Author: CCN
•9/03/2012 02:40:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

ALP MOUNTAIN BIKE TOUR 2012 LA FINAL
O SAPTAMANA DE CICLOTURISM PRIN ALPII AUSTRIECI, ELVETIENI SI ITALIENI

9 biciclisti clujeni au pedalat intr-o saptamana peste 600 km cu peste 10000 metri diferenta de nivel in urcus in muntii Alpi, in Austria, Elvetia si Italia. Traseul s-a desfasurat pe versanti si creste montane la peste 2500 metri altitudine si prin vai si peste pasuri inalte, avand portiuni de sosea si drum forestier, dar mai ales drumuri pastorale si carari, inclusiv poteci abrupte, inguste, accidentate si desfasurate pe marginea prapastiei sau prin tunele si in canioane inguste.

Majoritatea participantilor sunt membri ai Clubului de Ciclotruism Napoca ce au vasta experienta de mountain biking, inclusiv expeditionar, avand un palmares international bogat de trasee de anduranta parcurse pe bicicleta in munti din diverse tari si regiuni izolate si salbatice.

Tura a inceput in tirolul austriac, in cunoscuta statiune turistica Ischgl din regiunea Silvretta, unul din paradisurile europene de ciclism montan, cu peste 1200 km de trasee marcate de mountain biking si gazda celui mai dur mountain bike maraton din Europa.

Ruta a trecut si prin Sent, un orasel cochet din zona retoromana a Elvetiei, prin Glurns, din regiunea sudtiroleza Bolzano, unul din cele mai mici orase din Alpi, cu zidurile medievale pastrate integral, pe malurile lacului Livigno, prin Bormio, celebra statiune balneoclimaterica si de schi, prin Passo di Tonnale cu statiunea turistica omonima si prin mirifica lume a Dolomitilor, cu imensii pereti de stanca de culori straluictoare, dar si cu paduri seculare, canioane cu cascade spectaculoase si lacuri de altitudine.

Pe parcurs s-au trecut multe pasuri, cum este de exemplu pasul Gavia, la 2600m, celebru pentru nenumaratele sale includeri in Turul Italiei la ciclism, urcarea avand 1800 m diferenta de nivel, cu panta maxima de vreo 14 la suta iar in varf fiind si o Madonna protectoare a ciclistilor, si s-au parcurs drumuri celebre, precum Tremalzzo Classico, care urca circa 2000 de metri diferenta de nivel, plecand aproape de la nivelul marii, avand multi kilometri sapati in stanca, urcand abrupt in serpentine ametitoare.

Actiunea s-a finalizat in nordul Italiei, la Arco, celebra statiune turistica de langa lacul Garda, cu clima mediteraneeana intre muntii semeti si considerata de multi loc de nastere a escaladei sportive moderne, localitate unde majoritatea vizitatorilor sunt cataratori si mountain bikeri.

A fost o tura ciclistica montana cu caracter sportiv si turistic, fiind documentate fotografic si GPS frumoase trasee de parcurs pe doua roti prin peisajele Alpilor, care, in ciuda impresiei generale, au inca destule regiuni in care amenajarile facute de om nu au sters impresia de natura inca salbatica si potential de turism de aventura, desi exista destule exemple negative, de amenajari excesive facute in primele decenii postbelice, greseli pe care Romania ar trebui sa nu le repete, desi se manifesta in ultimi ani un apetit periculos al autoritatilor de la Bucuresti pentru noi mari statiuni, sosele si telegondole si alte elemente pentru un turism "de masa" de care tarile din spatiul alpin incerarca sa se indeparteze ca fiind nesustenabil.

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/03/2012 02:40:00 a.m. and is filed under , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.