Author: CCN
•12/31/2011 07:13:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
======================================

Comunicat:

CLUJENI INTAMPINAND NOUL AN PE BICICLETA

Sambata, 31 decembrie 2011, dupa-amiaza, s-a desfasurat o ultima actiune biciclistica organizata in acest an de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN). Aceasta editie de Revelion a Marsului Biciclistilor Clujeni (a 52-a din seria "critical mass" inceputa ca serie lunara in toamna anului 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998) a aratat ca frigul si zapada nu sunt neaparat o bariera in calea circulatiei cu bicicleta prin oras si a avut un caracter mai special.

Astfel, in loc de obisnuita strabatere a orasului de catre o coloana de biciclisti, cu scop revendicativ si recreativ, a fost de aceasta data o deplasare informala, in grup mic, cu scop de documentare cu privire la starea "la zi" a facilitatilor pentru biciclisti - de exemplu gradul de curatare de zapada a pistelor si starea marcajelor si indicatoarelor rutiere care semnalizeaza sau ar trebui sa semnalizeze infrastructurile biciclistice mai vechi si mai noi din oras.

Marcand Revelionul printr-un plugusor....biciclistic al... strazilor din zona Centrului, am reverificat si documentat fotografic unele indicatoare, marcaje rutiere si alte amenajari, confirmand faptul ca exista multe deficiente cantitative si calitative la infrastructurile deja realizate, precum si mari diferente intre promisiunile si afirmatiile autoritatilor si realitatea din teren.

Din pacate, se incheie anul fara ca multiplele probleme semnalate legate de marcaje si indicatoare cu implicatii asupra biciclistilor sa se fi rezolvat. In continuare sunt indicatoare care se contrazic sau lipsesc sau sunt plasate aiurea, starnind confuzii sau punand in pericol biciclistii. Multe marcaje de piste, spatii de acumulare sau traversari pentru biciclisti sunt sterse total si nu mai pot fi deloc observate de soferi.

De asemenea, am putut constata ca mai multe dintre piste nu doar ca nu au fost curatate de zapada, ci au fost intentionat blocate cu gramezi de zapada curatata de pe carosabil sau de pe trotuare, reflectand modul aberant cum intelege sa isi faca datoria "comandamentul de deszapezire" de la Primarie si firmele contractate pentru aceste lucrari.

Ne-am convins inca o data, daca mai era nevoie, ca majoritatea amenajarilor pentru biciclisti aprobate in 2009 si 2010 in Comisia Municipala de Sistematizare a Circulatiei - asa putine si discutabile calitativ cum sunt ele - au ramas "pe hartie", nefiind nici acum puse in practica.

Am inregistrat si cele cateva lucruri pozitive, de exemplu ca a fost transformata in banda comuna pentru biciclete si mijloacele de transport in comun si banda de pe bd.21 Decembrie 1989 de la Prefectura spre p-ta Marasti, care pana de curand era accesibila numai autobuzelor si troleibuzelor RATUC-ului. Am constatat si ca, pe bd. Eroilor, spre deosebire de iarna trecuta, zapada inlaturata de pe carosabil si zona pietonala nu a mai fost depozitata pe pista de biciclete.

Aceasta noua runda de munca voluntara in favoarea comunitatii, depusa de noi in ajun de sarbatoare, incearca sa compenseze macar partial lipsa de raspuns a Primariei clujene la cererea noastra de informare cu privire la amenajarile existente pentru biciclete, cerere pentru care termenul legal de raspuns a expirat de peste cinci saptamani, adaugand noi semne de intrebare cu privire la competenta si buna-credinta a autoritatilor locale.

Reafirmam ca o mobilitate urbana durabila nu poate fi conceputa intr-un oras modern fara o puternica promovare a utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport (alaturi de transportul in comun si mersul pe jos), ca altrenativa la deplasarea automobilistica.

Atragem din nou atentia edililor si opiniei publica ca tergiversarea de catre autoritati a adoptarii unor politici coerente si masuri concrete de substanta in acest domeniu va avea consecinte tot mai grave si ca ele nu pot fi evitate si nici amanate prea mult prin improvizatii de genul celor facute de Primaria clujeana in ultimii ani sau preconizate pentru perioada urmatoare, in dispretul bunelor practici in domeniu.

31.12.2011 ora 17:30

RADU MITITEAN
director executiv CCN
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 12/31/2011 07:13:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.