Author: CCN
•9/21/2009 02:44:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

Informatie de presa:

ZIUA EUROPEANA FARA MASINI 2009 LA CLUJ
- Actiunile CCN de marcare a zilei de 22 septembrie -

22 Septembrie este Ziua Europeana Fara Masini (ZEFM), punct culminant al Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM), patronata de Comisia Europeana. In mod normal, intr-o asemenea zi, autoritatile locale iau masuri de inchidere sau limitare a traficului automobilistic, in special in zona centrala a oraselor, si de promovare a alternativelor (transportul in comun, mersul pe jos, bicicleta).

In 2009, peste 50 de orase din Romania participa oficial la aceasta campanie. Clujul din pacate nu se numara nici in acest an printrele ele, motiv pentru care Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) este din nou cel care incearca sa compenseze macar partial neimplicarea autoritatilor locale, prin organizarea unor manifestari simbolice, militante si de informare publica.

Astfel, CCN face de dimineata o actiune de verificare a infrastructurilor pentru biciclisti recent realizate sau promise si o campanie stradala de informare si atentionare publica. Urmeaza o masa rotunda si prezentari cu imagini la Primarie. Dupa-amiaza facem timp de mai multe ore prezentari publice de imagini pe teme biciclistice in holul principal al unui mare supermarket din oras, iar apoi are loc o editie speciala a Marsului Biciclistilor Clujeni, finalizat cu un briefing comun cu autoritatile la Bastionul Croitorilor. Seara se incheie cu o proiectie de film la Casa Municipala de Cultura, cu intrare libera pentru cei veniti pe bicicleta. Detalii in ANEXA.

Actiunile CCN se inscriu in cadrul campaniei VELORUTIA LA CLUJ, parte a campaniei VELORUTIA NATIONALA II, coordonata la nivel national de Asociatia BATE SAUA Bucuresti sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), cu sprijinul Fundatiei pentru Parteneriat, in cadrul programului "Atitudine si Implicare 2009".

CCN militeaza pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens, CCN actioneaza in patru domenii importante si complementare: Promovarea bicicletei; sporturi montane; protectia mediului si cunoasterea si dezvoltarea durabila a zonei montane; promovarea tineretului si dezvoltarea societatii civile.

Radu Mititean
director executiv CCN

ANEXA:
Programul manifestarilor dedicate Zilei Europene Fara Masini 2009 la Cluj-Napoca
==============================================

Asociatia CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)

ZIUA EUROPEANA FARA MASINI LA CLUJ-NAPOCA
PROGRAM DE ACTIUNI
22 septembrie 2009

1. 09:00 - 10:30
EVALUAREA FACILITATILOR PENTRU BICICLISTII CLUJENI

Actiune pe teren de verificare si evaluare a stadiului realizarii setului de noi infrastructuri pentru circulatia bicicletelor in Cluj-Napoca aprobat de Primarie in 30 martie si respectiv 6 iulie 2009 si pentru care data-limita promisa de punere in practica este 22.09.2009. Vom constata ce s-a facut bine si complet, in forma convenita de comun acord cu autoritatile in iulie 2009, ce s-a facut, dar incomplet sau gresit, si ce nu s-a facut deloc...

2. 10:00 - 11:00
CAMPANIE STRADALA DE INFORMARE SI ATENTIONARE PUBLICA

Voluntarii CCN vor distribui pe strazile din zona centrala a Clujului materiale informative privind semnificatia Zilei Europene Fara Masini si nevoia de promovare a alternativelor la traficul automobilistic in oras. De asemenea, se vor plasa atentionari pe autoturismele oprite ilegal pe trotuare sau pe pistele pentru biciclete, pentru a constientiza soferii cu privire la nevoia de respect reciproc intre participantii la trafic si a ii sensibiliza pe tema legislatiei rutiere de a carei aplicare autoritatile nu se preocupa indeajuns.

