului ( in special sprijinirea asociativitatii / dezvoltarii ONG de tineret) si cresterea rolului tineretului in societate. In al doilea rand, domeniul cuprinde dezvoltarea societatii civile, concretizata in subdomenii precum educatia civica, dezvoltarea sectorului ONG si cresterea rolului social al ONG-urilor.


5.2 Scop

CCN urmareste promovarea cicloturismului si bicicletei in general, precum si promovarea sporturilor montane, protectia mediului, cunoasterea si dezvoltarea durabila a zonei montane, promovarea tineretului si dezvoltarea societatii civile. Finalitatea vizata de CCN este un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

5.3 Obiective

5.3.1 Obiectivele in domeniul promovarea bicicletei

In domeniul promovarii bicicletei, CCN vizeaza urmatoarele obiective generale:

- Imbunatatirea cadrului general necesar promovarii bicicletei;
- Cresterea numarului de utilizatori ai bicicletei si largirea spectrului ei de folosire;
- Imbunatatirea organizarii si apararea intereselor utilizatorilor bicicletei;
- Realizarea de infrastructuri necesare bicicletei;
- Sprijinirea dezvoltarii altor structuri si activitati care concura la promovarea bicicletei;
- Realizarea altor masuri necesare promovarii bicicletei;

Obiectivele generale sus-mentionate se concretizeaza fiecare in obiective specifice, prezentate in continuare:

Imbunatatirea cadrului general necesar promovarii bicicletei este urmarita prin:
- cresterea interesului si a nivelului de informare cu privire la bicicleta in randul diverselor grupuri-tinta;
- combaterea mentalitatilor negative si prejudecatilor cu privire la utilizarea bicicletei;
- constientizarea publica a bicicletei ca vehicul eficient energetic si spatial, relativ ieftin si rapid, sanatos, nepoluant si favorabil mobilitatii, turismului si cresterii economice in general si imbunatatirea atitudinii si pozitiei sociale a bicicletei;
- cresterea sustinerii politice pentru bicicleta si acordarea unui loc mai important in procesele decizionale si in practicile de planificare si administrare a problemelor publice;
- cresterea interesului si sustinerii generale pentru promovarea unui stil de viata mai activ, pentru combaterea sedentarismului si promovarea culturii sportive si de educatie fizica ca parte integranta a educatiei pentru sanatate;

Cresterea numarului de utilizatori ai bicicletei si largirea spectrului ei de folosire este urmarita prin:
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai cicloturismului (atat clasic, de sosea, cat si a celui de munte) si de utilizatori ai bicicletei in scop recreativ;
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai ciclismului montan ca sport, atat de placere si de intretinere cat si de performanta (amator sau profesionist);
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de utilizatori ai bicicletei in scop utilitar, ca mijloc individual de deplasare in viata cotidiana, in special in mediul urban;
- dezvoltarea utilizarii bicicletei in alte scopuri utilitare (transport de bunuri si persoane, curierat, vehicul de serviciu pentru institutii publice si agenti economici etc.);
- dezvoltarea si a altor moduri de utilizare sportiva sau recreativa a bicicletei - trial, ciclocross, ciclism de sosea si de pista etc. ;

Imbunatatirea organizarii si apararea intereselor utilizatorilor bicicletei este urmarita prin:
- reunirea utilizatorilor bicicletei si a altor factori interesati in cadru organizat;
- dezvoltarea institutionala a organizatiilor implicate in promovarea bicicletei;
- dezvoltarea cooperarii intra- si intersectoriale intre cei implicati in promovarea bicicletei;
- combaterea reglementarilor si practicilor descurajatorii sau discriminatorii fata de biciclisti si apararea intereselor lor legitime in toate imprejurarile;

Realizarea de infrastructuri necesare bicicletei este urmarita prin:
- realizarea unei retele nationale unitare si coerente de trasee cicloturistice marcate, adecvate valorificarii potentialului turistic al Romaniei si conforme cu standardele internationale;
- realizarea de infrastructuri adecvate pentru biciclete in mediul urban (piste de biciclete, semnalizare si semaforizare specifica, rampe de acces, parcaje etc.);
- compatibilizarea si integrarea infrastructurii cicloturistice in sistemul turistic national si in standardele si retelele si structurile regionale si europene de profil;

Sprijinirea dezvoltarii altor structuri si activitati care concura la promovarea bicicletei este urmarita prin:
- sprijinirea dezvoltarii structurilor de productie si comert cu bunuri de profil (biciclete, componente si accesorii, publicatii si echipament specializat etc.);
- sprijinirea dezvoltarii serviciilor de profil pentru biciclisti (ateliere si service-uri, centre de inchiriere, agentii de turism, centre de informare, structuri de primire etc.);
- initierea si dezvoltarea structurilor si activitatilor de cercetare, instruire si educatie, control, consultanta, documentare etc. legate de bicicleta;

Realizarea altor masuri necesare promovarii bicicletei este urmarita prin:
- educatie publica pentru si despre biciclisti, la toate nivelele;
- cresterea sigurantei biciclistilor (diminuarea riscului de accident, de furt al bicicletei etc.)
- imbunatatirea continutului si aplicarii cadrului legislativ specific sau colateral ce conditioneaza sau influenteaza promovarea bicicletei;
- cercetarea diverselor regiuni si cai de comunicatie cu privire la potentialul si accesibilitatea cicloturistica, cu accent special pe zonele turistice si montane din Romania;
- intensificarea si diversificarea activitatii cicloturistilor romani (cu privire la numarul, lungimea, zona si itinerarul actiunilor etc. ) si atragerea de cicloturisti straini in Romania;
- integrarea bicicletei in sistemele de transport comutat (cresterea posibilitatii de a lua bicicleta in mijloacele de transport in comun, cuplarea accesului si posibilitatilor de inchiriere si parcare a bicicletelor cu terminalele altor moduri de transport etc.)
- dezvoltarea cantitativa si calitativa a activitatilor competitionale si altor evenimente publice ce implica bicicleta, in special a celor de masa / de popularizare;
- alte obiective ce concura la promovarea bicicletei.


5.3.2 Obiectivele in domeniul sporturi montane

In domeniul sporturilor montane, CCN vizeaza urmatoarele obiective generale:

- Imbunatatirea cadrului general necesar dezvoltarii sporturilor montane;
- Cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai sporturilor montane si diversificarea paletei acestor activitati;
- Imbunatatirea organizarii si apararea intereselor practicantilor sporturilor montane;
- Realizarea / mentinerea de infrastructuri necesare, specifice sporturilor montane;
- Sprijinirea altor structuri / activitati ce concura la promovarea sporturilor montane;
- Realizarea altor masuri necesare promovarii sporturilor montane;

Obiectivele generale sus-mentionate se concretizeaza fiecare in obiective specifice, prezentate in continuare:

Imbunatatirea cadrului general necesar dezvoltarii sporturilor montane este urmarita prin:
- cresterea interesului si a nivelului de informare cu privire la sporturile montane, necesitatea si avantajele lor (sociale, educational-formative, economice, ecologice, de sanatate publica etc.) si educatia pentru si despre sporturile montane la nivelul diverselor grupuri-tinta;
- combaterea mentalitatilor negative si prejudecatilor cu privire la practicarea sporturilor montane (in special cu privire la dificultatea, riscurile de sanatate si accident si impactul asupra mediului);
- cresterea sustinerii la nivelul politicilor publice pentru sporturile montane si acordarea unui loc mai important in procesele decizionale si de administrare a problemelor publice (in special educationale si de investitii);
- cresterea interesului si sustinerii generale pentru promovarea unui stil de viata mai activ, pentru combaterea sedentarismului si promovarea culturii sportive si de educatie fizica ca parte integranta a educatiei pentru sanatate;
- imbunatatirea continutului si aplicarii cadrului legislativ specific sau colateral ce conditioneaza sau influenteaza promovarea sporturilor montane;

Cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai sporturilor montane si diversificarea paletei acestor activitati este urmarita prin:
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai turismului montan (drumetie/trekking, backpacking si drumetie de lung parcurs etc.), in scop recreational si de informare- documentare si in mod secundar / ocazional si in scop competitional (turism sportiv);
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai schiului alpin (de partie, de varianta, de tura si a celui extrem ) si snowboardingului (de partie, de varianta si extrem) si in mod secundar si a altor sporturi inrudite, toate in scop recreational si in mod secundar / ocazional si in scop competitional (de popularizare sau chiar de performanta);
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai alpinismului (catarare clasica, escalada sportiva, alpinism hivernal, alpinism expeditionar iar in mod secundar si a altor forme de alpinism: bouldering, escalada pe structuri artificiale, escalada de gheata etc.), toate in scop recreational si in mod secundar / ocazional si in scop competitional;
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai parapantismului (in scop recreativ si in mod secundar si a celui in scop competitional) si, secundar, si a altor forme de zbor liber / cu aeronave ultrausoare (deltaplanism etc.), in special in zona montana;
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai speologiei (speoturismului clasic si tip speologie alpina si, in mod secundar si a speologiei explorative, stiintifice, competitionale etc.);
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai canioningului si coborarilor pe ape de munte (rafting, hydrospeed, kajaking etc.) si, in mod secundar si ocazional, si a altor forme de coborari pe ape si sporturi nautice, in special a celor legate de zona montana, toate in scop recreational si, secundar si ocazional, si in scop competitional;
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai ciclismului montan (mountain biking-ului);
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai altor sporturi montane sau asimilabile sporturilor montane (orientare sportiva / turistica, pescuit in ape de munte etc.);
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de practicanti ai altor forme de sport, turism si alte activitati recreative in natura;

Imbunatatirea organizarii si apararea intereselor practicantilor sporturilor montane este urmarita prin:
- reunirea practicantilor de sporturi montane in structuri organizate;
- dezvoltarea institutionala a organizatiilor cu profil de sporturi montane;
- dezvoltarea cooperarii intra- si intersectoriale intre cei implicati in promovarea sau / si practicarea sporturilor montane;
- combaterea reglementarilor restrictive nejustificate si practicilor descurajatorii sau discriminatorii fata de accesul pe munte si practicarea sporturilor montane si apararea intereselor legitime ale celor ce practica sporturi montane, in toate imprejurarile;
- promovarea adoptarii de standade tehnice adecvate de calitate si de buna practica in domeniul amenajarilor, produselor si serviciilor din domeniul sporturilor montane;

Realizarea / mentinerea de infrastructuri necesare, specifice sporturilor montane este urmarita prin:
- actualizarea si imbunatatirea retelelor de trasee turistice montane marcate pentru toate masivele montane din Romania ( cu accent special pe nordul Muntilor Apuseni);
- introducerea sistemului de trasee marcate de drumetie si pentru alte zone (nemontane) de interes turistic sau recreativ;
- integrarea retelelor de trasee din diversele masive si zone intr-o retea nationala unitara si coerenta, cu un schelet de magistrale de lunga drumetie;
- integrarea retelei nationale de trasee de turism pedestru in reteaua europeana de profil, organizarea magistralelor internationale si compatibilizarea standardelor cu cele europene;
- imbunatatirea amenajarii, gradului de accesibilitate si siguranta al traseelor montane de turism pedestru (cu accent special pe cele din nordul Muntilor Apuseni);
- sprijinirea mentinerii si dezvoltarii domeniului schiabil amenajat in Romania, in principal calitativ (imbunatatirea amenajarii partiilor de schi, modernizarea mijloacelor de transport pe cablu etc.) si secundar si cantitativ (in special interconectarea amenajarilor existente si deschiderea de noi areale de schi alpin / de fond /de varianta, cu amenajari de mica capacitate..);
- mentinerea si dezvoltarea patrimoniului de trasee de alpinism si escalada sportiva din Romania, in principal calitativ (identificabilitate, accesibilitate, siguranta, adecvare la stilul si echipamentul actual etc.) si secundar si cantitativ (noi trasee in zonele consacrate si deschiderea de noi zone de alpinism si escalada), in special zona Muntilor Apuseni, precum si, in mod secundar, dezvoltarea facilitatilor de initiere si antrenament pe structuri artificiale;
- dezvoltarea amenajarilor pentru parapantism si alte forme de zbor liber cu specific montan;
- sprijinirea mentinerii si extinderii amenajarilor pentru speoturism in Romania (reabilitarea celor existente, amenajarea si includerea in circuitul turistic a inca unei serii de pesteri etc.);
- dezvoltarea amenajarilor pentru canioning si alte forme de coborari pe apele de munte;
- dezvoltarea amenajarilor pentru mountain biking (conform Art.8);
- sprijinirea realizarii de adaposturi si structuri de primire pentru turisti in zona montana (in principal refugii, cabane "de creasta", campinguri si structuri agroturistice);
- realizarea / dezvoltarea altor infrastructuri necesare sporturilor montane in Romania;

Sprijinirea altor structuri / activitati ce concura la promovarea sporturilor montane este urmarita prin:
- sprijinirea activitatii de tip salvamont (prevenire a accidentelor si salvare in munti);
- sprijinirea activitatilor de tip scouting si descoperirea naturii si a activitatilor de instruire in survival si management a situatiilor de urgenta pentru diverse categorii de persoane;
- sprijinirea dezvoltarii structurilor de productie si comert cu echipament de profil;
- sprijinirea dezvoltarii structurilor si mijloacelor de informare in domeniu (biblioteci si muzee specializate, centre de informare, publicatii de profil etc.)
- dezvoltarea structurilor de invatamant, initiere si perfectionare in domeniul sporturilor montane (scoli de sporturi montane, de animatori, monitori si ghizi de profil etc.);
- sprijinirea dezvoltarii altor servicii de profil pentru practicantii de sporturi montane ( ateliere de reparat echipament, centre de inchiriere, agentii de turism profilate pe sporturi montane etc.);
- sprijinirea structurilor de evaluare si control si a altor structuri si activitati ce contribuie la cresterea calitatii in domeniile legate de sporturile montane;

Realizarea altor masuri necesare promovarii sporturilor montane este urmarita prin:
- cercetarea tuturor masivelor montane si zonelor asimilabile lor cu privire la potentialul si accesibilitatea pentru diversele sporturi montane;
- intensificarea si diversificarea activitatii celor ce practica sporturi montane (cu privire la natura, numarul, lungimea / dificultatea, zona si localizarea / itinerarul actiunilor etc. );
- alte obiective ce concura la promovarea sporturilor montane.


