Author: CCN
•1/20/2010 02:55:00 p.m.
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA"
CENTRUL INDEPENDENT PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR DE MEDIU -
CLUBUL ECOLOGIC "TRANSILVANIA" -
ASOCIATIA "TRANSILVANIA VERDE" -

Cluj-Napoca, 20.01.2010

COMUNICAT DE PRESA

ONG-urile de mediu iau pozitie fata de recentele declaratii publice
ale unor demnitari si autoritati fata de proiectul minier Rosia Montana

70 de organizatii neguvernamentale preocupate de protectia mediului au adoptat o declaratie comuna prin care critica includerea in programul de guvernare a controversatului proiect minier Rosia Montana si recentele luari publice de pozitie ale mai multor inalti demnitari pe aceasta tema.

Vizate sunt in principal:

- Mentionarea in Programul de Guvernare a unei asa-zise "reevaluari" a proiectului;

- Recentele declaratii publice ale Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu privire la discutarea si luarea unei decizii in C.S.A.T. pe tema acestui proiect;

- Recentele declaratii publice ale Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, prin care exprima opinii net favorabile proiectului;

- Recentele declaratii publice ale Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, potrivit carora va aproba proiectul minier Rosia Montana daca va fi perfect convins ca "nu va provoca poluari" si cele privind constituirea unei comisii speciale pentru respectivul proiect;

- Recentele declaratii privind posibilitatea acordarii unor garantii de stat de 1 miliard de USD pentru proiectul minier Rosia Montana;

Aceste acte si declaratii nu sunt doar neavenite, ci multe si de-a dreptul suspecte sau chiar ignorand vadit dispozitiile legii si deciziile justitiei, asa cum se argumenteaza detaliat in declaratia comuna ONG. Ele ridica mari semne de intrebare mai ales pentru faptul ca sunt facute de persoane cu inalte functii publice, in exercitarea acestora, si nu doar ca politicieni, in vreun context electoral sau privat, pentru care se pot gasi eventual circumstante atenuante sau invoca libertatea de opinie.

ONG-urile semnatare sunt ingrijorate de aceste evolutii deoarece considera proiectul minier Rosia Montana ca avand un impact negativ de mediu peste limitele admisibile, fapt ce va fi in final dovedit in mod indubitabil, daca se vor respecta procedurile legale de evaluare, si nu vor fi distorsionate prin continuarea si amplificarea unor manevre nelegale sau imorale.

Gravele probleme certe si potentiale de mediu pe care le ridica proiectul minier Rosia Montana sunt suficiente pentru ca realizarea acestuia sa fie refuzata neechivoc si definitiv. Subliniem ca acest proiect este insa foarte criticabil si sub aspectul protectiei patrimoniului cultural national, a respectarii drepturilor omului, a intereselor economice ale statului roman si comunitatilor locale si a dezvoltarii durabile a Romaniei in general.


pentru CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA"
Radu Mititean - DIRECTOR EXECUTIV
tel.0744-576836 web: www.ccn.ro

pentru CENTRUL INDEPENDENT PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR DE MEDIU
Stefania Simion -DIRECTOR EXECUTIV
tel.0741-588270 web: www.centruldemediu.ro

pentru CLUBUL ECOLOGIC "TRANSILVANIA"
Dan Craioveanu - VICEPRESEDINTE
tel. 0722-365181 web: www.cetcluj.ro

pentru ASOCIATIA "TRANSILVANIA VERDE"
Csongor Kovacs - PRESEDINTE
tel.0744-603930 web: www.greendex.ro

Redactat: Radu Mititean / CCN

ANEXA:

Declaratie comuna cu privire la pozitiile publice recente ale unor demnitari si autoritati fata de proiectul minier Rosia Montana, adoptata in 19.01.2010 de 70 de ONG de mediu

[La solicitare o putem furniza in format .doc]

ANEXA
========================================

DECLARATIE COMUNA
cu privire la pozitiile publice recente ale unor demnitari si autoritati fata de proiectul minier Rosia Montana adoptata in 19.01.2010 de 70 de ONG de mediu
[initiata si redactata de Radu Mititean / CCN]

