Author: CCN
•5/22/2025 10:33:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
www.ccn.ro tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
====================================


ZIUA EUROPEANA A PARCURILOR

24 mai este Ziua Europeana a Parcurilor (EDoP) - o zi dedicata ariilor naturale protejate din Europa, pentru a atrage atentia asupra importantei lor pentru protectia mediului, fiind la nivelul continentului (nu doar a Romaniei) inca insuficiente cantitativ (ca suprafata totala) si calitativ (ca nivel de protectie asigurat pentru natura) si cu un serios deficit in materie de interconectare (culoare ecologice care sa asigure comunicarea speciilor, esentiala pentru diversitatea genetica si rezilienta populatiilor de plante si animale).

EDoP a fost instituita in 1999 de Federatia EUROPARC cu ocazia implinirii a 90 de ani de la crearea primelor parcuri nationale din Europa ( 9 parcuri in Suedia, in 1909). Detalii la https://www.europarc.org/managing-parks/european-day-of-parks/

Tema specifica a EDoP in 2025 este "Impreuna pentru Natura !" - este cu referire la nevoia de a intelege cat de vitala este natura si in ariile protejate si in afara lor. ”Ariile naturale protejate nu sunt niste simple limite pe o harta, sunt ecosisteme pline de viata si vitalitate, unde totul este conectat - plante, animale, peisaj, partea nevie a naturii si oamenii care traiesc acolo sau le viziteaza - toata lumea are un rol in acest parteneriat pentru viata” titreaza EUROPARC. Ce se intampla insa in ariile naturale protejate influenteaza ce se petrece in afara lor si viceversa, asa ca trebuie cooperam pentru a genera cele mai bune rezultate pentru om si pentru natura. Acestea sunt temele care au dus la sloganul acestui an - "Impreuna pentru Natura !".

Contrar aparentei create de denumirea evenimentului, Ziua Europeana a Parcurilor nu se refera doar la parcurile nationale si cele naturale ( existand in Romania la ora actuala 13 nationale - primul infiintat fiind PN Retezat in 1935 - si 16 naturale), ci la toate categoriile de arii naturale protejate, termenul fiind ales pentru o mai simpla comunicare publica, dar si pentru ca importanta parcurilor nationale si naturale este primordiala.

In Romania, conform legislatiei actuale (OUG 57/2007) in afara de parcuri nationale si naturale mai avem urmatoarele categorii de arii naturale protejate: rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, rezervatii ale biosferei, monumente ale naturii, situri naturale ale patrimoniului natural universal, geoparcuri, zone umede de importanta internationala, situri de importanta comunitara, arii speciale de conservare, arii de protectie speciala avifaunistică ( ultimele trei categorii fiind cunoscute ca "situri Natura 2000") si arii naturale protejate de interes local sau judetean.

CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista pentru care ariile naturale protejate sunt un subiect important si o preocupare constanta. Printe altele, CCN a reusit obtinerea declararii a 13 noi zone naturale protejate in zona montana a jud. Cluj ( Decizia CJC 147/1994), a publicat materiale pe tema ariilor protejate, s-a implicat in elaborarea proiectelor de plan de management si regulament pentru acestea si este membru in Consiliul Consultativ de Administrare a Parcului Natural Apuseni (CCA al PNAP).

Cluj-Napoca, 22 mai 2025

Radu Mititean
director executiv CCN






, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 5/22/2025 10:33:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.