5.3.3 Obiectivele in domeniul mediu si dezvoltare durabila


In domeniul protectiei mediului, cunoasterii si dezvoltarii durabile a zonei montane, CCN vizeaza urmatoarele obiective generale:

- Promovarea ideilor ecologice, a protectiei mediului si dezvoltarii durabile in general;
- Cresterea participarii publice in gestionarea problemelor de mediu;
- Promovarea specifica a protectiei mediului in zonele montane;
- Promovarea turismului rural si a dezvoltarii comunitare rurale;
- Studierea si cunoasterea din toate punctele de vedere a masivelor si zonelor montane;
- Promovarea transportului durabil;
- Promovarea specifica a protectiei mediului si dezvoltarii durabile in Cluj-Napoca;
- Alte obiective ce concura la promovarea protectiei mediului si dezvoltarii durabile;

Obiectivele generale sus-mentionate se concretizeaza fiecare in obiective specifice, prezentate in continuare:

Promovarea ideilor ecologice, a protectiei mediului si dezvoltarii durabile in general este urmarita prin:
- cresterea interesului si a nivelului de informare si constientizare cu privire la problemele actuale ale mediului inconjurator in general (situatie actuala, cauze, perspective, solutii posibile) si educarea ecologica la nivelul diverselor gurpuri-tinta;
- promovarea unui comportament si a unui stil de viata mai constient si responsabil din punct de vedere al sanatatii si mediului, mai aproape de natura si care sa descurajeze artificializarea vietii si mediului sub toate aspectele (urbanizarea excesiva, restrangerea habitatelor naturale, modificarea peisajului, alterarea biodiversitatii, modificarea genetica a florei si faunei, manipularea climei si modificarea retelei hidrografice, influentarea chimismului solului etc.)
- cresterea interesului si sustinerii politice pentru problemele de mediu si promovarea orientarii Romaniei spre activitati economice cu impact cat mai redus asupra mediului, spre utilizarea de tehnologii nepoluante, eficiente energetic si cu consum redus de resurse naturale neregenerabile si spre politici anticonsumatoriste si de reciclare, de conservare si economisire a resurselor.
- promovarea schimbarii de optica asupra importantei problemelor de mediu si promovarea tratarii lor ca si corelate / integrate in problemele si politicile de dezvoltare economica, sanatate publica si siguranta nationala;
- promovarea investitiilor de mediu, a refacerii ecologice a zonelor degradate, naturale sau construite, a masurilor ce faciliteaza regenerarea resurselor naturale si reconversiei modelelor de urbanism si amenajarea teritoriului spre unele cat mai apropiate de mediul natural;
- imbunatatirea continutului si aplicarii legislatiei de mediu si a celei colaterale, a organizarii si functionarii sistemului institutional de reglementare, monitorizare si control a starii mediului si promovarea altor mijloace (economice sau de alta natura) ce concura la evitarea incalcarii legislatiei de mediu si repararea prejudiciilor produse;
- promovarea structurilor si activitatilor de cercetare stiintifica, expertiza si consultanta, de informare, educatie si instruire in domeniul ecologiei, protectiei mediului si dezvoltarii durabile;
- promovarea extinderii si imbunatatirii tratarii problemelor de mediu si dezvoltare durabila in curriculumurile scolare si universitare si in programele de formare continua etc.;
- promovarea armonizarii legislative si alinierii practice a Romaniei la standardele de mediu europene si mondiale si a cooperarii transfrontaliere in domeniul mediului la orice nivel;

Cresterea participarii publice in gestionarea problemelor de mediu este urmarita prin:
- cresterea numarului si diversificarea categoriilor de persoane (fizice si juridice, grupuri de persoane / comunitati) care se implica activ in problemele de mediu si dezvoltare durabila (in special in Cluj-Napoca si in zona Muntilor Apuseni);
- reunirea in cadru organizat a celor interesati de problemele de mediu;
- institutionala a organizatiilor neguvernamentale de mediu (cu accent special pe cele active in Cluj-Napoca, in Muntii Apuseni si in zone montane in general);
- dezvoltarea cooperarii intra- si intersectoriale intre cei implicati / interesati in probleme de protectia mediului si dezvoltare durabila;
- combaterea reglementarilor restrictive nejustificate si practicilor descurajatorii sau discriminatorii fata de accesul public la informatiile de mediu si participarea publica la luare deciziilor in domeniul mediului si dezvoltarii durabile;

Promovarea specifica a protectiei mediului in zonele montane este urmarita prin:
- instituirea unui mecanism eficient de supraveghere ecologica (in zona montana, in special in nordul Muntilor Apuseni si in ariile naturale protejate din zona montana si perimontana);
-cresterea numarului, rangului si suprafetei ariilor naturale protejate in zona montana;
- imbunatatirea bazei juridice si a managementului ariilor protejate din zona montana si administrarea lor in spiritul dezvoltarii durabile;
- supravegherea si promovarea calitatii si utilizarii durabile a apelor de munte de suprafata (in special a celor din nordul Muntilor Apuseni);
- depistarea, monitorizarea si combaterea / desfiintarea surselor neorganizate de poluare in Muntii Apuseni si inlaturarea consecintelor lor;
- monitorizarea respectarii conventiilor internationale si a celorlalte principii si reglementari in cadrul planurilor de urbanism si amenajarea teritoriului, a planurilor de dezvoltare economica si sociala si in cadrul strategiilor, regulilor si programelor de activitate a diverselor institutii etc. in zona de munte (in special nordul Muntilor Apuseni);
-educatia ecologica a localnicilor si turistilor si practicantilor de sporturi montane ce frecventeaza muntii (in special ariile protejate si nordul Muntilor Apuseni);
- promovarea constituirii si dezvoltarii organizatiilor neguvernamentale de mediu preocupate de zona montana (in special de Muntii Apuseni si de ariile naturale protejate);
-promovarea investitiilor de mediu in zona montana (in special a Muntilor Apuseni) si a structurilor si activitatilor economice ce contribuie la refacerea mediului;
- ponderarea antropizarii, urbanizarii si artificializarii peisagistice a zonei montane (prin mari statiuni turistice, baraje / lacuri artificiale, retele electirce de suprafata, retele extinse rutiere, de transport pe cablu sau de alta natura);
- ponderarea dezvoltarii sau mentinerii de facilitati de agricultura intensiva sau mare industrie in zona montana (ferme zootehnice ample, exploatari miniere de suprafata, exploatari forestiere de mare intindere, alte facilitati industriale majore etc.);
-alte obiective ce concura la protectia mediului montan;

Promovarea turismului rural si a dezvoltarii comunitare rurale este urmarita prin:
- dezvoltarea (cantitativa si calitativa, in zonele consacrate cat si in noi areale montane sau cu potential turistic ridicat) a structurilor agroturistice de primire;
- promovarea altor structuri si servicii necesare turistilor in vederea dezvoltarii turismului rural, ecologic si cultural in zonele turistice si montane (imbunatatirea serviciilor de transport si telecomunicatii, alimentatie publica, divertisment, informare turistica etc.);
- realizarea / sprijinirea serviciilor de prospectare turistica si de evaluare, consultanta si instruire si a altor servicii pentru cei implicati sau potential interesati de a deveni ofertanti de servicii agroturistice sau conexe;
- promovarea conservarii traditiilor folclorice, arhitecturii, mestesugurilor si ocupatiilor traditionale si a celorlaltor valori etnografice specifice in zonele turistice si montane;
- promovarea conservarii si punerii in valoare din punct de vedere turistic si educational a patrimoniului cultural-istoric arheologic si arhitectonic in zonele turistice rurale si montane/perimontane;
- promovarea agriculturii ecologice, a constructiei din materiale si cu tehnologii ecologice si estetice si a altor practici favorizante pentru dezvoltarea turismului rural, ecologic si cultural in zona montana si ariile turistice rurale.
- integrarea obiectivelor turistice, ofertelor de servicii si structurilor de turism activ, rural si ecologic in pachete turistice complexe, adecvate, si promovarea si administrarea eficienta si integrata a acestora, astfel ca sa beneficieze (si) comunitatea locala respectiva;
- cresterea nivelului de constiinta, organizare si initiativa comunitara si a cunostintelor si abilitatilor manageriale ale liderilor comunitari (in special in satele din zona Muntilor Apuseni);