Subscrisele ONG-uri de mediu,

preocupate de efectele negative certe sau potentiale pe care proiectul minier Rosia Montana le va avea asupra mediului natural in caz ca ar fi pus in practica, si care au fost in mod repetat amintite de noi, dar si de alte multe institutii si organizatii [1],

subliniind ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului cu privire la proiectul minier Rosia Montana este suspendata de drept [2] din cauza suspendarii pe cale judecatoreasca a efectelor mai multor acte administrative [3] detinute de compania Rosia Montana Gold Corporation, si care sunt indispensabile pentru derularea procedurilor de autorizare ale proiectului minier respectiv,

amintind ca legislatia in vigoare stabileste foarte clar procedurile si autoritatile ce au atributii in procesul decizional privind acest proiect si ca acestea nu pot fi ocolite sau surclasate de decizii politice sau de vointa altor autoritati si structuri,

luand act cu ingrijorare de recentele declaratii ale mai multor persoane cu importante functii politice si de demnitate publica, precum si de abordarea subiectului in Programul de Guvernare recent incuviintat de Parlament,

DECLARAM:

1. Cu privire la recentele declaratii publice ale Ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, prin care exprima opinii net favorabile proiectului minier Rosia Montana [4]:

1.1 Consideram aceste declaratii ca fiind inacceptabile, in conditiile in care proiectul este foarte controversat si contestat din multiple puncte de vedere si a carui evaluare din punct de vedere al mediului, conform legii, nu s-a realizat.

1.2 Apreciem ca asemenea declaratii sunt presiuni inadmisibile asupra autoritatilor abilitate sa ia o decizie privind aprobarea/respingerea proiectului, avand in vedere statutul politic si administrativ al autorului lor.

1.3 Calificam aceste declaratii si ca o antepronuntare nepermisa de procedura in vigoare cu privire la o decizie in luarea careia respectivul ministru ar urma sa fie implicat in viitor, ca membru al Guvernului Romaniei, avand in vedere ca emiterea sau respingerea acordului de mediu pentru astfel de proiecte se promoveaza prin hotarare de guvern.

1.4 Solicitam prin urmare domnului ministru Adriean Videanu sa isi retraga respectivele declaratii si apelam la Domnia Sa sa se abtina pe viitor de la orice noi declaratii publice favorabile proiectului cat timp ocupa aceasta functie de demnitate publica si autoritatile abilitate nu au adoptat decizii cu caracter definitiv si forta juridica in privinta acceptabilitatii legale a acestui proiect.


2. Cu privire la prevederea expresa in Programul de Guvernare (aprobat prin Hotararea Parlamentului nr. 39 / 2009) a "reevaluarii" proiectului Rosia Montana [5]:

2.1 Consideram ca este de principiu inacceptabila abordarea intr-un asemenea document politic oficial, de stat, a chestiunii unei anumite investitii preponderent (peste 80%) private, care nu este de utilitate publica.

2.2 Apreciem ca gresita si dezinformatoare formularea "reevaluarea proiectului", in conditiile in care o EVALUARE oficiala deocamdata inca NU A AVUT LOC , ci doar s-a demarat (fara a se finaliza) procedura legala in acest sens.

2.3 Solicitam Guvernului sa faca precizarile oficiale necesare pentru clarificarea echivocei formulari amintite (care in lumina declaratiilor anterioare pare favorabila autorizarii demararii proiectului).


3. Cu privire la recentele declaratii in presa ale Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, potrivit carora va aproba proiectul minier Rosia Montana daca va fi perfect convins ca "nu va provoca poluari" [6]:

3.1 Consideram ca o asemenea abordare, desi la prima vedere pare rezonabila si binevenita, este in realitate inacceptabila, pentru ca sugereaza ca vointa si opinia personala a ministrului ar fi factorul determinant in luarea deciziei privind emiterea sau nu a acordului de mediu pentru respectivul proiect minier, cand in realitate, conform legislatiei in vigoare, evaluarea de mediu se face de catre un colectiv de specialisti pe baze stiintifice obiective, iar decizia se adopta nu prin Ordin al ministrului, ci prin Hotarare a Guvernului.

3.2 Atragem atentia ca o asemenea declaratie are si nuante de antepronuntare intr-o chestiune care abia se cerceteaza si cu privire la care o decizie oficiala urmeaza sa se ia pe viitor cu participarea ministrului mediului si padurilor ca membru al Guvernului.

