•3/18/2024 04:00:00 p.m.
Lansarea campaniei
IVMC
Inelul Verde Metropolitan Clujean
Luni 18 martie 2024 a avut loc (de la ora 10:00, la Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca -str. Iuliu Maniu nr.1) lansarea oficiala a campaniei "Inel Verde Metropolitan Clujean" (IVMC) printr-o conferinta de presa ai o prima prezentare publica a conceptului, in organizarea initiatorilor campaniei - asociatiile Societate Organizata Sustenabil (SOS) si Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj (AIC), cu colaborarea unor specialisti din mediul academic.
Scopul initiativei IVMC este de a contura in concret si oficializa in urmatorii ani conceptul de inel verde la nivelul Zonei Metropolitane Cluj (ZMC), complementar initativei "Somes Culoar Verde-Albastru" si care impreuna cu aceasta ar constitui o retea ecologica, peisagistica si de recreere si sport in natura si turism activ nemotorizat pentru ZMC.
Intentia initiatorilor este si de a promova conceptul de inel verde metropolitan si la nivel national, pentru a fi preluat de alte zone metropolitane si orase mari din Romania ca un instrument modern de dezvoltare durabila integrata cu impact de mediu redus si impact social pozitiv a acestor zone.
O prezentare sintetica a conceptului de inel verde la nivelul ZMC si a campaniei initiate pentru promovarea acestui concept se gaseste in anexa.
Cluj-Napoca, 18 martie 2024.
Radu Mititean
director executiv CCN
ANEXA
Prezentarea conceptului si campaniei
IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean
IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean
- concept si campanie de promovare -
Scopul, motivația și actorii inițiativei IVMC
„Inelul Verde Metropolitan Clujean” (IVMC) este o campanie de advocacy pentru a proteja și valoriza natura în zona metropolitană clujeană prin activare cetățenească și persuadare a decidenților.
Campania urmărește să contribuie la combaterea și compensarea contextului actual de schimbări climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversității, antropizarea masivă a peisajului și deficit de înțelegere și contact om-natură.
Este inițiată de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale și specialiști și își propune să implice și universități, autorități publice și alți stakeholderi.
Obiectivele inițiativei IVMC
Obiectivul principal este conceperea, promovarea, obținerea acceptării oficiale și punerii în practică, în următorii ani, a conceptului de ”inel verde” la nivelul Zonei Metropolitane Cluj (ZMC) cu implicarea comunităților locale și în beneficiul lor.
IVMC este o inițiativă complementară celei de "Someș Culoar Verde-Albastru" și împreună cu aceasta poate constitui baza unei rețele ecologice, peisagistice și de recreere și sport în natură și turism activ nemotorizat pentru ZMC.
Intenția inițiatorilor este și de a promova conceptul de ”inel verde metropolitan” la nivel național, pentru a fi preluat de alte zone metropolitane și orașe mari din România, ca un instrument modern în cadrul pilonului de mediu al dezvoltării durabile, dat fiind impactul de mediu pe ansamblu pozitiv și impactul social și economic pozitiv al acestor zone.
Principii, activități și rezultate scontate IVMC
Campania va pune accent pe respectul pentru biodiversitate și peisaj, urbanism sustenabil, acces general și gratuit în natură pentru sport și recreere și promovarea educației de mediu și a sănătății umane.
Campania va cuprinde un mix de activități de documentare, informare, educare și militante.
Campania își propune să ducă în final la noi conexiuni pietonale și velo, noi arii naturale protejate, coridoare ecologice și spații publice verzi și conservarea celor existente, dar și la mai mare conștientizare și implicare a cetățenilor.
Zone vizate de IVMC
Zona metropolitană Cluj (ZMC) - teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca și a 19 comune din apropiere - Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gilău, Gârbău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni, Vultureni.
Astfel, zona ce va fi analizată și va fi deservită de IVMC are circa 1600 de kilometri pătrați - aproape un sfert din teritoriul județului Cluj, cu o populație efectivă totală de probabil peste jumătate de milion de locuitori.
În prima parte a campaniei accentul va fi îndeosebi pe primul inel de comune - cele adiacente mun. Cluj-Napoca.
Exemple de activități concrete ale campaniei - outdoor
Tururi publice ghidate de drumetie (pe jos), cu bicicleta si in alergare
Ture de documentare și studiu pe teren
Ture de patrulare și documentare de tip watchdog
In functie de resursele pe care vor reusi initiatorii sa la obtina, campania va include si:
Ture ghidate și workshopuri de fotografie de natură și filmări
Evenimente cu caracter cultural, sportiv sau recreativ cu impact redus de mediu pentru conștientizare și atragere a publicului în zonele propuse pentru IVMC
Dezbateri tematice în aer liber
Exemple de activități concrete ale campaniei - indoor
Dezbateri cu publicul și autoritățile și alți stakeholderi
Prezentări la școli cu ocazia Săptămânii Verzi și Școlii Altfel
Postări pe social media și comunicate de presă
Petiții și sesizări către autorități pe tema situațiilor din teren sau a planurilor de urbanism, politicilor publice, proiectelor de investiții
În funcție de obținerea de finanțări sau alt sprijin, campania poate viza și:
Dezbateri cu candidați la alegerile locale
Dezbateri cu candidați la alegerile parlamentare
Workshopuri cu studenți de la facultăți de profil
Prezentări verbale și cu imagini la elevi din școli din zona metropolitană
Expoziție foto itinerantă
Proiectare materiale video / filme scurt-metraj
Elaborare temă de proiectare master plan IVMC, dezbatere cu specialiști, depunere la autorități și promovare publică
Elaborare ghid de turism pedestru și cicloturism pe traseele IVMC
Trecut și perspective privind IVMC
Ideea de ”inel verde” sau „centură verde” nu este originală sau recentă. Se discută de asta la nivelul multor zone metropolitane și în unele țări asemenea inele sau centuri sunt o realitate.