Studierea si cunoasterea din toate punctele de vedere a masivelor si zonelor montane este urmarita prin:
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere al stiintelor naturale (aspectele geomorfologice, meteorologice, hidologice, floristice, faunistice, geologice, speologice etc.);
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere ecologic;
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere al locuirii si locuitorilor (aspectele demografice, medicale, educationale, ocupationale, sociale, etnografice etc.);
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere istoric (atestari documentare, bibliografie, monumente si situri istorice si arhelologice, evenimente istorice in spatiul montan, istoria sporturilor montane, a amenajarilor etc.);
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere cultural (prezenta muntelui in spatiul literar, muzical, al artelor plastice etc.);
-Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere toponimic;
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere turistic si sportiv (utilizari si amenajari existente pentru turism si sporturi montane, potential, masuri si cai de dezvoltare etc.);
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere urbanistic si de amenajarea teritoriului, a retelelor de comunicatii si transport etc.;
- Studierea si cunoasterea zonelor montane din punct de vedere economic (resurse, activitati existente, potential si strategii de dezvoltare etc.);

Promovarea transportului durabil este urmarita prin:
- promovarea in toate modurile a utilizarii bicicletei (conform Art.8);
- promovarea transportului public (in comun) de calatori;
- promovarea traficului pietonal in mediul urban;
- promovarea altor mijloace de transport cu impact ecologic redus (hipo, role, skate etc.);
- mentinerea si extinderea utilizarii cailor de transport cu eficienta energetica ridicata si poluare redusa (feroviare si navale in dauna celor rutiere si aeriene);
- promovarea transportului comutat si integrat si interconectarea diverselor retele de transport;
- promovarea solutiilor tehnice ce reduc poluarea cauzata de trafic;
- promovarea solutiilor optime de transport durabil (de fluidizare a traficului, rezolvare a parcajelor etc.) in cadrul planurilor de urbanism si amenajarea teritoriului;
- internalizarea costurilor de mediu ale transportului de orice gen;
- promovarea dezvoltarii durabile a politicilor, mijloacelor si retelelor de transport;

Promovarea specifica a protectiei mediului si dezvoltarii durabile in Cluj-Napoca este urmarita prin:
- conservarea, extinderea si mentinerea calitativa a zonelor verzi;
- promovarea traficului pietonal, biciclistic si a transportului in comun si promovarea unui sistem de trafic durabil in general;
- promovarea colectarii selective, a reciclarii si managementului adecvat al reziduurilor menajere;
- promovarea solutiilor adecvate pentru rezolvarea problemelor de alimentare cu apa potabila si de epurare a apelor uzate menajere si industriale;
- promovarea conservarii si punerii adecvate in valoare a patrimoniului istoric - arhitectural;
- promovarea planurilor urbanistice de dezvoltare durabila si a Agendei 21 locale;


5.3.4 Obiectivele in domeniul tineret si dezvoltarea societatii civile


In domeniul tineretului si dezvoltarii societatii civile, CCN vizeaza urmatoarele obiective generale:

- Dezvoltarea armonioasa a tinerilor;
- Imbunatatirea organizarii tineretului;
- Cresterea rolului tineretului in societate;
- Imbunatatirea organizarii si functionarii societatii civile;
- Cresterea rolului societatii civile in toate domeniile;
- Alte obiective ce contribuie la promovarea tineretului si societatii civile;

Obiectivele generale sus-mentionate se concretizeaza in obiective specifice, prezentate in continuare:

Dezvoltarea armonioasa a tinerilor este urmarita prin:
- dezvoltarea fizica armonioasa a copiilor si tinerilor (in special prin deplasare pe jos si cu bicicleta, practicarea regulata a sporturilor montane si a altor forme de sport si exercitiu fizic);
- dezvoltarea morala a tinerilor (in special prin cultivarea interesului si respectului fata de principiile cinstei, responsabilitatii, prieteniei, solidaritatii, tolerantei etc. si fata de valorile morale sociale consacrate in general);
- dezvoltarea intelectuala a tinerilor ( in special prin promovarea dorintei generale de cunoastere, a respectului si interesului fata de educatie si stiinta, si prin ridicarea nivelului de informare, cultura generala, simt critic etc.);
- dezvoltarea psihoemotionala a tinerilor ( in special prin cultivarea independentei si stabilitatii afective, a vointei, perseverentei si consecventei, a curajului si a capacitatii de rezistenta la stress prelungit si variat si la situatii-limita de orice natura, intarirea autocunoasterii si increderii in sine, combaterea complexelor emotionale etc.);
- intarirea capacitatilor manageriale si de realizare socio-economica si profesionala a tinerilor (in special prin cultivarea spiritului de initiativa si a nivelului de informare si instruire in probleme de management, sociopsihologie, conducere si comunicare etc.)
- educarea pentru sanatate a tinerelor generatii (in special cu privire la probleme de igiena alimentatiei, locuirii, muncii, invatarii si petrecerii timpului liber - cu accent special pe siguranta practicarii cicloturismului si sporturilor montane);
- educarea ecologica a tinerelor generatii;
- promovarea mobilitatii tinerilor si a turismului pentru tineret;
- educarea civica a tinerelor generatii (cu accent special pe domeniul asociativ si legislativ);
- combaterea mentalitatilor si deprinderilor ce actioneaza negativ asupra dezvoltarii armonioase a tinerilor (in special deprinderile nocive sanatatii, curentele pesimiste si nihiliste, practicile antisociale, autoizolarea, excluderea sociala etc.);
- dezvoltarea multilaterala, indrumata dar vocationala a tinerilor, luarea de contact cu cat mai multe domenii si activitati si axarea paralela si complementara pe multiple hobby-uri, fizice si intelectuale;

Imbunatatirea organizarii tineretului este urmarita prin:
- promovarea culturii asociative in randul tineretului (cu accent special pe informarea cu privire la utilitatea crearii si implicarii in organizatii neguvernamentale de tineret);
- combaterea mentalitatilor individualiste, a opozitiei la (sau neincrederii in) necesitatea, posibilitatea si utilitatea actiunii comune si organizate a tinerilor;
- cresterea numarului si diversificarea spectrului de membri, localizare si preocupari a organizatiilor neguvernamentale de tineret;
- dezvoltarea institutionala a organizatiilor neguvernamentale de tineret (in special imbunatatirea capacitatilor manageriale, a imaginii si impactului public etc.);
-imbunatatirea cooperarii intra- si intersectoriale a organizatiilor de tineret (inclusiv a cooperarii internationale in domeniul tineretului si a impicarii si integrarii organizatiilor romanesti de tineret in curentele si structurile europene si internationale de profil);
- promovarea asocierii tinerilor si in alte forme decat ONG de tineret;

Cresterea rolului tineretului in societate:
- promovarea implicarii tineretului in toate sectoarele vietii sociale (prin toate mijloacele legale, inclusiv politice, legislative si administrative);
- promovarea administrarii serviciilor si rezolvarii problemelor de tineret de catre tineri (si in orice caz cu participarea tinerilor), cu accent pe implicarea organiztiilor de tineret;
- promovarea acordarii / asumarii de catre tineri de raspunderi in orice sector si la toate nivelele, inclusiv de varf (in institutiile publice locale si centrale, in conducerea agentilor economici si organizatiilor non-profit, in cadrul comunitatilor si grupurilor non-formale);
- combaterea tendintelor plutocratice, a reglementarilor, mentalitatilor si practicilor discriminatorii sau ce limiteaza sau descurajeaza accesul tinerilor (sau anumitor categorii de tineri) la servicii, sectoare si pozitii (sociale, politice, administrative etc.);
- cresterea atentiei la- si a influentei organizatiilor de tineret in viata sociala si in special in conturarea politicilor publice si luarea deciziilor;

