Author: CCN
•7/23/2017 03:34:00 p.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca    web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836   e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675  RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

MARAMURES FAMILY BIKE CAMP 2017 LA FINAL
Cinci zile de cicloturism montan, turism cultural si drumetie in muntii Gutai

Clubul de Cicloturism NAPOCA (CCN) a incheiat o noua editie a minitaberei anuale de turism montan biciclistic si pedestru FAMILY BIKE CAMP, care a vizat in acest an Maramuresul, cu accent pe munii Gutai, si cu o accentuata componenta culturala adaugata celei de turism activ si sport montan.

Timp de cinci zile, cei peste 50 de participanti, membri si simpatizanti CCN si apartinatori ai acestora, inclusiv multi copii, au parcurs trasee in circuit, cu baza la Budesti, prin muntii Gutai, precum si la poalele acestora, in depresiunea Maramuresului si Lapusului, bucurandu-se de o parte din numeroasele valori deosebite naturale si culturale, inclusiv diverse arii naturale protejate, chei, formatiuni stancoase, dar si biserici de lemn monument istoric, manastiri, arhitectura traditionala, port popular si obiceiuri inca vii in perioada sarbatorilor.

Participantii au parcurs pe mountain bike-uri, impartiti pe echipe, in total peste 400 de km si urcand in total o diferenta de nivel de peste 4000 metri, pe drumuri forestiere, pastorale si de caruta si poteci pe care le-au pedalat, testandu-le si documentandu-le ca accesibilitate cicloturistica, iar altii au strabatut pe jos zeci de kilometri de poteci, verificand si starea marcajelor si amenajarilor turistice.

Printre obiectivele vizitate s-au numarat Creasta Cocosului, Cheile Tatarului, Taurile Chendroaiei si Taul Morarestilor, manastirile Rosia si Barsana, bisericile de lemn din Budesti, Breb, Desesti, Harnicesti, Plopis, Surdesti si Leschia, statiunile turistice si balneoclimaterice Ocna Sugatag, Izvoarele, Mogosa, Cavnic, Suior, memorialul Sighet, cimitirul vesel de la Sapanta, complexul tehnic traditional din Desesti si alte atractii turistice.

Ne-am reconfirmat ca prin satele se mai pot intalni inca destule gospodarii traditionale, insa arhitectura populara si peisajul original sunt sub asediu. Fie al parasirii, vechile constructii fiind abandonate, napadite de vegetatie si in curs de daramare, fie al invaziei de betoane, azbociment, tabla si tigla coloarata strident, fiind tot mai greu sa fotografiezi o casa traditionala printre aberatiile ce infloresc cu evidenta incalcare a normelor urbanistice.

Am remarcat starea relativ buna a majoritatii marcajelor si amenajarilor pentru turismul pedestru, multumita si colegilor de la asociatia EcoLogic din Baia Mare si serviciilor Salvamont din zona, fiind totusi puncte si portiuni unde marcajele lasa de dorit si pot pune dificultati de orientare, lipsind semne de marcaj si sageti in anumite puncte sensibile sau fiind aproape sterse sau mascate de vegetatie, sau plasate pe variante de drum sau poteca ce au fost intre timp abandonate si au devenit putin vizibile sau greu de strabatut. 

Se observa usor si diferentele foarte mari de flux turistic si notorietate intre diversele trasee si obiective din zona, la fel si din punct de vedere al serviciilor turistice, sate precum Breb sau obiective precum Creasta Cocosului fiind destinatii foarte cautate de turisti romani si straini, pe cand in alte cazuri turismul este inca o exceptie exotica. Unele amenajari mai vechi sunt degradate, cum e statiunea Izvoarele, altele noi sunt nefunctionale, cum sunt o serie de centre de informare turistica si grupuri sanitare, care stau incuiate si cu panze de paianjen groase peste panourile care arata ca au fost realizate cu fonduri UE.

