Author: CCN
•9/22/2018 12:51:00 a.m.

Asociatia turistica sportiva civica si ecologista
CLUBUL DE CICLOTURISM "NAPOCA" (CCN)
str. Septimiu Albini nr.133 ap.18
400457 Cluj-Napoca web: www.ccn.ro
tel. 0744-576836 e-mail: office@ccn.ro
CIF: 5800675 RNPJFSP: 3561 / A / 1992
=================================

CCN MARCHEAZA LA CLUJ ZIUA MONDIALA FARA MASINI 2018
PRIN ACTIUNI DE INFORMARE SI ATENTIONARE

Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) marcheaza "Ziua Mondiala Fara Masini" (ZMFM / WCFD) la Cluj in 22 septembrie 2018 si printr-o serie de actiuni de informare a cetatenilor si atentionare a soferilor, in special a celor care nu respecta normele legale si incomodeaza biciclistii si pietonii prin oprirea sau stationarea abuziva pe trotuare sau pistele de biciclete.

Prin membrii si simpatizantii sai, CCN va distribui fluturasi de informare a cetatenilor cu privire la semnificatia ZEFM si la faptul ca la Cluj-Napoca autoritatile locale o neglijeaza, si scrisori de informare specifica pentru soferi cu privire la Ziua Europeana Fara Masini si la alternetivele la traficul automobilistic - transportul public, bicicleta, mersul pe jos si de ce acestea sunt benefice intregii comunitati, inclusiv celor care sunt obiectiv nevoiti sa utilizeze autoturismul.

De asemenea, membri ai CCN vor plasa pe autoturisme imobilizate ilegal pe piste de bicicleta nu doar obisnuitele autocolante de atentionare cu privire la abuzivitatea modului in care sunt oprite, ci si scrisori de informare si atentionare a soferului respectiv cu privire la faptul ca a incalcat normele legale chiar de Ziua Modiala Fara Masini si ca incalca astfel drepturile concetatenilor sai.

Pietonii nu sunt nici ei uitati, urmand a se plasa scrisori specifice de informare si atentionare pe autoturismele care sunt stationate partial sau total pe trotuare si alei pietonale in locuri interzise sau cu incalcarea prevederilor legale privind latimea minima care trebuie lasata libera pentru trecerea pietonilor, cu sublinierea impactului asupra celorlalti cetateni a acstui mod de a iti lasa masina si a faptului ca ilegalitatea este comisa tocmai in Ziua Mondiala Fara Masini, cu care se finalizeaza Saptamana Europeana a Mobilitatii.

Cluj-Napoca, 22 septembrie 2018

Radu Mititean
director executiv CCN

ANEXE:
Textul materialelor de informare si atentionare distribuite de ZEFM2018

ANEXA 1 - Textul din fluturasul de informare privind ZMFM 2018 la Cluj-Napoca
ANEXA 2 - Textul scrisorii de informare a soferilor privind ZMFM
ANEXA 3 - Textul scrisorii de atentionare a soferilor care au parcat abuziv pe o pista de biciclete
ANEXA 4 - Textul scrisorii de atentionare a soferilor care au parcat pe trotuar intr-un mod ilegal

ANEXA 1
=======================================
Astazi 22 SEPTEMBRIE este ZIUA MONDIALA FARA MASINI !

Acest eveniment se organizeaza anual, sub patronajul UE, in mii de orase din Europa: Pentru o zi se inchide traficul automobilistic in tot orasul sau cel putin in anumite zone, circuland numai masinile politiei, salvarii, pompierilor, taxiurile si transportul in comun.
Scopul este sa ne putem bucura cu adevarat de orasul nostru, sa ne plimbam in liniste, pe trotuare si strazi libere de masini, cu mai putina poluare si zgomot, mai multa libertate si siguranta, un oras viu, placut, pentru pietoni, biciclisti, rolleri....
Din pacate Clujul nu participa decat neoficial si pur simbolic in 2018 la acest eveniment european. Viitorul va aduce cu siguranta si la Cluj adevarate zile fara masini!
Sa ne opunem impreuna excesului de trafic auto ce blocheaza strazile, trotuarele si distruge mediul, linistea si sanatatea noastra! Exista solutii: Transportul in comun, bicicleta, mersul pe jos.... Ca ele sa devina si la Cluj alternative adevarate, au nevoie de o strategie coerenta a municipalitatii, de planuri bine gandite si aplicate consecvent. La asta putem si trebuie sa contribuim cu totii! Fiti alaturi de noi!

