Author: CCN
•6/03/2021 04:00:00 a.m.

 

Asociatia turistica sportiva civica si ecologista

CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)

str. Septimiu Albini nr.133 ap.18

400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro

tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro


BICICLETA IN PNRR

Noutati privind promovarea utilizarii bicicletei

prin intermediul Planului National de Redresare si Rezilienta


Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a publicat mult-asteptata varianta finala, depusa la Comisia Europeana, a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), pe site-ul sau, la adresa https://mfe.gov.ro/pnrr/

Mai precis este vorba de documentul principal, de 1350 pagini

https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/0c2887df42dd06420c54c1b4304c5edf.pdf

si de un numar mare de anexe ce se pot descarca la adresa

https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/06/6b148d65cb64127ac482c55d7dd1bfce.zip


In ultimele luni, Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) si o serie de organizatii membre ale acesteia ( cum sunt Clubul de Cicloturism ”Napoca”, Asociatia HAICUBICLA; Asociatia GO4FUN etc.), alaturi de alte asociatii de biciclisti sau de mediu care sprijina promovarea bicicletei, au facut demersuri ample pentru a convinge autoritatile sa includa in PNRR reforme legislative si institutionale si finantari pentru promovarea utilizarii bicicletei.


Zecile de ore de teleconferinte, sutele de convorbiri telefonice si e-mailuri, intalnirile directe si alte contacte cu numeroase ministere, ministri, secretari de stat, consilieri ministeriali, parlamentari si experti au dat rezultate pozitive, avand promovarea bicicletei prezenta in mod destul de consistent in PNRR, chiar daca am sperat la un buget total mai ridicat si la o mentionare mai ampla si mai coerenta a reformelor legislative si institutionale necesare.


Astfel se mentioneaza expres 3000 km de trasee cicloturistice marcate, piste de biciclete, infiintarea unui centru national de coordonare velo care sa joace si rol de centu national de coordonare EuroVelo in Romania, de nevoia de a adopta o lege pe tema cicloturismului si o stategie nationala de promovarea utilizarii bicicletei, de adoptarea ordinului ministerial referitor la normele de proiectare pentru infrastructura velo si normelor de semnalizare si omologare a traseelor cicloturistice si fonduri totale alocate de peste 100 milioane EUR.


Documentul mai necesita revizuiri terminologice pentru a evita confuziile, fiind redactat in mod evident in graba si fara suficient accent pe rigurozitate si coerenta, facand referire la lege acolo unde ar fi vorba de hotarare de guvern, la piste de biciclete unde de fapt ar trebui sa fie trasee marcate pentru cicloturism care pot fi si pe drumuri nededicate bicicletelor, si nu se fac referiri la nevoile de reforma a legislatiei primare cum este cea rutiera, silvica sau privind ariile naturale protejate.


Oricum este un pas inainte foarte mare si promitator dupa multi ani in care subiectul promovarii bicicletei a fost sistematric ignorat de ministere, Guvern si Parlament sau s-a ramas la masuri declarative sau simbolice, fara efecte practice semnificative.


* * *


Precizam ca sunt in curs discutii intre organizatiile de biciclisti si diverse consilii judetene, agentii de dezvoltare regionala si mai multe ministere privind dezvoltarea de politici si proiecte locale si regionale respectiv adoptarea unor hotarari de guvern si ordine ministeriale care sa deblocheze problemele legislative de nivel tehnic ce franeaza o promovare a utilzarii bicicletei.


De asemenea este in pregatire o noua incercare de promovare la nivel parlamentar a amplului proiect de ”Legea Bicicletei” prin care se propune o modificare si completare a multor legi si ordonante pentru a asigura un cadru legal coerent necesar promovarii utilizarii bicicletei in Romania.


Daca se vor adopta masurile preconizate, Romania are sansa sa recupereze din decalajul pe care il are fata de majoritatea statelor UE in domeniul promovarii bicicletei, acum ca acest deziderat a fost consacrat ca obiectiv pentru toate tarile europene prin Masterplaniș Pan-European de Promovare a Bicicletei adoptat in 18 mai 2021 sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite la cea de-a 5-a Conferinta la Nivel Inalt in cadrul Programului Pan-European pentru Transport, Sanatate si Mediu cunoscut ca THE PEP :

https://thepep.unece.org/index.php/node/825


Radu Mititean

director executiv - Clubul de Ciclotruism Napoca (CCN)

presedinte - Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)




, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 6/03/2021 04:00:00 a.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.