De remarcat este si existenta mai multor trasee marcate pentru cicloturism utilizand metodologia propusa inca de acum 15 ani de Clubul de Cicloturism "Napoca" dar a carei oficializare treneaza de peste un deceniu din cauza blocarii de catre anumite autoritati publice a proiectului de Hotarare de Guvern insusit si promovat de Ministerul Turismului.  Chiar daca s-a utilizat acelasi semn de marcaj, "C" unicolor, pentru trasee diferite care se intalnesc si sunt de rang local, cat timp reteaua zonala nu este intregrata intr-una regionala sau nationala, nu este o problema pentru cicloturisti, si face aceasta zona a Maramuresului istoric una din putinele din Romania unde exista deja o retea de trasee cicloturistice marcate, gratie initiativei si bunei cooperari la nivel local, dovedita imposibila in alte zone din Romania in aceasta faza de lipsa a unei legislatii specifice la nivel national. Detalii despre rutele marcate se gasesc pe http://ecomaramures.com/cicloturism/trasee-de-bicicleta/ 

Majoritatea drumurilor si marcajelor cicloturistice sunt in stare acceptabila, desi se simte nevoie reimprospatarii si completarea unor marcaje si indicatoare disparute la intersectii importante, si mai mult respect din partea autoritatilor si unor localnici, care ignora uneori traseele, cum e cazul intersectiei din Feresti, unde incepe superbul traseu spre Ocna Sugatag pe ruta fostei cai ferate, cu inceputul drumului blocat de parapetii nou realizati pentru drumul national si cu drumul apoi barat pe primul kilomentru de mai multe garduri electrice. nesemnalizate, de pot fi un real pericol pentru turisti.

Am avut prilejul sa constatam ca intensitatea taierilor de paduri, desi vizibila si deranjanta, pare mai redusa decat in muntii Apuseni sau in Muntii Maramuresului, fara a putea spune ca fenomenul taierilor nu afecteaza natura sau turismul prin cantitatea, amplasarea si modul de exploatare adesea salbatic. Este de remarcat ca si gunoaiele aruncate in mediul natural in apropierea localitatilor sunt mai putine ca in alte zone, desi problema nu poate fi declarata rezolvata. Eolienele si microhidrocentralele nu au lovit natura in aceasta zona asa de puternic ca in alte masive, desi santierul hidrotehnic de la Cheile Tatarului este o rana grava ecologic si peisagistic, iar pseudoturismul de tip ATV / Enduro / Roving agreseaza si areale din aceasta superba regiune iar ranile lasate de minerit inca nu s-au vindecat.

Mini-tabara a avut, ca si in anii precedenti, si un rol formativ, unii participanti fiind mai putin experimentati sau chiar incepatori in domeniul turismului montan pe bicicleta sau pedestru, dar initiindu-se sau perfectionandu-se cu acest prilej. A avut si un rol de educatie biciclistica si montana pentru numerosii copii participanti, care, in ciuda varstei fragede, au facut si ei ture biciclistice de zeci de kilometri pe drumuri nemodernizate, dar si excursii montane pe jos, insotiti de regula de cate unul sau ambii parinti, iar multi au dormit in cort, s-au catarat pe stanci, astfel ca actiunea si-a meritat denumirea de Family Bike Camp pentru ca a avut si un accentuat caracter de turism familial, cu participanti de la 5 la peste 80 de ani, pe langa caracterul de turism montan activ nemotorizat si ecologic si cel de documentare si testare.

Sutele de kilometri de track-uri inregistrate cu aparatura GPS si sutele de waypoint-uri vor servi pentru corectarea si actualizarea hartilor existente si formularea de propuneri de trasee cicloturistice in zona, care sa se integreze in viitoarea Retea Nationala de Trasee Cicloturistice Marcate din Romania (RNTCMR), iar miile de fotografii realizate vor servi la pregatirea unor proiectii publice de imagini prin care CCN va populariza in toamna acestui an superlativele turistice ale acestei zone.

Radu Mititean
director executiv CCN


, , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 7/23/2017 03:34:00 p.m. and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.