3.3 Opinam ca este nefericita si in mod indirect nepermis favorabila respectivului proiect minier afirmatia ca ar fi acceptabil daca ar exista siguranta ca "nu va provoca poluari", deoarece in acest fel se sugereaza ca poluarea diversilor factori de mediu ( aer, apa, sol...) ar fi singura problema / risc de mediu legat de acest proiect. In realitate, sunt multe alte probleme majore, cum ar fi modificarea masiva si ireversibila a peisajului (intr-un final, chiar daca s-ar folosi de cea mai moderna tehnologie in ceea ce priveste excavarea si procesarea minereului, acest proiect ar duce la disparitia fizica a 4 munti si doua vai naturale, a sute de case, biserici, elemente de patrimoniu national), sau modificarile certe sau potentiale in domeniul biodiversitatii sau a dinamicii apelor subterane si de suprafata (care nu sunt nici ele cuprinse in notiunea de "poluare").


4. Cu privire la recentele declaratti publice ale Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, cu privire la discutarea si luarea unei decizii in CSAT pe tema acestui proiect minier [7]:

4.1 Consideram ca nu intra in atributiile CSAT [8] evaluarea acceptabilitatii si oportunitatii unui proiect minier, cu atat mai mult cu cat este vorba de unul privat, neputandu-se argumenta credibil ca ar fi o problema de aparare sau securitate nationala.

4.2 Calificam ca inacceptabila sugestia ca CSAT va lua o decizie pro sau contra proiectului, in condittile in care atributia in cauza revine Guvernului pe baza evaluarilor facute de autoritatile de mediu competente, carora CSAT pare sa doreasca in acest fel sa li se substituie in mod ilegal sau sa le influenteze implicit.

4.3 Atragem atentia ca in declaratiile facute se vorbeste de o "expertiza" de natura neprecizata, care lasa sa se inteleaga ca ar fi altceva decat raportul la studiul de evaluare a impactului de mediu si celelalte documente prevazute de legislatia de mediu in vigoare, ce trebuie sa stea la baza unei decizii si care nu pot fi substituite de alte documente, decat de eventuale contraexpertize dispuse de justitie in cadrul unei eventuale contestari a lor in instanta.

4.4 Ne exprimam temerea ca implicarea CSAT in loc sa mareasca transparenta (si asa deocamdata inacceptabil de redusa) cu privire la proiectul minier Rosia Montana, dimpotriva risca (sau chiar urmareste voit) sa opacizeze si mai mult situatia prin natura si regimul documentelor, discutiilor si deciziilor de resortul CSAT (care sunt de regula confidentiale in virtutea obiectului lor - apararea si securitatea nationala, care in acest caz insa nu sunt de fapt implicate).

4.5 Apreciem ca asemenea declaratii sunt menite sa dea proiectului o nemeritata si suspecta aura de mister si secret (cum s-a intamplat si in cazul Autostrazii Transilvania, abuziv calificata ca obiectiv de importanta pentru securitatea nationala si deci supusa secretizarii documentelor aferente) si nu contribuie in niciun fel la o dezbatere reala, ampla si transparenta, la nivelul societatii civile si cetatenilor, in fata carora autoritatile publice si ministrii sunt de fapt responsabili.


5. Cu privire la recentele informatii devenite publice si nedezmintite de oficialitati privind posibilitatea acordarii unor garantii de stat de 1 miliard de USD pentru proiectul minier Rosia Montana [9]:

5.1 Consideram ca fiind un proiect privat in proportie de peste 80% si care nu este de utilitate publica, este principial inacceptabil sa i se acorde o enorma garantie de stat, nu doar pentru ca este o discriminare nepermisa fata de alte proiecte de certa utilitate publica sau care nu ridica asemenea semne de intrebare din punct de vedere ecologic si nu numai, ci mai ales pentru ca, avand in vedere riscurile de mediu ale proiectului, legislatia cere ca, dimpotriva, investitorul sa fie cel care sa depuna garantii importante catre stat, si nu exact invers, ca statul sa fie garantul!

5.2 Consideram ca ideea de acordare a unor masive garantii de stat dovedeste fezabilitatea indoielnica si efemeritatea promisiunilor de profituri de miliarde de USD pentru statul si societatea romaneasca, pentru ca daca cele pretinse de publicitatea agresiva a Rosia Montana Gold Corporation ar fi reale ( si avand in vedere si evolutia cotatiei aurului pe piata internationala), ar fi usor de gasit investitori si nu ar fi nevoie de garantii de stat.