CCN militeaza de 25 ani pentru un om sanatos intr-un mediu sanatos, rezultand o dezvoltare durabila a societatii. In acest sens promovam bicicleta, protectia mediului, sporturile montane, tineretul si dezvoltarea organizatiilor civice.
Contact: tel: 0744-576836 e-mail: office@ccn web: www.ccn.ro
=======================================

ANEXA 2
=======================================
Stimate sofer,

Daca nu stiati, ne face placere sa va spunem ca astazi, 22 SEPTEMBRIE, este
ZIUA MONDIALA FARA MASINI !

Este o zi in care in care in mii de orase din zeci de tari europene nu se circula cu autoturismul, sau cel putin nu in zona centrala. Se merge cu mijloace de transport in comun, cu bicicleta, pe jos... Si astfel toti locuitorii pot vedea ca e posibil si asa!

Probabil ca nu ati stiut de aceasta zi sau nu ati putut azi fara masina.... E bine sa va intrebati pe viitor cand va urcati la volan daca trebuie neaparat sa iesiti in oras cu masina, sau se putea si fara? Merita tot stresul, statul la stopuri, cautatul unui loc de parcare? Ganditi-va ca numarul de autoturisme creste continuu in Cluj, dar strazile nu au cum creste! Si ar trebui sa aiba loc si pietonii si biciclistii si sa avem si spatiu verde. Asa ca autoturismul nu poate fi solutia pe termen lung...

Va intrebati, desigur, care ar fi alternativele?! Ele exista in toata lumea: Transportul in comun, mersul pe bicicleta si pe jos... Toate sunt in expansiune puternica in toate tarile dezvoltate. Este adevarat ca la noi ca pieton abia mai poti strabate pe trotuarele blocate de masini si chioscuri si panouri publicitare, in autobuze e inca adesea mizerie si inghesuiala si nu vin destul de repede si nu te duc cat de aproape doresti iar ca biciclist nu ai piste si parcaje si e periculos.... Dar exista solutii care pot face aceste alternative mai convenabile ca mersul cu masina!

Si Dumneavoastra ca sofer ar trebui sa fiti interesat de promovarea transportului in comun, a traficului pietonal si a mersului pe bicicleta. Chiar daca nu veti merge Dumneavoastra mai putin cu autoturismul in urmatorii ani, va veti bucura de un trafic mai degajat! 50 de oameni ocupa mult mai putin spatiu daca sunt pe bicicleta sau intr-un autobuz decat fiecare la volanul autoturismului propriu!

Pentru rezolvarea problemei transportului trebuie o strategie coerenta a municipalitatii, planuri bine gandite si aplicate consecvent. La asta putem si merita sa participam toti locuitorii, inclusiv prin exemplu personal si prin colaborare cu cei care stiu si vor sa faca ceva pentru ca deplasarea prin oras sa fie o placere!

Si noi aproape toti suntem si soferi, dar mergem cu masina in oras numai cand din motive obiective ne vedem nevoiti sa o facem. In rest mergem cu bicicleta, pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Si vrem sa fim respectati de cei la volan!

Contact CCN: office@ccn.ro www.ccn.ro
=======================================

ANEXA 3
=======================================
Stimate sofer,

Daca nu stiati, ne face placere sa va spunem ca astazi, 22 SEPTEMBRIE, este ZIUA MONDIALA FARA MASINI !

Este o zi in care in care in mii de orase din zeci de tari europene nu se circula cu autoturismul, sau cel putin nu in zona centrala. Se merge cu mijloace de transport in comun, cu bicicleta, pe jos... Si astfel toti locuitorii pot vedea ca e posibil si asa!

