•7/31/2024 09:30:00 p.m.
TURA GHIDATA GILAU - SOMESU RECE
pe jos, duminica 4 august, în cadrul campaniei de promovare a conceptului de
Inel Verde Metropolitan Clujean - IVMC
Duminica 4 august 2024, cu plecare la 9:40 din centrul Gilaului, va invitam la o noua tura pe jos, ghidata, de vizitare, prezentare si documentare a potentialului ecologic, peisagistic si de recreere, turism si sport in natura cu impact redus de mediu in zona metropolitana, de aceasta data in zona lacului Gilau si primei portiuni a Somesului Mic, in partea vestica a Zonei Metropolitane Cluj.
Actiunea este organizata de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj, ca structuri initiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).
Locul de intalnire si deci si punct de plecare este centrul Gilaului, pe platoul din fata Primariei, situata pe DN1 / E60 / str.1 Decembrie 1918 nr.237. Se poate ajunge din Cluj-Napoca si cu transportul public in comun, cu linia de autobuz M51 operata de CTP SA Cluj-Napoca, cu autobuzul cu plecare la ora 08:55 din statia "Bucium" (din cartierul Manastur, langa capatul tramvaielor, deci langa intersectia str. Bucuim cu str. Primaverii si Drumul Sf. Ioan, zona unde se poate ajunge usor si cu transportul public in comun dinspre cam toate cartierele Clujului) si se coboara la statia "Primaria Gilau Nord". A se vedea si https://ctpcj.ro/orare/pdf/orar_M51.pdf respectiv https://ctpcj.ro/orare/harta/M51.jpeg
Va fi un circuit cu lungime de circa 13 km si o diferenta totala de nivel in urcus de circa 400 metri, in mare parte pe poteci si drumuri de caruta (si ceva portiuni inevitabile de trotuare si alei pietonale si drum pietruit si asfaltat), deci tura este una usoara ca dificultate, nefiind portiuni accidentate / tehnice chiar daca ne propunem sa ajungem deasupra unor abrupturi stancoase ce domina lacul Somesul Cald respctiv Gilau, dar venind de pe platoul impadurit pana deasupra lor.
Prin urmare excursa este in principiu accesibila si celor cu nivel mai redus de antrenament si fara experienta sau cu abilitati mai reduse de drumetie. Fiind totusi o excursie in natura, participantii trebuie sa aiba incaltaminte comoda si mai solida, rucsac de tura, haine adecvate si pentru vreme mai rece, vant sau ploaie (inclusiv pelerina si sapca de soare), crema de soare, apa (cel putin 2 litri / persoana) si mancare pentru o excursie de o zi. Recomandam ca participantii sa aiba si costum de baie si prosop, pentru ca e posibil sa existe si oportunitate de scalda intr-un lac.
Pot fi si cateva portiuni limitate cu vegetatie mai deasa si traseu neclar sau urcare ceva mai abrupta, ce necesita grija pentru e evita zgarieturi, urzicaturi si impiedicat sau alunecat si deci julituri sau entorse, motiv pentru care recomandam bete de trekking, pantaloni lungi si bocanci, desi nu suntem efectiv in zona montana ci la periferia muntilor Gilaului.
Traseul pleaca de la Primaria Gilau, trece pe la castelul Rákóczi-Bánffy (recent dat in circuit turistic, situat in frumosul parc, zona in care a existat acum doua milenii un castru roman), pe care intentionam sa il vizitam (intrare in grup la ora 10:00), apoi continuam pana pe malul lacului Gilau in zona motelului omonim, si urcam in padurea Calau aflata pe malul stang al lacului Gilau, ajungem pe buza unor abrupturi stancoase deasupra lacului Somesul Cald si coboram aval de barajul lacului omonim, revenind apoi pe langa satul Somesu Rece si pe malul drept al lacului Gilau si apoi aval de baraj pe malul stang al canalului Somesului Mic, pana inapoi in Gilau, la intersectia DN1/E60 cu DJ 107P ( care duce spre satul Somesul Rece de unde se merge spre Tarnita si Marisel respectiv Racatau), iar in apropiere este statia de autobuz "Braniste Sud" de unde se poate lua autobuzul M51 spre Cluj (curse in jurul orei 19:00 sau 20:15) sau se revine spre centrul Gilaului (pentru cine a venit din Cluj cu autoturism sau cu bicicleta si a lasat-o la punctul de plecare).
Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare si testare, este si aspectul de documentare si monitorizare ca potential de trasee de turism pedestru si cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deseuri, disciplina in constructii), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip.
Tura este deschisa oricarei persoane interesate iar participarea este gratuita (dar fiecare participant trebuie sa isi suporte taxa de vizitare a Castelului Gilau, daca doreste sa faca acea vizita, respectiv costul deplasare la si de la Gilau, daca vine cu mijloace de transport public). Organizatorii asigura doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost sef de echipa Salvamont si autor de ghiduri turistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara inscrieri sau evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca traseul nu cuprinde portiuni tehnice / dificile, ca zona este nemontana si are o retea deasa de drumuri si poteci si din orice punct este mai puțin de 1 km pana in zona construita a satelor Gilau sau Somesu Rece si deci nu exista risc real de ratacire serioasa si e distanta mica pana la drumuri carosabile.
Invitam si presa si reprezentantii Primariei Gilau si consilierii locali ai com. Gilau sa participe la aceasta tura, o buna ocazie de a discuta despre oportunitatea unor masuri pentru o mai buna gestionare a zonelor extravilane de tip paduri si pajisti de pe teritoriul comunei Gilau, ca sa se conserve valorile naturale si sa le ofere un cadru placut de recreere, sport si odihna si locuitorilor si turistilor.
Tura pe jos din 4 august 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.
Este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere au beneficiat si vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii. Tura este a cincea pe jos din acest an ( IVMC24 - TP05) si este complementara celor de alergare sau biciclistice.
Detalii despre organizator:
Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro și https://www.facebook.com/ccn.ro
Despre parteneri:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) https://www.facebook.com/somesulnostru
Grupul civic Alergători Începători Cluj
Detalii despre initiativa IVMC se pot citi la:
Detalii despre aceasta tura apar si pe pagina de Facebook a evenimentului:
și paginile de Internet ale organizatorilor, cum ar fi www.ccn.ro și la
Cluj-Napoca, 31 iulie 2024
Radu Mititean
director executiv CCN
0744576836