Author: CCN
•5/18/2023 07:00:00 p.m.

 

TUR VELO DE-A LUNGUL SOMESULUI MIC IN 20 MAI

DE LA CLUJ-NAPOCA LA GILAU


Sambata 20 mai, Somes Delivery si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura cu bicicleta de-a lungul Somesului Mic, din Cluj-Napoca pana la Gilau si retur, cu plecare la ora 12:00 din Piata Unirii.


Va fi o experienta de parcurgere si descoperire a raului Somesul Mic in amonte de Cluj-Napoca, pana la Lacul Gilau si retur, sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic, urbanistic, cu prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii si alte aspecte.


Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara partial si pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Va avea o lungime totala de circa 50 km ( calculata din centrul Clujului, din Piata Unirii) si diferenta de nivel de numai circa 450 metri si de desfasoara pe drum asfaltat sau pietruit si unele portiuni de drum de pamant, fiind de dificultate medie spre usoara si accesibila si fara nivel semnificativ de antrenament. Se recomanda totusi bicicleta cu structura de tip mountain bike sau alt tip de bicicleta cu cauciucuri mai groase si mai multe viteze si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat.


Participantii trebuie sa aiba apa, mancare, pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Tura este gratuita. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor. Turul avand si caracter explorativ si de documentare si testare, poate implica si cautari sau modificari de traseu sau scurte portiuni mai noroioase sau care sa implice portiuni de impins bicicleta.


Turul velo va incepe la 12:00 din Piata Unirii (coltul cu Bd. Eroilor), va merge pe malul stang al Somesului pana la barajul Floresti, apoi ca trece pe malul drept al canalului Somesului, pana la barajul Gilau, unde se face o pauza mai lunga, urmand intoarcerea dupa castel si apoi pe malul stang geografic al Somesului Mic, initial pe terasa, apoi pe mal, si din nou pe terasa Somesului, pana in cartierul Grigorescu, cu inchiderea circuitului seara in Piata Unirii.


Turul velo face parte din ansamblul de evenimente "Somes Delivery Cluj” editia 2023 ( SD23 ), desfasurat in 20 - 21 mai, in care, timp de 2 zile, ne bucuram impreuna de raul care ne strabate orasul si "despicam firul in patru" pentru un Somes mai verde. Detalii privind SD23 sunt si la https://www.facebook.com/events/251437274057939/ si pe https://somesdelivery.ro/ si www.ccn.ro


Turul se inscrie in programul "Somesul - Culoar Verde-Albastru" derulat de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in 2023 la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Evenimentul Facebook aferent turei velo de-a lungul Somesului Mic, din Cluj-Napoca pana la Gilau si retur, din 20 mai, este la adresa:

https://www.facebook.com/events/767551834912098/

si se gaseste si pe site-ul CCN www.ccn.ro


Precizam ca tura se va desfasura in continuarea editiei lunare a Marsului Biciclistilor Clujeni, care are loc intre 10:00 si 12:00 cu plecarea si finalul din p-ta Unirii si pentru care detalii gasiti pe blogul CCN la adresa

https://ccncluj.blogspot.com/2023/05/marsul-biciclistilor-clujeni-editia-158.html

si pe facebook la evenimentul:

https://www.facebook.com/events/1406759723434481/

Incurajam participantii la tura velo pe axa Somesului sa participe si la marsul biciclistic prin oras, ce o precede !


Radu Mititean

director executiv CCN







, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 5/18/2023 07:00:00 p.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.