Și în PUG Cluj-Napoca se evocă necesitatea unui ”Inel Verde”, iar SIDU privind ZMC menționează că ”Limita creşterii urbane poate fi marcată prin organizarea de centuri verzi în jurul dezvoltărilor mediului construit al localităţilor”, și că „în vederea realizării sistemului verde integrat se impun o serie de acţiuni complementare după cum urmează:
a) Stabilirea coridoarelor verzi din zonă;
b) Stabilirea unor programe de management şi restaurare ale bazinelor hidrografice cu următoarele componente:
- Crearea unor sisteme de drenaj natural;
- Crearea unor zone pentru bazine de retenţie a viiturilor;
- Măsuri de reîmpădurire şi zone tampon faţă de peticele de habitate sensibile”
Particularități ale viziunii IVMC - diversitate și integrare
Campania IVMC nu se limitează la propunerea realizării unor împăduriri sau perdele forestiere sau lăsării de fâșii de teren nearat sau maluri naturale de ape și vegetație ripariană bogată sau protecția celor existente, sau realizare de poteci, alei pietonale și piste de biciclete prin sau adiacent acestor coridoare ecologice.
Campania IVMC abordează integrat conceptul, inclusiv oportunitatea de atragere a publicului prin trasee tematice, evenimente de diverse genuri, locuri de popas și servicii cu impact redus, amenajări sportive neintruzive, locuri de joacă și de belvedere, de trainspotting, planespotting, birdwatching, etc.
Particularități ale viziunii IVMC - compatibilitate funcțiuni
Campania va milita ca tangent la axele / culoarele IVMC să fie încurajată dezvoltarea de dotări publice de tip campusuri universitare, instituții de educație, de cultură, dotări sociale.
Va fi de analizat magnitudinea rezonabilă, putând fi problematice cele care generează evenimente cu zeci de mii de participanți.
Ar trebui descurajată dezvoltarea de unități industriale mari de producție sau depozitare.
Va fi de analizat atent și dezvoltarea de mari ansambluri rezidentiale, ca dotările antropogene și serviciile ecosistemice oferite de viitorul IVMC să fie în beneficiul cât mai multor locuitori ai ZMC și a turiștilor, nu doar a vecinilor.
Vor fi de evitat pe IVMC și adiacent lui pe cât posibil sursele de poluare puternică chimică, fonică, cu vibrații, etc.
Însă eventual chiar IVMC poate avea rol și de ecranare / atenuare impact pentru inele / centuri de circulație auto, tren, aeroport, industrii mai poluante etc. cât timp nu sunt depășite limitele de reziliență…
Criterii pentru IVMC
Din punct de vedere al funcțiilor: biodiversitate, peisagistică, recreativă / turistică / de loisir, mobilitate durabilă, educațională, sportivă, sanogenă.
Din punct de vedere al diversității: cât mai ridicată dpdv al grupurilor-țintă: incluzivitate, echitate și nediscriminare dpdv al vârstei, stării fiziologice sau de sănătate, capacității și voinței de efort și mobilitate activă; dar și cât mai ridicată dpdv al rezidenței - IVMC nu se va adresa doar locuitorilor ZMC și zonelor conexe, ci trebuie să fie un adevărat obiectiv turistic / destinație în sine;
Dezirabilă este o diversitate cât mai mare de activități posibile (inclusiv în succesiune sau combinație între unele de tip educativ, altele sportiv, culinar, cultural) și al duratei - de la activități de ordinul minutelor la unele cu durata de mai multe zile.
* * *
Clubul de Cicloturism „Napoca" (CCN) este o asociație turistică, sportivă, civică și ecologistă care militează de peste trei decenii pentru un om sănătos într-un mediu sănătos ca premisă a unei dezvoltări durabile. Printre altele, CCN este inițiatorul declarării ca zone protejate a 13 zone naturale valoroase din jud. Cluj, initiatorul Retelei nationale de trasee cicloturistice din România și a revizuirii rețelei de trasee turistice din județul Cluj, a asigurat mulți ani secretariatul coaliției ONG de mediu clujene ECO-CLUJ si a reprezentat-o în CTATU judetean. CCN este membru în Consiliul Consultativ de Administrare a Parcului Natural Apuseni, în Coaliția pentru Mediu din România și în Rețeaua pentru Natură Urbană, în Coaliția Națională PROVELO și Federatia Biciclistilor din România, a editat ghiduri și hărți de profil și a derulat mai multe campanii pe teme de mobilitate durabilă și protecția mediului în județul Cluj.
================================