3. 11:00 - 12:30
MASA ROTUNDA SI PREZENTARI PE TEMA MOBILITATII URBANE DURABILE LA CLUJ

Actiune organizata in parteneriat cu Agentia de Protectie a Mediului Cluj, cu sprijinul Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Se va desfasura in Sala de Sticla a Palatului Primariei, fiind invitata presa, diverse autoritati publice, ONG-urile de mediu si alte institutii si organizatii interesate. Vor sustine prezentari de profil Clubul de Cicloturism Napoca, APM Cluj, Primaria si RATUC. Detaliile se regasesc in invitatia difuzata public in 20.09.2009

4. 13:30 - 17:30
PREZENTARI PUBLICE DE IMAGINI SI STAND DE INFORMARE LA IULIUS MALL

In holul principal al Iulius Mall, CCN va avea un stand de informare publica pe tema circulatiei cu bicicleta in oras, atat sub aspect general ( avantaje, oportunitati, probleme, reguli, solutii) cat si specifice ( ce exista si ce se preconizeaza a se realiza pentru biciclisti in Cluj-Napoca). De asemenea, pe un ecran de mari dimensiuni vor rula imagini relevante cu amenajari pentru circulatia bicicletelor in mari orase europene, cu valoare de model pentru Cluj, dar si cu imagini ale noilor piste si alte infrastructuri recent realizate pentru biciclistii clujeni.

5. 17:00 - 18:00
MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI - EDITIA SEPTEMBRIE 2009

Va fi o noua editie a marsului biciclistilor clujeni ( a 25-a din seria lunara “critical mass” inceputa in septembrie 2007, in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998). Va avea un caracter aniversar prin faptul ca marcam doi ani de la inceputul seriei lunare si un caracter special prin faptul ca se tine nu in ultima sambata a lunii, ca de obicei, ci intr-o zi de marti, fiind dedicata zilei de 22 septembrie - Ziua Europeana Fara Masini. Sunt bineveniti toti clujenii care au bicicleta! Intalnirea participantilor va fi, ca de obicei, la ora 16:30 in Parcul I.L.Caragiale ( zona Skate Park, langa Palatul Telefoanelor - acces din str. G.Baritiu), startul efectiv urmand a fi la ora 17:00 iar finalul la ora 18:00 la Bastionul Croitorilor.. Rolul principal al marsului este cresterea vizibilitatii biciclistilor in fata publicului, presei si autoritatilor si solicitarea de facilitati pentru circulatia cu bicicleta in oras.

6. 18:00 - 18:30
PREZENTARI SI DISCUTII PE TEMA BICICLETEI IN CLUJ - LA BASTIONUL CROITORILOR

Mini-conferinta / masa rotunda deschisa publicului, la care vor tine scurte alocutiuni pe tema circulatiei cu bicicleta in Cluj reprezentantii Primariei ( prezentand, printre altele, campania "Clujul Mobil"), ai Clubului de Cicloturism "Napoca" ( prezentand, printele altele, campania "Velorutia") si a altor institutii si organizatii, urmand discutii libere pe tema mobilitatii urbane durabile. Evenimentul are loc la finalul Marsului Biciclistilor, in Turnul Croitorilor, care in acest an a fost frumos renovat si deschis publicului.

7. 19:00 - 20:30
PREZENTARE DE FILM LA CASA MUNICIPALA DE CULTURA - "HOTII DE BICICLETE"

Manifestarea de final a Zilei Europene Fara Masini 2009 la Cluj - vizionarea unui film clasic celebru - "Hotii de Biciclete" in regia lui Vittorio de Sica - in sala din p-ta Unirii nr. 24 et.I). Spectacolul de film este oferit gratuit de Casa Muncipala de Cultura Cluj-Napoca cu sprijinul Centrului Cultural Italian tuturor celor care vor veni pe bicicleta. Se va asigura parcarea pazita a bicicletelor in curtea interioara, ca "hotii de Biciclete" sa ramana doar in titlul filmului....
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/21/2009 02:44:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.