Author: CCN
•4/19/2016 11:30:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

PMUD CLUJ - CCN ORGANIZEAZA DEZBATERE PUBLICA

Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) invita publicul clujean JOI, 21 aprilie 2016, de la ora 19:00, la Club 30+ (http://www.30plus.ro/ str.Avram Iancu nr.29, et.II, intrare din str.Kovacs Dezso) la o prezentare si dezbatere publica pe tema PMUD - Planul de Mobilitate Urbana Durabila Cluj-Napoca. Intrarea este gratuita.

PMUD este un document crucial pentru viitorul Clujului si a localitatilor invecinate in urmatorii 15 ani, si ar fi trebuit sa fie eleborat pe baza unei largi consultari publice incepute inca din faza initiala. Din pacate, nici elaboratorii documentatiei, nici autoritatile publice, nu au organizat vreo consultare sau dezbatere publica, nici pana acum, in al 12-lea ceas, cand documentatia este deja finalizata ca redactare si urmeaza sa fie supusa aprobarii Consilului Local al Mun.Cluj-Napoca.

De aceea, pentru a compensa macar partial lipsa de transparenta decizionala si de implicare a comunitatii cu care din pacate ne-a obisnuit Primaria clujeana, in cazul tuturor documentelor de politici punblice (cazul PMUD nefiind unul izolat), CCN a decis sa organizeze el o dezbatere in care sa prezinte cetatenilor interesati si reprezentantilor altor ONG si diverse persoane juridice de drept privat continutul acestei documentatii si sa ofere un cadru de dezbatere si conturare de opinii, observatii si eventuale propuneri de modificari si completari, care sa fie apoi inaintate Consilului Local.

PMUD Cluj-Napoca este elaborat de firmele OVE ARUP & PARTNERS LTD (UK) si STUDI E PIANIFICAZIONE DEL TERRITORIO (Italia) printr-un program derulat prin MDRAP, cooronat de BERD si finantat cu fonduri UE prin Programul Operational Regional POR 2007-2013.

Documentatia PMUD Cluj-Napoca ce va fi dezbatuta este afisata si poate fi descarcata la adresa http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/Planul%20de%20Mobilitate.pdf alaturi de proiectul de Hotarare a Consiliului Local de aprobare a acestei documentatii: http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/proiect%20pmud.pdf .
Documentatia PMUD are peste 300 pagini, fiind un document in format .pdf.

PMUD Cluj-Napoca se refera la perioada 2016-2013, este complementar Planului Urbanistic General (PUG) si strategiilor de dezvoltare ale Municipiuli Cluj-Napoca (deja aprobata) si Zonei Metropolitane Cluj-Napoca (SIDU - redactata dar inca neaprobata http://www.primariaclujnapoca.ro/userfiles/files/SIDU%20CLUJ%20FINAL.pdf ). PMUD este cerut de legislatia UE ca o preconditie pentru accesarea de fonduri UE de dezvoltare regionala prin POR 2014-2020 pentru lucrari de infrastructura sau care au legatura cu transportul / mobilitatea, iar proiectele neincadrate in PMUD nu vor putea obtine finantare.

PMUD ar trebui sa fie baza pentru toate investitiile si politicile viitoare de mobilitate in Cluj-Napoca si comunele inconjuratoare, legat de construire de noi drumuri, parcari, cai ferate,  modificarea celor existente, statii, gari si autogari, politici si masurile legate de transportul public, de promovarea utilizarii bicicletei, de reguli de acces si parcare pentru autovehicule etc. si ar trebui sa fie un instrument coerent si integrat care sa puna capat actualului haos in domeniu si a lucrarilor si investitiilor decise ad-hoc, fara integrare si coerenta, pentru care un exemplu clar sunt pistele pentru biciclete realizate in ultimul deceniu in Cluj-Napoca cu grave carente de conceptie.

Un PMUD adevarat ar trebui sa si aduca, pe langa coerenta, in materie de mobilitate a persoanelor si modificarea necesara de paradigma, de trecere a accentului de pe mobilitatea automobilistica pe cea bazata pe transport public, bicicleta si deplasare pietonala. De aceea consideram ca documentul are nevoie de o larga participare publica si trebuie sa rezulte o calitate foarte buna, pentru a fi functional si stabil pe termen lung, ferm si clar dar si aplicabil practic, fiind un element necesar, chiar daca nu si suficient, pentru o dezvoltare durabila a zonei Clujului, mobilitatea influentand major multe alte aspecte - economice, sociale, ecologice etc.

CCN este o asociatie turistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de peste doua decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii.

Acest comunicat este publicat si online pe blogul CCN
iar eventul aferent este afisat pe facebook la adresa:

Va asteptam!

Cluj-Napoca, 19 aprilie 2016

RADU MITITEAN
director executiv CCN



, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/19/2016 11:30:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.