6. Cu privire la recenta intalnire a Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, cu reprezentantii firmei Rosia Montana Gold Corporation si declaratiile facute cu aceasta ocazie, privind constituirea unei comisii speciale pentru respectivul proiect minier, urmate de precizari cu privire la atributiile comisiei [10] :

6.1 Consideram ca este neavenita respectiva intalnire, in conditiile in care procesul de evaluare a impactului de mediu pentru acel proiect este suspendat de drept si sunt litigii pe rolul instantelor, fapt ce ar trebui sa lase fara obiect asemenea intalniri avand in vedere ca nu sunt chestiuni de oportunitate si nici lucruri de negociat, ci doar proceduri legale de respectat, in care ministrul personal nu are vreun rol sau atributie si nici nu sunt prevazute sau acceptabile ca mijloace procedurale asemenea "intalniri".

6.2 Atragem atentia ca, daca scopul intalnirii era doar unul de simplu schimb de informatii si opinii, fara intentia de influentare a procedurilor legale in curs, ar fi trebuit sa fie invitate sa participe si structurile care se opun respectivului proiect, sau in cel mai rau caz acestea trebuiau imediat invitate la o intalnire separata, si abia apoi adoptate de catre minister pozitii publice sau luate eventuale decizii (cum este cea privitoare la constituirea unei comisii speciale).

6.3 Dezaprobam ideea de constituire la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor a unei comisii speciale dedicate exclusiv proiectului minier Rosia Montana, pentru ca ar fi nejustificata si periculoasa, in conditiile in care exista si functioneaza structurile legal abilitate a se pronunta conform legislatiei in vigoare referitoare la evaluarea impactului asupra mediului, iar o noua structura nu ar putea insemna decat a dublare inutila, o incercare de influentare nelegitima sau chiar o uzurpare nepermisa a atributiilor acestora.

6.4 Condamnam recenta precizare a ministrului referitoare la faptul ca acea comisie va intocmi o "nota privind certificatul de urbanism" in conditiile in care valabilitatea actului in cauza, si a altora similare, a fost contestata in instanta si este in curs de a se stabili in justitie, situatie in care si autoritatile administrative au datoria sa se abtina de la noi evaluari sau dezbateri si sa astepte ca instantele sa se pronunte in mod irevocabil.


NOTE:

[1] O serie de documente in acest sens sunt grupate pe site-ul:
http://www.rosiamontana.ro in sectiunea "argumente"

[2] A se vedea in acest sens:
http://www.mmediu.ro/departament_mediu/rosia_montana/certificat_urbanism.htm

[3] Certificatul de urbanism 68/2004 a fost suspendat de Tribunalul Alba pe data de 15 iunie 2005. Certificatul de urbanism nr. 78/2006 a fost suspendat de Tribunalul Cluj pe data de 20 iulie 2007 si anulat de aceeasi instanta la 11 noiembrie 2007. In data de 19 martie 2009 Curtea de Apel Timisoara a decis ca Certificatul de Urbanism nr. 105/2007 este suspendat de drept.

[4] A se vedea de exemplu:
http://www.mediafax.ro/economic/videanu-vrea-sa-includa-proiectul-rosia-montana-in-programul-de-guvernare-5189654/
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/880275/Aurul-din-Rosia-Montana--i-a-luat-ochii-lui-Videanu/
http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-12-18&id=47624
http://www.zf.ro/zf-24/prima-grija-a-ministrului-economiei-videanu-includerea-exploatarii-de-la-rosia-montana-in-programul-de-guvernare-update-in-aceeasi-zi-gabriel-resources-a-mai-ridicat-50-mil-euro-de-pe-bursa-5189879/
http://www.adevarul.ro/financiar/Videanu_include_proiectul_Rosia_Montana_pe_lista_prioritatilor_noului_guvern_0_173383252.html
http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6742272-adriean-videanu-proiectul-rosia-montana-inclus-programul-guvernare.htm
http://www.romanialibera.ro/actualitate/a172922-videanu-vrea-sa-includa-proiectul-rosia-montana-in-programul-de-guvernare.html
http://www.cotidianul.ro/adriean_videanu_a_pus_ochii_pe_aurul_de_la_rosia_montana-105741.html

[5] A se vedea:
http://www.gov.ro/capitolul-17-energie-si-resurse-minerale__l1a2074.html

