Author: CCN
•10/21/2022 02:10:00 a.m.

 CONSILIUL APEI - ATELIER CETATENESC PE DOUA ROTI

PE BICICLETA DE LA CLUJ LA GILAU IN 22 OCTOMBRIE


Sambata 22 octombrie 2022, iubitorii de ape curate, peisaje periurbane frumoase si miscare in natura din Cluj si nu numai, sunt invitati la un atelier cetatenesc pe doua roti”: o experienta de parcurgere si descoperire a raului Somesul Mic in amonte de Cluj-Napoca, pana la Lacul Gilau, pedaland pe malurile lui, pe viitorul Culoar Verde-Albastru pentru care ONG-urile de biciclisti si de mediu militeaza de trei decenii.


Acest atelier cetatenesc pe doua roti consta in principal dintr-un tur ghidat pe biciclete din Cluj-Napoca prin Floresti pana la lacul Gilau si apoi retur, cu multe pauze de observatii si discutii, totalizand circa 30 km, cu portiuni semnificative de drum neasfaltat dar ciclabil in conditii bune si diferente mici de nivel, fiind pe ansamblu de dificultate scazuta si deci accesibil in principiu oricarei persoane ce are o bicicleta in buna stare tehnica, fiind totusi recomandate cele de tip mountain bike.


Evenimentul cuprinde si prezentari si discutii libere, care vor avea loc la Motel Gilau, o cartare participativa a impresiilor participantilor la tur, prin marcarea pe hartile satelitare oferite de organiaztori, dar si o colectare a asteptarilor si dorintelor participantilor in legatura cu viitorul Culoarului verde - albastru al Somesului. Din pacate, preconizatele vizitari, pe drumul de intoarcere spre Cluj-Napoca, la Uzina de Apa Gilau si la Muzeul Apei ”Leonida Truta” de langa Floresti, nu vor fi posibile din cauza ca la ambele se desfasoara lucrari si regimul de santier nu permite vizitatori.


Actiunea are loc in cadrul proiectului Consiliul Apei derulat in toamna anului 2022 de Asociatia miniMASS (organizatori si a cunoscutelor evenimente Somes Delivery) in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS) si Clujul Sustenabil si cu Facultatea de Arhitectura si Urbanism (FAU) din cadrul UTCN, cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) prin Timbrul de Arhitectura. In cadrul acestui proiect vor avea loc in urmatoarele saptamani tururi ghidate si intalniri cu cetatenii si in Floresti, Apahida si Cluj-Napoca.


Aceste interactiuni cu publicul si in general cu stakeholderii din localitatile de pe culoarul Somesului Mic au ca scop o largire a dialogului, care trebuie sa treaca de implicarea limitata la autoritati publice, ONG-uri de profil si specialisti, pentru o mai buna intelegere a perceptiilor la nivel comunitar si relatiei cu apele in general si cu Somesul Mic in special.


La intalnirea de la Gilau din 22 octrombrie, accentul va fi pe influente ale calitatii apei si asupra calitatii apei Somesului si salbei de lacuri din amonte de Gilau, intr-o zona care constituie sau este in proximitatea surselor de apa potabila pentru toata regiunea, dar cuprinde si zone si culoare de agrement, recreere, sport, zone de case de vacanta, zone de dezvoltare urbana au industriala si zone inca agricole sau forestiere sau dedicate transporturilor sau altor servicii.


Organizatorii isi propun sa exploreze si prin aceste intalniri asteptarile localnicilor in privinta concilierii nevoii de protectie a calitatii apei, biodiversitatii si peisajului cu nevoile de mobilitate, prevenire a inundatiilor, utilizarile apei in scop energetic, industrial si pentru irigatii, navigatie de agrement si imbaiere, pescuit si piscicultura si alte utilizari ale raului si malurilor lui, in contextul in care urmeaza sa inceapa proiectarea culoarului de mobilitate nemotorizata de-a lungul Somesului, actualizarea planurilor urbanistice generale ale localitatilor de pe parcurs, planuri si strategii la nivel judetean care cuprind si acest important ax si se preconizeaza diverse mari lucrari de infrastructura ce urmeaza sa influenteza major axa Somesului intre Gilau si Apahida.


Turul biciclistic din 22 octombrie va incepe la 9:30 din zona parcarii "Cora" si va fi ghidat (iar prezentarea pe teme de calitatea apei din deschiderea intalnrii de la Gilau va fi sustinuta) de Clubul de Cicloturism Napoca prin Radu Mititean, in calitate de medic, avocat si ghid de turism, autor de harti cicloturistice ale imprejurimilor Clujului, a unor proiecte legislative pe teme de ape si a unor studii si lucrari axate pe calitatea apelor Somesului Mic, alimentarii cu apa si gestiunii apelor uzate in zona Clujului si coordonator al unor proiecte anterioare derulate de CCN in ultimele trei decenii, de regula in parteneriat cu alte ONG-uri de mediu, dedicate promovarii protectiei si dezvoltarii durabile a axului Somesului Mic.


"Consiliul Apei" este un concept complementar celui de Comitet de Bazin (reglementat legal, foarte extins teritorial si prea putin functional) si este la ora actuala o platforma deschisa de discutii care implica si coaguleaza actorii urbani si rurali care au legatura cu raul Somesul Mic, in jurul unor teme de interes comun legate de Culoarul verde - albastru al raului. A fost initiat la Somes Delivery, editia 2021, de Asociatia miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizata Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca si Facultatea de Arhitectura si Urbanism Cluj-Napoca. Conceptul se doreste in viitor institutionalizat si replicat si in alte zone din Romania.


Detalii cu privire la Somes Delivery se pot gasi pe site-ul somesdelivery.ro , cu privire la CCN pe www.ccn.ro, cu privire la evenimentul din 22 octombrie pe https://www.facebook.com/events/1515521008919442


20.10.2022

Radu Mititean

director executiv CCN





, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 10/21/2022 02:10:00 a.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.