Author: CCN
•8/23/2016 03:07:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

BIKE ROMANIA CAMP 2016 LA FINAL
O saptamana de mountain biking si documentare turistica in zona Brasovului

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat a 18-a editie a actiunii cicloturistice montane BIKE ROMANIA, care a vizat in acest an muntii Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Piara Craiului, Iezer-Papusa si Persani, cu baza la Moeciul de Jos, aproape de Bran.

Timp de o opt zile, peste 50 de membri si simpatizanti CCN si apartinatori ai acestora, inclusiv o duzina de copii, au parcurs pe mountain bike-uri, dar de cateva ori si pe jos, impartiti pe echipe, drumuri forestiere, pastorale si de caruta si poteci din masivele montane ce inconjoara Brasovul, Tara Barsei si culoarul Rucar-Bran, explorand, testand si documentand accesibilitatea lor cicloturistica, pedaland in total peste 1000 de km si urcand in total o diferenta de nivel de peste 10000 metri, la care se adauga turele montane pedestre.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat diverse arii naturale protejate si atractii culturale, precum Parcul National Piatra Craiului, Parcul Natural Bucegi, numeroase rezervatii naturale si situri Natura 2000, Prapastiile Zarnestilor, Cheile Rasnoavei, Canionul 7 Scari, Cheile Brusturetului, Cheile Dambovicioarei, Pestera cu Gheata, Cetatea Rasnov, Castelul Bran, centrul vechi al Brasovului... Au trecut si prin numeroasele statiuni si sate turistice din zona - Poiana Brasov, Predeal, Paraul Rece, Poiana Marului, Pestera, Magura, Sirnea, Fundata, Podul Dambovitei, Moeciu, Simon....

In cicloturism insa, "drumul este destinatia", fiecare portiune pe culmile si vaile zonei fiind gustata de participanti, chiar daca, desigur, au fost puncte forte din punct de vedere peisagistic precum pedalatul pe trasee de creasta cum ar fi platoul Bucegilor intre vf.Omu si pasul Strunga continuat cu culmea ce face legatura cu Leaota pana in Curmatura Fiarelor, abrupturile Gutanului si Plaiul lui Lom, , creasta muntilor Iezer, circuitul Pietrei Craiului cu trecere peste Curmatura Foii si poiana La Table...

Pe langa aceste frumuseti si valori au fost insa constatate si documentate si aspecte ce afecteaza negativ mediul si turismul - exploatarile forestiere abuzive, realizarea de microhidrocentrale, pseudoturismul motorizat, disparitia arhitecturii si obiceiurilor traditionale, perspectiva unor parcuri eoliene etc.

Drumurile de interes cicloturistic si de drumetie pedestra si marcajele de turism montan sunt in masivele montane vizitate intr-o stare in general mai buna decat in alte masive montane din Carpati, dovedind o mai buna implicare a autoritatilor locale, cluburilor de munte si serviciilor Salvamont, dar exista si pe aceste linii nevoi de imbunatatire, cum ar fi nevoia de reparare a unor drumuri noroioase, spalate, sapate sau napadite de vegetatie, si de refacere a unor marcaje de turism montan pedestru, in special o mai buna semnalizare la interesectii si in zone cu orientare mai dificila, fiind zone intregi care nu au mai beneficiat demult de atentia necesara.

Copiii participanti au avut dealtfel si ocazia sa calareasca pe cai, sa se amuze in Dino-Park, sa se bucure de bucataria traditionala, sa se sature de afine si zmeura culeasa in excursii si sa se joace in rauri de munte, pe langa excursiile pe jos si pe bicicleta.

Tabara a avut si un rol formativ, unii participanti fiind mai putin experimentati in domeniul turismului montan pe bicicleta, dar perfectionandu-se cu acest prilej. A avut si un rol de educatie biciclistica si montana pentru numerosii copii participanti, care, in ciuda varstei fragede, au facut si ei ture biciclistice de zeci de kilometri pe drumuri nemodernizate, dar si excursii montane pe jos, insotiti de regula de cate unul sau ambii parinti, astfel ca Bike Romania Camp 2016 a avut si un accentuat caracter de turism familial, pe langa caracterul de turism montan activ nemotorizat si ecologic si cel de documentare si testare.

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate cu aparatura GPS si sutele de waypoint-uri vor servi pentru corectarea si actualizarea hartilor existente si formularea de propuneri de noi trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), iar miile de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor proiectii publice de imagini prin care CCN va populariza in viitor superlativele turistice ale acestei zone.

Programul "Bike Romania" este derulat de CCN cu incepere din 1999, in fiecare an fiind vizata o alta zona din Carpatii Romanesti, participarea fiind deschisa membrilor CCN si in mod exceptional si ai altor cluburi partenere de profil din tara si strainatate, precum si reprezentantilor altor structuri interesate de cicloturismul montan in Carpati.

Radu Mititean
director executiv CCN
coordonator program "Bike Romania"


, , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/23/2016 03:07:00 a.m. and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.