Author: CCN
•7/02/2013 02:41:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

O NOUA AGRESIUNE LA ADRESA NATURII:

PARLAMENTUL DESCHIDE SITURILE NATURA 2000 PENTRU CULTIVAREA ORGANISMELOR MODIFICATE GENETIC

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN), in calitate de asociatie cu preocupari si ecologiste, se alatura celorlalte peste 60 de ONG-uri de mediu din Coalitia pentru Mediu (CMR) in protestul contra adoptarii de catre Parlament a unei modificari legislative prin care, daca va intra in vigoare, s-ar permite cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) in siturile Natura 2000, categorii de arii naturale protejate de mare importanta pentru mediul Romaniei si care reprezinta ca suprafata cea mai mare parte din totalul ariilor naturale protejate din tara noastra.

CCN sustine apelul adresat Presedintelui Romaniei de a refuza la promulgare Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005, privind protectia mediului (PL-x 176/2009), adoptata de Camera Deputatilor in 26 iunie 2013 in calitate de camera decizionala, ignorand pozitia chiar a ministerului mediului, care isi exprimase si el anterior opozitia la o asemenea decizie, alaturi de numerosi specialisti si de ONG-uri de mediu, organizatii de fermieri si institutii de cercetare.

Subliniem ca decizia Camerei Deputatilor rastoarna proiectul initial, care fusese adoptat de Senat intr-o forma care interzicea total prezenta OMG in toate categoriile de arii naturale protejate de interes national si international, ceea ce era oricum un pas inapoi fata de OUG-ul initial adoptat de Guvern in 2008, care interzicea total OMG-urile in toate categoriile de arii naturale protejate de orice rang, nu doar national, UE sau international. Astfel, in conditiile in care tari precum Austria, Franta, Germania, Grecia, Ungaria si Polonia metin sau introduc interdictii, Romania devine tot mai permisiva si in acest domeniu, in dauna interesului public pe termen mediu si lung si asumandu-si riscul unor consecinte ireversibile.

Reamintim ca organismele transgenice sunt subiectul unor ample controverse stiintifice privind securitatea biologica a cultivarii lor in mediul natural si a riscurilor asociate pentru sanatatea umana si animala si pentru speciile de plante nemodificate genetic si pentru ansamblul ecosistemic, motiv pentru care, in multe tari, s-au instituit moratorii sau interdictii pe tot teritoriul acelor state. Ori, Romania, incalcand grav principiul precautiei, care ar trebui sa guverneze luarea oricarie decizii in domeniul mediului, nu doar ca permite in general cultivarea OMG-urilor, dar acum vrea sa tolereze acest fapt chiar in majoritatea ariilor naturale protejate, ceea ce consideram absolut inacceptabil.

RADU MITITEAN
director executiv CCN


ANEXA:

Scrisoarea deschisa adresata Presedintelui Romaniei de catre Coalitia pentru Mediu (CMR), compusa din 70 de ONG de mediu (printre care si CCN) pe tema modificarii Legii Mediului cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic in ariile naturale protejate

===================================
 http://coalitiapentrumediu.ro/cmr-cere-presedintelui-romaniei-retrimiterea-in-parlament-a-legii-care-ar-da-unda-verde-omg-urilor-in-sit-natura-2000/

COALITIA PENTRU MEDIU
01.07.2013

CMR cere Presedintelui Romaniei retrimiterea in Parlament
 a legii care ar da unda verde OMG-urilor in Sit Natura 2000


In atenţia Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei

Stimate Domnule Presedinte,

In data de 26 iunie 2013, deputatii din Parlamentul Romaniei au votat Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 164/2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005, privind protectia mediului (PL-x 176/2009) – lege organica – Adoptat de Senat – 4.03.2009.

Motivul ingrijorarii Coalitiei pentru Mediu din Romania, care numara 70 de organizatii de mediu, il reprezinta aprobarea unui amendament care permite cultivarea plantelor modificate genetic in ariile protejate de interes comunitar, sit Natura 2000. Astfel, articolul I punctul 15, alineatul (4) al articolului 52 se modifica și va avea urmatorul cuprins: „(4) In ariile naturale protejate, de interes comunitar, national și international este interzisa cultivarea plantelor superioare modificate genetic. Exceptie fac ariile naturale protejate de interes comunitar, sit Natura 2000, in baza avizului emis de Academia Romana.”

Cele mai recente studii stiintifice arata ca organismele modificate genetic (OMG) si pesticidele asociate utilizarii acestora in agricultura produc efecte negative neanticipate si nedorite. Toxinele produse de OMG precum si glifosatul, utilizat in asociere cu plantele OMG cu toleranta la ierbicide, afectaza flora si fauna salbatica, solul si apele. Ariile naturale protejate, inclusiv siturile de importanta comunitara Natura 2000 sunt ultimele refugii pentru biodiversitate. Reamintim ca OMG sunt specii noi, create de om si nu se cunosc inca suficient de bine efectele acestora asupra omului si a mediului inconjurator.  Mai mult, studii recente demonstreaza ca aceste plante nu au fost indeajuns testate si ca efectul lor asupra sanatatii omului si mediului este necunoscut pe termen lung.

Siturile Natura 2000 sunt deja supuse efectelor antropice, iar efectul cumulativ trebuie luat in considerare. Credem ca forma legii care a fost trimisa spre promulgare contine o eroare uriasa, care va afecta major si definitiv o valoare inestimabila a Romaniei, biodiversitatea. OMG nu ar trebui cultivate in ariile naturale protejate, de interes comunitar, naţional şi internaţional, precum si la 5 km de limitele acestora.

OMG reprezinta in sine un subiect care dezbina lumea stiintifica, iar in momentul de fata nu s-a ajuns la nici un consens privind efectele acestora pe termen lung. Uniunea Europeana a ales sa actioneze cu precautie in fata acestei provocari si mai multe tari au interzis total cultivarea unor soiuri de plante modificate genetic: Austria, Franta, Germania, Grecia, Ungaria si Polonia.

Nici in Romania nu exista unanimitate pe acest subiect, astfel ca, desi Ministerul Agriculturii a sustinut la dezbaterile anterioare din cadrul Comisiilor acest amendament, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice s-a opus! Asadar nu exista o unitate de vederi asupra acestei teme in cadrul Executivului.

Astfel, avand in vedere faptul ca legea nu a fost indeajuns dezbatuta, pentru ca reprezentantii organizatiilor de protectie a mediului si alte parti interesate sa-si poata expune punctele de vedere, ne vedem nevoiti, sa apelam, in ultima instanta, la institutia Presedentiei pentru a solicita retrimiterea legii in Parlamanet. Contam pe sprijinul institutiei pe care o reprezentati, avand in vedere si alte situatii din trecut (cand se dorea reintroducerea vanatoarii sportive in Delta Dunarii) cand organizatiile neguvernamentale de mediu au primit suportul Domniei Voastre, pentru a intoarce legea in Parlament.

Cu deosebita consideratie,

Membrii Coalitiei pentru Mediu din Romania
=======================================
, |
Bookmark and Share
This entry was posted on 7/02/2013 02:41:00 a.m. and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.