Author: CCN
•11/17/2024 02:29:00 a.m.

ZIUA MONDIALA DE COMEMORARE A VICTIMELOR TRAFICULUI RUTIER

In 17 noiembrie 2024, fiind a treia duminica a lunii noiembrie, se marcheaza la nivel mondial Ziua de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier. In Romania, unde rata de accident rutier este de multi ani mereu cea mai ridicata din tarile UE, o asemenea zi ar trebui sa fie una de ample manifestari, dezbatieri, actiuni de comemorare si constientizare, insa acest flagel pare a fi acceptat tacit de autoritati si cetateni, ca si cum nu i s-ar putea pune capat.

Ziua de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier, referita adesea prin initialele WDR sau WDoR, a fost initiata in 1995 de catre Federatia Europeana a Victimelor Accidentelor Rutiere (FEVR) https://fevr.ngo/ si s-a raspandit rapid la nivel mondial, iar dupa un deceniu, prin votul Adunarii Generale ONU - punctul 10 din Rezolutia 60/5 adoptata in 26.10.2005, a fost proclamata ca zi mondiala oficiala pe aceasta tema. Decada 2021 - 2030 a fost proclamata de Adunarea Generală a ONU ca Decada de Actiune pentru cresterea sigurantei rutiere, prin rezolutia A/RES/74/299 intitulata "Imbunatatirea sigurantei rutiere la nivel mondial", cu tinta asumata de reducere cu 50% a ratelor de accident rutier mortal sau grav. Detalii si la: https://worlddayofremembrance.org/

Exista si un Parteneriat Global pentru Siguranta Rutiera (The Global Road Safety Partnership - GRSP https://www.grsproadsafety.org/ ) lansat in 1999 sub egida Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie ( IFRC ), precum si un Parteneriat International al Victimelor Accidentelor Rutiere (International Road Victims' Partnership - IRVP https://www.irvp.org/about-IRVP.php.

De asemenea, sub egida ONU / OMS functioneaza o structura de Colaborare pentru Siguranta Rutiera (United Nations Road Safety Collaboration - UNRSC https://www.who.int/groups/united-nations-road-safety-collaboration infiintata in 2004 prin Rezolutia Adunarii Generale a ONU 58/289 )

Sloganul WDR este " REMEMBER. SUPPORT. ACT" - Aminteste-ti, Sprijina, Actioneaza ! Iar tema specifica in acest an este ZIUA ACEEA ( "THAT DAY" ) - ziua cand un accident rutier a pus capat sau a schimbat dramatic cursul vietii unui om. Fiecare victima are propria ei poveste, intimparita si in memoria familiei, prietenilor, colegilor si cunostintelor. O zi cu incarcatura emotionala puternica, ce face sa nu fie uitata vreodata. E "ziua aceea" si ne aminteste ca victimele accidentelor rutiere nu sunt doar niste cifre, niste statistici.

La nivelul UE, peste 20.000 oameni mor anual in accidente rutiere, si peste 1,45 milioane sunt grav raniti sau raman cu sechele. La nivel mondial mor anual in accidente rutiere peste 1,19 milioane de oameni, si peste 50 de milioane sunt ranite. Este la nivel mondial cazua nr.1 de mortalitate pentru persoanele in varsta intre 5 si 29 de ani, iar 92% dintre decesele cauzate de accidente rutiere se petrec in tarile cu nivel de venit redus si mediu.

La nivel mondial, de la primul accident provocat de un autovehicul, care a produs moartea unui om, eveniment consemnat acum peste 125 de ani, au fost consemnate peste 50 de milioane (!!) de morti in accidente rutiere si sute de milioane de persoane care au suferit vatamari ale sanatatii. Este practic o pandemie care eclipsaza ca numar total de victime majoritatea cauzelor de mortalitate, desi altele sunt mult mai intens mediatizate.

Biciclistii sunt, alaturi de pietoni, o categorie de participanti la trafic mult mai vulnerabila ca risc de deces sau ranire grava in caz de accident rutier, in comparatie cu persoanele aflate in autovehicule, si prin urmare ar trebui sa se bucure de o protectie sportiva prin legislatie, prin infrastructura rutiera, prin educatie si prin activitatea preventiva si prin cea sanctionatorie a incalcarilor, pe care ar trebui sa o desfasoare autoritatile.

Din pacate, in Romania se inregistreaza in ultimii ani la nivel UE aproape in fiecare an cea mai mare incidenta a accidentelor rutiere mortale si grave din punct de vedere biciclistic, pe 100.000 locuitori si pe distante parcurse pe bicicleta, ceea ce constituie si un mare factor de descurajare pentru utilizarea bicicletei desi ar fi un factor major de mobilitate durabila, de reducere a poluarii si a congestiei in trafic, de combatere a sedentarismului si obtinere de alte multe efecte pozitive.

La nivelul UE exista o politica-cadru 2021-2030 privind siguranta rutiera https://data.europa.eu/doi/10.2832/391271 care este asata pe pasii urmatori in directia "viziunii zero" - idealul de a elimina complet decesele cauzate de accidente rutiere.

In Romania functioneaza o organizatie denumita Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie din Romania ( AVAC - https://avacromania.ro/ ) si tot la nivel neguvernamental s-a infiintat mai recent Coalitia pentru Siguranta Rutiera (CSR) https://pentrusigurantarutiera.ro/ care a lansat o Carta Alba a Sigurantei Rutiere. Din coalitie fac parte si Federatia Biciclistilor din Romania si o serie de organizatii membre ale acesteia.

Exista preocupari mai largi si la nivel guvernamental pentru siguranta rutiera, ca de exemplu prin Consiliul Interministerial pentru Siguranta Rutiera ( CISR - https://www.cisr.ro/ ) iar Politia publica rapoarte anuale privind siguranta rutiera - cel mai recent se refera din pacate la anul 2022 desi suntem la final de 2024: https://www.politiaromana.ro/files/pages_files/BSR2022_web.pdf si unde e consemnat ca in 2022 s-au produs pe drumurile publice din Romania 4715 accidente rutiere grave, care au cauzat 1633 de decese ( rata de 86 decese / milion locuitori) si ranirea grava a 3695 persoana si ranirea usoara a altor 2076 de persoane.

De Ziua de Comemorare a Victimelor Traficului Rutier, gandurile ar trebui sa mearga nu doar la victime, ci si la membrii familiilor acestora, la personalul serviciilor de urgenta care intervin la accidente rutiere si la participantii la trafic in general si la categoriile vulnerabile, ca potentiale victime cat timp nu se va imbunatati substantial siguranta rutiera.

CCN este o asociatie tuistica, sportiva, civica si ecologista care militeaza de trei decenii pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. Printre altele, militeaza pentru cresterea sigurantei rutiere a utilizatorilor bicicletei si a participantilor vulnerabili la traficul rutier in genera si pentru o mobilitate sustenabila. Detalii despre CCN si pe www.ccn.ro

CCN este membru in Federatia Biciclistilor din Romania ( FBR ) si militeaza prin intermediul acesteia si la nivel national si international pentru imbunatatirea sigurantei rutiere pentru biciclisti. 

Cluj-Napoca, 17 noiembrie 2024

Radu Mititean
director executiv CCN




, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 11/17/2024 02:29:00 a.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.