[6] A se vedea de exemplu:
http://www.ziua.ro/news.php?data=2010-01-06&id=48414
http://www.ecomagazin.ro/borbely-spune-ca-proiectul-rosia-montana-nu-va-misca-un-pas-inainte-fara-noi-asigurari/
http://www.money.ro/politica-administratie/borbely-nu-aprob-rosia-montana-decat-daca-sunt-convins-ca-nu-va-polua.html

[7] A se vedea de exemplu:
http://www.mediafax.ro/economic/basescu-subiectul-rosia-montana-va-fi-discutat-in-csat-cu-expertiza-pe-masa-5229871
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-6771006-traian-basescu-expertiza-proiectului-rosia-montana-masa-csat.htm
http://www.ziare.com/actual/eveniment/12-31-2009/csat-va-decide-soarta-proiectului-rosia-montana-fara-udmr-984098

[8] A se vedea LEGEA nr. 415 / 2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cu modificarile ulterioare, precum si site-ul de Internet al CSAT: http://csat.presidency.ro/

[9] A se vedea de exemplu:
http://www.antena1.ro/index.php?page=news&subcat=9&id=84287¤tPage=1
http://stiride10.ro/rosia-montana-comparabila-cu-programul-prima-casa-privind-garantiile-de-la-stat/9730
http://www.green-report.ro/stiri/pgarantii-de-stat-pentru-rosia-montanap
http://www.pesurse.ro/2010/1/6/videanu-plnuiete-garanii-de-stat-fr-numr-pentru-ro.html

[10] A se vedea de exemplu:
http://www.hotnews.ro/stiri-mediu-6810966-comisie-speciala-ministerul-mediului-pentru-proiectul-rosia-montana.htm
http://www.capital.ro/articol/comisie-speciala-la-ministerul-mediului-pentru-proiectul-rosia-montana-130444.html
http://www.green-report.ro/stiri/pinvestitorii-de-la-rosia-montana-au-inceput-discutiile-pentru-demararea-proiectuluip
http://www.ecomagazin.ro/comisie-speciala-la-ministerul-mediului-pentru-proiectul-rosia-montana/
http://www.gardianul.ro/O-noua-comisie-pentru-proiectul-Rosia-Montana-s152265.html
http://www.ziare.com/actual/eveniment/01-13-2010/comisie-speciala-la-ministerul-mediului-pentru-rosia-montana-987196
http://www.financiarul.ro/2010/01/13/comisie-speciala-pentru-monitorizarea-proiectului-minier-de-la-rosia-montana/
http://fm.realitatea.net/l--borbely--ministrul-mediului--ce-legatura-are-politicul-cu-proiectul-rosia-montana_3146.html


Data: 19.01.2010


SEMNEAZA
urmatoarele 70 de ONG de mediu (dispuse in ordine alfabetica a denumirii):

