Author: CCN
•4/03/2024 11:51:00 p.m.
Adoptarea
DECLARATIEI EUROPENE
privind
UTILIZAREA BICICLETEI


Miercuri 3 aprilie 2024, Comisia Europeana a anuntat adoptarea mult-asteptatei Declaratii Europene privind Utilizarea Bicicletei (”European Declaration on Cycling”), rezultatul unor lungi si intensi ani de demersuri din partea Federatiei Europene a Biciclistilor (ECF) si altor coalitii, sprijinite de organizatiile nationale si locale de biciclisti din toate tarile UE, si apoi de negocieri in interiorul Parlamentului European si intre guvernele tarilor membre UE dar si negocieri interinstitutionale intre Comisie, Consiliu si Parlament.

Declaratia este structurata pe un preambul si opt capitole si este un document politic, dar care deschide drumul spre o mai mare implicare a UE in reglementarea utilizarii bicicletei si facilitatilor pentru aceasta prin intermediul Directivelor UE si Regulamentelor UE, dar si pentru finantarea de infrastructuri si pentru promovarii utilizarii bicicletei, subiect care pentru multe decenii fusese considerat de autoritatile UE ca de interes doar local si national, iar un ultimul deceniu a fost acceptat dar ca o componenta secundara inclusa in diverse alte domenii precum mediu, sanatate, infrastructura, dezvoltare regionala, fara a avea o abordare unitara si coerenta.

Declaratia vizeaza necesitatea adoptarii si imbunatatirii de politici publice pentru promovarea utilizarii bicicletei, incurajarea mobilitatii sanatoase, incluzive si accesibile inclusiv a celei biciclistice, dezvoltarea cantitativa si calitativa a infrastructurii pentru circulatia bicicletelor si altor dotari, amenajari si facilitati specifice velo, marirea investitiilor in sfera biciclistica, imbunatatirea sigurantei rutiere si securitatii pentru biciclisti in general, dezvoltarea industriei velo in Europa si a sectarelor economice legate de biciclete, sprijinirea transportului multimodal ce implica si bicicleta si promovarea cicloturismului si imbunatatirea colectarii de date statistice referitorare la bicicleta in Europa.

Federatia Biciclistilor din Romania (FBR) si, prin intermediul ei, organizatiile membre, dat fiind ca FBR este, din Romania, singurul membru ”plin” al ECF., au fost implicate in demersurile de redactare a proiectului de declaratie si de promovare a adoptarii lui, inclusiv prin persuadarea autoritatilor guvernamentale romane si europarlamentarilor din Romania, la fel ca in cazul altor documente la nivel UE de interes pentru biciclete, inclusiv diverse directive si regulamente UE.


Radu Mititean
presedinte - Federatia Biciclistilor din Romania (FBR)
director executiv - Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN)
0744-576836
, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/03/2024 11:51:00 p.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.