Author: CCN
•8/12/2013 01:51:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

BIKE ROMANIA TOUR 2013 LA FINAL
O saptamana de mountain biking in muntii Bucovinei

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat a 15-a editie a actiunii cicloturistice montane BIKE ROMANIA TOUR, care a vizat in acest an muntii Bucovinei, in nordul Carpatilor Orientali.

Timp de o saptamana, peste 20 de membri CCN si invitati din Romania si din alte tari au parcurs pe mountain bike-uri drumuri forestiere, pastorale si de caruta si poteci din muntii Rodnei, Maramuresului, Suhard si Obcinele Bucovinei, explorand, testand si documentand accesibilitatea lor cicloturistica, pedaland in total peste 500 de km si urcand in total o diferenta de nivel de peste 5000 metri.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat Parcul National Muntii Rodnei, Parcul Natural Muntii Maramuresului, Herghelia Lucina, Piatra Tibaului, rezervatiile naturale Bila-Lala si Cornedei-Ciungii Balasanii, dar si manastirile Moldovita, Humor si Voronet si muzee satesti din zona. In cicloturism insa, "drumul este destinatia", fiecare portiune pe culmile si vaile zonei fiind gustate de participanti, chiar daca, desigur, drumuri de creasta precum cel din pasul Balasana pana in saua Stiol, sau din saua Gaja prin pasul Rotunda pana pe vf. Omului au fost puncte forte din punct de vedere peisagistic.

Pe langa aceste frumuseti si valori au fost insa constatate si documentate si aspecte ce afecteaza negativ mediul si turismul, in principal exploatarile forestiere iresponsabile, ce au golit de padure mii de hectare, taierile rase afectand versanti intregi ai unor vai, in special in Obcina Mestecanisului si Muntii Maramuresului, si un urias incendiu de padure in masivul Toroioaga, care a ars zile intregi si pe care localnicii l-au pus in seama mafiei padurilor, care in opinia lor incerca sa impedice, prin arderea cioatelor, verificarea legaltiatii imenselor taieri din ultimii ani, sustinand ca si alte asemenea mari incendii au fost produse intentionat in asemenea scopuri.

Mineritul si proasta gestiune a deseurilor au lasat si ele urme dureroase pe obrazul alminteri superbei zone montane a "Dulcii Bucovine", iar unele zone montane sunt vizibil afectate de circulatia necontrolata a mijloacelor motorizate, de exemplu zona taului Stiol din PN Muntii Rodnei, unde in teorie accesul cu autovehicule este interzis, dar in practica muntele este brazdat de zeci de urme de roti de vehicule de teren, fara ca factorii responsabili si intervina eficient pentru stoparea fenomenului ce dureaza de ani de zile.

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate cu aparatura GPS si sutele de waypoint-uri vor servi pentru corectarea si actualizarea hartilor existente si formularea de propuneri de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), iar cele peste 5000 de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor proiectii publice de imagini prin care CCN va populariza in toamna acestui an superlativele turistice ale acestei zone.

Intalnirile cu numeroase alte grupuri de cicloturisti, dintre care unora li s-a acordat consultanta si li s-au preluat impresii si opinii, a reflectat interesul crescand pentru aceasta forma ecologica de turism in randul iubitorilor de turism pe doua roti din tara si din strainatate, ce contrasteaza puternic cu dezinteresul autoritatilor romane, ce de peste 10 ani blocheaza crearea cadrului legal pentru marcarea de trasee cicloturistice si ameliorarea legislatiei rutiere in favoarea biciclistilor, impiedicand dezvoltarea unei ramuri de mare potential in Romania.

Programul "Bike Romania" este derulat de CCN cu incepere din 1999, in fiecare an fiind vizata o alta zona din Carpatii Romanesti, participarea fiind deschisa membrilor CCN si a altor cluburi partenere de profil din tara si strainatate, precum si reprezentantilor altor structuri interesate de cicloturismul montan in Carpati.

Cluj-Napoca, 11 august 2013

Radu Mititean
director executiv CCN
coordonator program "Bike Romania"





, , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/12/2013 01:51:00 a.m. and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.