Author: CCN
•8/18/2024 09:09:00 p.m.

  

BIKE ROMANIA CAMP 2024 LA FINAL

O saptamana de cicloturism si drumetie
in m-tii Buzaului si Subcarpatii de Curbura


Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat a 26-a editie a actiunii de cicloturism si turism pedestru montan BIKE ROMANIA, care a vizat in acest an Muntii Buzaului si Subcarcatii de Curbura, cu baza pe valea Buzaului, la Pensiunea Galeata din Lunca Priporului. 

Timp de o sapte zile, membri CCN si apartinatori ai acestora au parcurs pe mountain bike-uri si pe jos drumuri forestiere, pastorale si de caruta si poteci din muntii Siriu, Podu Calului, Ivanetu si Penteleu si din portiuni din Subcarpatii de Curbura din judetul Buzau, zona ce adaposteste Geoparcul Tinutul Buzaului, numeroase situri Natura 2000 si alte arii naturale protejate. Nu a fost o simpla vacanta, ci si o munca voluntara de explorare,  testare si documentare a accesibilitatii cicloturistice si de drumetie pedestra a zonei, la 21 de ani dupa doua ture anterioare de documentare organziate de CCN in 2003 si altele in anii 90.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat cascadele Pruncea si Garbea, lacurile Siriu, Vulturilor si Meledic, cele patru grupe de vulcani noroiosi ( Paclele Mari si Paclele Mici, Fierbatorile de la Berca si Fierbatorile de la Beciu ), carstul de sare de la Manzalesti cu falezele, canioanele si pesterile in sare din masivul de sare Meledic, schiturile rupestre din zona Alunis si Nucu (Agatonul Vechi si Agatonul Nou, Chilia lui Dionisie si Bisericuta lui Iosif, biserica rupestra de la Alunis), parcul de sculpturi de la Magura, Casa cu Blazoane de la Chiojdu, manastirile Gavanu si Ciolanu...

Pe langa aceste frumuseti si valori au fost insa constatate si documentate si aspecte ce afecteaza negativ mediul si turismul, precum circulatia necontrolata a mijloacelor motorizate in scop asa-zis "turistic" sau "sportiv" in ariile naturale protejate, proasta gestiune a deseurilor, incalcarea regulilor de urbanism prin construire haotica din punct de vedere al aspectului si amplasarii unor constructii, abandonarea unor case vechi de mare valoare etnografica, deficientele signalisticii pentru orientarea diverselor categorii de turisti ( marcaje trasee turistice montane nerefacute de multa vreme, panouri informative privind ariile naturale protejate scorojite si aproape ilizibile, marcaje nestandard si executate haotic, table indicatoare vandalizate...), starea foarte proasta a multor drumuri inclusiv judetene, poluarea peisagistica si a solului ramasa de la exploatarile petroliere, amenajarile hidrotehnice care ameninta Basca Mare ca unul dintre ultimele rauri de munte mari ce curg in stare apropiata de cea naturala, preturile absolut nerealiste si exagerate a unor oferte de agrement altminteri binevenite in zona (turism nautic, rafting, via ferrata).

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate GPS vor servi pentru actualizarea evidentelor existente si a propunerilor de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RoVelo), iar miile de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor albume foto publice online prin care CCN va populariza in continuare superlativele turistice ale acestei zone.

CCN este o asociatie turistica sportiva civica si ecologista care militeaza de peste trei decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, ca baze pentru o dezvoltare durabila a societatii, promovand in acest sens utilizarea bicicletei, turismul activ si sportul montan nemotorizat, protectia mediului si dezvoltarea societatii civile. Programul "Bike Romania" este derulat de CCN cu incepere din 1999, in fiecare an fiind vizata o alta zona din Carpatii Romanesti.

Cluj-Napoca, 18 august 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
coordonator program "Bike Romania"


































This entry was posted on 8/18/2024 09:09:00 p.m. and is filed under . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.