•7/12/2025 11:33:00 p.m.
PEDALAM PE CULMI SPRE COJOCNA SI BONTIDA
- TURA VELO IN 19 IULIE PE IVMC -
Sambata 19 iulie 2025, cu plecare la ora 8:30 din Piata Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica ghidata gratuita, cu caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe zona de la est si nord-est a Zonei Metropolitane Cluj, parte din campania IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean, vizand specific Cojocna si Bontida.
Vom pedala in total circa 55 de km, in buna parte pe drum nemodernizat (inclusiv drumuri de caruta si tractor), cu un total de circa 750 metri diferenta de nivel in urcus (dar fractionati pe mai multe urcari succesive), astfel ca este o tura de cicloturism care necesita o conditie fizica medie dar nu necesita abilitati avansate de deplasare cu bicicleta.
Va fi o experienta de parcurgere, admirare si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a unor zone la est si nord-est de Cluj-Napoca. Traseul strabate Clujul din Centru spre est, cu un punct secundar de plecare din parcarea Selgros la ora 9:00 (pentru cei care locuiesc mai in estul orasului, sa nu trebuiasca sa vina pana in p-ta Unirii), continua pe pista de bicicleta pana in Dezmir unde urcam pe asfalt pana in zona superioara a satului si continuam pe drumuri de caruta pana in satul Cara, de unde coboram in vale si urcam in satul Cojocna insa tot pe un drum nemodernizat si coboram la Baile Cojocna, unde facem pauza de amiaza si de imbaiere in statiune.
Pe drumul spre Cojocna trecem si prin sau pe langa zone care sunt parte din ariile naturale protejate "Suatu Cojocna Crairât" si respectiv "Pajistile de la Moristi si Cojocna", care sunt Situri Natura 2000, ambele din categoria SCI ( "sit de importanta comunitara") si au codul de identificare european ROSCI0238 respectiv ROSCI0429.
Planul de management al ROSCI0238 a fost aprobat prin Ordinul ministrului mediului 840/2016, care contine si descrieri ale valorilor ocrotite si masurilor de conservare necesare, poate fi descarcat / citit pe site-ul Ministerului Mediului la adresa https://mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2015-12-11_PM_ROSCI0238.pdf iar normele metodologice de implementare a acelui plan de management au fost aprobate prin Decizia 188/2021 a ANANP, ce poate fi citita si descarcata de pe site-ul fostei ANANP la adresa https://ananp.gov.ro/wp-content/uploads/ROSCI0238_SKM_28721052409400.pdf .
Situl ROSCI0238 a devenit arie naturala protejata prin Ordinul ministrului mediului 2387/2011 si are are o suprafata totala de 4146 ha dar este format din multe suprafete disparate de pajiști de stepa mezoxerofile si xerofile transilvane pe versanti abrupti, ce include si zona de langa Cojocna. Situl ROSCI0238 este promovat public incepand de anul trecut de catre Asociatia Pentru Natura si Oameni, printr-un proiect care a si marcat si un traseu tematic, a organizat ture ghidate ( cum ar fi cel despre care puteti citi aici: https://www.facebook.com/events/6717529818293419/ ) si a fost lansat si material video de promovare ce poate fi urmarit aici: https://fb.watch/m-YVl7tcrs/
Situl Natura 2000 ”Suatu Cojocna Crairât” a devenit ”arie speciala de conservare” (SAC) cu codul ROSAC0238 conform HG 685/2022 si deci urmeaza sa se revizuiasca si Planul de Management in conformitate cu noul lor statut.
Situl ROSCI0429 la randul sau a fost instituit prin Ordinul ministrului mediului 46/2016, are o suprafata de 89,6 hectare si se pare ca nu are inca un Plan de Management si Regulament aprobat si nu a fost declarat SAC.
Dupa amiaza plecam din statiunea Cojocna si urcam iar in culme si pedalam pe drumuri de caruta pana in Corpadea, sat prin care coboram si apoi traversam soseaua Apahida - Mociu si continuam pe drumuri nemodernizate pana in Jucu de Sus si mai departe tot pe culme pana in Bontida, evitand drumurle principale.
