Author: CCN
•9/22/2012 01:07:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

CLUJ - MASA ROTUNDA PE TEMA SAPTAMANII EUROPENE A MOBILITATII 

Vineri, 21 septembrie 2012, s-a desfasurat la Prefectura clujeana, cu incepere de la ora 10:00, o masa rotunda organizata de Agentia Regionala de Protectia Mediului Cluj-Napoca (ARPM) si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), cu sprijinul Institutiei Prefectului Judetului Cluj, pe tema Saptamanii Europene a Mobilitatii si Zilei Europene Fara Masini.

Au participat autoritati publice, organizatii neguvernamentale si institutii de invatamant superior, prcum si reprezentanti ai presei, voluntari activi in domeniul mediului si alti cetateni. Cei circa 70 de participanti au putut afla multe informatii si opinii pe tema mobilitatii urbane durabile in general si a celei in Cluj-Napoca in particular, din expunerile verbale si vizuale cu text si fotografii ale celor care au conferentiat.

Astfel, dupa mesajul de deschidere din partea Prefectului judetului Cluj, a urmat prezentarea "Mediu, Miscare, Sanatate vs.Mobilitate" a d-nei Monica Lenga, director ARPM Cluj-Napoca, apoi doua prezentari ale directorului executiv CCN Radu Mititean, care asigura si presedintia Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR) - succinta sinteza "Saptamana Europeana a Mobilitatii" si ampla prezentare, cu imagini, "Promovarea utilizarii bicicletei ca parte a unui sistem de mobilitate urbana durabila", care a punctat comparativ elementele necesare si existente in alte state europene mai dezvoltate pe linie de mobilitate urbana durabila si situatia din marile orase ale Romaniei, unde bicicleta nu este inca tratata adecvat de catre autoritati, desi este o parte a solutiei problemelor de mobilitate urbana.

In continuare, dr.Gabriela Gansca a prezentat din partea Directiei de Sanatate Publica Cluj materialul "Importanta Miscarii pentru Sanatate", d-na Adelhaida Kerekes a prezentat din partea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj preocuparile pentru promovarea in randul elevilor a unui stil de viata sanatos inclusiv sub aspectul mobilitatii, iar dl. Marius Colceriu a prezentat din partea Directiei Judetene pentru Sport si Tineret programele si preocuparile acestei institutii si cadrul legal pentru incurajarea unui stil activ de viata in randul tinerilor si a populatiei in general.

La final, lect.univ.dr.Radu Barna de la Facultatea de Studii Europene a Universitatii Babes-Bolyai a prezentat pe scurt materialul "Mersul pe bicicleta - factor important pentru atragerea investitorilor", in care a subliniat ponderea tot mai ridicata a calitatii vietii intr-un anumit oras ca si criteriu de alegere a lui de catre investitori si cota tot mai mare a problemei mobilitatii urbane durabile - incluzand posibilitatile de a circula cu bicicleta - in aprecierea nivelului de calitate a vietii intr-un oras.

Aceasta masa rotunda este parte integranta din manifestarile organizate de Clubul de Cicloturism "Napoca" in cadrul Saptamanii Europene a Mobilitatii, care continua si in 22 sepembrie cu un mars al biciclistilor, o dezbatere publica si o serie de proiectii foto pentru public, cu acces liber.

Radu Mititean
director executiv CCN

, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/22/2012 01:07:00 a.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.