Author: CCN
•9/03/2009 06:48:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18 400457 Cluj-Napoca
web: www.ccn.ro tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

Informatie de presa:

Primaria clujeana continua sa isi bata joc de mediul inconjurator natural.

Trei episoade recente:

1. CONTINUAREA ILEGALA A REDUCERII SPATIILOR VERZI URBANE

Primaria continua sa aprobe si / sau finanteze amenajari de parcari pe spatiu verde, desi legea protectiei mediului o interzice in mod expres, inclusiv pe terenuri care desi nu sunt in acte evidentiate ca spatiu verde, au acest caracter in fapt.

De exemplu pe str. Fantanele in dreptul blocului "potcoava" de langa podul peste Somes s-a turnat covor asfaltic de peste 2 m latime si lungime apreciabila, cu ocazia lucrarilor recente la strada, pe terenul care inainte era gazon de iarba, pe care insa mai stationau tot mai des abuziv autoturisme, iar Politia Primariei in mod sistematic "inchidea ochii", prividn cum iarba se degradeaza, probabil tocmai pentru a face mai putin vizibila ilegalitatea care se punea la cale...

2. COMPLICITATE LA ILEGALITATILE LEGATE DE NOUL STADION

Pe langa ilegalitatile legate de autorizatii, cum este faptul nesanctionarii inceperii lucrarilor la noul stadion fara a avea autorizatiile legale (lucrari incepute din iulie, desi acordul de mediu a fost solicitat la APM Cluj abia in 20 august si emis abia in 26 august), Primaria clujeana acopera si ilegalitatile specifice de mediu comise recent de constructorii stadionului in lucrarile concrete.

Astfel, Primaria a anuntat public faptul ca nu ii sanctioneaza pe constructori pentru taiarea ilegala a celor 10 arbori, pe motiv ca nu ar fi fost facuta "intentionat" ci ca sa se evite pericolul prabusirii, pe care constructorul nu l-a putut anticipa cand a sapat in apropierea lor). A se vedea reflectarea acestor declaratii ipocrite in presa, de exemplu in http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=30141

Pe de o parte, e evident ca acei constructori trebuiau sa prevada ca sapand adanc langa arbori si taindu-le radacinile devin instabili, si pe de alta parte chiar daca nu ar fi trebuit si putut sa prevada, asta nu ii face nepedepsibili, pentru ca legea protectiei mediului deroga de la regula generala si prevede expres ca pe teme de mediu raspunderea are caracter obiectiv, indiferent de culpa!

In lumina acestor practici devine minor faptul ca singura pista pt biciclete marcata pana acum in CLuj cu respectarea tuturor standardelor si bunelor practici privind latimea si spatiile de siguranta a fost la mijlocul ei ocupata complet de organizarea de santier pentru stadion, cu evidentul acord al Primariei, la fel ca si intreaga latime a spatiului pietonal...

3. CONTINUA ATACUL ASUPRA PADURILOR PERIURBANE DAR SI A FONDULUI PENTRU MEDIU

Primaria nu renunta la intentia de a transforma zeci de hectare de paduri periurbane ale Clujului in parcuri / spatii verzi urbane, amenajate cu alei, lampi, banci, cosuri de gunoi etc. ceea ce insemana o mare retrogradare dpdv al mediului, dar are tupeul nerusinat de a pretinde ca prin asta nu se degradeaza, ci chiar se "imbunatateste calitatea mediului" desi nu apare nici un arbore si nici un fir de iarba in plus, ci dimpotriva, se umple padurea de "amenajari" deci dpdv peisagistic este o degradare neta.

Totodata, se pune la cale fraudarea legii si accsarea ilegala de fonduri nerambursabile din Fondul pentru Mediu ( A carui Comitet de Avizare, in care sunt reprezentate nu doar autoritatile publice, ci si ONG-urile mediu, nu a mai fost convocat din toamna anului trecut - probabil deloc intamplator - desi se consuma din el sume importante...).

Aceasta intentie este expres declarata in proiectele de HCL, ce propun finantarea acestei fapte net anti-mediu prin "Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati", care e gandit pentru a sprijini primariile sa transforme in parc suprafete ne-verzi, nu cele care din punct de vedere al mediului au la ora actuala o valoare superioara parcurilor / spatiilor verzi urbane!

Concret, aceste intentii josnice se regasesc in proiectele de HCL puse pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local CLuj-Napoca convocate pt 08.09.2009 ( pct. 12-14, redate in ANEXA).

RADU MITITEAN
director executiv

ANEXA
Extras din ordinea de zi a sedintei Consiliului Local CLuj-Napoca din 08.09.2009 http://www.primariacj.ro/Comunicate%5Csept_3_sedinta%20CL_2009-8-3.aspx =========================
[...]

12. Proiect de hotarare privind aprobarea proiectului ?Inbunatatirea calitatii mediului prin infiintare Parc Colinele Hoia?.

13. Proiect de hotarare privind aprobarea proiectului ?Inbunatatirea calitatii mediului prin infiintare Parc Poienile Hoia?.

14. Proiect de hotarare privind aprobarea proiectului ?Inbunatatirea calitatii mediului prin infiintare Parc Codrii Hoia?.
[...]
=========================
, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/03/2009 06:48:00 p.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.