Author: CCN
•8/17/2009 01:34:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18 400457 Cluj-Napoca
web: www.ccn.ro tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

Informatie de presa:

BIKE ROMANIA TOUR 2009 INCHEIATA CU SUCCES
600 de kilometri strabatuti cu bicicleta in Muntii Banatului

La sfarsitul saptamanii care a trecut, Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat a 11-a editie a expeditiei cicloturistice montane BIKE ROMANIA TOUR, care a vizat in acest an Muntii Banatului.

Timp de o saptamana, participantii, membri ai CCN sau ai unor cluburi partenere din tara si strainatate, impartiti in mai multe grupe, au parcurs pe mountain bike-uri drumuri forestiere si pastorale din muntii Semenicului, Aninei, Locvei si Almajului si din zona Clisurii Dunarii, explorand, testand si documentand accesibilitatea lor cicloturistica, pedaland in total peste 600 km si urcand in total o diferenta de nivel de peste 10.000 metri ( echivalentul a 300 de blocuri suprapuse, avand fiecare cate 10 etaje....).

Printre obiectivele vizitate se numara Parcurile Nationale "Semenic-Cheile Carasului" si "Cheile Nerei-Beusnita", Parcul Natural "Portile de Fier", numeroase rezervatii naturale si monumente ale naturii, lacuri, cascade si pesteri, manastiri (Nera, Mraconia, Gornea), ruine de cetati de la Dunare (Tricule, Drencova) dar si obiective etnografice precum rezervatia mulinologica din Cheile Rudariei, marea diversitate biologica a regiunii si diversitatea ridicata etnoculturala a localitatilor izolate de munte, unele aproape parasite, precum Lindenfeld, Garnic, Cracul Almaj, Carsa Rosie, Valea Ravensca, Valea Rachitei, Zanou....

Pe langa aceste frumuseti si valori au fost insa constatate si documentate si aspecte ce afecteaza negativ mediul si turismul, de la abandonarea multor drumuri la distrugerea lor prin transport de lemne cu tonaje mult peste limita admisa, de la haosul arhitectonic si urbanistic din anumite statiuni si zone turistice pana la lipsa de marcaje si surse de informare de buna calitate pentru turisti, de la taieri rase de padure pe mari suprafete la neinlaturarea ranilor peisagistice create de minerit, de la neprotejarea unor vestigii seculare de istorie industiala pana la lasarea in voia sortii a multor halde de steril ce acum polueaza grav apele...

Ca exemple de drumuri auto cvasiabandonate si greu de parcurs pot fi mentionate: Semenic-Borloveni prin V.Cosava, Mraconia-Bigar, Ochiul Beiului - Crivina prin Beiul Sec, Ciclova-Marila prin Poiana Iulia... Ca exemple de haos arhitectonic poate fi mentionata zona Eselnita-Ogradena de pe Dunare, iar ca exemple pozitive satele Bigar si Garana, ca exemple de drumuri distruse de practici forestiere abuzive se poate da ca exemplu drumul Trei Ape - Teregova iar ca exemplu de halde de steril grav degradate, ce ajung in ape si pe sosea cele de la Sasca Montana...

Datele GPS detaliate colectate vor servi pentru corectarea si actualizarea hartilor existente si formularea de propuneri de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice din Romania (RNTCR) iar cele peste 3000 de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor proiectii publice de imagini prin care CCN va populariza in toamna acestui an superlativele turistice ale Muntilor Banatului si Clisurii Dunarii, zone pe cat de valoroase, pe atat de putin cunoscute si recunoscute de publicul romanesc, desi sunt tot mai notorii pentru turistii straini.

Ca marea majoritate a actiunilor CCN, nici "Bike Romania Tour 2009" nu a beneficiat de finantatori sau sponsori, participantii suportand individual toate costurile. Innoptarea s-a facut in corturi iar masa s-a servit cu mijloace proprii. Tura a fost asistata de un autovehicul care a transportat bagajele mari pe rute ocolite, accesibile auto, de la un loc de campare la altul, fiind condus pe rand de participanti, prin tragere la sorti, pentru ca dificultatea si lungimea drumurilor vizate si incertitudinile privind existenta si starea lor nu permiteau parcurgerea traseelor propuse cu bagaje mari pe bicicleta.

Vremea a fost foarte buna - doar doua ore de ploaie intr-o saptamana, si nu s-au inregistrat accidente, probleme tehnice sau medicale semnificative sau alte incidente, iar micile rataciri erau parte implicita din program, fiind o tura axata pe explorare si documentare.

"Vom reveni cu siguranta in aceasta zona minunata, unde chiar daca umbli saptamani intregi pe jos si pe bicicleta, abia daca poti vedea o mica parte din ceea ce merita cunoscut de orice om pasionat de natura si cultura" a declarat la finalul turei Simona Pop, presedintele Clubului de Cicloturism "Napoca" (CCN)

RADU MITITEAN
director executiv
, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/17/2009 01:34:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.