Author: CCN
•3/17/2010 09:19:00 p.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

TRASEUL CICLOTURISTIC AL CORTINEI DE FIER:
Final de seminar international la Sofia, cu participare CCN

In perioada 15-17 martie 2010 a avut loc la Sofia (Bulgaria) un seminar international pe tema turismului biciclistic pe axa fostei Cortine de Fier, organizat de Comisia Europeana (Directia Generala Intreprinderi si Industrie / Serviciul Turism), la care au participat peste 100 de delegati de la institutii publice, organizatii nrguvernamentale si firme de profil din peste 15 tari.

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) a avut onoarea de a sustine in cadrul seminarului doua prezentari, una despre cicloturismul montan (MTB turistic) iar cealalta despre proiectul Retelei Nationale de Trasee Cicloturistice din Romania (RNTCR), precum si de a avea un reprezentant in panelul de discutii pe tema implementarii in sud-estul Europei a proiectului Traseului Cicloturistic al Cortinei de Fier ("Iron Courtain Trail" - ICT).

ICT in Romania va avea un parcurs paralel cu granita romano-sarba si se va suprapune partial si cu Traseul Cicloturistic al Dunarii (DCR), proiect pentru a carui implementare CCN militeaza de peste un deceniu. Ambele fac parte din Reteaua europeana de trasee cicloturistice de lung parcurs "EuroVelo", care de anul trecut a fost acceptata de autoritatile UE ca parte componenta a Sistemului European de Transport (TEN), alaturi de retelele rutiere, feroviare, aeriene si navale, dupa mai bine de un deceniu de munca de lobby din partea organizatiilor nationale ale biciclistilor, reunite in Federatia Europeana a Biciclistilor ECF (la care CCN s-a afiliat inca din 1997).

Cele doua comunicari din partea CCN au fost sustinute de directorul executiv Radu Mititean, care a fost invitat de organizatori, ca speaker, in virtutea experientei si faptului ca se ocupa de coordonarea proiectelor EuroVelo si DCR pentru Romania si asigura si presedintia Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), la care CCN este afiliat.

Comunicarea pe tema mountain biking-ului turistic s-a axat, in text si imagini, pe caracterele, specificul, varietatile, avantajele, nevoile, starea actuala si evolutiile estimate ale acestei forme de turism, aflata in rapida expansiune in multe tari dezvoltate si foarte de viitor si pentru zonele muntoase de pe traseul fostei Cortine de Fier, inclusiv in Romania, tara care are un potential foarte ridicat in acest domeniu al turismului activ.

Prezentarea proiectului RNTCR a fost facuta pentru ca Reteaua Nationala de Trasee Cicloturistice din Romania are valoare de model si pentru alte tari din regiune, fiind un exemplu recunoscut de buna practica din punct de vedere al conceputului, desi dateaza deja de multi ani. Din pacate insa nu s-au putut prezenta si experiente in materie de punere in aplicare, deoarece implementarea RNTCR este in continuare blocata de neadaptarea de catre autoritatile romanesti a masurilor legislative necesare privind marcarea traseelor cicloturistice, desi promisiunile in acest sens se reinnoiesc de peste un deceniu.

Din largul spectru de probleme abordate la seminar in legatura cu dezvoltarea cicloturismului merita mentionate si expunerile reprezentantilor Comisiei Europene si ai unor ministere, programe de finantare si agentii de dezvoltare, care au prezentat pe larg si numeroasele surse de finantare ce pot fi accesate de autoritatile nationale si locale din tarile din centrul si sud-estul Europei in vederea punerii in practica a proiectului Traseului Cicloturistic al Cortinei de Fier si a altor asemenea initiative, de care ar putea profita din plin si Romania daca s-ar inaltura mentionata bariera legislativa, prin adoptarea Hotararii de Guvern privind marcajele cicloturistice.

De asemenea, trebuie amintita prezentarea conceptului elvetian integrat de turism activ nemotorizat "Switzerland Mobility", ce uneste intr-un sistem unitar de marcare, administrare si marketing retelele federale elvetiene de trasee marcate pentru turism pedestru, biciclistic clasic si mountain bike, role si caiac, toate interfatate si grefate pe sistemele de transport public, sistem pentru care in premiera a fost lansata ideea unei extinderi pe plan continental a acestui tip de abordare.

Seminarul de la Sofia a fost si o buna ocazie de schimb de informatii si experienta si de discutare a oportunitatilor de colaborare a CCN cu organizatii similare din Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Serbia si Turcia, cu Federatia Europeana a Biciclistilor (ECF) si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii si Resurselor Naturale (IUCN), precum si cu institutii publice din diverse state vecine, in vederea continuarii si amplificarii cooperarii existente pe linie de mediu si turism activ.

Mai multe informatii despre proiectul Traseului Cicloturistic al Cortinei de Fier (ICT) se pot gasi, printre altele, la adresa:
http://www.ironcurtaintrail.eu/en/index.html

DIRECTOR EXECUTIV
Radu Mititean
, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 3/17/2010 09:19:00 p.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.