Imbunatatirea organizarii si functionarii societatii civile este urmarita prin:
- promovarea spiritului comunitar, a informarii si implicarii cetatenesti in gestionarea problemelor de interes public sau comunitar;
- imbunatatirea continutului si aplicarii legislatiei specifice pentru sectorul non-profit;
- combaterea mentalitatilor antivoluntariste, antidemocratice / antiparticipative si anticomunitariste, a prejudecatilor cu privire la societatea civila si sectorul non-profit;
- combaterea reglementarilor si practicilor responsabile de existenta de monopoluri, favoritisme si discriminari (de drept sau de fapt) nejustificate in sectorul non-profit si a celor care limiteaza nejustificat sau descurajeaza asociativitatea si buna functionare si dezvoltare a sectorului non-profit sub toate aspectele;
- promovarea asociativitatii si cresterea numarului de organizatii non-profit de drept privat in Romania in general (cu accent special pe asociatii in beneficiu public si pe dezvoltarea de ONG in sectoarele si zonele cu asociativitate slaba);
- promovarea ONG din domenii similare cu ale CCN (conform Art.7);
- imbunatatirea organizarii si functionarii ONG-urilor ( dezvoltarea lor institutionala, cresterea capacitatilor lor manageriale, a implicarii, eficientei si impactului etc.);
- imbunatatirea organizarii si functionarii institutiilor publice, promovarea colaborarii intre ele si a instruirii personalului lor in vederea cresterii capacitatii lor de parteneriat cu sectorul ONG;
- promovarea colaborarii intra si intersectoriale si a parteneriatelor in sectorul non-profit;
- imbunatatirea transparentei ONG-urilor si a accesului la informatii despre ele;
- promovarea deontologiei si standardelor de calitate in activitatea non-profit;
- combaterea ONG-fantoma sau a caror activitate este nestatutara sau ilegala si aduce prejudicii altor ONG sau intereselor publice sau imaginii sectorului non-profit in general;
- cresterea resurselor alocate sau accesibile sectorului ONG din Romania si a facilitatilor (fiscale si de alta natura) pentru ONG-uri (in special cele de utilitate publica);
- cresterea puterii si independentei sectorului non-profit din Romania sub alte aspecte;

Cresterea rolului societatii civile in toate domeniile este urmarita prin:
- asigurarea adecvata a accesului public la informatii;
- cresterea participarii publice la luarea deciziilor de interes public si comunitar (promovarea democratiei directe, a consultarii cetatenilor prin diverse mijloace etc.);
- recunoasterea (de catre mass-media, sectorul public, cel profit si de catre cetateni) a ONG-urilor ca forma de baza de reprezentare a cetatenilor si comunitatilor, ca vectori si mediatori sociali, ca formatoare de opinie publica, ca si for de organizare si manifestare a opiniilor si intereselor cetatenilor si ca si cadru de dezbatere si rezolvare a unor probleme de interes public sau de grup.
- acceptarea de catre sectorul public a sectorului non-profit ca partener esential, inclusiv in luarea deciziilor si administrarea problemelor publice ( prin consultare regulata si institutionalizata, includere in structuri pluridisciplinare de control si decizie etc.);
- incredintarea (pe cale legislativa sau contractuala) de atributii si responsabilitati de interes public organizatiilor neguvernamentale (inclusiv celor de drept privat) in cat mai mult domenii prin coresponsabilitate si cogestiune si chiar prin transfer total al atributiilor ( cu mentinerea sectorului public ca factor de reglementare generala, supraveghere si control);


5.3.5 Obiectivele in domeniul intern

In domeniul intern, CCN vizeaza urmatoarele obiective generale:

- Imbunatatirea cantitativa si calitativa a bazei de membri CCN, prin prisma obiectivelor CCN in cele patru domenii-cadru de activitate;
- Dezvoltarea institutionala a CCN, imbunatatirea dotarii si imaginii sale;
- Desfasurarea de cat mai multe programe, proiecte si actiuni cu si pentru membrii CCN, in domeniile cicloturism si sporturi montane si alte domenii incadrabile in obiectivele CCN;
- Alte obiective ce vizeaza dezvoltarea si buna functionare a CCN;

Obiectivele generale sus-mentionate se concretizeaza in obiective specifice, prezentate in continuare:

Imbunatatirea cantitativa si calitativa a bazei de membri CCN, prin prisma obiectivelor CCN in cele patru domenii-cadru de activitate este urmarita prin:
- cresterea numarului membrilor CCN (cu accent special pe membrii activi);
- dezvoltarea abilitatilor si calitatilor fizice, morale si intelectuale ale membrilor CCN;
- instruirea si educarea membrilor CCN in toate domeniile de activitate ale CCN si in domenii a caror cunoastere de catre membri serveste intereselor CCN;
- formarea si obtinerea atestarii membrilor CCN ca si: animatori de tineret; ghizi de turism, cicloturism si sporturi montane; gardieni ecologici voluntari; rangeri etc.;
- imbunatatirea capacitatilor manageriale si a utilizarii lor de catre membrii CCN;
- crearea unei atmosfere cat mai pozitive si prietenesti in CCN;
- imbunatatirea continua a cunoasterii si aplicarii de catre membrii si personalul CCN a normelor si procedurilor interne si cresterea implicarii membrilor in toate sferele organizarii si functionarii CCN;
- promovarea dotarii cat mai bune cantitativ si calitativ a membrilor cu echipament personal de cicloturism si sporturi montane (precum si birotica, dotari foto-video, material documentar etc.); - sprijinirea membrilor in domenii si probleme incadrabile in obiectivele CCN;

Dezvoltarea institutionala a CCN, imbunatatirea dotarii si imaginii sale este urmarita prin:
- asigurarea unui sediu adecvat ca amplasare si dotare (in special cu echipament de birotica, comunicatii si de imagine) necesar realizarii obiectivelor CCN;
- asigurarea bazei adecvate de material documentar si acces la informatii care sa satisfaca necesitatile CCN si atingerea obiectivelor sale;
- asigurarea mijloacelor financiare necesare functionarii curente si desfasurarii proiectelor si programelor CCN in bune conditii, pe termen mediu si lung;
- asigurarea unei baze optime de personal stabil pentru realizarea obiectivelor CCN;
- mentinerea si dezvoltarea de relatii cat mai bune cu alte persoane fizice si juridice;
- promovrea unei imagini publice cat mai larg raspandite, pregnante si pozitive a CCN si obtinerea unei recunoasteri publice cat mai largi;
- reglementarea tuturor procedurilor si aspectelor legate de organizarea si functionarea CCN;


5.4 Grupuri-tinta

Principalele grupuri-tinta ale CCN sunt:

- biciclisti
- sportivi montani
- tineri
- munteni
- ONG-uri omologe
- autoritati din domeniu
- firme din domeniu

Explicatii privind grupurile-tinta enumerate mai sus:

Ca biciclisti, e vorba in principal de cicloturisti si utilizatori ai bicicletei in scop utilitar / transport, precum si de practicantii de moutain bike;

Ca sportivi montani, e vorba de practicanti ai sporturilor montane / outdoor- ciclisti montani, drumeti, schiori, alpinisti, speologi, parapantisti etc;

Ca tineri, e vorba in principal liceeni, studenti si tineri absolventi ai institutiilor de invatamant;

Ca munteni, e vorba de locuitori din zona montana, in special tarani / fermieri / agricultori si lucratori in domeniul silvic, forstier si pastoral, mai ales din zona Muntilor Apuseni;

Ca ONG-uri omologe, e vorba de organizatii neguvernamentale active in domenii similare CCN ( cicloturism si promovarea bicicletei, precum si sporturi montane, mediu, tineret si dezvoltarea societatii civile);

Ca autoritati din domeniu, e vorba de institutii ale administratiei publice centrale ( ministere, agentii nationale etc.) si respectiv locale ( primarii, consilii locale si judetene, servicii publice locale etc.), in special din jud. Cluj si zona Muntilor Apuseni, cu responsabilitati in domeniul de activitate al CCN;

Ca firme din domeniu, e vorba de operatori economici ( societati comerciale, regii autonome, asociatii familiale, persoane fizice autorizate etc.) activi in domenii identice sau tangente activitatii CCN.

