Author: CCN
•6/05/2024 06:58:00 p.m.

TURA GHIDATA LA SALICEA SI PE VALEA GARBAULUI
pe jos, sambata 8 iunie, în cadrul campaniei de promovare a conceptului de
Inel Verde Metropolitan Clujean - IVMC

Sambata 8 iunie 2024, cu plecare la 9:00 din cartierul Manastur de la capatul tramvaielor, va invitam la o noua tura pe jos, ghidata, de vizitare, prezentare si documentare a potentialului ecologic, peisagistic si de recreere, turism si sport in natura cu impact redus de mediu in zona metropolitana, tot la sud-vest de Cluj si sud-est de Floresti, si anume prin padurea Faget pana la Salicea si cu intoarcere pe Valea Garbaului.

Actiunea este organizata de Clubul de Cicloturism ”Napoca” (CCN) in parteneriat cu asociatia Societate Organizata Sustenabil (SOS) si grupul civic Alergatori Incepatori Cluj, ca initiatoare ale conceptului de ”Inel Verde Metropolitan Clujean” (IVMC).

Locul de intalnire si deci si punct de plecare si final este in cartierul Manastur, la capatul tramvaielor, deci la intersectia str. Bucuim cu str. Primaverii si Drumul Sf. Ioan, zona unde se poate ajunge usor si cu transportul public in comun dinspre cam toate cartierele Clujului dar si dinspre Floresti.

Va fi un circuit cu lungime de circa 21 km si o diferenta totala de nivel in urcus de circa 600 metri, in mare parte pe poteci si drumuri de caruta (si ceva portiuni inevitabile de trotuare si alei pietonale si drum pietruit si asfaltat).

Traseul merge pe valea Garbaului pana la confluenta cu valea Plesca, urmeaza apoi traseul marcat cu cruce albastra prin padurea Faget pana la Ratul Penii, ocolind apoi zona construita a satului Salicea, pana la platoul Recea, coborand apoi spre satul Tauti si mai departe spre zona superioara a vaii Garbaului pe care revenim spre zona de plecare.

Tura este una usoara spre medie ca dificultate dar doar din cauza lungimii de 21 km, nefiind portiuni mai accidentate / tehnice si deci fiind in principiu accesibila si celor cu nivel mai redus de antrenament si fara experienta sau cu abilitati mai reduse de drumetie. Fiind totusi o excursie in natura, participantii trebuie sa aiba incaltaminte comoda si mai solida, rucsac de tura, haine adecvate si pentru vreme mai rece, vant sau ploaie (inclusiv pelerina si sapca de soare), crema de soare, apa ( cel putin 2 litri / persoana) si mancare pentru o excursie de o zi. Pot fi si cateva portiuni limitate cu vegetatie mai deasa si traseu neclar, ce necesita grija pentru e evita zgarieturi, urzicaturi si impiedicat sau alunecat si deci julituri sau entorse, motiv pentru care recomandam bete de trekking, pantaloni lungi si bocanci, desi nu suntem in zona montana.

Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), dincolo de latura de vizitare, prezentare si testare, este si aspectul de documentare si monitorizare ca potential de trasee de turism pedestru si cicloturism, urbanism, starea factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, păduri, arbori remarcabili și biodiversitate) și intervenții umane (deseuri, disciplina in constructii), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate iar participarea este gratuita. Organizatorii asigura doar ghidajul (inclusiv prin ghid autorizat de turism, fost sef de echipa Salvamont si autor de ghiduri turistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara inscrieri sau evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca traseul nu cuprinde portiuni tehnice / dificile, ca zona este nemontana si are o retea deasa de drumuri si poteci si din orice punct este mai puțin de 2 km pana in zona construita a Clujului, Salicei, Tautiului sau Florestiului si e fie traseu marcat fie e zona cu drum clar in afara padurii si deci nu exista risc real de ratacire si e distanta mica pana la drumuri carosabile.

Invitam si presa si reprezentantii Primariei si candidatii la functia de primar sau consilier local al com. Floresti si Ciurila si Cluj-Napoca sa participe la acest tur, o buna ocazie de a discuta despre oportunitatea unor masuri pentru o mai buna gestionare a zonelor extravilane de tip paduri si pajisti de pe teritoriul comunei Floresti si Ciurila si pe teritoriul administrativ al mun.Cluj-Napoca, ca sa se conserve valorile naturale si sa le ofere un cadru placut de recreere, sport si odihna si locuitorilor si turistilor.

Tura pe jos din 8 iunie 2024 face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii. Tura este a patra pe jos din acest an ( IVMC24 - TP04 ) si este complementara celor de alergare sau biciclistice.

Detalii despre organizator:
Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro și https://www.facebook.com/ccn.ro
Despre parteneri:
Societate Organizată Sustenabil (SOS) https://www.facebook.com/somesulnostru
Grupul civic Alergători Începători Cluj
Detalii despre initiativa IVMC se pot citi la:

Detalii despre aceasta tura apar si pe pagina de Facebook a evenimentului:
și paginile de Internet ale organizatorilor, cum ar fi www.ccn.ro și la

Cluj-Napoca, 5 iunie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN
office@ccn.ro
0744576836



, , , , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 6/05/2024 06:58:00 p.m. and is filed under , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.