Author: CCN
•9/19/2018 04:40:00 a.m.


Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

CUM A FOST VELO CHIC CLUJ 2018


Duminica 16 septembrie 2018 a avut loc editia din acest an a promenadei biciclistelor clujence din cadrul programului "Velo Chic" derulat de Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) pentru promovarea elegantei pe doua roti, participand sute de persoane de toate varstele care au avut in comun tinuta sic si deplasarea urbana velo.

In placuta ambianta a Parcului Central "Simion Barnutiu", mangaiat de razele de soare si adieri de vant cald, pe fundalul unui cer senin si a inceputului culorilor de toamna, organizatorii au intampinat participantele cu flori si baloane, plasute "Velo Chic" si mici cadouri biciclistice (snapuri, bidoane, pelerine), apa si gustari, dar si materiale informative de profil si ajutor la verificari si mici reglaje sau reparatii pentru biciclete, totul pe un fond muzical placut si o atmosfera entuziasta.

Profitand din plin si de vremea superba, coloana voioasa pe doua roti a strabatut timp de aproape doua ore, in ritm lejer, zona centrala si pericentrala a Clujului si cartierele Grigorescu si Plopilor. Biciclistele, in tinute cochete, cu rochii si palarii, esarfe si flori, zambete si aclamatii "Velo-Chic", au aratat ca feminitatea este perfect compatibila cu bicicleta, iar impreuna cu numerosii domni participanti, au aratat ca bicicleta poate fi un mijloc firesc de deplasare cotidiana in oras fara a reunta la eleganta vestimentara.

Participantele au avut ocazia sa faca schimb de experienta despre circulatul pe doua roti in Cluj, despre oportunitati si probleme, solutii si perspective, despre ce e de facut ca imaginea unei bicicliste imbracate elegant sa devina o normalitate si sa existe respectul din partea celorlalti participanti la traficul rutier. Au profitat totodata de know-how-ul Clubului de Cicloturism "Napoca", ce s-a transmis nu doar verbal, ci si prin materiale scrise ce au sintetizat legislatia rutiera de interes specific pentru biciclisti si respectiv sfaturi utile pentru deplasarea biciclistica in oras.

Organizatoarele Velo Chic Cluj 2018 au convingerea ca, dincolo de un eveniment placut de socializare si cu conotatii mondene, de lifestyle, participantele au fost si ambasadoare ale mersului pe bicicleta in fata autoritatilor locale, mass-mediei si publicului, au atras atentia asupra situatiei actuale a pistelor de biciclete, a rastelurilor publice, a intregii infrastucturi biciclistice existente, promise sau necesare in Cluj-Napoca, in contextul mai larg al unei mobilitati urbane durabile care deocamdata cam lipseste oraselor Romaniei.

Traseul a fost: Parcul Central ”Simion Barnutiu” (zona dinspre podul Napoca) - str. G.Coșbuc - str. Motilor - str. Petru Maior - p-ta L.Blaga - str. Napoca - p-ta Unirii - bd. Eroilor - p-ta A.Iancu - p-ta Stefan Cel Mare - al. Invatatorului - p-ta A.Iancu - str. Cuza Voda - str. I.P.Voitesti - p-ta M.Viteazu - str. Horea - str. Gen.Dragalina - bd. 1 Decembrie 1918 - pasarela albastra - pista biciclete mal Somes - str. Uzinei Electrice - str. Stadion - Parcul Central S.Barnutiu.

Din pacate, Primaria clujeana a refuzat din nou sa aprobe orice inchidere temporara si partiala de trafic, macar cat sa treaca coloana biciclistica, in conditiile in care pentru alte evenimente inchide comple traficul ore intregi multe strzi din zona centrala. Nu a raspuns pozitiv nici la solicitarea de a admite ocuparea unei intregi benzi de circulatie, cum e firesc la o deplasare a unei coloane de sute de persoane.