1.
Asociatia ACTIUNEA CIVICA DIRECTA
Ceahlau, jud.Neamt
0729-036299
acid_ok2003@yahoo.com
prin Cristian Grecu - presedinte
2.
Asociatia ACTIVE WATCH-Agentia de Monitorizare a Presei
Bucuresti, Cl.Plevnei nr.98
021-3134047
paul@mma.ro
prin Paul Chioveanu - coordonator departament
3.
Asociatia AGENT GREEN
Bucuresti, str Serg. C-tin Boghiu nr.11
0744-351977
gabriel.paun@agentgreen.ro
prin Gabriel Paun - presedinte
4.
Asociatia ALMA-RO
Bucuresti, str. Armand Calinescu nr. 7 / 20
021-3143960
office@alma-ro.ngo.ro
prin Elisabeta Teodorescu - director executiv
5.
Asociatia ALTITUDINE
Arad, str.Gladiator nr.10 A
0357-435594
altitudine@gmail.com
prin Alin Ciprian Ciula - responsabil comunicare
6.
Asociatia AMOEBA ECO CENTER
Gheorgheni, bd.Lacu Rosu nr.17
0745-778070
ildiko.bajko@yahoo.com
prin Ildiko Bajko - presedinte
7.
Asociatia ARIN
Braila, al.Cinematografului nr.2 / 27
0740-026091
asociatia.arin@gmail.com
prin Codruta Nedelcu - director executiv
8.
Asociatia Aurarilor ALBURNUS MAIOR
Rosia Montana, str.Berk nr.361
0740-342104
alburnusmaior@ngo.ro
prin Eugen David-presedinte
9.
Asociatia BIOSILVA
Sendriceni, jud.Botosani
0740-89417
asociatiabiosilva@gmail.com
prin Florin Gradinariu - presedinte
10.
Asociatia BRASOVUL VERDE
Brasov
0724-305534
contact@brasovulverde.ro
prin Laura Istrate -
11.
Asociatia CENTRUL DE CONSULTANTA ECOLOGICA
Galati, str.Basarabiei nr.2
0236-499957
eco@cceg.ro
prin Petruta Moisi - presedinte
12.
Asociatia CENTRUL DE EXCELENTA PENTRU DEZVOLTARE DURABILA
Bucuresti, str.Popa Tatu nr.20
0758-832320
ionut.georgescu@cedd.ro
prin Ionut Georgescu - presedinte
13.
Asociatia CENTRUL DE INFORMARE ASUPRA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC
Cluj-Napoca, str.David Francisc nr.10/5
0264-599204
ramona@infomg.ro
prin Ramona Duminicioiu - presedinte
14.
Asociatia CENTRUL INDEPENDENT PENTRU DEZVOLTAREA RESURSELOR DE MEDIU
Cluj-Napoca, str.David Francisc nr.10 / 5
0741-588270
office@centruldemediu.ro
prin Stefania Simion - director executiv
15.
Asociatia CENTRUL PENTRU ARII PROTEJATE SI DEZVOLTARE DURABILA BIHOR
Oradea, p-ta 1 Decembrie 1918 nr.4-6, cam.8
0745-602301
contact@capdd-bihor.org
prin Paul Iacobas - presedinte
16.
Asociatia CIVITAS NOSTRA
Targu-Mures, str. Cutezantei nr.43 / 3
0747-166432
civitas.nostra@gmail.com
prin Istvan Varga - presedinte
17.
Asociatia CLUBUL ALPIN ROMAN Sectia Deva
Baita nr.214 jud.Hunedoara
alexandru_crnl@yahoo.com
prin Alexandru Cornel - presedinte
18.
Asociatia Clubul de Ecologie si Turism Montan ALBAMONT
Alba Iulia, str.Mitorpolit A.Saguna nr 2
0258-813947
cetmalbamont@yahoo.com
prin Vasile Moisa - presedinte
19.
Asociatia Clubul de Turism si Ecologie TRANSMONT
Fagaras, str.Republicii nr.6 jud.Brasov
0723-177903
trans_mont@yahoo.com
prin Nicolae Mercurean - presedinte
20.
Asociatia Clubul Ecologic TRANSILVANIA
Cluj-Napoca, str. Sindicatelor nr.3 / 6
0264-431626
cetcluj@internet.ro
prin Gabriel Parauan - presedinte
21.
Asociatia Clubul Ecologic UNESCO PRO NATURA
Bucuresti, Calea Plevnei 61 cam.20
021-3112644
pronatura@ccs.ro
prin Emil Burdusel - presedinte
22.
Asociatia Clubul Ornithologic SCATIII
Anies, com.Maieru jud. Bistrita-Nasaud
yveshoza@yahoo.com
prin Ilie Hoza - coordonator
23.
Asociatia CLUBUL SPORTURILOR MONTANE
Hunedoara, str.Sarmisegetuza nr.36
0766-691956
sopincean_m@yahoo.com
prin Mihaela Sopincean - presedinte
24.
Asociatia CSILLAGORZO
Fotos Nr.15 jud.Covasna
0788-014906
inczenter@yahoo.com
prin Reka Incze - membru fondator
