Author: CCN
•4/01/2009 03:22:00 p.m.
COMUNICAT:

ORASELE ROMANIEI pe cale de a deveni GROPI URBANE!
- Campanie pentru salvarea spatiilor verzi -

Duminica, 5 aprilie 2009, va avea loc intre orele 12:00 - 14:00 in parcul Stefan cel Mare (din spatele Teatrului National Cluj-Napoca) o demonstratie pentru sensibilizarea autoritatilor privind adoptarea si aplicarea unei legislatii adecvate pentru protejarea spatiilor verzi si
respectarea principiilor urbanistice.

Initiator este Organizatia Studentilor pentru Natura (OSPN) in colaborare cu Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) si alte asociatii, in cadrul campaniei "Salvati Spatiile Verzi" desfasurata la nivel national in coordonarea Asociatiei EcoAssist, incluzand actiuni similare ce vor avea loc simultan in mai multe orase din tara.

Vizate sunt atat intentiile edililor de a continua construirea sau pavarea spatiilor verzi urbane, cat si intentiile autoritatilor centrale de a modifica actualul cadru legislativ pentru a permite continuarea distrugerii mediului urban.

Astfel, Comisia pentru Administratie Publica a Camerei Deputatilor a discutat in mod repetat in ultimele luni OUG nr. 114/2008 (privind protectia spatiilor verzi), cat si despre OG nr. 27/2008 (privind limitarea derogarilor de la regulile de urbanism), conturandu-se tot mai clar intentia de a le respinge.

Daca Executivul sustinuse in trecut mentinarea acestor dispozitii ce protejeaza mediul, mai recent si Ministerul Mediului a adoptat pozitia de complice la intentia de capitulare in fata intereselor rechinilor imobiliari, iar multi primari de mari orase se alatura acestui complot
contra intereselor pe termen lung ale comunitatilor locale.

Mascandu-si interesele nelegitime prin sloganuri de tip "dezvoltarea oraselor" si "fluidizarea traficului" sau invocand false argumente de tip "nu (mai) avem alte terenuri, deci trebuie sa sacrificam spatiile verzi", politicienii pregatesc anihilarea legilor care mai puteau frana aberatiilor urbanistice de tipul inlocuirii parcurilor cu mall-uri, parcari, restaurante, locuinte de lux, ridicarii de blocuri de zeci de etaje printre case sau pe spatii verzi sau zone istorice.

Pentru a stopa aceste tu(r)nuri imobiliare care dau lovitura de gratie protectiei mediului, gestiunii traficului si echilibrului arhitectonic, cetatenii si ONG-urile iau atitudine. Astfel, dupa mitingurile din Bucuresti din 10 martie pentru spatiile verzi si cel din 17 martie pentru stoparea derogarilor de la normele de urbanism, urmeaza in 5 mai demonstratii comune pe cele doua teme, in Bucuresti, Cluj-Napoca si Brasov.

Sub genericul „EVACUATI din propriul oras”, copii, parinti, profesori, liceeni, studenti, salariati, pensionari si alte categorii isi vor exprima public in 5 aprilie interesul pentru salvarea spatiilor verzi urbane si stoparea haosului urbanistic si spera ca actiunilor sa li se alature si alte orase.

Demonstratiile vor cuprinde si tehnici insolite de exprimare si acte simbolice, precum mimarea taierii de arbori, realizarea unor desene despre orasul ideal - ce vor fi facute cadou pentru reprezentantii autoritatilor locale, colecte de monede de la cetateni pentru a plati simbolic cu ele greselile autoritatilor, exprimari din partea fiecarui participant,la protavoce, a dreptului constitutional de a beneficia de un mediu sanatos, un aer curat si un oras civilizat...

Persoane de contact:

pentru Cluj-Napoca:
Cristina Mancas / OSPN: 0765-141611 ana.cris_tina@yahoo.com

pentru Bucuresti:
Liana Buzea / EcoAssist: 0721-623524 Liana@EcoAssist.org

pentru Brasov:
Mihaela Carstea: 0752-319771 apcbrasov@gmail.com

A consemnat,

Radu Mititean
director executiv CCN
|
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/01/2009 03:22:00 p.m. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.