Author: CCN
•1/08/2012 09:48:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
==========================================

Accesul la informatii intampina greutati si in mediul rural al judetului Cluj:

REFUZ ABUZIV AL PRIMARIEI COMUNEI FLORESTI DE FURNIZARE DE INFORMATII DE INTERES PUBLIC PE TEMA INFRASTRUCTURILOR BICICLISTICE

Clubul de Cicloturism "NAPOCA" (CCN) constata ca si Primaria comunei Floresti incalca legislatia privind liberul acces la informatiile de interes public, refuzand tacit sa furnizeze informatii legate de infrastructurile pentru stationarea si circulatia bicicletelor, existente sau planificate a se realiza in localitatea Floresti.

Florestiul este sat resedinta a comunei omonime, a inregistrat o crestere spectaculoasa a populatiei - se pare ca depaseste la ora actuala 20.000 - si este situat in imediata vecinatate a municipiului Cluj-Napoca. Este de mare interes biciclistic si pentru clujeni, deoarece pe teritoriul sau se gasesc multe hipermarketuri si alte obiective comerciale, multi floresteni fac naveta zilnic spre Cluj-Napoca iar Florestiul este pe principala axa de deplasare a clujenilor spre zonele montane de turism si agrement de pe vaile Somesului Rece si Somesului Cald.

Termenul legal de raspuns la cererea CCN depusa conform Legii 544 / 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, inregistrata la Primaria Floresti cu nr. 18591 / 14.11.2011 a expirat de peste o luna. Nici pana acum nu s-a primit raspunsul, nici macar unul partial sau o incercare de justificare a refuzului tacit sau a intarzierii.

Mai mult, desi in acest caz nu exista obligatia de a parcurge asa-zisa "procedura prealabila", Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) a facut si acest demers, dar si reclamatia administrativa depusa (inregistrata la Primaria Floresti cu nr. 20577 / 16.12.2011) a ramas deocamdata fara efect.

Prin urmare, cu regret constatam ca nu ne-a mai ramas alta posibilitate decat sa ne adresam justitiei pentru a obliga primarul sa respecte Legea 544 / 2001 si sa faca publice informatiile cu privire la facilitatile existente si planificate pentru circulatia bicicletelor in Floresti.

Subliniem ca subiectul este "fierbinte" din cauza ca urmeaza a fi implementat si in Floresti si un important proiect microregional finantat din fonduri UE, ce include piste de biciclete, parcaje, biciclete comunitare si alte facilitati, proiect care in prima lui varianta prezenta mari deficiente iar ulterior consultarea lui publica de catre cei interesati a fost sabotata de autoritati prin tot soiul de tertipuri.

Cum acest refuz al Primariei Floresti se coreleaza cu cel al Primariei Cluj-Napoca, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va face demersuri similare si la alte Primarii, si in caz de refuz va apela la nevoie si la justitie, pentru a obliga autoritatile locale sa fie transparente cu privire la intentiile lor in materie de infrastructuri pentru biciclete.

Consideram problema ca fiind de actualitate la nivel national, pentru ca se observa un adevarat "val" de asa-zise "piste de biciclete" aparute in tot mai multe orase si sate, ce sunt insa adesea nu un sprijin, ci o bataie de joc si chiar un pericol pentru biciclisti, fiind mai toate prea inguste, discontinue, amplasate pe trotuare, lipsite de spatii de siguranta si concepute cu incalcarea principiilor utilitatii si directitudinii si a bunelor practici pe plan european, fiind necesara prevenirea continuarii acestor tendinte.

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 1/08/2012 09:48:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.