25.
Asociatia de Turism si Ecologie CALTUN-Club UNESCO
Curtea de Arges, str.Negru Voda nr.131
0723-597705
niculazar_ro@yahoo.com
prin Nicolae Lazar - presedinte
26.
Asociatia de Turism si Ecologie TRASCAU CORP
Zlatna, str. Petru Dobra nr.8, jud. Alba
0745-306805
trascaucorp@hotmail.com
prin Adrian Puiulet - presedinte
27.
Asociatia ECO ASSIST
Bucuresti, str. Gaetano Donizetti nr.15
0721-623524
Liana@EcoAssist.org
prin Liana Buzea - presedinte
28.
Asociatia ECO RURALIS
Cluj-Napoca, str. David Francisc nr 10 / 5
0264-599204
ecoruralis@gmail.com
prin Luiza Boldizsar - presedinte
29.
Asociatia ECO-BREITE
Sighisoara, str.Gh. Lazar nr. 10
0744-188990
sadjoy@mushrooms-discover.ro
prin Alexandru Gota - presedinte
30.
Asociatia Ecologica TURISM VERDE
Bucuresti, str.Garlei nr 81, corp B, cam.1
0752-644724
turismverde@gmail.com
prin Constantin Serban - director
31.
Asociatia ECOLOGIE-SPORT-TURISM
Bucuresti, sos.Grozavesti nr. 84
0722-611545
doru@aest.ro
prin Doru Trasca - presedinte
32.
Asociatia Ecologista FLOAREA DE COLT
Cluj-Napoca, str. Scortarilor nr.15 / 10
0722-436016
aefc@ngo.ro
prin Sandor Korosfoy - presedinte
33.
Asociatia ECOURI VERZI
Cluj-Napoca, str.Ciucas nr.7 / 78
0745-397655
office@ecouriverzi.ro
prin Horatiu Popa - presedinte
34.
Asociatia Educational-Ecologica ECOTRANSILVANIA
Sighisoara, str.
0720-856845
asobeka@yahoo.com
prin Tibor Hartel - vicepresedinte
35.
Asociatia FOCUS ECO CENTER
Targu Mures, str Crinului nr.22
0265-262170, 0744-774897
info@focuseco.ro
prin Zoltan Hajdu - coordonator general
36.
Asociatia GREEN PROJECT
Cluj-Napoca, al.Borsec nr.5 / 35
office.agp@gmail.com
prin Levente Nagy - membru
37.
Asociatia GREENITIATIVE
Bucuresti, bd.Basarabia nr.86 / 15
0744-485972
feliciaip@greenitiative.ro
prin Felicia Ienculescu-Popovici - director
38.
Asociatia Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila AGORA
Odorheiul Secuiesc, str.Independentei nr.28 / 8
0374-014511
office@green-agora.ro
prin Peter Pal - presedinte
39.
Asociatia Grupul MILVUS
Targu-Mures, str. Crinului nr. 22
0265-264726
office@milvus.ro
prin Tamas Papp - presedinte
40.
Asociatia IUBIM NATURA
Bacau, str.Costache Negri bl.5 / 1
0746-385854
asociatia@iubimnatura.org
prin Florin Suciu - presedinte
41.
Asociatia MAI MULT VERDE
Bucuresti, str. Domnita Anastasia nr.15 / 17
031-8241020
asociatia@maimultverde.ro
prin Doru Mitrana - director executiv
42.
Asociatia Organizatia GeoEcologica ACCENT
Brasov, str.Warthe nr 11 A
0723-357650
info@ogaccent.ro
prin Attila Geza Pilbath - presedinte
43.
Asociatia Organizatia Nationala CERCETASII ROMANIEI - Centrul local Sibiu
Sibiu
0757-891829
contact@scouts.ro
prin Radu Serban - presedinte
44.
Asociatia Organizatia Neguvernamentala pentru Protectia Mediului ECO-CIVICA
Bucuresti, bd.Ferdinand nr.141A / 25
0727-098853
office@eco-civica.ro
prin Niculae Radulescu-Dobrogea - presedinte
45.
Asociatia Organizatia STUDENTILOR PENTRU NATURA
Cluj-Napoca, str.Gh.Bilascu nr. 44
0745-480690
cristi_damian@ospn.com
prin Cristian Damian - presedinte
46.
Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Bio-Cultural
Bucuresti, str. Mihai Eminescu nr. 124 / 2
021-2103379
svv@salvativamaveche.ro
prin Mircea Toma - presedinte
47.
Asociatia pentru mediu si turism ULMUL CERASULUI
str.V.Tocii nr. 115 Cerasu jud.Prahova
0244-297379
ulmulcerasului@yahoo.com
prin Petre Vasilescu - presedinte
48.
Asociatia pentru Protectia Mediului si a Naturii RHODODENDRON
Targu Mures, str. Dozsa Gyorgy nr. 9
