Author: CCN
•3/08/2009 01:02:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
RO-400457 Cluj-Napoca ROMANIA
tel. 0744-576836 e-mail:office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
=====================================

COMUNICAT:

PARCUL CENTRAL AL CLUJULUI PUS DIN NOU IN PERICOL
DE UN PLAN ILEGAL AL PRIMARIEI CLUJENE

Printr-un plan recent aprobat, Primaria Clujeana, in dispretul legislatiei de protectia mediului, pune la cale o noua masiva reducere a spatiilor verzi urbane, vizand hectare intregi din Parcul Central "Simion Barnutiu" - principalul spatiu verde din zona centrala a Clujului - in scopul latirii carosabilului Splaiului Independentei de la Stadion la Opera Maghiara, in flagranta contradictie cu prevederile OUG 114 / 2007 si a legislatiei de urbanism.

In plus, aceasta noua agresiune la adresa spatiilor verzi urbane a fost promovata pe ocolite, ascunsa intr-un plan urbanistic ce viza o alta zona: PUZ-ul pentru noul Stadion, ce poate fi consultat pe Internet la adresa
http://www.primariaclujnapoca.ro/docs/stadion/proiect%20stadion.pdf ,
declara ca se refera ca "zona studiata" numai la cea de la vest de str. G.Cosbuc, deci ca nu trateaza Parcul Central propriu-zis. Cu toate acestea, la un studiu atent descoperim ca propune si latirea Splaiului Independentei de la 13,50 la 24,90 metri, pe toata lungimea parcului, in dauna acestuia!

Aceasta tactica de mascare a noii agresiuni a parcului intr-o documentatie ce aparent se refera numai la alta zona are multe precedente, si ne face sa banuim ca s-a facut intentionat, sperand probabil ca va trece neobservata pana cand cetatenii vor fi din nou pusi in fata unui fapt implinit odata cu intrarea buldozerelor in spatiul verde, cum s-a intamplat in atatea alte cazuri.

Consideram inacceptabile si nerusinate asa-zisele "explicatii" ale unor oficiali implicati in proiect, cum ca printre traversele si sinele liniei de tramvai vor creste fire de iarba, si trotuarele si statiile de tramvai vor fi cu grilaje metalice prin / pe sub care creste iarba etc. si astfel nu ar fi de fapt vorba de o reducere semnificativa a spatiului verde...

Prin umare consideram ilegale toate actele administrative emise pentru PUZ Stadion in actuala lui forma - HCJ-urile si HCL-urile prin care a fost aprobat, avizele si acordurile de mediu si autorizatiile de constructie, daca au fost deja emise, si solicitam autoritatilor respective sa le revoce, in caz contrar urmand a le ataca in instanta de contencios administrativ si a cere constatarea nulitatii lor si sanctionarea adecvata a celor vinovati de aceste grave incalcari ale legislatiei in vigoare.

Reamintim ca in 2008 Parcul Central a fost tinta unei alte tentative din partea Primariei de transformare ilegala in teren pentru constructii, planuindu-se realizarea unui sediu pentru Filarmonica - cladire pe 7 nivele - ce ar fi afectat o mare suprafata de spatiu verde, si cu mare greu s-a reusit stoparea proiectului, inclusiv prin presiunea societatii civile, dupa ce deja fusese votat in Consiliul Local PUD-ul aferent si ARPM Cluj inainta cu procedura de emitere a avizului de mediu desi proiectul era in mod evident ilegal prin prisma Legii Protectiei Mediului, iar actualul Primar a avut indrazneala sa declare public zilele trecute intr-o emisiune televizata ca refuzul de emitere a acordului de mediu de catre APM Cluj ar fi fost rezultatul unor masinatii politice, nu a ilegalitatii proiectului...

Subliniem ca, pe langa acest aspect net ilegal de incercare de reducere a suprafetei parcului central, proiectul noului Stadion are multe alte aspecte de inoportunitate si posibil si de ilegalitate, atat de procedura ( de exemplu consultarea publicului si specialistilor cu privire la actuala forma) si de fond (plasarea in zona a unui bloc turn de zeci de etaje, ce in plus nu are functiune sportiva sau alta functiune compatibila cu destinatia zonei, atragerea unui flux foarte ridicat de vehicule si persoane, fara a se rezolva adecvat aspectele de mobilitate in zona, cresterea foarte mare a procentului de suprafata construita si a coeficientului de utilizare a terenului, neconcordanta cu prevederile PUG-ului etc.)

Clubul de Cicloturism "Napoca" militeaza pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens, pe langa promovarea bicicletei, turismului activ, sporturilor montane si dezvoltarea societatii civile, se ocupa si de protectia mediului, incluzand problema spatiilor verzi urbane din orasele Romaniei in general si din Cluj-Napoca in special.

Cluj-Napoca, 7 martie 2009

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 3/08/2009 01:02:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.