In Bontida trecem pe la binecunoscutul castel Banffy, care insa nu e vizitabil in regim normal pentru ca este in desfasurare festivalul muzical Electric Castle, https://electriccastle.ro/ Cine are bilete poate ramane la festival fie pana seara tarziu, fie pana duminica. Data si ruta acestei ture nu au fost alese intamplator, caci una dintre rolurile secundare ale ei este sa arate ca se poate face deplasarea la Bontida la festivalul EC si pe bicicleta, nu doar cu mijloace motorizate, si ca se poate merge inclusiv pe trasee cicloturistice diverse, cu peisaje frumoase si pe drumuri fara trafic motorizat. De altfel am organizat si anii trecuti asemenea ture, pe trasee diferite.
Din Bontida cei care se intorc la Cluj in 19 iulie vor pedala in continuare pe drumuri nemodernizate inclusiv pe malul Somesului, pana la halta Rascruci, de unde luam trenul, si anume R10509 care pleca din Rascruci spre Cluj-Napoca la 18:19 sau R10637 care pleca din Rascruci spre Cluj-Napoca la 21:11, ele fiind operate de Interregional Calatori si avand locuri speciale pentru biciclete, biletele pentru calator si bicicleta putand fi achizitionate din tren (circa 15 lei / calator + bicicleta). Desigur, din Rascruci se poate reveni la Cluj-Napoca si pe bicicleta, fiind o distanta de circa 25 km.
Tura cuprinde nu doar verificarea si prezentarea drumurilor vizate si zonelor respective ca potential cicloturistic si ecologic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, paduri, depozitarea deseurilor, exploatarea resurselor minerale, disciplina in constructii si alte aspecte.
Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in parte pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, dar se poate si cu biciclete de tip trekking sau gravel. Sunt portiuni mai lungi de urcus si cu pante ceva mai mari si e nevoie de abilitati cel putin elementare de pedalat pe teren variat, iar lungimea traseului si diferenta de nivel cer o conditie fizica cel putin medie, chiar daca vom pedala in ritm relativ lejer si cu multe pauze.
Chiar daca prognoza meteo este de vreme buna si calda, desi nu caniculara, participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin 1,5 litri / persoana, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.
Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei, dar participantii isi suporta fiecare propriile costuri, cum ar fi intrarea la Baile Cojocna sau deplasarea cu trenul de la Rascruci la Cluj-Napoca ( sau intrarea la EC pentru cine vrea sa ramana la festival).
Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta mica de localitati (max. 3-5 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri accesibile cu mijloace auto, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau ce pun probleme serioase din punct de vedere al accesului sau orientarii (cum se intampla la unele trasee in zona montana).
Tura face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, editia 2025, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.
Campania IVMC este initiata de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale si specialisti si isi propune sa implice si universitati, autoritati publice si alti stakeholderi, ceea ce deja se intampla prin crearea, in luna martie 2025, a unui grup de lucru interdisciplinar pe teme IVMC sub egida Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara "Zona Metropolitana Cluj" (ADI ZMC) www.clujmet.ro .
Tura velo din 19 iulie 2025 este a patra din acest an (IVMC25 - TV04), urmand inca cel putin doua, pana in octombrie, si sunt si sase ture ghidate pe jos (prima a fost in 25 mai, a doua in 29 iunie si a treia in 13 iulie), fiind complementare celor 10 ture ghidate pe jos si 10 velo organizate de CCN in 2024 si altor ture pe jos si in alergare organizate de partenerii din campania IVMC.
Campania IVMC este sustinuta in continuare si in 2025 din partea sectorului ONG de asociatiile Societate Organizata Sustenabil - SOS si Clubul de Cicloturism Napoca - CCN si grupul de initiativa civica Alergatori Incepatori Cluj si se coreleaza cu asemenea campanii dedicate naturii urbane si periurbane, derulate in alte zone din tara de alte ONG-uri din cadrul Retelei pentru Natura Urbana - RNU. www.rnu.ro
Aceasta tura velo din campania IVMC25 este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere vor beneficia si celelalte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le-a organizat sau le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii.
Detalii despre aceasta tura velo din 19 iulie 2025 se pot citi si pe blogul CCN
si pe pagina Facebook a evenimentului
iar despre IVMC si organizatorii campaniei puteti citi pe www.ccn.ro in sectiunea ”despre noi” si pe pagina de Facebook a CCN https://www.facebook.com/ccn.ro
si cea a campaniei Inelul Verde Metropolitan Clujean
Cluj-Napoca, 12 iulie 2025
Radu Mititean
director executiv CCN
0744576836