Author: CCN
•8/21/2023 11:41:00 p.m.

 

MARSUL BICICLISTILOR CLUJENI EDITIA 161


Clubul de Cicloturism Napoca (CCN) organizeaza sambata 26 august 2023 a 161-a editie lunara a Marsului Biciclistilor Clujeni ( MBC161), cu plecare la ora 10:00 din Piata Unirii.


Sunt bineveniti orice locuitori ai zonei metropolitane clujene care au bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Participantii sub 16 ani trebuie sa poarte casca, asa cum prevede actuala legislatie.


Este o noua ocazie de intalnire, cunoastere si pedalare in comun a biciclistilor clujeni, dar mai ales o ocazie de a reaminti autoritatilor locale, publicului si presei de nevoia promovarii utilizarii bicicletei ca mijloc cotidian de transport in oras, componenta esentiala a mobilitatii urbane durabile si alternativa viabila la transportul automobilistic, alaturi de transportul in comun si deplasarea pietonala.


Participantii isi exprima din nou ingrijorarea fata de lipsa sau inadecvarea dezbaterilor publice a planurilor de noi infrastructuri de biciclete si fata de calitatea redusa a majoritatii pistelor de biciclete mai vechi si mai noi, existand uneori deficiente calitative grave la noile piste si mentinandu-se nerezolvate probleme la pistele vechi, de la latimea insuficienta la lipsa de continuitate, de la marcaje si indicatoare rutiere lipsa, la cele neclare sau gresit amplasate, ce pun in pericol biciclistii si alti participanti la traficul rutier.


Aceasta editie a marsului este axata in primul rand pe malurile Somsului Mic intre zona Opera Maghiara si Parcul Rozelor, care e inca in plin santier prin care se promit piste de biciclete de-a lungul malurilor dar unde lucrarile, care par aproape de finalizare desi mult intarziate fata de termenul din autorizatie ( anuntat ca 30.04.2023) par sa contureze solutii improvizate, neprofesioniste, neconfortabile si chiar periculoase pentru biciclisti, ridicand grave suspiciuni privind competenta si / sau bunele intentii ale celor care au avizat proiectul asa cum se contureaza si cum pare a se indrepta spre o realitate care ar fi mai degraba un esec major decat un succes din punct de vedere al scopului declarat de a promova mobilitatea nemotorizata pe axa Somesului Mic.


In al doilea rand, aceasta editie a Marsului Biciclistilor Clujeni este axata pe cartierul Manastur, cel mai mare cartier dat totodata unul dintre cele mai vitregite din punct de vedere al infrastructurii velo, fara legaturi functionale spre centru sau spre alte cartiere, caci asa-zisa pista de pe str. Bucium care teoretic il leaga de cart. Grigorescu este o rusine pentru autoritati, un disconfort si un pericol pentru biciclisti si problemele ei persista de foarte multi ani fara ca edilii sa ia masuri de atenuare macar a situatiei.


Durata estimata a parcurgerii este de circa o ora si jumatate iar traseul este un circuit in zona centrala si prin sau pe aproape de cartierele Grigorescu, Plopilor si Manastur, cu lungime de circa 14,5 km si diferenta de nivel de numai circa 200 de metri.


Traseu propus: Piata Unirii - str. R.Ferdinand - str. G.Baritiu - podul Elisabeta - str.Mamaia - bd. 1 Dec. 1918 - str. G.Muzicescu - bd. 1 Dec. 1918 - Podul Rozelor - Parcul Rozelor - strand Sun - bd. 1 Dec. 1918 - str. Bucium - parcul Colina - str. Hameiului - str. J.Gutenberg - str. Bucium - drumul Sf. Ioan - al.Clabucet - al.Putna - al.Meziad - al. Ciucas - str. Parang - baza sportiva La Terenuri - str. Marisel - str. Huedinului - str. Mehedinti - - al. Borsa - al. Retezat - str. Mehedinti - str. Mogosoaia - str. I. Mester - str. Primaverii - str. Plopilor - Parcul Rozelor - psta biciclete mal drept Somes - str. Splaiul Independentei - pista biciclete Parcul Central S.Barnutiu - str. Emil Isac - str. Petru Maior - p-ta L. Blaga - str. Napoca - p-ta Unirii.


In continuare, de la ora 12:00, cu plecare tot din Piata Unirii, participantii la mars, dar si cei care nu au participat la acesta, sunt invitati la un alt eveniment biciclistic - un tur ghidat, la nord de Cluj, pe Valea Seaca si Valea Chintaului, actiune ce va fi prezentata in comunicat distinct si eveniment Facebook separat.


Evenimentul este din seria lunara de marsuri velo inceputa in septembrie 2007 in continuarea celei anuale incepute de CCN in 1998. Evenimentul se defasoara sub egida Federatiei Biciclistilor din Romania (FBR).


Detalii despre MBC161 se pot gasi si pe www.ccn.ro la adresa

https://ccncluj.blogspot.com/2023/08/marsul-biciclistilor-clujeni-editia-161.html

si pe pagina de Facebook a evenimentului:

https://www.facebook.com/events/1401787480387100


Cluj-Napoca, 21 august 2023


Radu Mititean

director executiv CCN, , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/21/2023 11:41:00 p.m. and is filed under , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.