CCN nu se limiteaza strict la grupurile-tinta anterior mentionate, ci se adreseaza oricaror persoane sau grupuri de persoane fizice sau juridice din tara si din strainatate, care pot contribui la indeplinirea scopului si realizarea obiectivelor CCN respectiv sunt potentiali beneficiari ai activitatilor / serviciilor CCN, cu respectarea principiilor si interselor CCN.

Fiecare program / proiect / actiune CCN se adreseaza (in functie de natura lui, efectele scontate, resursele disponibile si de alti factori), direct respectiv indirect, unuia sau mai multor grupuri-tinta.

Localizarea grupurilor-tinta ale CCN este in principal in Romania, dar sunt vizate si persoanele, institutiile, firmele si organizatiile (potential) interesate de Romania sau a caror atitudine si activitate influenteaza direct sau indirect (si) situatia din Romania.


5.5 Mijloace

Obiectivele CCN vor fi realizate prin urmatoarele categorii si tipuri generale de mijloace:

- Organizarea si participarea la cat mai multe si mai diverse actiuni sportiv-turistice de teren in toate domeniile-cadru de activitate ale CCN;
- Organizarea si participarea la realizarea, refacerea sau intretinerea de infrastructuri necesare cicloturismului, sporturilor montane si activitatilor conexe si asimilabile;
- Actiuni de teren de investigare si documentare turistica;
- Organizarea si participarea la actiuni de supraveghere si refacere ecologica si monitorizare a respectarii reglementarilor de mediu si dezvoltare durabila;
- Sprijinirea si participarea la activitati de tip salvamont si aparare civila in munti;
- Organizarea si participarea la cat mai multe si mai diverse actiuni de sala in toate domeniile-cadru de activitate ale CCN;
- Realizarea / mentinerea / distribuirea de materiale informative si de identitate ale CCN;
- Colaborarea cu mass-media pentru promovarea imaginii si opiniilor CCN;
- Mentinerea si extinderea legaturilor CCN cu cat mai multe persoane fizice si juridice;
- Crearea si administrarea unei cat mai puternice biblioteci si baze de date in domeniile-cadru de activitate CCN si asigurarea unui cat mai amplu schimb de informatii pe aceste teme;
- Actiuni de informare publica, lobby si advocacy (influentarea politicilor publice) in sensul scopului si obiectivelor CCN;
- Toate actiunile si activitatile de marketing si management legate de activitatile economice (aducatoare de venit) ale CCN, necesare dupa natura activitatii in cauza;
- Actiuni si activitati necesare functionarii interne curente a CCN;
- Alte actiuni necesare realizarii scopului si obiectivelor CCN;

Categoriile si tipurile generale de mijloace si activitati sus-mentionate se concretizeaza in mijloace specifice, prezentate in continuare:

Organizarea si participarea la cat mai multe si mai diverse actiuni sportiv-turistice de teren in toate domeniile-cadru de activitate ale CCN cuprinde:
- organizarea si participarea (pentru / prin membrii CCN) la cat mai multe excursii, ture, tabere, expeditii etc. in domeniul cicloturism, sporturi montane si discipline similare;
- organizarea si participarea (pentru / prin membrii CCN) la ture, tabere si cursuri practice de initiere si perfectionare in sporturi montane, prim-ajutor, ghidaj turistic etc.;
- organizarea si participarea la concursuri sportive in domeniul ciclism montan si alte sporturi montane si alte domenii incadrabile in obiectivele CCN;
- organizarea si participarea la actiuni demonstrative de sporturi montane pentru public;
- vizitarea de rezervatii si monumente ale naturii, alte obiective naturale, culturale si istorice;

Organizarea si participarea la realizarea, refacerea sau intretinerea de infrastructuri necesare cicloturismului, sporturilor montane si activitatilor conexe si asimilabile cuprinde:
- lucrari de executie, refacere si intretinere de marcaje turistice;
- lucrari de amenajare si intretinere de poteci, pasarele, cabluri si alte amenajari pe traseele turistice montane;
- lucrari de executie, refacere si intretinere de marcaje cicloturistice si alte amenajari pe traseele cicloturistice;
- curatarea partiilor de schi alpin si intretinerea unor mijloace de semnalizare si siguranta;
- pitonarea de noi trasee de alpinism si escalada, marcarea, curatarea si repitonarea / intretinerea celor existente;
- realizarea si intetinerea echiparilor si amenajarilor pentru parapanta, speologie, canioning si alte sporturi montane si asimilabile lor (in special in Muntii Apuseni);
- realizarea si intretinerea de refugii montane si participarea la crearea si mentinerea de baze de actiune, cabane turistice si alte asemenea;
- organizarea (si sprijinirea sau administrarea) de centre si puncte de informare turistica;

Actiunile de teren de investigare si documentare turistica curpind:
- ture de cartare si investigare a accesibilitatii turistice pedestre a zonelor montane;
- ture de cartare si investigare a accesibilitatii cicloturistice a cailor de comunicatie (in special a celor din zonele montane si turistice din Romania);
- ture de investigare a traseelor existente de alpinism si escalada si a posibilitatilor de noi trasee;
- ture de explorare speologica;
- ture de investigare a accesibilitatii cursurilor de apa montane pentru diversele sporturi montane de coborari pe ape (canioning, rafting, caiace etc.);
- intocmirea de descrieri detaliate, schite si harti pentru zonele montane (pentru: traseele turistice marcate si nemarcate de drumetie, schi de tura si cicloturism, pentru traseele alpine, pentru pesteri, canione, zone de zbor etc).
- identificarea, cartarea si descrierea obiectivelor turistice de orice gen;
- monitorizarea existentei, starii si conditiilor si calitatii serviciilor turistice (cazare, masa, ghidaj, informatii, inchirieri de echipament, programe etc.) oferite de diverse structuri;
- observarea obiceiurilor si culegerea de folclor si informatii etnografice, istorice, sociologice si de alta natura de la populatia din zonele turistice si montane;

Organizarea si participarea la actiuni de supraveghere si refacere ecologica si monitorizare a respectarii reglementarilor de mediu si dezvoltare durabila cuprinde:
- actiuni de igienizare (in special in ariile naturale protejate si zonele turistice montane);
- actiuni de bornare a rezervatiilor si delimitare si evidentiere a ariilor protejate;
- instalare de panouri si alte materiale informative si de avertizare pe teme ecologice;
- instalarea de pubele de gunoi, crearea de grupuri sanitare, locuri de colectare a deseurilor si alte minime amenajari ecologice in zonele turistice montane si ariile naturale protejate;
- actiuni de supraveghere a respectarii disciplinei in constructii in ariile naturale protejate;
- actiuni de supraveghere a respectarii normelor ecologice de catre turisti si practicantii de sporturi montane si activitati asimilabile acestora in zonele turistice si montane, in special in ariile naturale potejate din Muntii Apuseni;
- actiuni de monitorizare si studiere a calitatii apelor de suprafata in zona montana;
- actiuni de monitorizare si studiere a modului de desfasurare a altor activitati economice si sociale in zonele turistice si montane ce pot afecta mediul si dezvoltarea durabila;
- alte actiuni de protectie si refacere ecologica;

