Author: CCN
•4/21/2024 11:34:00 p.m.

22 APRILE - ZIUA PAMANTULUI

22 Aprilie este ZIUA PAMANTULUI, o zi marcata la nivel mondial, care ar trebui sa constientizeze si mobilizeze cetatenii si autoritatile pe tema viitorului planetei noastre, a impactului activitatii omului asupra ecosistemului de care depinde de fapt viitorul nostru si pe care il afectam negativ tot mai puternic cu riscul de a compromite de fapt chiar viitorul speciei noastre.

Prima editie a Zilei Pamantului a fost in 1970, o epoca in care nu existau nicaieri in lume inca ministere si agentii de protectia mediului, legi de protectia mediului, constiinta ecologica, conceptul de dezvoltare durabila, constientizarea gravitatii impactului de mediu al activitatilor umane, si societatea se legana mental in paradigma eronata a dezvoltarii economice nelimitate, a iluziei ca ideea "omul lupta cu natura, o invinge si o transforma in folosul sau" este altceva decat o reteta de sinucidere colectiva...

In timp, Ziua Pamantului a inceput sa fie marcata in tot mai multe tari, devenind dupa 1990 un eveniment global, cu implicare a peste 180 de state, si avem o multitudine de preocupari, evenimente si conventii de mediu la nivel international, inclusiv un program ONU de profil si o pondere importanta a problemelor de mediu in "Obiectivele de dezvotare durabila" adoptate la nivel global pentru 2030. Insa Ziua Pamantului si scopul ei sunt in continuare de actualitate pentru ca, desi in majoritatea tarilor exista acum legislatie si autoritati de mediu, dincolo de situatia "pe hartie", realitatea este alarmanta.

Din pacate Ziua Pamantului trece si in 2024 destul de putin observata in Romania, unde initiativele in continuare vin mai mult de la ONG-uri, pe cand implicarea autoritatilor este sporadica si ramane la nivel de regula simbolic, ca si cum tema nu ar mai fi de actualitate. Pe harta oficiala centralizata la nivel mondial al evenimentelor dedicate " Zilei Pamantului", cele din Romania se pot numara pe degete...

Preocuparile de substanta ale autoritatilor romane par a fi in continuare maximizarea unor profituri politice si economice si mai putin grija pentru mediu, desi e demult dovedit ca tot ceea ce este bun pentru mediu e bun si pentru economie si societate si tot ce dauneaza mediului de fapt dauneaza omului inclusiv medical, economic si social, doar ca adesea efectele nu sunt imediate si nu sunt usor vizibile pentru marea masa a publicului, din cauza nivelului redus de informare si educatie pe teme de mediu.

Unii spun ca mediul nu trebuie sa fie o preocupare majora actuala, pentru ca am avut pandemia si acum avem razboiul.... Or, razboiul din apropierea Romaniei, desi e intens mediatizat si dezbatut sub raport politic, militar si economic, are un impact negativ de mediu urias direct si indirect, care e momentan aproape complet ignorat. Mai mult, sub pretextul adaptarii economice la efectele razboiului economic de nivel international care a fost suprapus conflictului militar, sunt momentan suspendate sau abandonate multe dintre masurile de reducere a impactului negativ de mediu ce fusesera agreate totusi la nivel international dupa decenii de eforturi, iar societatea nu constientizeaza cat de sinucigasa poate fi aceasta abordare pentru oameni daca se va continua in aceasta directie.

Tema "Zilei Pamantului" este in 2024 "Planeta versus Plastic" - un mesaj de a constientiza uriasul impact de mediu al utilizarii pe scara tot mai larga si in mod iresponsabil a diverselor tipuri de plastic, mare parte ajungand aruncat in natura. Un scurt film ilustrand subiectul poate fi vizionat la adresa

Printre actiunile la nivel mondial preconizate pentru combaterea problemei crescande a plasticului nu sunt doar masurile tehnologice (evitarea producerii celor care prin natura chimica sau combinarea cu alte materiale sunt greu sau imposibil de reciclat sau sunt foarte toxice in caz de ardere) si organizatorice deja clasice (sisteme de colectare stimulative si eficiente si de gestiune in alt mod decat ca deseuri depozitate sau incinerate), ci si adoptarea unui tratat la nivel mondial privind materialele plastice ca sa aduca un minim comun de abordare a problemei ( altfel degeaba doar unele tari "strang cureaua" si altele nu), dar si masuri de curatare a acumularilor de plastic deja existente (ex. in oceane) si de schimbarea obiceiurilor sociale ( de exemplu nevoia combaterii "fast fashion" - moda care e schimbata rapid pentru a forta cresterea vanzarilor de imbracaminte si incaltaminte si utilizarea pentru o perioada foarte scurta sub pretextul demodarii).

Aici mai multe despre Ziua Pamantului la nivel global:
si un set de instrumente de promovare la nivel international a Zilei Pamantului si temei ei: https://www.earthday.org/wp-content/uploads/2024/03/EarthDay-2024-Toolkit-March-12th-Update.pdf

Radu Mititean
director executiv CCN, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/21/2024 11:34:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.