0745-614606
sz.rhodo@gmail.com
prin Laszlo Szakacs - presedinte
49.
ASOCIATIA RANGERILOR DIN ROMANIA
Bucuresti, Cl.Plevnei nr.61
0744-782924
office@ranger.ro
prin Mihai Gligan - presedinte
50.
Asociatia RE-GENERATION
Bucuresti, str.Valea Merilor nr.13
0720-371713
contact.regeneration@gmail.com
prin Raluca Dan - coordonator comunicare
51.
Asociatia REPR-RO
Bucuresti, str.Batistei nr.24A
0336-07491442
ioana.bogdancataniciu@gmail.com
prin Ioana Bogdan Cataniciu - presedinte executiv
52.
Asociatia SALVATI DUNAREA SI DELTA
Bucuresti, str. Aviator Stefan Sanatescu nr. 38A et. 1
021-3194931
office@salvatidelta.ro
prin Costel Popa - director executiv
53.
Asociatia SIGHISOARA DURABILA
Sighisoara, str. Caraiman nr. 1
0747-356810
sighisoara_info@yahoo.com
prin Hans Hedrich - vicepresedinte
54.
Asociatia SOCIETATEA CARPATINA ARDELEANA Satu Mare
Satu Mare, str. Aurel Popp nr. 14
0721-514137
eke@xnet.ro
prin Janos Mark-Nagy - director executiv
55.
Asociatia Societatea Ecologica AQUATERRA Filiala Iasi
Iasi, bd. Independentei nr.16
0741-462378
aquaterr@uaic.ro
prin Grigore Davideanu - presedinte
56.
Asociatia SOCIETATEA LEPIDOPTEROLOGICA ROMANA
Cluj-Napoca, str.Republicii nr.48
0264-591238
icb@mail.dntcj.ro
prin Laszlo Rakosy - presedinte
57.
Asociatia SOCIETATEA ORNITOLOGICA ROMANA
Bucuresti, bd.Mihail Kogalniceanu, nr.49 sc.A ap.8
0771-576420
dan.hulea@sor.ro
prin Dan Hulea - director executiv
58.
Asociatia SOCIETATEA ROMANA DE HERPETOLOGIE
Cluj-Napoca, str.Clinicilor nr. 5-9
0264-595739
ighira2002@gmail.com
prin Ioan Ghira - presedinte
59.
Asociatia TERRA ECOLOGICA
Bucuresti, str.Rascoala din 1907 nr. 11 / 76
0729-019953
simona_dragusanu@yahoo.com
prin Simona Cretu - presedinte
60.
Asociatia TINERII ECOLOGI ROMANI DIN IASI
Iasi, bd.Carol I nr.20 A sala B 362
0742-564637
office@teris.ro
prin Alexandrina Dinga - presedinte
61.
Asociatia TINUTUL SECUIESC VERDE
Miercurea Ciuc, str. Zöld Péter nr. 11
0742-125368
laci@zoldszekely.ro
prin László Csonta - presedinte
62.
Asociatia TRANSILVANIA VERDE
Cluj-Napoca, str.Decebal nr. 43
0744-603930
office@greentransylvania.ro
prin Zoltán Csongor Kovács - presedinte
63.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA"
Cluj-Napoca, str. S.Albini nr. 133 / 18
0744-576836
office@ccn.ro
prin Radu Mititean - director executiv
64.
Asociatia WWF Programul Dunare Carpati Romania
Bucuresti, str. M.Vulcanescu nr.109
021-3174996
office@wwfdcp.ro
prin Luminita Tanasie - director de program
65.
Federatia CENTRUL REG. DE SUPRAVEGHERE ECOLOGICA "MUNTII APUSENI"
Oradea, p-ta 1 Decembrie 1918 nr.4-6
0749-184193
contact@oradeaverde.ro
prin Vasile Mihai Togor - presedinte
66.
Fundatia ACTIVITY
Resita, str. Pandurilor nr. 13
0723 440 527
office@activity-foundation.ro
prin Nadia Potoceanu - presedinte
67.
Fundatia de Ecologie si Turism POTAISSA
Turda, str. Zorilor nr.3 / 32
0744-678674
potaissa@gmail.com
prin Alin Rosca - director executiv
68.
Fundatia ECOTOP
Oradea, p-ta Independentei nr.39
0359-425590
ecotop@rdslink.ro
prin Andrei Acs - presedinte
69.
FUNDATIA PENTRU PARTENERIAT
Miercurea Ciuc, str. Arsenalului nr.13
0266-310678
e-mail: laszlop@repf.ro
prin Laszlo Potozky - director
70.
Fundatia TERRA MILENIUL III
Bucuresti, str. Armand Calinescu nr 7 /.20
021-3141227
lavinia@terraiii.ngo.ro
prin Lavinia Andrei - presedinte

oo 00 oo
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 1/20/2010 02:55:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.