Author: CCN
•9/25/2020 01:30:00 a.m.

Asociatia turistica sportiva civica si ecologista 
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992 
========================================


ZIUA INTERNATIONALA A CARPATILOR - 26 SEPTEMBRIE 


26 Septembrie este Ziua Internationala a Muntilor Carpati - un eveniment marcat in toate cele sapte tari semnatare ale ”Conventiei cadru pentru protectia si dezvoltarea durabila a Carpatilor” - un tratat international cunoscuta public drept ”Conventia Carpatica”, http://www.carpathianconvention.org/ incheiata in 2003 si ratificata de Romania in anul 2006. Acesta conventie creeaza un cadru regional de cooperare intre Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Ucraina, Serbia si Romania, care vizeaza acest lant muntos de peste 1500 km lungime, ce constituie o adevarata coloana vertebrala a estului Europei.


Carpatii sunt un element definitoriu al Romaniei, acoperind peste o treime din suprafata tarii si fiind elementul geografic central al acesteia, cu rol important istoric, economic, cultural, militar, turistic si de mediu. Si declarativ, statul si societatea le acorda importanta cuvenita. Romania declara ca respecta si aplica Conventia Carpatica. A semnat si ratificat mai multe protocoale aditionale la aceasta, inclusiv cele privind conservarea si utilizarea durabila a diversitatii biologice si peisagistice, turismul sustenabil, managementul forestier sustenabil, agricultura durabila si dezvoltarea rurala si cel privind transportul sustenabil, si s-a infiintat si o ”Retea de Arii Protejate din Carpati”.


Ca evenimente institutionale mai recente, in 2017 la Brasov a avut loc a 9-a sesiune a Grupului de Lucru pe teme de Turism Sustenabil si apoi a avut loc in Ungaria a 5-a Conferinta a partilor semnatare ale Conventiei, iar in 2018 au fost importante reuniuni ale Grupului de Lucru pe teme de Transport in mai, a Grupului de Lucru Mostenire Culturala si Cunostinte Traditionale, in aprilie, iar in septembrie la Bratislava a fost conferinta "Planificare Sustenabila a Transportului in Carpati" vizand infrastructura rutiera si feroviara regionala, abordata prin prisma initiativei TRANSGREEN si urmarindu-se adoptarea unui Plan Strategic de Actiune pentru Transport. Detalii si la http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/transgreen iar in 26 septembrie 2019 a avut loc loc la Vatra Dornei a XI-a sesiune a Conventiei Montane Europene, care a pus accentul pe mostenirea culturala periclitata.


In 27-28 iunie 2019 a avut loc in Zvolen ( Slovacia) a 7-a sesiune a Grupului de lucru pentru management forestier durabil iar in 25-28 noiembrie 2019 a avut loc la Coltesti in jud. Alba a 10-a sesiune a grupului de lucru pe biodiversitate al Conventiei Carpatice. In 11-13 decembrie 2019 a avut loc la Budapesta a 10-a sesiune a Comitetului de Implementare a Conventiei Carpatice, iar in 10-11 martie 2020 s-a tinut online sesiunea grupurilor de lucru pe biodiversitate respectiv transport durabil si a comitetului privind reteaua carpatica de arii portejate, fiind dezbatute printre altele proiectele de Plan international de actiune pentru conservarea si managementul durabil al populatiei de carnivore mari din Carpati, de Strategie de identificare, conservare, restaurare si management al culoarelor ecologice in ecoregiunea carpatica si respectiv de Plan Strategic Comun 2021-2026 de implementare a Protocolului privind transportul durabil.


In 15 mai 2020 s-a tinut online a 7-a sesiune a Grupului de Lucru al Conventiei Carpatice privind adaptarea la schimbarile climatice, In 14-16 septembrie 2020 trebuia sa aiba loc a 6-a Conferinta a Partilor la Conventia Carpatica in Rzeszow, Polonia, dar din cauza epidemiei COVID-19 a fost amanata si va fi tinuta in 25 noiembrie 2020, in sistem online, precedata in 8 octombrie 2020 de a 11-a sesiune a Comitetului de implementare a Conventiei Carpatice, tot online..


Brandul turistic la Romaniei este ”vizitati gradina carpatica”, iar tara noastra a declarat 14 Septembrie ca fiind ”Ziua Muntelui” astfel ca avem si o zi nationala de profil pe langa cea regionala de 26 Septembrie si cea internationala a muntelui din 11 Decembrie. Exista si o ”Lege a Muntelui”,din 2018, inlocuind una mai veche, chiar daca in realitate este un text legislativ cu conotatii electorale departe de a merita acea titulatura. Si relativ recent s-a reinfiintat o agentie guvernamentala specializata pentru zona montana...


Doar ca, dincolo de aspectele de legiferare, imagine si institutionale, care sunt ample si sclipitoare, insa numai de suprafata, in realitate, in loc sa tratam cu respect si grija acest deosebit patrimoniu pe care il reprezinta pentru Romania acesti munti, il supunem unei presiuni tot mai mari si mai iresposabile, amenintand grav peisajul, mostenirea culturala si natura carpatina, de parca ar fi un teritoriu al nimanui sau al inamicului, si nu perla turistica, adapostul in vremuri grele, leaganul de civilizatie, castelul de apa si lada de comori minerale a Romaniei.


Astfel, padurile carpatine sunt intr-un proces accelerat de bracuire si taieri rase masive si in mare parte si ilegale, raurile carpatine care au scapat de marile baraje si aductiuni interbazinale sunt sub asediul microhidrocentralelor, culmile cele mai frumoase sunt slutite de eoliene, antene GSM si linii electrice aeriene, iar habitatele sunt fragmentate si asaltate de masini, case de vacanta si picnicareli poluatoare in urma realizarii de tot mai multe sosele asfaltate si zone dezastruoase urbanistic, de vile de vacanta cu arhitectura de prost gust si care se intind peste tot ca un cancer, in timp ce stanele si salasele traditionale dispar dar muntii se umple de amatori de distractii motorizate puternic poluante. Marile carnivore, protejate prin conventii internationale, sunt sursa de profit pentru vanatoarea practicata in mod neetic si antiecologic, iar mineritul continua sa lase rani cumplite in peisaj si in calitatea apelor de suprafata si subterane, si in loc sa se vindece aceste rani, se planuiesc noi mari exploatari de suprafata.


Din motive precum cele mentionate pe scurt mai sus, desi 26 Septembrie ar trebui sa fie o sarbatoare, pentru cine cunoaste si iubeste Carpatii, este mai mult o zi in plus de lupta pentru apararea lor de agresiunile unor oameni, firme si autoritati fara cap sau fara scrupule, si de ingrijorare ca aceasta zi care ar trebui sa fie festiva risca sa fie uitate sau sa ajunga o zi de comemorare, daca noi ca societate nu ne schimbam atitudinea.


Cluj-Napoca, 25 septembrie 2020


Radu Mititean

director executiv CCN






, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/25/2020 01:30:00 a.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.