Author: CCN
•9/20/2010 03:56:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 119 / A / 1992
====================================

Informatie de presa:

ZIUA EUROPEANA FARA MASINI 2010 LA CLUJ
- Actiunile CCN de marcare a zilei de 22 septembrie -

22 Septembrie este Ziua Europeana Fara Masini (ZEFM), punct culminant al Saptamanii Europene a Mobilitatii (SEM), patronata de Comisia Europeana. In mod normal, intr-o asemenea zi, autoritatile locale iau masuri de inchidere sau limitare a traficului automobilistic, in special in zona centrala a oraselor, si de promovare a alternativelor (transportul in comun, mersul pe jos, bicicleta), sub genericul "in oras fara masina".

In 2010, 56 de orase din Romania participa oficial la Saptamana Europeana a Mobilitatii, cu sau fara a marca specific si Ziua Europeana Fara Masini. Clujul din pacate se numara in a doua categorie, Primaria limitandu-se la implicarea in lansarea a doua noi puncte de operare a proiectului "I love velo" prin evenimentul "Studento Bike" (si inca un eveniment cu caracter biciclistic, dar care nu are legatura cu mobilitatea urbana), insa fara vreo restrictie de circulatie in acea zi, cum cer criteriile Comisiei Europene.

De aceea, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) este din nou cel care incearca sa compenseze macar partial neimplicarea autoritatilor locale, prin organizarea unor manifestari simbolice, militante si de informare publica, cum a facut si in anii precedenti, sub genericul "un oras pentru oameni, nu pentru masini".

Astfel, CCN face de dimineata o actiune de verificare a infrastructurilor pentru biciclisti realizate sau promise de Primarie si o campanie stradala de informare si atentionare publica. Urmeaza o prezentare publica in imagini pe tema facilitatilor pentru circulatia cu bicicletele in Cluj (locatia va fi anuntata ulterior + probabil Biblioteca "Heltai"). Dupa-masa vor debuta actiunile de numaratori de trafic biciclistic. Spre seara are loc editia aniversara a Marsului Biciclistilor Clujeni, care a inceput cu frecventa lunara in 22 septembrie 2007, iar la final incheiem cu o proiectie de imagini pe teme biciclistice la Biblioteca "Heltai", cu intrare libera. Detalii in ANEXA.

Actiunile CCN se inscriu in cadrul campaniei VELORUTIA LA CLUJ, parte a campaniei VELORUTIA ROMANA, coordonata la nivel national de Asociatia BATE SAUA Bucuresti sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), cu GEF-SGP.

CCN militeaza pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens, CCN actioneaza in patru domenii importante si complementare: Promovarea bicicletei; sporturi montane; protectia mediului si cunoasterea si dezvoltarea durabila a zonei montane; promovarea tineretului si dezvoltarea societatii civile.

Radu Mititean
director executiv CCN

ANEXA:
Programul de principiu al manifestarilor CCN dedicate Zilei Europene Fara Masini 2010 la Cluj-Napoca
==============================================

Asociatia CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)

ZIUA EUROPEANA FARA MASINI LA CLUJ-NAPOCA
PROGRAM DE ACTIUNI
22 septembrie 2010

1. 08:30 - 10:30
EVALUAREA FACILITATILOR PENTRU BICICLISTII CLUJENI

Actiune pe teren de verificare si evaluare a stadiului realizarii setului de noi infrastructuri pentru circulatia bicicletelor in Cluj-Napoca aprobat de Primarie in ultimele 18 luni. Vom constata "la zi" ce s-a facut bine si complet, in forma convenita de comun acord cu autoritatile in 2009, ce s-a facut, dar incomplet sau gresit, si ce nu s-a facut deloc...

2. 09:00 - 11:00
CAMPANIE STRADALA DE INFORMARE SI ATENTIONARE PUBLICA

Voluntarii CCN vor plasa atentionari pe autoturismele oprite ilegal pe trotuare sau pe pistele pentru biciclete, pentru a constientiza soferii cu privire la nevoia de respect reciproc intre participantii la trafic si a ii sensibiliza pe tema legislatiei rutiere, de a carei aplicare autoritatile nu se preocupa indeajuns.

3. 11:00 - 12:00
PREZENTARE CU IMAGINI PE TEMA INFRASTRUCTURILOR PENTRU BICICLETE IN CLUJ

Se vor prezenta in imagini aspecte pozitive si negative legate de infrastructurile pentru ciculatia bicicletelor in Cluj-Napoca, realizate in ultimii patru ani. Este invitata presa, diverse autoritati publice, ONG-urile de mediu si alte institutii si organizatii interesate. Locatia va fi probabil Biblioreca "Heltai" din str. Clinicilor nr. 18, sala 2 (demisol), daca nu vom anunta un alt loc de desfasurare.

4. 13: 00 - 17:00
DEBUTUL NOII SERII DE NUMARATORI DE TRAFIC BICICLISTIC

Se va realiza un prim set de numaratori ale traficului biciclistic orar in anumite puncte din oras, notand numarul de bicilisti, sensul in care trec, genul si categoria de varsta, tipul de bicicleta si alte informatii. Numaratorile vor continua in urmatoarele 6 saptamani, iar rezultatele vor fi comparate cu cele obtinute in campania de numaratori de trafic biciclistic derulata in 2002-2003, permitand o apreciere obiectiva a evolutiilor cantitative si calitative in acest domeniu.

5. 18:00 - 19:30
MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI - EDITIA SEPTEMBRIE 2010

Va fi o noua editie a marsului biciclistilor clujeni ( a 37-a din seria lunara “critical mass” inceputa in septembrie 2007, in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998). Va avea un caracter aniversar prin faptul ca marcam trei ani de la inceputul seriei lunare si un caracter special prin faptul ca se tine nu in ultima joi a lunii, ci intr-o zi de miercuri, fiind dedicata zilei de 22 septembrie - Ziua Europeana Fara Masini. Sunt bineveniti toti clujenii care stiu sa mearga cu bicicleta - fie ca au una proprie, fie ca inchiriaza sau imprumuta una din proiectul I Love Velo. Intalnirea participantilor va fi la ora 17:30 in Parcul I.L.Caragiale ( zona Skate Park, langa Palatul Telefoanelor - acces din str. G.Baritiu), iar startul efectiv urmand a fi la ora 18:00 iar finalul la ora 19:30. Rolul principal al marsului este cresterea vizibilitatii biciclistilor in fata publicului, presei si autoritatilor si solicitarea de facilitati pentru circulatia cu bicicleta in oras.

6. 19:30 - 21:30
PREZENTARE FOTO "LUMINI SI UMBRE IN AMENAJARILE PENTRU BICICLISTII CLUJENI"

Manifestarea de final a Zilei Europene Fara Masini 2010 la Cluj va fi o prezentare de imagini foto pe tema pistelor, parcajelor si altor amenajari si facilitati pentru biciclistii clujeni. Va fi o analiza a evotutiei si starii actuale, o semnalare si comentare cu suport foto a problemelor, si o ocazie de comentarii si dezbateri impreuna cu cei prezenti. LOcul de desfasurare este Biblioreca "Heltai" din str. Clinicilor nr. 18, sala 2 (demisol). Intrarea este libera.

Radu Mititean
director executiv CCN
, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/20/2010 03:56:00 a.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.