Author: CCN
•6/06/2012 02:21:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

CCN A MARCAT BICICLISTIC ZIUA MEDIULUI 2012

Clubul de Cicloturism "Napoca" a marcat editia 2012 a Zilei Mondiale a Mediului printr-o serie de actiuni axate pe promovarea utilizarii bicicletei ca mijoc de transport ecologic, cu rol utilitar si recreativ, incluzand o prezentare de profil la o conferinta publica si doua actiuni de documentare "pe teren", toate activitatile desfasurandu-se, ca de obicei, pe baza de voluntariat.

CCN a sustinut prezentarea cu titlul "Promovarea utilizarii bicicletei ca parte a unui sistem de mobilitate urbana durabila" in cadrul conferintei "Protejarea mediului. Te priveste !?" organizata in 5 iunie 2012 de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca  in parteneriat cu Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Universitatea Babes-Bolyai si Universitatea de Arta si Design in amfiteatrul "Iustinian Petrescu" al Facultatii de Stiinta si Ingineria Mediului a UBB.

In cuvinte si 100 de slide-uri cu text si imagini, CCN si-a expus sintetic, cu concepte teoretice si exemple de cazuri concrete si solutii practice, viziunea cu privire la mobilitatea urbana durabila, avantajele utilizarii bicicletei si masurile necesare pentru promovarea utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in marile orase ale Romaniei.

"Am fost bucuros sa pot prezenta aceste idei unei audiente largi, formate din cadre didactice si studenti ai universitatilor implicate, dar si din demnitari si functionari publici de conducere din cadrul mai multor institutii, majoritatea autoritati de mediu", a declarat directorul executiv CCN Radu Mititean, adaugand insa ca nu l-a bucurat, ci l-a intristat faptul ca CCN a fost singurul ONG de mediu care a sustinut o comunicare la aceasta conferinta, in rest fiind numai reprezentanti ai mediului academic si administrativ, ceea ce arata pozitia inferioara pe care este in continuare plasat sectorul neguvernamental de mediu, desi detine un nivel apreciabil de expertiza si ar merita ca vocea ONG sa fie mult mai larg auzita.

Pe langa aceasta prezentare, CCN a derulat si o actiune de documentare "la zi" cu privire la starea pistelor, marcajelor, indicatoarelor si parcajelor publice de biciclete existente in Cluj-Napoca, putand constata ca, in continuare, cea mai mare parte din promisiunile municipalitatii a ramas "pe hartie" si ca, in plus, o buna parte din putinele marcaje specifice realizate in anii trecuti s-au degradat, nemaifiind refacute, ultimii doi ani inregistrand un continuu regres fata de primii pasi, timizi dar pozitivi, pe care Primaria clujeana ii facuse in sfarsit cu cativa ani in urma pe linie de infrastructuri biciclistice.

Ca un preludiu la Ziua Mediului, CCN a derulat in 4 iunie o actiune biciclistica, avand dublu caracter, turistic si de investigatie, in zona montana a judetului Cluj, documentand fotografic pe parcursul a peste 70 de kilometri de drumuri montane in bazinul hidrografic al Somesului Rece starea peisajului, padurilor si apelor de suprafata, cu concluzii mai negative decat in anii trecuti.

RADU MITITEAN
director executiv
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 6/06/2012 02:21:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.