Sprijinirea si participarea la activitati de tip salvamont si aparare civila in munti cuprinde:
- atentionarea celor ce nu respecta normele de siguranta specifice sporturilor montane;
- sprijinirea / participarea la patrulari / actiuni de prevenire a accidentelor turistice in munti;
- sprijinirea / participarea la salvarea victimelor in munti (cautare, prim-ajutor, transport);
- sprijinirea / participarea la actiuni de depistare si monitorizare a zonelor si fenomenelor periculoase si alte masuri de prevenire a dezastrelor naturale in munti;
- sprijinirea / participarea la actiuni de inlaturare a efectelor calamitatilor naturale in munti;

Organizarea si participarea la cat mai multe si mai diverse actiuni de sala in toate domeniile-cadru de activitate ale CCN cuprinde:
- intruniri, simpozioane, forumuri, conferinte si alte reuniuni de consultare sau decizie;
- seminarii, cursuri, demonstratii, sesiuni de informare incadrabile in obiectivele CCN;
- organizarea si participarea la adunari generale, sedinte ale organelor de conducere si control etc. ale structurilor la care CCN este afiliat sau membru;
- participarea la sedintele si lucrarile comisiilor si altor structuri in care CCN este membru;
- lire, festivaluri, spectacole, concursuri si alte manifestari in domeniul tineretului, turismului montan si altor sporturi montane, mediului si societatii civile;
- evenimente festive (petreceri, aniversari, lansari de programe sau de carte, comemorari, cocktailuri, inaugurari etc.) legate de sarbatori oficiale sau evenimente din viata diverselor structuri cu care CCN colaboreaza;
- manifestari simbolice si diverse legate de zile festive de interes general / public sau specifice domeniilor de activitate CCN (Ziua Pamantului, Ziua Mediului, Ziua Apei, Luna Padurii etc.);
- organizarea de structuri specifice (centre de resurse, birouri de consultanta, hot-line-uri etc.);

Realizarea / mentinerea / distribuirea de materiale informative si de identitate ale CCN cuprinde:
- distribuire de materiale de reclama CCN (carti de vizita, autocolante, fluturasi, pliante, calendare, insigne, ecusoane, fanioane, felicitari etc.);
- editarea si distribuirea de publicatii proprii periodice (interne si respectiv de interes mai general);
- editarea si distribuirea de publicatii proprii neperiodice (volante, pliante, afise, brosuri etc.);
- realizarea si distribuirea (gratuit sau contra cost) de manuale de cicloturism, sporturi montane si discipline conexe, de ghiduri turistice generale si specializate, de harti turistice etc.);
- realizarea de studii, documentatii si planuri in domeniul stiintelor naturale, turismului si sporturilor montane, mediului, urbanismului si amenajarii teritoriului etc.;
- realizarea si intretinerea de pagini web de prezentare a CCN si de informare publica si advocacy si distribuirea de materiale prin e-mail, ftp, BBS si alte tehnologii electronice;
- realizarea si distribuirea (gratuit sau contra cost) de materiale video in domeniile CCN;
- realizarea de albume foto CCN, pe suport de hartie dar si magnetic (pe CD);
- afisare publica de bannere, postere, afise si alte materiale CCN;
- realizarea de proiectii publice de diapozitive si video si expozitii foto;
- realizarea si distribuirea (gratuit sau contra cost) de ilustrate, seturi de diapozitive, postere etc;
- organizarea de standuri de prezentare CCN la diverse targuri si expozitii;
-realizarea si distribuirea de alte materiale informative sau de reclama pentru CCN;

Colaborarea cu mass-media pentru promovarea imaginii si opiniilor CCN cuprinde:
- publicarea de articole CCN in presa, ocazional sau ca rubrici permanente;
- distribuirea (pe toate caile, spre toate genurile de mass-media) de comunicate de presa pe tema activitatii CCN si pozitiei CCN fata de diverse evenimente;
- transmiterea de materiale video realizate de CCN catre posturile de televiziune, in vederea transmiterii pe post ca atare sau incluse in productiile lor;
- acordarea de interviuri mass-mediei despre CCN si pe teme incadrabile in obiectivele CCN;
- participarea la talk-showuri si alte emisiuni de radio si televiziune;
- organizarea de conferinte de presa;
- organizarea de intalniri, vizite si ture de informare pentru reprezentantii mass-media;
- furnizarea pe alte cai de informatii si materiale catre mass-media;
- organizarea prin mass-media de concursuri cu premii, pe teme de interes CCN;
- alte forme de colaborare cu mass-media;

Mentinerea si extinderea legaturilor CCN cu cat mai multe persoane fizice si juridice cuprinde:
- participarea la liste de discutii pe Internet, specializate pe teme din domeniile CCN;
- purtarea unei corespondente bogate cu cat mai multe structuri, atat clasic cat si prin e-mail;
- contactarea cat mai multor alte ONG-uri (in special din sfera de activitate a CCN) prin vizite la sediul acestora, invitarea acestora la sediul CCN sau contactare cu ocazia diverselor reuniuni;
- organizarea de actiuni comune, schimburi de experienta etc. (inclusiv internationale);

Crearea si administrarea unei cat mai puternice biblioteci si baze de date in domeniile-cadru de activitate CCN si asigurarea unui cat mai amplu schimb de informatii pe aceste teme cuprinde:
- dezvoltarea bibliotecii CCN prin acumularea unei cantitati cat mai mari de publicatii si documente relevante pe temele incadrabile in domeniile-cadru de activitate CCN;
- monitorizarea presei scrise si mediei audiovizuale si a aparitiilor editoriale;
- obtinerea accesului si studierea documentelor si bazelor de date de la cat mai multe institutii publice si alte structuri cu preocupari in domeniile-cadru de activitate CCN;
- consultare, schimb de opinii si alte colaborari cu specialisti din diverse domenii;
- studierea bibliotecilor, arhivelor si bazelor de date ale altor structuri (cu acordul acestora);
- dezvoltarea bazei de date CCN prin fisarea, actualizarea si structurarea in format electronic a cat mai multor informatii din domeniile-cadru de activitate CCN;
- organizarea / sprijinirea de sondaje de opinie, recensaminte, studii de piata, teste pentru echipamentul si serviciile de cicloturism si sporturi montane si alte actiuni de studiu si cercetare;
- analiza si verificarea informatiilor detinute din orice sursa (literatura publicata, presa, studii de specialitate, corespondenta, rapoarte ale membrilor CCN etc.), elaborarea de sinteze si erate;
- realizarea unei banci de imagini foto, dia si video pe teme din domeniile de activitate CCN;
- tinerea cat mai detaliata si riguroasa a evidentei tuturor laturilor de organizare si functionare a CCN si transpunerea si tinerea in format electronic / pe suport magnetic a tuturor evidentelor CCN;
- acordarea de consultanta si transmiterea de cat mai multe informatii utile sau potential utile de la cat mai multe structuri, la initiativa CCN sau solicitarea beneficiarilor, in domeniile de interes CCN;

Actiunile de informare publica, lobby si advocacy (influentarea politicilor publice) in sensul scopului si obiectivelor CCN cuprind:
- campanii de presa;
- campanii de informare publica prin afisaj public, pagini web, distribuire de fluturasi etc.;
- campanii de strangere de semnaturi;
- memorii, petitii, campanii de trimitere de scrisori;
- audiente, organizarea si participarea la intalniri de informare si negociere cu specialisti, politicieni si factori de decizie din administratia publica si din alte sectoare;
- organizarea si participarea la dezbateri publice pe teme incadrabile in obiectivele CCN;
- intruniri si manifestari publice de revendicare si atragerea atentiei publicului, mass-mediei si autoritatilor asupra unor probleme a caror rezolvare intra in obiectivele CCN;
- initiative legislative (intocmirea si promovarea pe toate caile a proiectelor de noi acte normative sau modificarea / completarea celor existente, la toate nivelele);
-depunerea de sesizari si reclamatii, deschiderea de actiuni judecatoresti si alte asemenea;

