Author: CCN
•6/24/2024 01:42:00 a.m.

TURA VELO LA CHEILE TURZII IN 29 IUNIE 2024

Sambata 29 iunie 2024, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o noua tura biciclistica ghidata, gratuita, cu caracter turistic dar si de prezentare si documentare pe teme de mediu, mobilitate si patrimoniu natural si cultural, parte din campania IVMC - Inelul Verde Metropolitan Clujean. Obiectivul principal sunt Cheile Turzii iar locul de intalnire este in cartierul Manastur, la capatul tramvaielor, la intersectia str. Bucuim cu str. Primaverii si Drumul Sf. Ioan, plecarea fiind la ora 8:30.

Vom pedala in total circa 75 de km, in buna parte pe drumuri de pamant si inierbate, si ceva sectiuni pe asfalt sau pe drumuri pietruite, fara dificultati tehnice semnificative cauzate de rugozitatea suprafetei de rulaj, dar cu un total de ceva peste 1000 metri diferenta de nivel in urcus si cateva sectiuni cu panta mai mare, astfel ca este o tura de cicloturism care nu necesita abilitati tehnice avansate de deplasare cu bicicleta, dar necesita o conditie fizica medie sau buna sau bicicleta asistata electric. Pe ansamblu ar trebui considerata o tura cu dificultate medie.

Va fi o experienta de parcurgere, admirare si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a unor zone la sud de Cluj-Napoca, trecand prin padurea Faget, pe platoul Feleacului, pe la Casele Micesti si pe deasupra satului omonim, prin Tureni si culmea Petresti, ajungand pana deasupra Cheilor Turzii, pe buna spectaculoaselor abrupturi, la Crucea Sandului, admirand peretii de sute de metri inaltime, valcelele, branele si pesterile ce dau culoare sperbei rezervatii naturale.

La intoarcere trecem prin Petrestii de Jos, intrand pana la capatul amonte al Cheilor Turzii pentru a le admira si de la firul apei, intrand putin si in interiorul lor, apoi revenim prin satul Deleni si de acolo din nou pe drumuri de pamant pana la Moara de Vant si sub Magura Salicei, si reveniti in Faget coboram in Cluj inapoi spre cartierul Manastur pe un drum putin circulat.

Traseul poate suferi unele modificari in functie de situatia meteo si de cazul in care, din cauza ploilor, unele portiuni de drum de pamant ar fi prea noroioase, cu risc de lipire de rotile bicicletelor, caz in care vom ocoli pe variante asfaltate acele sectiuni.

Ca toate turele ghidate din campania IVMC si din campanii asemanatoare (cum este campania Somes Culoar Verde-Albastru - SVA), avem si latura de vizitare si prezentare ca potential cicloturistic si ecologic, dar si de documentare si monitorizare a starii factorilor de mediu (cu accent pe ape, pajisti, paduri, arbori remarcabili și biodiversitate) si interventii umane (gestiune deseuri, disciplina in constructii, practici agricole), urmand sa sesizam autoritatilor si presei eventuale constatari mai deosebite si sa aratam participantilor si cum pot ei face sesizari pe asemenea teme daca observa in viitor situatii nedorite de acest tip. Tura este gratuita, ca toate activitatile organizate de CCN pentru public in cei peste 30 de ani de activitate a asociatiei.

Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara in parte pe drumuri publice clasificate) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike, eventual - dar mai putin recomandat - tip trekking sau gravel, dat fiind ca vor fi si urcari mai accentuate, portiuni mai lungi de urcus si cu pante mai mari si zeci de kilometri de drum de pamant care poate fi ceva mai accidentat sau spalat, fara a fi totusi nevoie de abilitati avansate de pedalat pe teren variat, caci nu sunt "single track"-uri sau portiuni foarte bolovanoase sau erodate. Lungimea traseului si diferenta de nivel impun insa o conditie fizica cel putin medie, chiar daca vom pedala in ritm lejer si cu multe pauze si gradul de dificultate din punct de vedere al tehnicii de pedalare e unul mai degraba usor. Evident ca o conditie fizice nu foarte buna poate fi compensata de utilizarea unei biciclete asistate electric.

Chiar daca prognoza meteo este favorabila si este miezul verii, participantii trebuie sa aiba pelerina, imbracaminte pentru vreme mai rece sau cu vant, apa cel putin doi litri de persoana, mancare si toate cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.

Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei, fost sef de echipa Salvamont) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la distanta mica de localitati ( max. 5 km pana la zone cu case) si se desfasoara pe drumuri publice modernizate sau drumuri vicinale si de exploatare agricola apropiate de sate, prin pajisti si terenuri agricole, si doar portiuni foarte scurte de padure sau liziera, si care nu prezinta risc de ratacire, deci nu in zone izolate, cum sunt cele montane, sau dificil de parcurs sau ce pun probleme din punct de vedere al accesului sau orientarii.

Tura face parte din campania "Inelul Verde Metropolitan Clujean" - IVMC, care este una de advocacy avand ca scop protejarea si valorizarea naturii in zona metropolitana clujeana prin activare cetateneasca si persuadare a decidentilor, urmarind sa contribuie la combaterea si compensarea contextului actual de schimbari climatice, poluare, sedentarism, degradare a biodiversitatii, antropizarea masiva a peisajului si deficit de intelegere si contact om-natura.

Campania IVMC este initiata de ONG-uri de mediu, grupuri civice informale si specialisti si isi propune sa implice si universitati, autoritati publice si alti stakeholderi. Tura velo din 29.06.2024 este a cincea din acest an ( IVMC24 - TV05) , urmand sa mai fie organizate si alte asemenea ture cu bicicleta, dar si ture pe jos si ture in alergare.

Campania IVMC este derulata in 2024 de asociatiile Societate Organizata Sustenabil - SOS si Clubul de Cicloturism Napoca - CCN si grupul de initiativa civica Alergatori Incepatori Cluj si se coreleaza cu asemenea campanii dedicate naturii urbane si periurbane, derulate in alte zone din tara de alte ONG-uri din cadrul Retelei pentru Natura Urbana - RNU.

Aceasta a cincea tura velo din campania IVMC24 este un eveniment realizat in cadrul proiectului Reteaua pentru Natura Urbana, sustinut de BRD Groupe Societe Generale. De aceasta sustinere vor beneficia si alte ture pe bicicleta si pe jos pe care CCN le va organiza in lunile urmatoare in cadrul acestei campanii.

Detalii despre tura velo la Cheile Turzii din 29 iunie 2024 (IVMC24 - TV05 ) sunt pe blogul CCN la care redirecteaza adresa de site www.ccn.ro
si pe pagina Facebook a evenimentului

iar despre IVMC si organizatorii campaniei puteti citi pe www.ccn.ro in sectiunea ”despre noi” si pe pagina de Facebook a CCN https://www.facebook.com/ccn.ro
si cea a campaniei Inelul Verde Metropolitan Clujean

Radu Mititean
director executiv CCN
0744576836



This entry was posted on 6/24/2024 01:42:00 a.m. and is filed under , , , , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.