Author: CCN
•1/28/2012 01:05:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

Politia Rutiera interzice editia ianuarie 2012 a
MARSULUI BICICLISTILOR CLUJENI

SAMBATA, 28 ianuarie 2012, ar fi trebuit sa se desfasoare la Cluj-Napoca o noua editie a Marsului Biciclistilor Clujeni (a 53-a din seria “critical mass” inceputa ca serie lunara in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998).

Din pacate, in mod nejustificat logic si moral, si abuziv din punct de vedere legal, Politia Rutiera clujeana a refuzat sa avizeze actiunea, ceea ce practic a interzis desfasurarea ei, fapt cu privire la care ne exprimam nemultumirea si protestul, dar si speranta ca un asemenea gest nu se va mai repeta si ca nu va trebui sa apelam la justitie pentru a ne vedea respectat dreptul constitutional de intrunire si manifestare pasnica.

Pretextul la care a recurs Politia pentru a interzice marsul nostru a fost posibilitatea sa fie zapada sau gheata pe strazi, si deci pretinsa lor datorie de a preveni riscul producerii unor accidente. Intr-adevar legislatia rutiera interzice (in mod abuziv, spunem noi) la modul absolut circulatia cu bicicleta pe polei, gheata sau zapada, indiferent daca pe acea cale de comunicatie circula sau nu si autovehicule sau pietoni sau daca bicicleta este sau nu special echipata pentru zapada sau gheata. Numai ca Politia clujeana nu avea cum sa stie miercuri 25 ianuarie, cand ne-a comunicat refuzul, ca sambata 28 ianuarie, deci peste trei zile, strazile principale pe care solicitasem sa se avizeze trecerea coloanei de biciclisti vor fi acoperite cu gheata sau zapada.

Mai mult, prognozele meteo aratau ca deja de joi nu vor mai fi precipitatii, iar Primaria anunta ca toate strazile principale vor avea carosabilul curatat in scurt timp, ceea ce s-a si intamplat, astfel ca deja de joi dupa-amiaza se putea circula cu bicicleta in siguranta si legalitate pe toate strazile importante din Cluj-Napoca (nu si pe pistele de biciclete, pe care Primaria omite sa le puna in planul de deszapezire, ba chiar tolereaza depozitarea pe ele a zapezii degajate de pe trotuare sau carosabil, fara a inlatura sau acoperi insa indicatoarele de "pista pentru biciclete").

Chiar daca s-ar fi prognozat ca si sambata 28 ianuarie sa fie conditii care nu ar fi permis circulatia bicicletelor in mod legal, era inadmisibil refuzul autorizarii. Se putea mentiona cel mult ca autorizatia este conditionata de absenta poleiului, ghetii si zapezii de pe traseul autorizat, mentiune care oricum era superflua, pentru ca acea conditionare exista prin efectul legii, si organizatorii ar fi trebuit sa anuleze ei insisi marsul daca la ora inceperii lui ar fi existat asemenea conditii.

In logica aceasta stramba a protejarii preventive a participantilor contra unor eventuale riscuri ce ar putea surveni, ne-am putea trezi ca Politia sa refuze autorizarea unei manifestari publice pe motiv ca se prognozeaza ger si exista riscul ca participantii sa sufere degeraturi, ca se prognozeaza canicula si risca sa faca insolatie, sau ca se anunta ploi si se pot uda si raci, astfel ca Politia Romana spre binele participantilor si spre binele public ii protejeaza de asemenea riscuri interzicandu-le sa isi exercite dreptul constitutional de intrunire si manifestare pasnica.

De fapt, sunt indicii temeinice ca refuzul Politiei nu a avut ca motiv real pretextul invocat (riscul de a fi zapada sau gheata), pentru ca, daca ar fi fost asa, ar fi trebuit sa ne refuze si in trecut avizarea marsurilor tinute in luni de iarna. Ori, Politia rutiera clujeana a avizat marsurile biciclistice din 31 decembrie 2011, din 30 ianuarie si 27 februarie 2010, din 31 ianuarie si 28 februarie 2009, din 27 decembrie 2008 etc., in conditiile in care legislatia rutiera si cea privind manifestatiile publice nu a suferit vreo modificare relevanta in acest rastimp.

Mai mult, amintim ca, in cele peste 50 de editii de mars lunar al biciclistilor clujeni, nu s-a inregistrat inca niciodata vreun incident sau accident semnificativ, si ca membrii CCN sunt in majoritatea lor medici, economisti, ingineri, fizicieni, psihologi, avocati si alti oameni cu studii superioare, cu perfecta integrare sociala si comportament civic ireprosabil, nu niscaiva zurbagii si turbulenti de care sa se teama autoritatile. Oricum, drepturile cetatenilor nu sunt dependente de nivelul lor de instruire, de avere sau de cat de "cetateni model" sunt ei in ochii Politiei! Ne abtinem sa speculam cu privire la cauzele reale ale actualului refuz abuziv, dar ar fi interesant de aflat adevarul cu privire la cine si de ce a generat acest refuz pe o tema aparent minora...

Reamintim autoritatilor ce a statuat Curtea Europeana a Drepturilor Omului in numeroase hotarari prin care a condamnat Romania pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor: Orice restrictie in exercitarea drepturilor legale trebuie sa aiba caracter de exceptie, si nu doar sa fie prevazuta de lege si stabilita intr-un scop legitim, ci si sa fie necesara intr-o societate democratica, ceea ce implica, printre altele, si o proportionalitate, incat restrictia sa fie redusa la minimul obiectiv necesar!

Constatam ca asemenea atitudini de interdictii si restrictii exagerate si abuzive s-au inmultit in ultimii ani, ajungandu-se pana la interzicerea totala a oricarei manifestari publice la nivelul unui intreg mare oras atunci cand autoritatile nu voiau sa aiba "bataie de cap" sau la masuri de interventie brutala contra unor grupuri mici de manifestanti care actionau nu doar pasnic, ci chiar in deplina tacere (cazul flash mob-ului din luna decembrie in fata TVR dedicat modului deformat de reflectare a problemei Rosia Montana). Speram ca Politia nu va mai repeta asemenea atitudini nedemne de autoritatile unui stat membru in UE si in Consiliul Europei si care se pretinde stat de drept !

av.RADU MITITEAN
director executiv CCN
, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 1/28/2012 01:05:00 p.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.