Author: CCN
•9/23/2024 10:45:00 p.m.

TURA GHIDATA FLORESTI - VLAHA - FLORESTI
pe jos, sambata 28 septembrie
în cadrul campaniei de promovare a conceptului de
Inel Verde Metropolitan Clujean - IVMC

Sambata 28 septembrie 2024 va invitam la o noua tura pe jos, ghidata, de vizitare, prezentare si documentare a potentialului ecologic, peisagistic si de recreere, turism si sport in natura cu impact redus de mediu in zona metropolitana, de aceasta data pe vaile si dealurile impadurite dintre Floresti si Vlaha, in zona pericentral-vestica a Zonei Metropolitane Cluj.

Actiunea este organizata de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj, ca structuri initiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).

Plecarea este la ora 9:00 din Floresti din cartierul Cetatea Fetei si va fi un circuit cu lungime de circa 15 km, pe poteci si drumuri de caruta si tractor, prin pajiști si padure, cu un total de 600 metri de urcus, cu urcare pe valea Sanaslaului, trecere prin padure si coborare in Vlaha, si dupa o binemeritata pauza la un local din centrul satului, revenim pe un traseu paralel in culmea impadurita si trecand prin Padurea Big si pe la Urusag revenim in Floresti in cartierul Cetatea Fetei, dupa ce am trecut pe la frumoase puncte de belvedere si prin zone pitoresti.

Locul de întâlnire este intersecția dintre str.Eroilor, str. Cetatea Fetei, str. Teilor și str.Stejarului. Din Cluj-Napoca se poate ajunge acolo și cu autobuzele CTP - liniile M21 și M26, până la stația Teilor. Aici orarul și ruta respectivelor linii:

Tura este una in principiu relativ usoara ca efort de ansamblu si usoara spre medie ca dificultate tehnica, nefiind portiuni accidentate / tehnice de tip zone stancoase / de abrupt sau diferente mari de nivel sau urcursuri foarte abrupte. Pot fi insa si cateva portiuni limitate de traseu fara o poteca clara, prin padure sau pe liziere si pot fi ceva portiuni mai infundate de vegetatie, ce necesita grija pentru e evita zgarieturi, urzicaturi si impiedicat sau alunecat si deci julituri sau entorse, motiv pentru care recomandam bete de trekking, pantaloni lungi si bocanci, desi nu suntem efectiv in zona specific montana.

Prin urmare excursia este in principiu accesibila si celor cu nivel mai redus de antrenament si experienta sau cu abilitati mai reduse de drumetie. Fiind totusi o excursie in natura, participantii trebuie sa aiba incaltaminte comoda si mai solida, rucsac de tura, haine adecvate si pentru vreme mai rece, vant sau ploaie (inclusiv pelerina si sapca de soare), desi prognozele meteo estimeaza zi calda si risc mai redus de precipitatii, si desigur si crema de soare, apa (cel putin 2 litri / persoana) si mancare pentru o excursie de o zi.

Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare si testare, este si aspectul de documentare si monitorizare ca potential de trasee de turism pedestru si cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deseuri, disciplina in constructii), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate iar participarea este gratuita (dar fiecare participant trebuie sa isi suporte costul deplasare pana la si de la Floresti, daca vine / se intoarce cu mijloace de transport public. Organizatorii asigura doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost sef de echipa Salvamont si autor de ghiduri turistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara inscrieri sau evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca traseul nu cuprinde portiuni tehnice / dificile, ca zona este nemontana ca specific si are o retea deasa de drumuri si poteci si din orice punct este mai puțin de 2 km pana in zona construita a satelor Floresti si Vlaha si deci nu exista risc real de ratacire serioasa si e distanta mica pana la drumuri carosabile.

Invitam si presa si reprezentantii Primariei Savadisla si Floresti si consilierii locali ai celor doua comune sa participe la aceasta tura, o buna ocazie de a discuta despre oportunitatea unor masuri pentru o mai buna gestionare a zonelor extravilane de tip paduri si pajisti de pe teritoriul comunelor, ca sa se conserve valorile naturale si sa le ofere un cadru placut de recreere, sport si odihna si locuitorilor si turistilor.

Tura pe jos din 28 septembrie 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere au beneficiat si 10 ture ghidate bicicleta si pe jos si 6 ture pe jos, iar CCN va mai organiza inca trei asemenea ture pe jos in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii. Tura este a saptea pe jos din acest an (IVMC24 - TP07) si este complementara celor de alergare sau biciclistice.

Detalii despre organizator:
Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro și https://www.facebook.com/ccn.ro
Despre parteneri:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) https://www.facebook.com/somesulnostru
Grupul civic Alergători Începători Cluj
Detalii despre initiativa IVMC se pot citi la:
https://ccncluj.blogspot.com/2024/03/ivmc-inelul-verde-metropolitan-clujean.html
Detalii despre aceasta tura apar si pe pagina de Facebook a evenimentului:
și paginile de Internet ale organizatorilor, cum ar fi www.ccn.ro și la

Cluj-Napoca, 23 septembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
office@ccn.ro
0744576836




This entry was posted on 9/23/2024 10:45:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.