Author: CCN
•8/03/2023 01:35:00 a.m.

 

PEDALAND DE-A LUNGUL vaii GARBAULUI

si altor vai si culmi de la sud de Floresti

- TURA VELO 5 AUGUSTSambata 5 august 2023, cu plecare la ora 10:00 din cartierul Manastur, de la capatul tramvaielor, Clubul de Cicloturism "Napoca" (CCN) va invita la o tura biciclistica de verificare si documentare pe teme de mediu si mobilitate, axata pe zona de la sud-vest de Cluj-Napoca, pana la Vlaha, Stolna si Floresti.


Vom pleca din intersectia str. Bucium cu str. Primaverii si Drumul Sf. Ion si vom pedala in total circa 30 de km, pe vaile din sudul Florestiului si culmile care le despart - valea Garbaului, Bosorului, Ciorgaului, Sanaslaului, Vulpii si Fenesului. Vom strabate si parcul Colina, vom urma culmea Dealului Garbaului, vom strabate satul Tauti, cartierul Cetatea Fetii din Floresti, satele Vlaha si Stolna, cu patru treceri peste dealuri, evitand aproape complet soseaua si cumuland, cu multe pauze de odihna si admirat peisajele, un total de aproape 1000 metri diferenta de nivel.


Va fi o experienta de parcurgere, descoperire si documentare sub aspect turistic, peisagistic, ecologic, biciclistic si urbanistic a vailor mentionate si a culmilor dintre ele, in cea mai mare parte pe drumuri de pamant sau pietruite, prin padure si pajisti, cu prezentarea si testarea zonelor respective ca potential cicloturistic, dar si documentarea starii mediului - ape, pajisti, depozitarea deseurilor, disciplina in constructii si alte aspecte.


Tura este deschisa oricarei persoane interesate, in varsta de cel putin 14 ani (dat fiind ca se desfasoara partial si pe drumuri publice) care are bicicleta in buna stare tehnica si echipata conform legislatiei rutiere. Va fi de dificultate medie. Se recomanda bicicleta cu structura de tip mountain bike si un nivel cel putin mediu de abilitati de pedalat, putand exista si scurte portiuni de deplasare pe drum mai infundat de vegetatie sau spalat de ape, avand in vedere caracterul partial explorativ, nu doar recreativ / turistic sau de prezentare, al acestei ture.


Participantii trebuie sa aiba apa, mancare, pelerina, haine pentru vreme mai rece sau cu vant si cele necesare in general unei excursii pe bicicleta de o zi, inclusiv o minima trusa medicala si tehnica ce include petece, pompa si camera de rezerva iar cei sub 16 ani vor trebui sa poarte casca. Tura este gratuita. Toti participantii trebuie sa respecte integral legislatia rutiera.


Organizatorii asigura doar ghidajul, de catre Clubul de Cicloturism "Napoca" (prin Radu Mititean, presedinte al Federatiei Biciclistilor din Romania, ghid de turism si autor de harti si ghiduri cicloturistice ale zonei) si explicatii pe parcurs, in rest participantii trebuie sa considere ca sunt pe propria raspundere, putand sa se alature sau sa paraseasca grupul oricand, actiunea fiind in regim de manifestatie publica cu participare deschisa, fara evidenta nominala a participantilor, dat fiind ca este tot timpul la mica distanta de localitati si de o sosea principala, nu in zone izolate sau dificil de parcurs sau din punct de vedere al accesului sau oricentarii.


Turul avand si caracter explorativ si de documentare si testare, poate implica si cautari sau modificari de traseu sau scurte portiuni mai noroioase sau prin vegetatie mai inalta sau care sa implice portiuni de impins bicicleta.


Tura face parte din seria de actiuni velo de tip "watchdog" de monitorizare a situatiei Somesului Mic si afluentilor lui intre Apahida si Gilau din campania Somes Verde Albastru 2023, urmand si in urmatoarele luni sa fie organizate noi asemenea ture deschise si publicului doritor.


Este si un mini-curs privind metodologia de monitorizare si documentare a problemelor de mediu si mobilitate, prin care cetatenii se pot implica voluntar, cu ajutorul unei biciclete si unui telefon smart cu capacitati foto si GPS (cum am majoritatea) in identificare, documentare si apoi sesizare a autoritatilor, presei si comunitatii asupra problemelor care apar pe drumurile secundare si pe malul apelor in apropierea Clujului - depozitare ilegala de deseuri, blocarea accesului public, incalcarea normelor de urbanism, degradarea drumurilor si alte asemenea.


Tura aceasta face parte din campania "Somesul - Culoar Verde-Albastru" editia 2023, derulata de Asociatia MiniMASS in parteneriat cu asociatiile Clubul de Cicloturism „Napoca” (CCN), Societate Organizata Sustenabil (SOS Someșul Nostru) si Clujul Sustenabil. Este un program care promoveaza culoarul Somesului Mic intre Apahida si Gilau ca ax verde si de mobilitate activa - o conexiune ecologica si peisagistica si un cadru pentru deplasare nemotorizata in zona metropolitana, cu impact redus de mediu si chiar cu efect pozitiv prin cresterea interesului comunitatii pentru apele de suprafata si starea lor si prevenirea deversarilor de deseuri si altor activitati cu impact negativ de mediu in si pe malul Somesului Mic si afluentilor lui.


Campania Somesul Culoar Verde - Albastru se afla in acest an la editia a 2-a si beneficiaza de sprijinul programului de finantare "Cu Apele Curate" derulat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezinta un apel la implicare in combaterea si prevenirea poluarii cu plastic a apelor Dunarii si afluentilor sai, adresat membrilor comunitatilor si autorităților publice din localitatile vizate.


Detalii si pe www.ccn.ro si pe Facebook la adresa

https://www.facebook.com/events/240981958844374/


Cluj-Napoca, 2 august 2023


Radu Mititean

director executiv CCN
, , , , , , |
Bookmark and Share
This entry was posted on 8/03/2023 01:35:00 a.m. and is filed under , , , , , , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.