Author: CCN
•8/28/2012 02:49:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

BIKE ROMANIA TOUR 2012 LA FINAL
o saptamana de mountain biking in Carpatii Meridionali

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat a 14-a editie a expeditiei cicloturistice montane BIKE ROMANIA TOUR, care a vizat in acest an versantul sudic al grupului central al Carpatilor Meridionali.

Timp de o saptamana, membri ai CCN au parcurs pe mountain bike-uri drumuri forestiere, pastorale si de caruta si poteci si plaiuri din muntii Parang, Capatanii si Buila-Vanturarita explorand, testand si documentand accesibilitatea lor cicloturistica, pedaland in total sute de km si urcand in total o diferenta de nivel de peste 5000 metri.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat Parcul National Buila-Vanturarita, Cheile Gilortului, Cheile Bistritei, Cheile Costesti, Cheile Oltetului si Cheile Galbenului, pesterile Polovragi, Muierii si Ursilor de la Bistrita, portiuni din creasta principala a masivelor montane Parang si Capatanii si drumuri pe la poalele stancariilor Builei.

De asemenea, nu au lipsit atractiile turistice culturale si alte creatii umane, cum sunt atelierele de ceramica de la Horezu, Transalpina, statiunile turistice Ranca, Romani, Baile Olanesti si Calimanesti, manastirile Polovragi, Hurezi, Bistrita, Papusa, Pahomie, Patrunsa, Iezer si Frasinei.

Pe langa aceste frumuseti si valori au fost insa constatate si documentate si aspecte ce afecteaza negativ mediul si turismul, cum este de exemplu iresponsabila cariera de piatra Arnota, ce prin amplasare si extindere a afectat grav pesiagistic si nu numai Cheile Costesti si manastrirea Arnota, ctitorie brancoveneasca si valoros monument istoric, ci si tot superbul cadru natural din zona manastirii Bistrita. Nu a trecut neobservat nici haosul urbanistic si arhitectonic din statiunea Ranca si exploatarile forestiere abuzive din multe zone.

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate cu aparatura GPS si suntele de waypoint-uri vor servi pentru corectarea si actualizarea hartilor existente si formularea de propuneri de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice din Romania (RNTCR), iar cele peste 3000 de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor proiectii publice de imagini prin care CCN va populariza in toamna acestui an superlativele turistice ale acestei zone.

"Bike Romania Tour 2012" s-a realizat cu sprijinul sponsorului Bike Sport pentru asigurarea transferului de bagaje mari intre punctele de innpotare, in rest participantii suportand individual toate costurile. Conditiile meteo au fost excelente si nu s-au inregistrat accidente, probleme tehnice sau medicale semnificative sau alte incidente, iar unele dificultati de orientare erau parte implicita din program, fiind o tura axata pe explorare si documentare.

Programul "Bike Romania" este derulat de CCN cu incepere din 1999, in fiecare an fiind vizata o alta zona din Carpatii Romanesti, participarea fiind deschisa membrilor CCN si a altor cluburi partenere de profil din tara si strainatate, precum si reprezentantilor altor structuri interesate de cicloturismul montan in Carpati.

Cluj-Napoca, 27 august 2012

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/28/2012 02:49:00 a.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.