Probabil ca nu ati stiut de aceasta zi sau nu ati putut azi fara masina.... Din pacate ati parcat-o intr-un mod nu doar nepermis de lege, ci si foarte deranjant pentru biciclisti si alti participanti la trafic...

Va rugam sa fiti pe viitor mai atent cum parcati si sa va inchipuiti ca, asa cum Dumneavoastra ati blocat acum pista pentru biciclete, ar putea si biciclistii pe baza de reciprocitate sa blocheze carosabilul... Sau ar putea trece peste masina, considerand-o un obstacol. Si cu siguranta nu ar fi pe placul Dumneavoastra si nici spre binele orasului.

Orasul nostru este inghesuit, dar este loc pentru toata lumea, daca avem fiecare grija si bunavointa. Pentru rezolvarea problemei traficului auto trebuie o strategie coerenta a municipalitatii, planuri bine gandite si aplicate consecvent. La asta putem si merita sa participam toti locuitorii, inclusiv prin exemplu personal si prin colaborare cu cei care stiu si vor sa faca ceva pentru ca deplasarea prin oras sa fie o placere, nu un cosmar.

Pentru un transport urban adecvat si durabil, Clujul are nevoie de noi toti, inclusiv de Dumneavoastra! Va multumim anticipat pentru faptul ca pe viitor veti utiliza automobilul intr-un mod mai responsabil, inclusiv sub aspectul unde si cum parcati!

Si noi aproape toti suntem si soferi, dar mergem cu masina in oras numai cand din motive obiective ne vedem nevoiti sa o facem. In rest mergem cu bicicleta, pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Si vrem sa fim respectati de cei la volan!
=======================================

ANEXA 4
=======================================
Stimate sofer,

Daca nu stiati, ne face placere sa va spunem ca astazi, 22 SEPTEMBRIE, este ZIUA MONDIALA FARA MASINI !

Este o zi in care in care in mii de orase din zeci de tari europene nu se circula cu autoturismul, sau cel putin nu in anumite zone, de regula in zona centrala. Se merge cu mijloace de transport in comun, cu bicicleta, pe jos... Si astfel toti locuitorii pot vedea ca e posibil si asa!

Probabil ca nu ati stiut de aceasta zi sau nu ati putut azi fara masina.... Din pacate ati parcat-o intr-un mod nu doar nepermis de lege, ci si foarte deranjant pentru pietoni si alti participanti la trafic...

Va rugam sa fiti pe viitor mai atent cum parcati si sa va inchipuiti ca, asa cum Dumneavoastra ati blocat acum o mare parte din trotuar, ar putea si pietonii pe baza de reciprocitate sa umble pe mijlocul carosabilului, mai ales daca soferii le blocheaza trotuarul... Si cu siguranta nu ar fi pe placul Dumneavoastra si nici spre binele orasului.

Orasul nostru este inghesuit, dar este loc pentru toata lumea, daca avem fiecare grija si bunavointa. Pentru rezolvarea problemei traficului auto trebuie o strategie coerenta a municipalitatii, planuri bine gandite si aplicate consecvent. La asta putem si merita sa participam toti locuitorii, inclusiv prin exemplu personal si prin colaborare cu cei care stiu si vor sa faca ceva pentru ca deplasarea prin oras sa fie o placere, nu un cosmar.

Pentru un transport urban adecvat si durabil, Clujul are nevoie de noi toti, inclusiv de Dumneavoastra! Va multumim anticipat pentru faptul ca pe viitor veti utiliza automobilul intr-un mod mai responsabil, inclusiv sub aspectul unde si cum parcati!

Si noi aproape toti suntem si soferi, dar mergem cu masina in oras numai cand din motive obiective ne vedem nevoiti sa o facem. In rest mergem cu bicicleta, pe jos sau cu mijloacele de transport in comun. Si vrem sa fim respectati de cei la volan!
=======================================






, , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 9/22/2018 12:51:00 a.m. and is filed under , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.