Author: CCN
•4/04/2024 02:15:00 a.m.


PEDALARE DE PRIMAVARA PE MALUL SOMESULUI IN CLUJ
TURA VELO 6 APRILIE

Sambata 6 aprilie 2024, cu plecare la ora 8:30 din Piata Unirii, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe malurile Somesului Mic in Cluj-Napoca, din zona capat Grigorescu pana in zona Someseni / Emerson.

Vom pedala in total circa 30 km cu un total de doar 150 metri diferenta de nivel in urcus, prin Cluj-Napoca, pe strazi asfaltate si cateva sute de metri drumuri pietruite sau zone de santier si pe diguri, astfel ca este accesibil si celor cu nivel redus de antrenament sau cu experienta sau abilitati reduse de pedalat pe drum nemodernizat, deci o tura cu dificultate redusa si tehnic dar si ca efort necesar.

Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a malurilor Somesului Mic in Cluj-Napoca, prin cartierele Grigorescu, Manastur, zona centrala, Someseni, Bulgaria si Iris, din dreptul strandului Sun, de la capatul vestic al Clujului, pana in Emeson din Someseni, in nord-estul orasului.

Se va pedala mai intai din zona centrala pe malul stang al Somesului pana in cartierul Grigorescu, cu revenire pe malul drept, iar apoi se va pedala de-a lungul Somesului prin zona Parcului Feroviarilor si prin spatele Oserului pana in zona podului Cpt.Grigore Ignat, in Someseni, cu revenire prin Parcul Tineretului pana la p-ta 1 Mai, unde urmeaza sa se soseasca in jurul orei 12:00.

De aici, participantii sunt invitati sa participe in continuare la un alt eveniment organizat de Căși sociale ACUM / Social housing NOW, European Action Coalition for the Right to Housing and to the City şi Someș Delivery, axat pe probleme de mediu, locuire si mobilitate la Somes, titlul lui fiind ”Tur ghidat Carbochim - Somes: vrem mediu construit verde, spatii & locuinte publice accesibile tuturor” si include ” si include o vizita in parcul Armatura si lansarea unei noi editii a ziarului Somes Expres in care exista si articole legate de mobilitatea velo pe axul Somesului, detalii despre eveniment putand fi citite la

Tura velo propusa de CCN pentru aceasta dimineata de sambata 6 aprilie este de-a lungul viitorului culoar de mobilitate nemotorizata cerut trei decenii de ONG-urile de bicicilisti si de mediu si care este acum in faza de studiu si proiectare pe multe sectiuni din sectorul dintre Gilau si Apahida, printr-o firma de proiectare contractata de consortiul de primarii format de municipiul Cluj-Napoca si comunele Floresti, Gilau si Apahida, care pare sa se indrepte intr-o directie buna, dar din pacate alte portiuni nu sunt cuprinse in proiectul acesta pentru ca deja au facut obiectul unor proiecte izolate, deja aprobate sau in avizare, sau pretins finalizate, unde nu s-a tinut cont de nevoia asigurarii unei continuitati pietonale si biciclistice si unor minime principii comune, astfel ca aceasta lipsa de consecventa a compromis deja partial rezultatul final, cum vedem deja pe sectiunea dintre Parcul Rozelor si Sala Sporturilor sau cum a ajuns Parcul Armatura sau Parcul Feroviarilor si se contureaza zona Carbochim...

Va fi si prezentarea si testarea zonelor respective ca potential biciclistic si de traseu pietonal, dar si documentarea starii mediului - ape, spatii verzi, aruncarea deseurilor, disciplina in constructii, deversari de ape uzate, arbori remarcabili, amenajari pentru accesul la apa, lucrari hidrotehnice si alte aspecte.

Este o revenire in zona dupa ture watchdog anterioare, cum au fost in 10 septembrie si 25 noiembrie 2023, in 1 ianuarie si in 28 ianuarie, urmand a se compara situatia actuala cu cea din iarna, tinand cont ca Primaria a anuntat inca de la final de 2023 ca ar fi facut receptia proiectului de reamenajare a malurilor Somesului intre Parcul Rozelor si str. Horea desi proiectul in mod evident nu era finalizat si apoi s-a zvonit ca iar s-a amanat totul, probabil pentru vreo inaugurare electorala a unor lucrui pe alocuri prost facute.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Traseul se poate in principiu parcurge cu orice tip de bicicleta si se recomanda un nivel totusi macar mediu de abilitati de pedalat, fiind pe drum public in oras dar si portiuni scurte de drum de pamant sau pietruit sau inierbat.

Participantii trebuie sa aiba pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si eventual si cu ceva precipitatii. Si evident ceva apa, ceva mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de mai multe ore, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera. Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.

Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul in interiorul localitatii Cluj-Napoca.

Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru care continua si in 2024 si care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.

Detalii si pe www.ccn.ro si pe pagina de Facebook a evenimentului

Cluj-Napoca, 4 aprilie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 4/04/2024 02:15:00 a.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.