Actiunile si activitatile necesare functionarii interne curente a CCN cuprind:
- desfasurarea activitatiilor specifice financiar-contabile, de secretariat si comunicatii, management a bazelor de date, de intretinere a sediului si patrimoniului, de relatii interne si externe / publice, de redactarea publicatiilor, de conducere si control, inventariere a patrimoniului, management a personalului si a celorlalte activitati curente la sediul CCN;
- intruniri saptamanale, adunari generale, sedinte ale diverselor organe de conducere CCN;
- organizarea si participarea la evenimente festive (petreceri, intruniri informale, vizite, mese comune, ceremonii etc.) legate de evenimente din viata CCN, a membrilor sau personalului sau;
- darea in comodat sau custodie de materiale de biblioteca si de echipament membrilor CCN;
- colectarea cotizatiilor si a altor taxe, scrierea de proiecte si inaintarea de cereri de finantare / sponsorizare, organizarea de evenimente diverse de procurare de fonduri si de alte activitati menite sa asigure veniturile necesare CCN;
-incheierea de contracte, aderarea la structuri federative si alte mijloace de colaborare;
- evaluarea profesionala, medicala si psihologica a membrilor si personalului CCN;
- asigurarea colectiva pentru caz de accident a membrilor si personalului CCN;


5.6 Metodele de actiune

CCN se orienteaza spre mijloace, actiuni si metode care sa fie:
- transparente si deschise tertilor (in special cu cu privire la obiective, metode si rezultate);
- legale si respectand normele etice si sociale;
- inovative si cu valoare de model;
- curajoase si chiar radicale (la nevoie), dar echilibrate, responsabile si atent calculate cu privire la riscuri, consecinte si impact potential;
- utile pentru beneficiari si pentru societate;
- cat mai agreabile si interesante pentru participanti;
- bine fundamentate si planificate, eficiente si durabile;
- principiale si cu compromisuri cat mai reduse;
- adaptate situatiei specifice;
- perfect incadrate in scopul, obiectivele si principiile CCN.

Metodele CCN nu pot toate sa intruneasca complet si concomitent toate cerintele de mai sus, dar se cauta ca ele sa fie indeplinite in grad cat mai inalt posibil.

Mijloacele anterior mentionate se interpreteaza si utilizeaza in corelare cu metodele si precizarile de la obiectivele corespunzatoare privind grupurile-tinta vizate si teritoriul de aplicare.

Intreaga activitate a CCN respecta normele deontologice specifice si normele interne ale CCN ( Strategia, programul de activitate, regulamentul intern etc.)

CCN este deschis in principiu oricarei colaborari cu alte persoane fizice sau juridice, cu conditia incadrarii in scopul, obiectivele, principiile si mijloacele CCN si neafectarii individualitatii si intereselor CCN.

6. ORGANIZARE SI FUNCTIONARE

6.1 Structura CCN

Principalele structuri in cadrul clubului sunt:
- Adunarea Generala
- Comitetul Director
- Directorul Executiv
- Comisia de Cenzori

In concordanta cu caracterul asociativ, CCN este reprezentat de membrii sai, dar, avand personalitate juridica proprie, se manifesta ca persoana distincta, cu vointa proprie ( exprimata prin organele sale) si patrimoniu propriu, drepturi si obligatii proprii, distincte de cele ale membrilor.

Adunarea Generala (AG) si Comitetul Director (CD) sunt organe de conducere / decizie. Adunarea Generala este organul suprem, care controleaza, numeste si revoca Comitetul Director si Comisia de Cenzori. Directorul Executiv (DE) este atat organ de conducere cat si de administrare / executiv. Este subordonat Comitetului Director si are in subordine restul personalului executiv. Personalul executiv ( angajat sau voluntar, de exemplu secretar, antrenor, coordonator sau asistent de program sau proeict) poate fi grupat in structuri tehnice specializate permanente sau temporare. Comisia de Cenzori (CC) este principalul organ de control. Este independenta de Comitetul Director si Directorul Executiv, ii controleaza si raporteaza Adunarii Generale.

Actuala componenta a Comitetului Director este:
 

Simona Pop - presedinte
Calin Cimbrudean - vicepresedinte
Roxana Cleja - vicepresedinte

Teodor Botez - vicepresedinte
Miruna Noaghi - vicepresedinte

Actuala componenta a Comisiei de Cenzori este:
Andra Susanu
Bogdan Atodiroaie
Sorin Suciu


Actuala identitate a Directorului Executiv este:
Radu Mititean


6.2 Functionarea CCN


CCN functioneaza exclusiv conform vointei membrilor sai si legislatiei in vigoare.

CCN isi desfasoara activitatea prin structurile sale, dar si direct prin membrii sai.

Actiunile si activitatile CCN se clasifica pe tipuri, dupa mai multe criterii.

Activitatea CCN se organizeaza pe programe / subprograme, iar acestea pe proiecte.

Faptul ca CCN functioneaza exclusiv conform vointei membrilor sai si legislatiei in vigoare deriva din caracterul independent al clubului. De aceea, si dispozitiile structurilor la care este afiliat / membru sunt respectate pe baza faptului ca CCN si-a asumat contractual in mod liber si pe baza de reciprocitate acest lucru si nu pot interfera viata interna a clubului. Ca si consecinta, la actiunile proprii ale CCN pot participa si alte persoane, dar numai cu acordul CCN, iar problemele administrative interne ale clubului sunt deschise unor persoane din exterior numai pe baza contractuala (audit extern, delegati ai finantatorilor sau structurilor colaboratoare la un anume proiect, in scop didactic etc. ), sau in baza legii (organe de control in exercitiul autoritatii publice).

CCN activeaza prin deciziile si actiunile organelor sale de conducere si executive, colective sau unipersonale ( director executiv, coordonatori si asistenti de proiect, diversi delegati etc.), dar si prin actiuni individuale sau in grup nestructurat formal ale membrilor obisnuiti, care nu detin vreo calitate speciala, daca acestea se desfasoara in domeniile de activitate ale clubului si cu respectarea normelor interne.

Actiunile si activitatile CCN se clasifica dupa mai multe criterii:
- de teren / de sala;
- proprii / de colaborare;
- permanente / repetitive / ocazionale ( one-time);
- pentru membri / pentru terti / mixte;
- dupa domeniu si subdomeniu;
- dupa zona / nivelul / itinerariul de desfasurare;
- dupa structurarea sau nu ca actiune sau proiect formal
- alte criterii

Activitatea CCN se organizeaza pe programe, eventual divizate la randul lor in subprograme. Activitatea CCN este structurata pe proiecte, care se incadreaza intr-un program / subprogram sau in mai multe ( caz in care unul dintre programe sau subprograme este cel principal). Exceptie fac activitatile administrativ-organizatorice interne, care nu se structureaza pe programe, si actiunile de mica anvergura, care nu se structureaza ca proiect formal. De regula fiecare program sau proiect are un coordonator si unul sau mai multi asistenti de program / proiect.


* * *

Pentru detalii privind organizarea si functionarea CCN ( incluisv modul si conditiile de a deveni membru), patrimoniul CCN, informatii privind activitati trecute si planuri de viitor etc. va rugam sa ne contactati. Ultima actualizare a prezentului document: iunie 2024.


, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/01/2009 02:49:00 p.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.