Author: CCN
•9/26/2014 08:49:00 a.m.
Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
========================================

GANDURI DE ZIUA INTERNATIONALA A MUNTILOR CARPATI

26 Septembrie este Ziua Internationala a Muntilor Carpati, eveniment marcat in toate cele sapte tari semnatare ale Conventiei Carpatice (incheiate in 2003 si ratificate si de tara noastra in anul 2006), formand un cadru regional de cooperare intre Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Romania si Serbia pentru protectia si dezvoltarea durabila a acestui lant muntos de peste 1500 km lungime, coloana vertebrala a estului european.

Carpatii sunt un element definitoriu al Romaniei, acoperind peste o treime din suprafata tarii si fiind elementul geografic central al acesteia, cu rol important istoric, economic, cultural, militar, turistic si de mediu. Doar ca, in loc sa tratam cu respect si grija acest deosebit patrimoniu, il supunem unei presiuni tot mai mari si mai iresposabile, amenintand grav peisajul, mostenirea culturala si natura carpatina, de parca ar fi un teritoriu al nimanui sau al inamicului, si nu perla turistica, adapostul in vremuri grele, leaganul de civilizatie, castelul de apa si lada de comori minerale a Romaniei.

Astfel, padurile carpatine sunt intr-un proces accelerat de bracuire si taieri rase masive si in mare parte si ilegale, in profitul marilor rechini forestieri internationali prin care milioane de metri cubi de lemn furat sau cumparat pe preturi de mai nimic de la stat sau privati iau calea altor zari, si inca sub forma de lemn brut sau cu prelucrare minimala, iar autoritatile tocmai se pregatesc sa modifice din nou Codul Silvic in favoarea mafiei lemnului, dar pe de alta parte in mod ipocrit proclamam ”Gradina carpatica” drept brand turistic al Romaniei.

Raurile carpatine care au scapat de marile baraje si aductiuni interbazinale sunt sub asediul microhidrocentralelor, care le lasa aproape seci si cu albiile distruse de lucrari criminale tolerate de autoritati. Culmile cele mai frumoase sunt slutite de paduri de eoliene, antene GSM si linii electrice aeriene, iar habitatele sunt fragmentate si asaltate de masini, case de vacanta si picnicareli poluatoare in urma realizarii de tot mai multe sosele asfaltate si zone dezastruoase urbanistic, de vile de vacanta cu arhitectura de prost gust si care se intind peste tot ca un cancer, in timp ce stanele si salasele traditionale dispar dar muntii se umple de amatori de distractii motorizate puternic poluante.

Marile carnivore, protejate prin conventii internationale, sunt sursa de profit pentru vanatoarea practicata in mod neetic si antiecologic, tintind mereu exemplarele cele mai valoroase, visate de cei cu bani din Occidentul care si-a exterminat cu inconstienta toti ursii si lupii si acum se infrupta lacom din fauna carpatina, iar mineritul continua sa lase rani cumplite in peisaj si in calitatea apelor de suprafata si subterane, si in loc sa se vindece aceste rani, se planuiesc noi mari exploatari de suprafata.

De aceea, desi 26 Septembrie ar trebui sa fie o sarbatoare, pentru cine cunoaste si iubeste Carpatii, este mai mult o zi in plus de lupta pentru apararea lor de agresiunile unor oameni, firme si autoritati fara cap sau fara scrupule, si de ingrijorare ca aceasta zi care ar trebui sa fie festiva risca sa ajunga o zi de comemorare, daca noi ca societate nu ne schimbam atitudinea fata de aceasta comoara daruita de natura si batjocorita de oameni.

Cluj-Napoca, 26 septembrie 2014

Radu Mititean
director executiv CCN



, , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/26/2014 08:49:00 a.m. and is filed under , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.