Astfel, coloana Velo-Chic s-a oprit la fiecare semafor si s-a fragmentat adesea in mai multe grupuri care ulterior trebuiau sa se astepte, si a fost mai complicat sa treaca la unele intersectii majore, ceea ce a incetinit deplasarea, iar Politia - atat cea rutiera cat si cea locala - nu au venit desi au fost solicitate pentru escortarea coloanei, spre deosebire de marsurile lunare ale biciclistilor, unde CCN notifica faptul ca nu considera necesara si oportuna prezenta lor, dar sunt prezente de fiecare data. Nu au fost niciun fel de accidente sau incidente si totul a decurs fara probleme. Multumim si Jandarmeriei pentru faptul ca au fost inchizatori de coloana si au avut, ca de obicei, o atitudine foarte cooperanta, desi nu ar fi in atributia lor insotirea unei asemenea manifestari ce nu prezinta niciun risc conflictual.

Velo Chic Cluj 2018 a fost realizat de Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) www.ccn.ro, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), cu sprijin din partea sponsorilor MAROS BIKE www.marosbike.ro , BYKE SERVICE www.bykeservice.com , BIKE SPORT www.bikenet.ro, UMI BIKE and SNOW www.umibike.ro , BIKE ADDICT www.facebook.com/bikeaddictcluj/ , VERBAU Romania www.verbau.ro , Club 30 Plus www.facebook.com/Club30Plus , PUPO Books&Toys www.pupo.ro , BYCARRY Chic Baskets https://www.facebook.com/BycarryChicBaskets , Salonul de cosmetica BRIOTEN, MARIUS SOARE Photography si SCA Muresan Mititean Cleja.

Conceptul Velo Chic este corelat cu cel al altor editii sau campanii-sora, cum sunt ”Elegant pe bicicleta”, ”VeloBello” si ”Skirt Bike”. CCN a organizat primul eveniment de acest tip in 2008 cu titlul "Elegant pe Bicicleta", inspirat de proiectul deschizator de drum "Cycle Chic" lansat initial la Copenhaga si raspandit intre timp pe plan mondial, ca demers de combatere a prejudecatilor privind compatibilitatea bicicletei cu eleganta vestimentara. A urmat programul "VeloBello" al Asociatiei "Bate Saua" Bucuresti, generat in campania "Velorutia" sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), din care s-a desprins apoi SkirtBike initiat acum opt ani si raspandit apoi la nivel national (CCN organizand trei editii la Cluj-Napoca, in 2012, 2013 si 2014).

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) a trecut din 2015 la desfasurarea evenimentelor velofeminine sub genericul ”VeloChic”, sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR), cel din 16 septembrie 2018 fiind a patra editie si avand caracter complementar celorlalte actiuni CCN de promovare a utilizarii bicicletei in Cluj, cum sunt, de exemplu, actiunile de lobby, proiectiile publice foto-video si marsurile lunare ale biciclistilor clujeni, ce pot fi urmarite si pe www.ccn.ro, unde puteti citi si despre editiile precedente ale evenimentelor noastre dedicate specific biciclistelor clujence.

CCN a constatat si documentat in cei 25 de ani de activitate a asociatiei in domeniul promovarii biciclismului utilitar si recreativ faptul ca, si in Cluj, dincolo de deficiente de infrastructura, ce fac ca utilizarea bicicletei sa fie in unele zone perceputa ca insuficient de comoda sau sigura, exista si probleme de mentalitate si prejudecati ce duc inca la o imagine publica mai nefavorabila a biciclistilor in general si a biciclistelor elegante in mod special, generand o anumita retinere pentru femei in a utiliza bicicleta ca mijloc cotidian de deplasare in oras. Situatia este insa in curs de ameliorare, cu contributia activa a campaniilor de profil derulate de diverse organizatii probiciclistice din Romania, cum este si programul VeloChic al CCN.

Imagini de la Velo Chic Cluj 2018 sunt postate si vor fi publicate succesiv in urmatoarele zile pe pagina evenimentului:
si pe pagina programului Velo Chic:

Urmatoarea editie a Velo Chic va avea lor in primavara anului 2019. Dar pana atunci continua alte actiuni periodice ale CCN, inclusiv marsurile lunare ale biciclistilor clujeni, urmatorul fiind cel de sambata, 22 septembrie, dedicat Zilei Europene Fara Masini, debutand la ora 11:00 din Piata Unirii. 

Cluj-Napoca, 19 septembrie 2018

Roxana Cleja - vicepresedinte CCN, coordonator de proiect
Radu Mititean - director executiv CCN





, , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/19/2018 04:40:00 a.m. and is filed under , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.