Author: CCN
•3/15/2015 04:10:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca   web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836  e-mail: office@ccn.ro
CIF:  5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

FONDUL PENTRU MEDIU - SUSPICIUNI
REFERITOARE LA FINANTARILE PENTRU ONG

Fondul pentru Mediu este un fond public special, reglementat de OUG 196/2005, gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu www.afm.ro, institutie publica in coordonarea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, reglementata de HG 1 / 2006. Fondul este  alimentat din diverse taxe aplicate activitatilor cu impact negativ asupra mediului, pentru aplicarea practrica a principiilor "poluatorul plateste” si „responsabilitatea producatorului", si din care, teoretic, ar trebui finantate proiecte de protectia mediului, de refacere si compensare a efectelor negative ale activitatii umane.

Din pacate, scopul si principiile care guverneaza acest fond sunt sistematic incalcate de autoritati, atat de Guvern si Parlament, cat si de administratia fondului in cauza, atat la nivel strategic, prin tipurile de proiecte finantate si ponderea lor in bugetul Fondului pentru Mediu, cat si prin conditiile de eligibilitate a beneficiarilor si actrivitatilor si aplicarea concreta a acestora.

Astfel, desi sunt de fapt daunatoare protectiei mediului, s-au finantat din acest fond cu sume foarte mari lucrari hidrotehnice de tip indiguiri si alte "regularizari" si "amenajari" ale apelor naturale, si este masiv finantat programul "rabla" desi este de fapt un ajutor de stat mascat pentru producatorii si importatorii de automobile, nicidecum un program care sa aiba un efect puternic pozitiv asupra mediului, el nefavorizand reducerea utilizarii autoturismelor, ci, dimpotriva, facilitarea acestei variante de mobilitate mult mai daunatoare mediului decat alte forme de transport. Aceste practici continua in ciuda protestelor ONG-urilor de mediu si comporomit ideea de Fond pentru Mediu.

Semne majore de intrebare ridica insa si aplicarea de catre Administratia Fondului pentru Mediu in concret a diverselor programe de finantare. Un episod recent si grav este cel al
"Programului vizand educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului", care oricum avea alocat un procent infim din bugetul total al fondului, eligibile fiind organizatii ale societatii civile.

Ori, dupa jumatate de an de tergiversare, in ianuarie 2015 a fost anuntata lista proiectelor preselectate pentru finantare in sesiunea din...10-25 iulie 2014! Doar ca, dincolo de nepermisa intarziere, rezultatele anuntate au fost neverosimile si au ridicat maxime suspiciuni, iar contestatiile depuse au fost respinse de conducerea Administratiei Fondului Pentru Mediu cu argumente hilare, necredibile si unele chiar vadit abuzive, si protestele colective ale ONG de mediu respinse ca nefondate, ministerul de resort neclarificand situatia.

Prin urmare, Coalitia pentru Mediu, www.coalitiapentrumediu.ro , structura asociativa fara personalitate juridica formata din 27 de ONG-uri de mediu, in care este membru si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), a inaintat primului-ministru o scrisoare deschisa, redata in ANEXA, in care semnaleaza indiciile temeinice privind grave nereguli in modul de selectie a proiectelor de catre Administratia Fondului pentru Mediu si cere verificarea situatiei create si luarea masurilor necesare de identificare si sanctionare a vinovatilor, remedierea situatiei si prevenirea repetarii pe viitor a unor asemenea cazuri.

Printre altele, se semnaleaza caracterul neverosimil al pretinsei neeligibilitati a peste 80% din proiectele despuse, acesta fiind respinse inca din faza preliminara, administrativa, fara evaluarea lor propriu-zisa, in fond, desi foarte multe erau depuse de organizatii cu multa experienta, care au implementat in trecut cu succes proiecte de amploare mai ridicata si cu cerinte administrative mult superioare si controale riguroase, fiind necredibil ca toate dintr-o data nu au mai fost capabile sau motivate sa respecte cerintele formale ale unei cereri de finantare, in schimb au fost perfect respectate cerintele de catre organizatii care nu aveau nicio experienta in domeniu, dar acum au fost finantate.

Suspiciunile cresc semnificativ cand se analizeaza in concret motivele de respingere invocate, ce includ in multe cazuri nu vreo deficienta de redactare e vreunui document, ci pretinsa lipsa din dosarul depus (care are si opis de documente) a unui document, dar nu a unuia oarecare (de exemplu a vreunei anexe de mica importanta), ci tocmai a... cererilor de finantare, adica documentul principal ! Cine poate crede ca in atatea dosare, organizatiile in cauza au facut efortul substantial de a pregati dosarul, dar nu au depus in el documentul principal?  Este evident mult mai plauzibila ipoteza ca documentele au fost sustrase la nivelul Administratiei pentru Mediu pentru a invalida din start dosarele.

Un alt motiv repetitiv dar necredibil de respingere inca din etapa administrativa a multor proiecte a fost asa-zisa lipsa de experienta suficienta a acelor organizatii in domeniul in cauza, in conditiile in care, pe de o parte, era vorba mai ales de organizatii cu o bogata si recunoscuta experienta de profil, iar pe de alta parte, au fost in schimb considerate eligibile si finantate numeroase proiecte a unor organizatii care evident aveau o experienta mult mari redusa sau chiar absenta.

Suspiciunile devin maxime si logice cand se analizeaza in concret cine a primit finantare, fiind cel mai plauzibil ca proiectele serioase au fost respinse nelegitim (prin invocare de pretexte puerile sau false sau chiar sustragere de acte din doasare), pentru ca face ca banii sa poata ajunge la organizatii care ridica semne mari de intrebare ca eligibilitate, find practic necunoscute public si in lumea ONG-urilor de mediu, dar avand legaturi evidente cu sfera politica, facand ca intreaga operatiunea a AFM sa ridice suspiciuni serioase de deturnare de fonduri publice de tipul "bani pentru partid", ce ar trebui investigate de DNA. 


Precizam ca CCN nu a solicitat vreodata finantare din Fondul pentru Mediu, astfel ca nu este direct interesat material de modul cum se acorda aceste finantari, inca considera ca prin acordarea lor pentru proiecte care nu sunt cele mai benefice mediului sau catre organizatii care nu sunt credibile ca ONG de mediu si nesprijinirea organizatiilor si proiectelor meritorii, se aduc grave prejudicii protectiei mediului si se incalca si norme juridice si morale din alte domenii, fapte care ar trebui curmate prin masuri energice.

Cluj-Napoca, 15.03.2015

Radu Mititean
director executiv CCN

ANEXA:
Scrisoare deschisa a Coalitiei pentru Mediu (CMR) catre primul-ministru privind modul foarte suspect de alocare a unor sume din Fondul pentru Mediu



, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 3/15/2015 04:10:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.